Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KULTURA Bilosnićev “Vrtni patuljak” u Austriji, “Odisej” u Americi

Objavljeno

-

Višejezična revija Panonski list / Pannonisches Blat / Pannon Lap, kojega izdaje Panonski institut u Güttenbachu (Pinkovac), u Austriji, a uređuje dr. sc. Robert Hajszan Panonski, u devet je svojih brojeva, u nastavcima objavilo poemu „Vrtni patuljak“ Tomislava Marijana Bilosnića.

Poema „Vrtni patuljak“ sastavljena od devet pjevanja: Dvije tisuće i dvadeseta godina, Potres u donjem svijetu Banovine, Richter trese Hrvatsku, Zorro s maskom COVID-a. Prognanici vrtni patuljci, Dvadeseto stoljeće, Iskri snijeg na granama, 2020. godina selfi demokracije i You tube u očnim šupljinama. Iz naslova je vidljivo da se najnovija Bilosnićeva pjevanja bave globalnim zbiljom, ali i hrvatskim nacionalnim problemima vezanim za potres na Banovini, te aktualnom društvenom i medijskom zbiljom.

„Vrtni patuljak“ u austrijskom listu, koji se tiska na njemačkom, hrvatskom, mađarskom i slovenskom jeziku, objavljen je u brojevima tiskanim tijekom veljače i ožujka, 2021. godine.

Poema je u cijelosti objavljena i na poznatom hrvatskom portalu Akademija art, gdje je kao i u Panonskom listu izazvala velik interes čitalačke publike.

Istodobno „Odisej“ iz istoimene Bilosnićeve zbirke objelodanjen je u višejezičnom američkom časopisu Gobshite Quarterly, br, 38. za ljeto 2021. godine. Pjevanje je objavljeno na hrvatskom jeziku kao i u prijevodu na engleski (Jelena Pataki), rumunjski (Monica Dragomirescu), španjolski (Željka Lovrenčić), njemački (Ute Karlawaris-Bremer) i francuski (Noëlle Arnoult). Suradnju hrvatskih autora s ovim časopisom iz Portlanda, kojeg uređuje R. V. Branham, ostvarila je književnica američkog podrijetla Julienne Eden Bušić. Bilosnić je već više godina za redom zastupljen gotovo u svim brojevima časopisa Gobshite Quarterly, koji se pojavljuje četiri puta godišnje.

 

Sport

TENIS Hrvatsko prvenstvo do 16 godina na Višnjiku

Objavljeno

-

By

U teniskom kompleksu u Športskom centru Višnjik od subote, 15. svibnja, do četvrtka, 20. svibnja 2021. održat će se hrvatsko prvenstvo za igračice i igrače do 16 godina.

Očekuje se nastup stotinjak najboljih hrvatskih tenisačica i tenisača u pojedinačnoj i u konkurenciji parova, a kvalifikacije će početi u subotu, 15. svibnja 2021.

Igrat će se na zemljanim terenima u organizaciji Hrvatskoga teniskoga saveza i TK-a Zadar 08.

Izvor: Planet Višnjik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PANDEMIJA Na zadarskom području 34 novozaražena. Preminula dva muškarca (57 i 66 godina) i jedna žena (68)

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije  34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(22) i  Benkovac(3) te općina Bibinje(1), Kukljica(1), Poličnik(2), Posedarje(1), Ražanac(3) i Stankovci(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 332 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 999 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula su dva muškarca u dobi od 57 i 66 godina te jedna žena u dobi od 68 godina.

Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 48 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 15 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Biogradu otvoren novi prostor Gradske knjižnice

Objavljeno

-

By

Biogradska Gradska knjižnica koja u tom gradu postoji već 58 godina jučer je uselila u svoj novi prostor. Svečanom otvorenju nazočni su bili župan Božidar Longin sa suradnicima i“ gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez.

„Otvaranje knjižnice poklopilo se sa godinom čitanja kojom je proglašena 2021. te je na taj način i Biograd na Moru je  dao svoj obol kulturi čitanja, promicanju knjiga i knjižnice“ rekla je ravnateljica ove ustanove Tihana Jurišić dodajući kako vjeruje da će ovo mjesto biti mjesto ugode, druženja, okupljanja, kulturnog uzdizanja, učenja i boravka.

„Naš grad ima dugu tradiciju postojanja gradske knjižnice kao jednog od stupova biogradske kulture, a današnje otvorenje je nadogradnja je na povijest razvoja čitateljske publike u modernijim i izazovnijim vremenima“, dodala je još ravnateljica Jurišić.

„U našem programu razvoja je i „Pametna županija“ kao jedan od 5 stupova razvoja, i izuzetno mi je drago da je nakon 12 godina konačno uređen novi prostor gradske knjižnice.

Živimo u vremenu kada, pojavom novih izvora znanja i spoznaja, mnogi strahuju za sudbinu knjige. Kada knjiga stanuje u lijepim i otvorenim prostorima poput ovoga, mislim da takav strah nije opravdan.Narodne knjižnice, osobito u malim i srednje velikim sredinama, te ako su dobro vođene kao biogradska, predstavljaju mjesto okupljanja raznih generacija. Od najmlađih koji pohađaju razne kreativne radionice sve do najstarijih koji će u knjižnici pročitati novine, ali i pohađati tečaj rada na računalu i slično“, rekao je na otvaranju župan Božidar Longin.

Novi prostor gradske knjižnice u Biogradu na Moru uređen je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Biograda.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu