Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) UREĐENJE GLAVNE PROMETNICE, TURISTIČKIH I SPORTSKO-REKREACIJSKIH ZONA… Ovo su novi projekti za razvoj Petrčana…

Objavljeno

-

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić u obilasku Petrčana zajedno je s predstavnicima mjesnog odbora i mještanima prokomentirao dosad učinjeno u Petrčanima te najavo nove planove gradske uprave u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom podsjetio da su prije nekoliko mjeseci na katu zgrade škole uređene prostorije za rad mjesnog odbora, sanitarni čvor te jedna veća prostorija u svrhu održavanja kulturnih, društvenih, rekreativnih i drugih sadržaja. Izvedenim radovima obuhvaćene su sve prostorije na cijeloj etaži te pripadajuće stepenište. Radove u vrijednosti 178.737,50 kn s PDV-om obavila je tvrtka Franja d.o.o.

Također, završena je izgradnja parkirališta i pristupne ceste u Petrčanima – Faza 1. U ovoj fazi napravljeni su potporni zidovi, kanal i cijevi oborinske odvodnje, kolnička konstrukcija prometnice s asfaltom, horizontalna i vertikalna signalizacija te je izrađeno parkiralište kapaciteta sedamdesetak parkirnih mjesta. Radove je izveo „ STIPČEVIČ“ d.o.o. Zadar, nadzor i projektant bila je tvrtka  „DONAT“ d.o.o. Zadar, a iznos ugovorenih i izvedenih radova je 2.904.509,10 kn s PDV-om. Ovaj projekt značajan je za Petrčane iz razloga jer se izgradnjom parkirališta povećao broj parkirališnih mjesta kojih naročito nedostaje u vrijeme turističke sezone. Posebna vrijednost zahvata je uređenje kanala oborinske odvodnje jer se na ovaj način sustavno riješio problem poplava koje su se događale uslijed velikih kiša u ovom dijelu Petrčana.

UO za komunalne djelatnosti uredio je šetnicu uz obalu na plaži prema Punta skali, a u sljedećih mjesec dana očekuju se i uobičajeni radovi dohrane, uređenja i priprema svih plaža kako bi Petrčane spremno dočekalo prve turiste i kupače.

Aktualni urbanistički planovi uređenja Petrčana

Gradonačelnik Dukić nadalje je mještane Petrčana upoznao s urbanističkim planovima uređenja koji su tijeku. Planovi se odnose se na proširenje turističkih kapaciteta, o čemu je, među ostalim, razgovarao i s hotelijerima koji su iskazali zanimanje za daljnje ulaganje u turizam, zatim na sportsko-rekreacijsku zonu te uređenje drugog dijela obalnog pojasa Petrčana. U ovom je trenutku uređen dio lučice u mjestu, a planira se, zajedno sa ŽLU i nadležnim ministarstvom iznaći sredstva za dovršetak zaštite lučice.

U sljedećem razdoblju planirano je i uređenje glavne pristupne ceste Zadar – Nin prema Petrčanima do ulaza u mjesto. U svezi s tim projektom gradonačelnik Dukić je prokomentirao projektnu dokumentaciju koja je u tijeku te istaknuo da će se projekt provesti zajedno s izgradnjom sustava odvodnje – aglomeracija Zadar-Petrčane, a podrazumijeva uređenje prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom, javnom rasvjetom i biciklističkom stazom jer Petrčane  kao turističko mjesto to zaslužuje.

Sport i sportska rekreacija

U domeni sporta i sportske rekreacije u MO Petrčane gradonačelnik je najavio postavljanje još jednog koša na sportskom igralištu da bi se djeci i rekreativcima omogućilo svakodnevno bavljenje sportskom rekreacijom. Isto tako na teniskim terenima u planu je postavljanje nove opreme (mreža i stupovi) u svrhu rekreacije i zdravog života. Kada dopuste epidemiološke mjere u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Zadra provesti će se anketa za besplatno vježbanje mještana   u programu Sportske zajednice grada Zadra  „Vježbe za 60 +“ gdje bi se organizirano vježbalo dva puta tjedno  odnosno da bi zdrav život postao navika. Isti program provodi se već niz godina u  pet mjesnih odbora Grada Zadra.

Predstavnici MO Pertčane ovom su prigodom pohvalili suradnju s Gradom Zadru i podržali napore Grada na razvoju njihovog mjesta čemu su dokaz dosadašnji realizirani projekti i oni najavljeni koji slijede, a koji će doprinijeti povećanju kvalitete života svih stanovnika.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sport

TENIS Hrvatsko prvenstvo do 16 godina na Višnjiku

Objavljeno

-

By

U teniskom kompleksu u Športskom centru Višnjik od subote, 15. svibnja, do četvrtka, 20. svibnja 2021. održat će se hrvatsko prvenstvo za igračice i igrače do 16 godina.

Očekuje se nastup stotinjak najboljih hrvatskih tenisačica i tenisača u pojedinačnoj i u konkurenciji parova, a kvalifikacije će početi u subotu, 15. svibnja 2021.

Igrat će se na zemljanim terenima u organizaciji Hrvatskoga teniskoga saveza i TK-a Zadar 08.

Izvor: Planet Višnjik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PANDEMIJA Na zadarskom području 34 novozaražena. Preminula dva muškarca (57 i 66 godina) i jedna žena (68)

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije  34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(22) i  Benkovac(3) te općina Bibinje(1), Kukljica(1), Poličnik(2), Posedarje(1), Ražanac(3) i Stankovci(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 332 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 999 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula su dva muškarca u dobi od 57 i 66 godina te jedna žena u dobi od 68 godina.

Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 48 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 15 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Biogradu otvoren novi prostor Gradske knjižnice

Objavljeno

-

By

Biogradska Gradska knjižnica koja u tom gradu postoji već 58 godina jučer je uselila u svoj novi prostor. Svečanom otvorenju nazočni su bili župan Božidar Longin sa suradnicima i“ gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez.

„Otvaranje knjižnice poklopilo se sa godinom čitanja kojom je proglašena 2021. te je na taj način i Biograd na Moru je  dao svoj obol kulturi čitanja, promicanju knjiga i knjižnice“ rekla je ravnateljica ove ustanove Tihana Jurišić dodajući kako vjeruje da će ovo mjesto biti mjesto ugode, druženja, okupljanja, kulturnog uzdizanja, učenja i boravka.

„Naš grad ima dugu tradiciju postojanja gradske knjižnice kao jednog od stupova biogradske kulture, a današnje otvorenje je nadogradnja je na povijest razvoja čitateljske publike u modernijim i izazovnijim vremenima“, dodala je još ravnateljica Jurišić.

„U našem programu razvoja je i „Pametna županija“ kao jedan od 5 stupova razvoja, i izuzetno mi je drago da je nakon 12 godina konačno uređen novi prostor gradske knjižnice.

Živimo u vremenu kada, pojavom novih izvora znanja i spoznaja, mnogi strahuju za sudbinu knjige. Kada knjiga stanuje u lijepim i otvorenim prostorima poput ovoga, mislim da takav strah nije opravdan.Narodne knjižnice, osobito u malim i srednje velikim sredinama, te ako su dobro vođene kao biogradska, predstavljaju mjesto okupljanja raznih generacija. Od najmlađih koji pohađaju razne kreativne radionice sve do najstarijih koji će u knjižnici pročitati novine, ali i pohađati tečaj rada na računalu i slično“, rekao je na otvaranju župan Božidar Longin.

Novi prostor gradske knjižnice u Biogradu na Moru uređen je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Biograda.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu