Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

USKRSNA ČESTITKA Nadbiskup Puljić: “Pod nebom nema drugog imena po kojemu se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista!”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je uskrsnu čestitku vjernicima. U nastavku je u cijelosti prenosimo:

“Ove godine na prvu nedjelju mjeseca travnja, na samom početku proljeća, slušat ćemo izvješća o događaju Kristovoga Uskrsnuća. Tako apostol Petar nakon Duhova veli da su „Isusa, koji je prošao zemljom čineći dobro… smakli i razapeli… Ali, Bog ga je uskrisio u posljednji dan. Mi smo tome svjedoci“. A to se dogodilo „u prvi dan tjedna, u ranu zoru“. Događaj Uskrsnuća bio je toliko značajan i važan da se već od samog početka Crkva sabirala na taj dan blagovati Euharistiju i slaviti događaj spasenja.

Tog jutra, naime, dogodilo se nešto još nezabilježeno u ljudskoj povijesti: Raspeti i pokopani Krist je uskrsnuo. To nije samo predmet povijesne autentičnosti, nego i čin vjere koji nadilazi ljudske moći shvaćanja i razumijevanja. Ono je zahvat samoga Boga u zemaljsku stvarnost. Zato, Uskrsnuće Isusa Krista postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja, pa će apostol Pavao uskliknuti: „Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludno je naše propovijedanje“ (1 Kor 15, 14).

Već 14 stoljeća odliježe ovim našim podnebljem uskrsna pjesma: Kraljice neba, raduj se, jer je uskrsnuo Gospodin, aleluja! Nije nepoznato što se sve događalo na ovom prostoru prošlih stoljeća. Brojne su i različite vojske prolazile ovim krajevima, a da ne spominjemo sve zasjede koje su postavljane po krševitom kamenjaru i poljima ovoga podneblja. Cilj i namjera bila je kako oslabiti ili zatrti vjeru te izbrisati narodna obilježja i spomen prošlosti. Bogu smo zahvalni što se naši očevi nisu dali pokolebati, nego su s vjerom u Uskrsloga ustrajali u svim burama i olujama. Ostali su vjerni Kristu, Crkvi i svom narodnom imenu. A zavodnik i neprijatelj križa i evanđelja „kao ričući lav“ prolazio je prostorima Lijepe Naše, zavodio i odvodio, plašio i progonio.

Ispunjeni uskrsnom vjerom, naši su očevi u najtežim trenucima znali da će „minuti bol i nestati jad“ i da će ih iza oluje uvijek ogrijati nebesko sunce s visina. Tom vjerom u Gospodina stvarali su vjersko i kulturno ozračje ovoga kraja čime se i danas ponosimo i zahvaljujemo. Na početku trećeg tisućljeća Crkva zadarska, Ecclesia Iadertina, svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja!

Njezini članovi, nošeni snagom Duha Svetoga, upiru svoj pogled prema nebu pjevajući usrdno i žarko: „Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine. Pobjedniče, Kralju divan, budi nama milostivan“.

S tom vjerom i uskrsnim raspoloženjem, od srca sve pozdravljam i želim sretne blagoslovljene uskrsne blagdane! Svoju čestitku i pozdrav upućujem predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, ratarima i pomorcima, profesorima, učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, ucviljenim obiteljima, starima i posebice od COVID-a 19 oboljelima. Svim aktivnim djelatnicima- laicima po našim župama, pjevačima, ministrantima, članovima župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, katoličkih društava te djelatnicima obavijesnih sredstava želim
blagoslovljene uskrsne blagdane!

Otajstvom Kristovog uskrsnuća započelo je doba novog stvaranja. A Uskrsnuli je pokazao da je On naše svjetlo, Put, Istina i Život. On je središte i smisao svega. I nema, uistinu, pod nebom drugog imena danog ljudima po kojemu se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista. U toj vjeri, sve od srca pozdravljam s uskrsnim poklikom: Uskrsnuo je Gospodin, doista, alleluia, alleluia!”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Perivoju Vladimira Nazora posađen australski stribor

Objavljeno

-

By

U povodu Dana Planete Zemlja u Perivoju Vladimira Nazora 19. put po redu posađeno je stablo u sklopu tradicionalnih „Eko-dana“ Prirodoslovno-grafičke škole Zadar koja je prošle godine, zbog loše epidemiološke situacije, odgodila ovu ekološko-edukativnu manifestaciju. Akcija je organizirana uz pomoć “Nasada” koji su za ovu priliku donirali neobičnu sadnicu australskog stribora, vrste koja je preživjela doba dinosaura.

Ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole, Tomislav Grbin, istaknuo je kako je na ovaj način do sada posađena jedna mala šuma od 19 stabala, te kako ovo neobično stablo simbolizira nadu.

„Puno simbolike je u tom stablu, zovemo ga i stablo nade. Naš grad ima puno sunca i ljeto je dugo, uvijek se skrivamo i tražimo hlad. Zelenilo oplemenjuje grad i volimo pozvati sve generacije da se uključe u ovakve akcije“, rekao je ravnatelj dodajući da su, osim učenika i djelatnika škole u sadnji sudjelovali i polaznici Dječjeg vrtića “Radost” s kojim surađuju već desetljećima.

Župan Božidar Longin, poručio je da moramo njegovati i paziti našu planetu koja je naš jedini dom.

„Drugog doma nemamo pa moramo paziti da barem živuće vrste prežive koliko i ova biljka koju smo danas posadili. Kažu da je pandemija napravila jako puno zla, ali kažu da se i danas iz svemira puno bolje vide obrisi po cijeloj kugli jer je puno manje emisija plinova ispušteno“, rekao je župan.

Stablo su posadili župan Božidar Longin, ravnatelj škole Tomislav Grbin i resorni pročelnik Ivan Šimunić, a kratki umjetnički program izveo je učenik Luka Čačić

U povodu Dana planete Zemlja i „Eko dana“, tradicionalne ekološko-edukativne manifestacije Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, u Perivoju Vladimira Nazora posađeno je stablo australskog Stribora.

Stablo je donirala tvrtka „Nasadi“ , i 19. je posađeno stablo u organizaciji ove škole.

Stablo su simbolički posadili župan Božidar Longin, ravnatelj škole Tomislav Grbin i resorni pročelnik Ivan Šimunić, a kratak prigodan umjetnički program izveo je učenik ove škole Luka Čačić, poštujući epidemiološka pravila. Osim učenika i djelatnika škole činu sadnje nazočili su i polaznici Dječjeg vrtića »Radost«.

Ovom prigodom župan Božidar Longin poručio je kako moramo njegovati i paziti našu planetu koja je naš jedini dom.

✔️U povodu Dana planete Zemlja? i „Eko dana“, tradicionalne ekološko-edukativne manifestacije Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, u Perivoju Vladimira Nazora posađeno je stablo australskog Stribora. ?

✔️Stablo je donirala tvrtka „Nasadi“ , i 19. je posađeno stablo u organizaciji ove škole.

✔️Stablo su simbolički posadili župan Božidar Longin, ravnatelj škole Tomislav Grbin i resorni pročelnik Ivan Šimunić, a kratak prigodan umjetnički program izveo je učenik ove škole Luka Čačić, poštujući epidemiološka pravila. Osim učenika i djelatnika škole činu sadnje nazočili su i polaznici Dječjeg vrtića »Radost«.

✔️Ovom prigodom župan Božidar Longin poručio je kako moramo njegovati i paziti našu planetu koja je naš jedini dom.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Bilosnić u trojezičnoj svjetskoj antologiji “NOUVELLE ANTHOLOGIE MONDIALE”

Objavljeno

-

By

U izdanju Biblioteke Universalis, u kolekciji višejezičnog časopisa „Orizont Literar Contemporan“ (Bukurešt, Rumunjska) objavljena je antologija suvremene svjetske poezije pod naslovom „Nouvelle anthologie mondiale“ / „Noua antologie mondiala“, koju se izabrali, uredili i preveli francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult i rumunjski pjesnik i izdavač Daniel Dragomirescu.

Među izabranim pjesnicima iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Latinske Amerike i Afrike, uvrštene su i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića.

Kao i svim uvrštenim pjesnicima, Bilosniću su u antologiji objavljene četiri pjesme, uz biografiju i fotografiju.

Antologija svjetske poezije objavljena je na engleskom, francuskom i rumunjskom jeziku.

Bilosnićeve pjesme preveli su Noëlle Arnoult, Roman Karlović i Daniel Dragomirescu, koji je napisao i predgovor antologiji, u kojoj Bilosnićevo pjesništvo komparira s francuskim pjesnikom Gil de Bertom.

Anologija je likovno obogaćena radovima ukrajinske slikarice Oksane Sudakove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DUKIĆ OBIŠAO MELADU I NOVI BOKANJAC Uređuju se zelene površine i čisti glomazni otpad

Objavljeno

-

By

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima obišao je Meladu i Novi Bokanjac. Predsjednik MO Maslina na Meladi, Mate Zorica gradonačelniku je ukazao kako postoji potreba za uređenjem pješačke staze prema OŠ „Bartul Kašić“. Također je istaknuo kako bi Tržnica Zadar i direktor Letinić morali uložiti dodatne napore u oživljavanje lokalne tržnice na Meladi. Direktor Odvodnje, Grgo Peronja izložio je trenutni status projekta izgradnje sustava oborinske i fekalne odvodnje, dok su djelatnici Nasada završavali uređenje zelenih površina, sadnju ovih stabala i uređenje staze do dječjeg igrališta.

Na Novom Bokanjcu u organizaciji Odsjeka za zaštitu okoliša, a u prigodi Dana planeta Zemlje organizirana Zelena čistka. Djelatnici komunalnih tvrtki Vodovod, Nasadi i Čistoća, operativom i strojevima očistili su glomazni otpad odbačen u okoliš. Ovom prilikom uklonjeno je 27,2 tone otpada. Gradonačelnik Dukić još je jednom naglasio i podsjetio da niti treba niti je primjerno odlagati otpad u okoliš već su za to uspostavljena reciklažna dvorišta koja su svim građanima otvorena i dostupna potpuno besplatno. Dodao je kako svi moramo biti savjesni i odgovorni prema čistom okolišu koji smo naslijedili i takvog ga ostaviti sljedećim generacijama koje dolaze nakon nas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu