Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Nadbiskup Puljić predvodio Uskrsno bdijenje u katedrali sv. Stošije: “Kakva milost zvati se sinom Božjim!”

Objavljeno

-

Na Veliku subotu, 3. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je obrede Vazmenog bdijenja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

U večeri Vazmenog bdijenja odjekuje veseli poklik ‘Aleluja! Uskrsnuo je Gospodin doista, aleluja’, naglasio je mons. Puljić, istaknuvši da nam i izvješća Starog zavjeta tumače događaje te svete noći. „Nakon drame Velikog petka kad smo osjećali potresenost onim što se dogodilo, u večeri Velike subote sve se promijenilo. Uskrsnuo je Gospodin koji je strašno trpio i u bolovima ovu zemlju napustio. Uskrsnuo je onaj koji je sve stvorio, koga su ljudi razapeli, ubili, ponizili. Uskrsnuo je jer ima moć, jer je Stvoritelj svega“ poručio je nadbiskup Puljić.

Nakon petka, Isusovi učenici razbježali su se u strahu, ostao je samo Ivan koji ga je pratio do Kalvarije i u ime nas čuo je Isusove riječi: ‘Evo ti majke’. „Mi smo bili prisutni u Ivanu i predani smo njegovoj Majci. Taj strah i to razočaranje osjećamo kod dvojice učenika iz Emausa koji su, pričajući među sobom i ne prepoznavajući Isusa koji im se pridružio, iskreno rekli: ‘A mi se nadasmo’. Nadasmo se nečem drugom. Nitko od nas nije se nadao onome što je Isus doživio na Kalvariji. Učenici će doživjeti radost da će prepoznati Isusa kod stola kad im bude razlomio kruh i iščeznuo ispred njihovih očiju. Poslije će posvjedočiti svojoj subraći, kad su se vratili, kako je divno tumačio Pisma, srce nam je gorjelo“ rekao je nadbiskup.

„Noć Velikog petka i subotnji dan bili su turobni i bez perspektive. Dok učenici u strahu od Židova, zaključani u Dvorani posljednje večere, kukaju, dvoume, ne shvaćaju, zdvajaju, dotle Židovi osiguravaju grob, jer su čuli, uskrsnut će. Vidjeli su kako umire na križu i srce su mu proboli da budu sigurni da je umro. Uvjerili su se, a sada već postavljaju stražu. Otajstvo Kristovog uskrsnuća zbiljski je, povijesni događaj. Ali i vjerski događaj. Povijesni događaj o kojem svjedoče toliki svjedoci, prvi vjesnici uskršnjeg događaja“ rekao je mons. Puljić, poručivši da Kristovo uskrsnuće postaje kamenom temeljcem apostolskog navještanja.

„Isus je pokazao da je Sin Božji i uskrsnuo je, ali ne na njihov zahtjev. Nego kad je on sam htio. Upravo kad su se najmanje nadali, u ranu zoru. Prvoga dana u tjednu, još za mraka, iz groba ustaje i javlja se svojim uplašenim učenicima utješnim pozdravom ‘Mir vama’. Vidim da ste uznemireni, još uvijek dvoumite, ali ne bojte se. Mir vama. Ja sam. Toma, dođi, ti koji si dvoumio“ opisao je stanja apostola mons. Puljić.

„Crkva ove svete noći s radošću i zahvalnošću propovijeda te s vjerom pjeva i ispovijeda ‘Znamo da si, doistine, uskrsnuo, Božji sine’. Kristovim uskrsnućem i silaskom Duha Svetoga počelo je vrijeme Crkve koje još traje. A Duh Božji divnom providnošću upravlja tijek vremena i obnavlja lice Zemlje. Kakva milost, biti u toj Crkvi, koja traje! Kakva milost zvati se sinom Božjim i članom Crkve u kojoj je Duh Sveti nazočan. Kakva milost sudjelovati u otajstvima koja nam je Isus ostavio, krštenje, svih sedam sakramenata. Kako je bogata ova uskrsna noć! Kako je sadržajna liturgija Riječi. Kako je lijepo osjetiti jeku stoljeća, iščekivanja i radost što se dogodilo ono što je stoljećima najavljivano“ poručio je nadbiskup Puljić, rekavši da u obredima Velike subote odjekuju riječi satnika, ‘Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!’.

„Isusovo uskrsnuće je kamen temeljac naše vjere, a on je svjetlo ljudske povijesti, njeno središte i raskrižje, njen smisao i otkupljenje“ zaključio je nadbiskup Puljić.    

Bdijenje je počelo blagoslovom novog ognja ispred vrata zadarske katedrale na trgu, odakle su nadbiskup i koncelebranti s uskrsnom svijećom ušli u mračnu katedralu. U dolasku do prezbiterija puku sa svijećama dijelili su svjetlo s uskrsne svijeće da upale svoje svijeće.

Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić. Za vrijeme bdijenja vjernici su obnovili krsna obećanja te je nadbiskup Puljić puk poškropio blagoslovljenom vodom koju je prethodno blagoslovio u zdencu koji je bio postavljen u prezbiteriju katedrale sv. Stošije.

Izvor: Zadarska nadbiskupija/Ines Grbić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Perivoju Vladimira Nazora posađen australski stribor

Objavljeno

-

By

U povodu Dana Planete Zemlja u Perivoju Vladimira Nazora 19. put po redu posađeno je stablo u sklopu tradicionalnih „Eko-dana“ Prirodoslovno-grafičke škole Zadar koja je prošle godine, zbog loše epidemiološke situacije, odgodila ovu ekološko-edukativnu manifestaciju. Akcija je organizirana uz pomoć “Nasada” koji su za ovu priliku donirali neobičnu sadnicu australskog stribora, vrste koja je preživjela doba dinosaura.

Ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole, Tomislav Grbin, istaknuo je kako je na ovaj način do sada posađena jedna mala šuma od 19 stabala, te kako ovo neobično stablo simbolizira nadu.

„Puno simbolike je u tom stablu, zovemo ga i stablo nade. Naš grad ima puno sunca i ljeto je dugo, uvijek se skrivamo i tražimo hlad. Zelenilo oplemenjuje grad i volimo pozvati sve generacije da se uključe u ovakve akcije“, rekao je ravnatelj dodajući da su, osim učenika i djelatnika škole u sadnji sudjelovali i polaznici Dječjeg vrtića “Radost” s kojim surađuju već desetljećima.

Župan Božidar Longin, poručio je da moramo njegovati i paziti našu planetu koja je naš jedini dom.

„Drugog doma nemamo pa moramo paziti da barem živuće vrste prežive koliko i ova biljka koju smo danas posadili. Kažu da je pandemija napravila jako puno zla, ali kažu da se i danas iz svemira puno bolje vide obrisi po cijeloj kugli jer je puno manje emisija plinova ispušteno“, rekao je župan.

Stablo su posadili župan Božidar Longin, ravnatelj škole Tomislav Grbin i resorni pročelnik Ivan Šimunić, a kratki umjetnički program izveo je učenik Luka Čačić

U povodu Dana planete Zemlja i „Eko dana“, tradicionalne ekološko-edukativne manifestacije Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, u Perivoju Vladimira Nazora posađeno je stablo australskog Stribora.

Stablo je donirala tvrtka „Nasadi“ , i 19. je posađeno stablo u organizaciji ove škole.

Stablo su simbolički posadili župan Božidar Longin, ravnatelj škole Tomislav Grbin i resorni pročelnik Ivan Šimunić, a kratak prigodan umjetnički program izveo je učenik ove škole Luka Čačić, poštujući epidemiološka pravila. Osim učenika i djelatnika škole činu sadnje nazočili su i polaznici Dječjeg vrtića »Radost«.

Ovom prigodom župan Božidar Longin poručio je kako moramo njegovati i paziti našu planetu koja je naš jedini dom.

✔️U povodu Dana planete Zemlja? i „Eko dana“, tradicionalne ekološko-edukativne manifestacije Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, u Perivoju Vladimira Nazora posađeno je stablo australskog Stribora. ?

✔️Stablo je donirala tvrtka „Nasadi“ , i 19. je posađeno stablo u organizaciji ove škole.

✔️Stablo su simbolički posadili župan Božidar Longin, ravnatelj škole Tomislav Grbin i resorni pročelnik Ivan Šimunić, a kratak prigodan umjetnički program izveo je učenik ove škole Luka Čačić, poštujući epidemiološka pravila. Osim učenika i djelatnika škole činu sadnje nazočili su i polaznici Dječjeg vrtića »Radost«.

✔️Ovom prigodom župan Božidar Longin poručio je kako moramo njegovati i paziti našu planetu koja je naš jedini dom.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Bilosnić u trojezičnoj svjetskoj antologiji “NOUVELLE ANTHOLOGIE MONDIALE”

Objavljeno

-

By

U izdanju Biblioteke Universalis, u kolekciji višejezičnog časopisa „Orizont Literar Contemporan“ (Bukurešt, Rumunjska) objavljena je antologija suvremene svjetske poezije pod naslovom „Nouvelle anthologie mondiale“ / „Noua antologie mondiala“, koju se izabrali, uredili i preveli francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult i rumunjski pjesnik i izdavač Daniel Dragomirescu.

Među izabranim pjesnicima iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Latinske Amerike i Afrike, uvrštene su i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića.

Kao i svim uvrštenim pjesnicima, Bilosniću su u antologiji objavljene četiri pjesme, uz biografiju i fotografiju.

Antologija svjetske poezije objavljena je na engleskom, francuskom i rumunjskom jeziku.

Bilosnićeve pjesme preveli su Noëlle Arnoult, Roman Karlović i Daniel Dragomirescu, koji je napisao i predgovor antologiji, u kojoj Bilosnićevo pjesništvo komparira s francuskim pjesnikom Gil de Bertom.

Anologija je likovno obogaćena radovima ukrajinske slikarice Oksane Sudakove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DUKIĆ OBIŠAO MELADU I NOVI BOKANJAC Uređuju se zelene površine i čisti glomazni otpad

Objavljeno

-

By

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima obišao je Meladu i Novi Bokanjac. Predsjednik MO Maslina na Meladi, Mate Zorica gradonačelniku je ukazao kako postoji potreba za uređenjem pješačke staze prema OŠ „Bartul Kašić“. Također je istaknuo kako bi Tržnica Zadar i direktor Letinić morali uložiti dodatne napore u oživljavanje lokalne tržnice na Meladi. Direktor Odvodnje, Grgo Peronja izložio je trenutni status projekta izgradnje sustava oborinske i fekalne odvodnje, dok su djelatnici Nasada završavali uređenje zelenih površina, sadnju ovih stabala i uređenje staze do dječjeg igrališta.

Na Novom Bokanjcu u organizaciji Odsjeka za zaštitu okoliša, a u prigodi Dana planeta Zemlje organizirana Zelena čistka. Djelatnici komunalnih tvrtki Vodovod, Nasadi i Čistoća, operativom i strojevima očistili su glomazni otpad odbačen u okoliš. Ovom prilikom uklonjeno je 27,2 tone otpada. Gradonačelnik Dukić još je jednom naglasio i podsjetio da niti treba niti je primjerno odlagati otpad u okoliš već su za to uspostavljena reciklažna dvorišta koja su svim građanima otvorena i dostupna potpuno besplatno. Dodao je kako svi moramo biti savjesni i odgovorni prema čistom okolišu koji smo naslijedili i takvog ga ostaviti sljedećim generacijama koje dolaze nakon nas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu