Connect with us

Hrvatska

PLENKOVIĆ NA VLADI PREDSTAVIO NACIONALNI PLAN OPORAVKA “Mjere Stožera trebale bi pridonijeti smanjenju zaraze u ovoj fazi”

Objavljeno

-

Premijer Plenković ustvrdio je danas da bi mjere koje je objavio Nacionalni stožer trebale pridonijeti smanjenju zaraze, te je u povodu uskrsnih blagdana apelirao na građane da svojim ponašanjem nastoje spriječiti širenje epidemije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas, na početku 51. sjednice Vlade, na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

Jučer je na Plitvicama obilježena 30. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

“Jučer smo još jednom izrazili zahvalnost njemu i svim hrvatskim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su dali najviše za Hrvatsku”, poručio je.

Što se tiče trenutne epidemiološke situacije kazao je da u Hrvatskoj i u drugim zemljama u okruženju trenutno rastu brojevi novozaraženih.

Mjere koje je Nacionalni stožer objavio jučer trebale bi pridonijeti smanjenju zaraze, kazao je, posebno u kontekstu Uskršnjih blagdana gdje se možda očekuje i više obiteljskih druženja.

Poteškoće u distribuciji cjepiva AstraZenece kompenziramo većom narudžbom drugih cjepiva

“Najvažnije je da svi pokažemo visoki stupanj osobne odgovornosti i da svojim ponašanjem nastojimo spriječiti širenje epidemije”, istaknuo je.

Podsjetio je da smo jedna od rijetkih zemalja koja nije imala policijski sat niti strogo zatvaranje.

“Nastojimo život učiniti što normalnijim, kompenzirati gospodarske posljedice onima kojima su zbog mjera ograničenja poslovne aktivnosti limitirane, no bez odgovornosti svakoga od nas situacija s pandemijom je teža”, poručio je premijer Plenković.

Govoreći o situaciju s cijepljenjem rekao je kako postoje određene poteškoće globalno, a posebno prema europskim zemljama u distribuciji cjepiva AstraZenece.

To se, dodao je, nastoji kompenzirati narudžbama drugih cjepiva i riješiti manjak koji je nastao u distribuciji cjepiva, ističući da se o tome vode razgovori.

Nizom vrijednih projekata ostvarujemo ravnomjeran regionalni razvoj u praksi

Od ostalih tema izdvojio je niz posjeta hrvatskim županijama – ovoga tjedna Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj – u kojima se nizom vrijednih projekata nastoji ostvariti ravnomjeran regionalni razvoj u praksi.

Istaknuo je kako je razvidno da je Vlada ostvarila maksimalan stupanj sinergije s gradovima, općinama i županijama, od snaženja njihovog fiskalnog kapaciteta do provedbe projekata i kontinuiranog dijaloga.

“Vidi se da one napreduju u godinama koje su iza nas, a još više, s obzirom na sve što slijedi, u godinama koje su ispred nas”, zaključio je premijer.

Medved: Domaći ugostitelji mogli bi preuzeti pripremu hrane

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako bi lokalne zajednice, ako su u mogućnosti, putem domaćih ugostitelja mogle preuzeti pripremu hrane na potresom pogođenom području.

Tijekom ovog tjedna HCK je podijelio 21.000 tona hrane, 14.000 toplih obroka i 5.675 litara vode, izvijestio je Medved.

Dodao je i da su jedinicama područne i lokalne samouprave predložili, ako imaju mogućnosti, da putem domaćih ugostitelja preuzmu pripremu hrane kako bi se osnažilo domicilne ugostitelje i zapošljavanje radnika na tom području.

Napomenuo je također da RH i nadalje preuzima obvezu plaćanja tih obroka dokle god postoji potreba.

Voda je na cijelom području Banovine sigurna za uporabu, a Hrvatski crveni križ (HCK) i Hrvatska vatrogasna zajednica poduzimaju aktivnosti vezane uz ispumpavanje i sanacije bunara. Tako su do sada ispumpana 63 bunara i 42 su sanirana. Uz to, u cilju rješavanja vodoopskrbe se i dalje saniraju lokalne mreže te provodi izgradnja nove mreže magistralnih vodovoda, rekao je.

“Za uklanjanje je prijavljeno ukupno 560 objekata, a za obnovu je zaprimljeno 6447 zahtjeva”, izvijestio je Medved na sjednici Vlade govoreći o stanju tri mjeseca nakon razornog potresa.

U tijeku su, dodao je, aktivnosti uklanjanja oštećenih objekata koji prijete sigurnosti građana i što je preduvjet za obnovu cijelog područja.

Medved, koji je i predsjednik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke, izvijestio je da je do sada postavljeno 1805 kontejnera i kućica za smještaj stanovništva, a na električnu energiju priključen je 2141 objekt za privremeni smještaj.

Postavljeno je, kaže, pet novih mobilnih mrežnih postaja radi bolje pokrivenosti mobilne mreže i interneta. Nastavlja se sanaciju nerazvrstanih cesta.

Medved je rekao i da je Hrvatski centar za potresno inženjerstvo završio prve brze preglede oštećenih objekata, a s 28. ožujka, pregledano je 37.954 objekta.

Od pregledanih objekata 4602 su označena crvenom naljepnicom, 8180 s oznakom žutom, a 25.000 s oznakom zelenom naljepnicom.

Beroš: 2422 novozaražena, zaraženih među testiranima 25,56 posto

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježene 2422 nove osobe zaražene koronavirusom, a udio zaraženih među testiranima iznosio je 25,56 posto, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U samoizolaciji je 33.376 osoba, dok je 1337 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 144 na respiratoru.

“Samo od početka tjedna zaražene su 6832 osobe, danas je u odnosu na početak prošlog mjeseca gotovo dvostruko više pacijenta na respiratoru i 60 posto više pacijenata u bolnicama. Sve to upućuje da itekako ima prostora za napredak u borbi protiv epidemije”, kazao je Beroš.

Do jučer su na sekvencioniranje poslana 2632 uzorka, a podaci pokazuju da je kod 67 posto uzoraka zabilježena britanska varijanta koronavirusa.

Hrvatskoj je dosad isporučeno 540.845 doza cjepiva. Do 30. ožujka utrošene su 463.003 doze ili  86 posto ukupno zaprimljenih doza.

Beroš je izvijestio kako se ponovno otvaraju dodatne intenzivističke jedinice u KB-u Dubrava, a u skladu s potrebama i u ostalim bolnicama.

U povodu predstojećih uskrsnih blagdana, pozvao je građane da se suzdrže od većih okupljanja, drže distancu, nose maske i prozračuju prostor.

“Zdravstveni sustav ne može zamijeniti doprinos koji u zaštiti vlastitog zdravlja može dati svaki građanin svojim odgovornim ponašanjem”, poručio je.

Postrožavanje mjera na prijedloge županijskih stožera

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o mjerama protiv širenja koronavirusa, koje se postrožuju do 15. travnja.

“S obzirom da epidemiološka situacija nije svugdje ista, Nacionalni stožer nove mjere dobrim dijelom uvodi na prijedlog županijskih stožera”, kazao je Božinović.

Na nacionalnoj razini do 15. travnja bit će zabranjeno treniranje u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, te je ograničen rad igraonica u zatvorenim prostorima.

Po novoj odluci o prelasku granica, za ulazak u Hrvatsku priznavat će se brzi antigenski testovi, koji međusobno priznaju članice EU-a, te potvrde o cijepljenju.

Nacionalni stožer jučer je dobio zahtjev Primorsko-goranske županije za strožim mjerama, o čemu će tijekom dana biti donesena odluka, a očekuje se i zahtjev Grada Zagreba.

Inspektori civilne zaštite proveli su u razdoblju od zadnje sjednice Vlade 18.885 nadzora, utvrđeno je 66 nepravilnosti.

Policija je utvrdila 206 kršenja mjera samoizolacije i četiri kaznena djela širenja zaraznih bolesti, naveo je Božinović.

NPOO preduvjet za dobivanje 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava

Premijer Andrej Plenković predstavio je Informaciju o Sažetku nacrta nacionalnog plana oporavka i otpornosti  2021. – 2026., kazavši da je Vlada predano radila na pripremama ovoga dokumenta koji će poslužiti za dobivanje 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava u sljedećih nekoliko godina.

„Ideja je da sve komponente koje su u njemu sadržane – obrazovanje, javna uprava, pravosuđe, državna imovina, tržište rada, socijalna zaštita, obnova zgrada, znanost, gospodarstvo, zdravstvo pomognu i reformskom zamahu Vlade, javnim i privatnim ulaganjima i da pridonese rastu BDP-a“, rekao je Plenković.

Kazao je da se minimalno 20 posto sredstava želi usmjeriti na digitalnu tranziciju, a minimalno 37 posto na zelenu tranziciju.

„Ove investicije su bitne za ekonomiju i naš razvoj. Želimo da ga u sljedećih mjesec dana vidi i javnost“, rekao Plenković i najavio raspravu u Saboru sredinom travnja.

„Osluškivat ćemo mišljenja svih dionika. Načelno je obveza da se Plan dovrši do kraja travnja i da nakon toga krene evaluacija od strane Europske komisije, a potom bude usvojena na Vijeću. 13 posto sredstava bi trebalo biti uplaćeno kao predujam za korištenje sredstava”, pojasnio je Plenković.

Izmjene turističkog zakona – povrat novca ili zamjensko putovanje za vaučere

Kupci aranžmanskih putovanja koja se nisu izvršila i za što su od putničkih agencija dobili vaučere mogli bi te vaučere uskoro zamijeniti za druga putovanja ili dobiti povrat uplaćenog novca, a na temelju predloženih izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu koje je Vlada uputila Hrvatskom saboru.

Tim se izmjenama, upućenim u drugo saborsko čitanje, zakon dodatno usklađuje s EU direktivom o putovanjima, paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u pogledu povrata novca potrošačima za neizvršena aranžmanska putovanja, naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Uz to, izmjenama se taj zakon usuglašava i s direktivom EU o uslugama na unutarnjem tržištu i direktivom o priznavanju stručnih kvalifikacija u dijelu koji se odnosi na pružanje usluga turističkog vodiča.

Te izmjene su bile potrebne, jer je, kako je objasnila ministrica, protiv Republike Hrvatske zbog pogrešne primjene navedenih direktiva Europska komisija pokrenula dva postupka zbog povrede prava EU, a koji su u posljednjoj fazi prije pokretanja postupka pred sudom EU.

Tako se predloženim izmjenama iz važećeg zakona briše članak kojim je propisana mogućnost izdavanja vaučera umjesto raskida ugovora za neizvršeno putovanje u aranžmanu.

“Nakon stupanja na snagu tih izmjena i dopuna zakona, putnici će moći birati žele li na temelju izdanog vaučera ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenog novca u roku od 14 dana od raskida ugovora. Time se u cijelosti osigurava zaštita potrošača”, istaknula je Brnjac.

Dodala je i da se mijenja dio odredbi u zakonu kojim je propisano da se posebni dio stručnog ispita za turističke vodiče polaže posebno za svaku županiju, čime se smanjuje fragmentiranost ispita.

Bankomati će morati imati elektrokemijsku zaštitu novčanica

Vlada je Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti novčarskih institucija, kojim se regulira uvođenje elektrokemijske zaštite novčanica te se kod pokušaja provale novčanice u sefu bankomata obojaju i čine neupotrebljivim.

Taj je sustav efikasno riješio problem prepada na zaštitarska vozila u prijevozu novca i vrijednosti, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U odnosu na prvo saborsko čitanje u konačnom je prijedlogu skraćen rok u kojem novčarske institucije trebaju uvesti elektrokemijsku zaštitu, s prvotno predviđenih pet na tri godine.

Tako će u roku tri godine novčarske institucije biti dužne uvesti elektrokemijsku zaštitu novčanica u sve eksterne bankomate (izvan matičnih poslovnica), a u interne (u poslovnicama) ovisno o kategorizaciji sukladno izrađenim prosudbama ugroženosti. Također je određena i dinamika uvođena u eksterne bankomate – jedna trećina godišnje, a prioriteti ovise o procjeni rizika.

Uz to, svaki novi ili bankomat koji se zamjenjuje morat će prije primjene biti opremljen elektrokemijskom zaštitom novčanica.

Po podacima iz obrazloženja predloženog zakona, u Hrvatskoj je 5850 bankomata.

Saboru je na donošenje upućen i konačni prijedlog izmjena Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2016/1011 o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednost, a koji predviđa dvije nove vrste referentnih vrijednosti. Njima je cilj potaknuti tranziciju EU prema održivom financiranju, a radi se o referentnim vrijednostima EU za klimatsku tranziciju i referentne vrijednosti EU usklađene s Pariškim sporazumom.

U skladu s europskom regulativom, Vlada je odlukom resor nadležan za energetiku – Ministarstvo gospodarstava i održivog razvoja – odredila kao nadležno tijelo za sigurnost opskrbe električnom energijom.

Za potrebe provedbe operativnih zadaća povezanih s planiranjem pripravnosti na rizike i upravljanjem rizicima, kao tijela na koja se delegiraju zadaće iz pojedinih poglavlja uredbe određeni su Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

Za izradu planova pripravnosti za rizik u području sigurnosti opskrbe električne energije posebno su nadležni HOPS i HEP ODS, koji nacrt predlažu ministarstvu.

Povećanje iznosa pomoći za nužnu obnovu zgrada i kuća

Novčana pomoć građanima za nužnu zaštitu i popravak zgrada odnosno obiteljskih kuća oštećenih potresom povećava se s 12 na 16 tisuća kuna po stambenoj jedinici u zgradi te s 12 na 25 tisuća kuna za obiteljske kuće.

Regulirano je to Odlukom o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, a ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat istaknuo je da njome pomažu svima koji su podnijeli ili će podnijeti zahtjev, a imaju pravo na određeni stupanj subvencija u obnovi.

Kako je na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije do sada od otprilike 2680 zahtjeva za pomoć riješeno njih 1700 te je isplaćeno 49,6 milijuna kuna, odlukom se, naime, “reagira retroaktivno” te će i građani s tog područja, koji su do sada već dobili pomoć, dobiti razliku od 12 do 16 odnosno do 25 tisuća kuna.

Prema odluci, nadoknađuju se opravdani troškovi vlasnicima oštećenih obiteljskih kuća, stambeno-poslovnih zgrada, višestambenih zgrada i poslovnih zgrada koje su imali, odnosno koje imaju za nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija te uklanjanje i pridržanje opasnih dijelova zgrade koji su mogli odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak stubišta i popravak dizala.

Vlada je Zaključkom zadužila i HRT da otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima.

Produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine do 1. srpnja te besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.

Odluka o naknadama članovima izbornih povjerenstava i biračkih odbora

Vlada je donijela i Odluku o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima izbornih povjerenstava za provedbu lokalnih izbora te će ona za predsjednike, potpredsjednike i članove stalnog sastava županijskih izbornih povjerenstava, Izbornog povjerenstva Grada Zagreba te izbornih povjerenstava gradova sa 101 i više biračkih mjesta, iznositi 6 tisuća kuna neto po osobi, isto kao i 2017. godine.

Također se, prema kriteriju i ovisno o broju biračkih mjesta, određuje naknada predsjedniku, potpredsjedniku i članovima stalnog sastava izbornih povjerenstava gradova i općina i to – četiri tisuće kuna u gradovima s 51 do 100 biračkih mjesta, tri tisuće kuna u gradovima i općinama s 26 do 50 biračkih mjesta te dvije tisuće kuna neto po osobi u gradovima i općinama s 1 do 25 biračkih mjesta.

Predsjedniku i potpredsjedniku biračkih odbora određena je naknada od 400 kuna neto, a članovima biračkih odbora 350 kuna neto po osobi za svaki krug glasovanja.

Vlada je dopunila Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. te je za siječanj omogućena isplata sredstava za troškove prijevoza učenika u cestovnom prometu (autobus) u iznosu od 50 posto od iznosa isplaćenog u listopadu prošle godine, umanjeno za fakturirani iznos dostavljen za siječanj jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu, neovisno o danima pohađanja nastave u tim mjesecima.

Odluka je dopunjena zbog toga što su prijevoznici sklopili ugovore kojima su se obvezali osigurati prijevoz učenicima srednjih škola neovisno o broju učenika koji taj prijevoz koriste te su zbog toga koristili sve resurse prema ugovorenom opsegu prijevoza, a nisu ostvarili planiranu dobit jer je zbog epidemije bolesti covid-19 drugo polugodište počelo 18., a ne 11. siječnja i odvijalo se on-line do 1. veljače ove godine za sve učenike srednjih škola, osim za maturante koji su imali redovnu nastavu.

Za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla 15 milijuna kuna

Vlada je donijela i Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine, koji je u tom trogodišnjem razdoblju vrijedan 15 milijuna kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, cilj Programa je pružiti potporu za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda prve, druge i treće kategorije nastalih tijekom procesa proizvodnje u registriranim objektima za klanje životinja, kojih je u Hrvatskoj 135.

Potpora se dodjeljuje po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine, a financijska sredstva se raspodjeljuju korisnicima proporcionalno, odnosno sukladno broju kilograma, maksimalno do iznosa od 20 lipa po kilogramu.

Provedbom Programa korisnicima će se ublažiti gubici nastali u proizvodnji zbog višestrukog pada tržišne vrijednosti nusproizvoda životinjskog podrijetla, rekla je Vučković.

Trogodišnji program vrijedan je 15 milijuna kuna, a ministrica ističe da su sredstva za 2021. osigurana u državnom proračunu, odnosno projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

Po podatcima iz obrazloženja, tijekom proizvodnih procesa u objektima za klanje sječno godišnje nastaje više od 67.000 tona nusproizvoda životinjskog podrijetla, a poremećaji na tržištu proizvoda koji se dobivaju iz tih nusproizvoda prisutni su posljednjih godina, uz dodatne poteškoće zbog pandemije koronairusa.

Plasman prerađenog proteina smanjen je i/ili prekinut na tržištu trećih zemalja, cijena prerađenog životinjskog proteina na tržištu u razdoblju od 2014. do 2020. značajno je pala i pad se kretao od 1,72 do čak 3,17 puta.

Cijena u 2020. godini bila je dva puta niža u odnosu na cijenu koja se ostvarivala u 2014., a istovremeno dolazi do rasta troškova proizvodnje i cijene rada, no i do zahtjeva većih standarda kvalitete proteina od strane novih kupaca, navodi se u obrazloženju.

Moderna galerija mijenja ime u Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je Odluku o promjeni naziva Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Izmjena naziva donijet će jasnoću, preciznost i praktičnost komunikacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj stručnoj i poslovnoj razini.

“Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej. A posebno u međunarodnoj komunikaciji postoji nejasnoće kad se kaže galerija da se radi o izložbenom prostoru, a ne o nacionalnom muzeju i zato je ravnatelj, uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća, predložio izmjenu naziva ove nacionalne muzejske ustanove”, objasnila je ministrica Obuljen-Koržinek.

Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. godine i smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je Banovina Hrvatska otkupila za smještaj navedene kulturne institucije.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske, Moderna galerija postaje javna ustanova koja kao javna služba obavlja muzejsku djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku – muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima Republika Hrvatska.

Jedna je od najstarijih institucija na području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od krovnih kulturnih ustanova Republike Hrvatske, osnovana s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas ima kolekciju od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednosti.

Upravno vijeće Moderne galerije, uz odobrenje Hrvatskog muzejskog vijeća kao savjetodavnog tijela pri Ministarstvu kulture i medija, podržalo je izmjenu naziva javne ustanove Moderna galerija u Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

U svakodnevnoj praksi, poslovnoj komunikaciji i suradnji posebice na međunarodnom planu dolazi do nedoumica u pogledu djelatnosti koju Moderna galerija obavlja s obzirom na njezin naziv. Nerijetko se stječe dojam da ova ustanova obavlja galerijsku djelatnost iako se od samih početaka bavi muzejskom djelatnošću, točnije Moderna galerija krovna je muzejska ustanova na nacionalnoj razini za područje likovne i vizualne umjetnosti od sredine 20. stoljeća do danas.

Izvor: Vlada

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Bernardić najavio osnivanje stranke: Bit ćemo iznenađenje na izborima

Objavljeno

-

Davor Bernardić, saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrata, najavio je razvoj udruge Socijaldemokrati u relevantnu političku stranku lijevog centra, ustvrdivši da će ova opcija na sljedećim parlamentarnim izborima biti iznenađenje.

Na konferenciji za novinare u prostorijama Udruge Socijaldemokrati grada Zagreba u naselju Špansko, Bernardić je rekao da udruga stalno privlači nove članove te ih trenutno na razini Hrvatske ima oko dvije tisuće. U Zagrebu ih ima više od tisuću u 13 od ukupno 17 gradskih četvrti.

“Cilj nam je do kraja ljeta imati formiranu organizaciju u svim gradskim četvrtima. Udruga Socijaldemokrati uskoro će prerasti u relevantnu u političku stranku na lijevom centru, to je naš cilj”, izjavio je Bernardić.

Na tome će, kaže, raditi u idućim mjesecima, i  “udrugu pretočiti u snažnu političku opciju u Hrvatskoj koja će na prostoru lijevog centra biti realan, značajan i relevantan politički faktor. “Bit će utočište za ljude koji su obespravljeni, potlačeni, diskriminirani”, dodao je.

“Mislim da ćemo na sljedećim parlamentarnim izborima biti opcija koja će biti iznenađenje. To vam sad jamčim i za to garantiram”, poručio je Bernardić.

Tomašević se ne snalazi najbolje, Zagrebom se upravlja sporije i netransparentnije

Poseban je naglasak političkoga programa Socijaldemokrata rješavanje problema Zagreba, s ciljem razvoja grada “po mjeri čovjeka, s transparentnom, efikasnom gradskom upravom”, rekao je. Smatra kako je prvih godinu dana aktualne gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, pokazalo da se “ne snalazi najbolje”.

Tomaševiću zamjera da se odluke donose sporo i gradom se loše upravlja, a kao primjer je naveo činjenicu da je nakon godine dana imenovano tek nekoliko novih gradskih pročelnika. Tvrdi da se nisu promijenili ni dobavljači ni način na koji se troši novac.

“Gradom se upravlja sporije i netransparentnije i opći je dojam da grad stoji”, ustvrdio je Bernardić.

Kao odgovor Socijaldemokrata na aktualna poskupljenja goriva predstavio je prijedlog smanjenja cijene pokaza ZET-za zaposlene na 100 kuna te za umirovljenike, đake i studente na 50 kuna mjesečno, kako bi se građane potaklo da više koriste javni gradski prijevoz. Trošak ove mjere mogao bi biti nekoliko desetaka milijuna kuna što po njegovom mišljenju za ZET, koji trenutno dobiva 700 milijuna kuna iz gradskoga proračuna, predstavlja prihvatljiv manjak koji se može nadoknaditi.

Tajnik Udruge Socijaldemokrata Domagoj Prica ključan politički potencijal vidi u tome što udruga “već i prije formiranja političke stranke ima najjači oporbeni klub zastupnika u saboru”.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hoće li zbog goriva rasti cijene usluga taksija?

Objavljeno

-

By

Inflacijski val zahvatio je i taksi prijevoznike. Rast cijene goriva, koje čini najveći udio troškova kod taksista, utjecao je na povećanje cijena usluga prijevoza. To je odmah utjecalo na pad potražnje, no taksisti polažu nade u turiste. Posljednjih godina oni su se često žalili na apsurdne cijene taksi prijevoza. Ove godine većina koncesionara uskladila je cjenike pa neugodnih iznenađenja, barem za sada, ne bi trebalo biti.

Taksisti prate rast cijena energenata i kažu da će se prilagođavati njima.   

– Tržište je strašno nepredvidljivo i nepouzdano, svaki dan se dogodi nešto novo što dovodi do povećanja troškova, do povećanja cijena, inflacije, svega. Naša glavna sirovina je gorivo, a gorivo je zbilja otišlo jako, jako visoko i ići će još, i stoga smo bili primorani dići cijene, kaže Ivana Šimundić Vulin, voditeljica korporativnih komunikacija taksi službe.   

Već su početkom travnja bili prisiljeni povećati cijene za 15 posto. Inače, kažu, ne bi preživjeli na tržištu.

– Prije je prosječna cijena vožnje u Zagrebu bila 50 kuna, sad je to nekih 57-58 kn. Dakle, imali smo na umu naše potrošače, naše korisnike, naravno, kako je i nas zadesila inflacija, tako je zadesila i sve i tako je taj porast bio minimalan da bismo i mi na neki način mogli donekle pokriti svoje troškove, kaže Šimundić Vulin.  

– Tu pokušavamo pronaći nekakav balans s nekakvim minimalnim povećanjem cijena koje bi ipak koliko toliko pratilo ovaj trend rasta cijena općenito na malo. A imamo jednu postojanu klijentelu, kaže vozač taksija Davor Stiplošek.    

U Zagrebu se nadaju da će im sezonu, unatoč poskupljenju taksi usluga, poboljšati turisti. 

– Zamjetno je da je veći broj turista u gradu, što opet ide u prilog nama, tako da očekujem da ćemo i tu pronaći nekakav izlaz iz ove situacije u kojoj se nalazimo, kaže Stiplošek.   

– Sezona nam je uvijek jaka. Nije samo kod nas, bit će i na Jadranu dosta jaka. Imamo dosta suradnje s hotelima i putničkim agencijama dolje, kaže Šimundić Vulin, ali dodaje da jedna sezona ne može spasiti cijelu godinu.

Splitski taksisti također se nadaju radnom ljetu, unatoč divljanju cijena energenata. Turisti su im, kažu, najčešći klijenti tijekom ljeta. 

– Konkretno, kod nas je start otišao tri kune gore, a kilometar jednu kunu i tu smo smatrali da je to jedan dobar balans. Opet da i ljudima bude to prihvatljivo, ali da mi pokrijemo tu razliku u gorivu jer mi konkretno cijene nismo mijenjali pet godina otkako smo krenuli s radom, a sad kad odvrtite malo film unazad – to je nekih šest kuna razlike po litri od onda do danas, kaže Tonći Bratošević, voditelj pozivnog centra taksi službe. 

– Taksi prijevoz nije subvencioniran niti od jedne lokalne samouprave niti države, to su sve privatni poduzetnici i svoje troškove moraju sami podmirivati. Sadašnja cijena nije se mijenjala zadnjih 10 godina, tako da će morati biti nekakav porast blagi porast za građane, kaže Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Split.

U Dubrovniku za sada ne planiraju dizati cijene usluge. No, sve ovisi o budućim cijenama goriva. 

Ako to pođe u nebo onda ćemo sigurno morati jer, evo, sad su troškovi rasli do 40 posto, kaže Miše Miloslavić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik. 

– Naše su cijene od 2015. iste, znači cijena kilometra je 9 kuna, cijena starta je 29 kuna, kaže Aljoš Brković, potpredsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika grada Dubrovnika.  

Slično razmišljaju i u Splitu.

– Ako dođe do onoga ne daj Bože što govore da će biti 20 kuna, onda je jedna to skroz druga priča i naše cijene će ići, ali gledajte malo – mi smo u inflaciji, rastu cijene svega, kaže Bratošević.

Cijene goriva nisu jedini problem. Održavanje automobila također im predstavlja velik trošak.

– Općenito svi proizvodi su poskupili tako i vozila koja se moraju servisirati, radovi su poskupili općenito, derivati, općenito i ulja, rezervni dijelovi, sve je to otišlo u nebo. Tako da nije tu samo pitanje goriva, tu su i ostali pokretni troškovi koji su također poskupjeli, tako da je neminovno podizanje cijena, kaže Topić. 

I dok cijene usluga nezaustavljivo rastu u svim sektorima, taksisti pomno kalkuliraju hoće li tijekom ljetne sezone podići cijene i koliko. Iako turisti često ne mogu bez njihove usluge, domaći potrošači svjesni velikog rasta cijena goriva ipak će dva puta razmisliti hoće li pozvati taksi. 

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Milanovićev savjetnik: Ako smo odgovorni, dvojne cijene uvest ćemo već na ljeto

Objavljeno

-

Posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić govorio je za N1 o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Upozorio je da ulazimo u eurozonu u fazi kada imamo opći rast cijena.

“Dosadašnja iskustva nisu bila takva. Mi smo sada u uzlaznoj fazi ciklusa. Ono što je bitno sada je što mi sada možemo napraviti da bismo zajedno kontrolirali cijene”, kazao je dodajući da bi trebali biti odgovorni i početi uvoditi dvojne cijene čim dobijemo potvrdu koliki će biti tečaj.

“Sve je na nama”

“Zakonski to moramo raditi od rujna, ali nas to ne sprječava da budemo odgovorni prema sebi i počnemo to raditi i tijekom turističke sezone, jer nije isto ulazimo li kada cijene rastu ili kada te cijene barem stagniraju i držimo ih pod kontrolom”, rekao je Mačkić.

Ne slaže se sa savjetnikom premijera Zvonimirom Savićem da kamatne stope neće rasti zbog ulaska u eurozonu, jer kaže da “nemamo čarobnu kuglu da bismo to mogli znati”.

“Sada kada je taj proces došao tu gdje je, bilo bi ga vrlo teško zaustaviti. Kako ćemo odraditi naš posao sada, od srpnja pa do siječnja sljedeće godine je ono što je najvažnije jer je to isključivo u našoj domeni. Dalje je sve na nama i nema nikoga u koga može uprijeti prstom ako krene nešto po zlu”, poručio je Mačkić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu