Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

19. OBLJETNICA SVEUČILIŠTA U ZADRU Iz čestitke rektorice Vican: “Pred nama su sjajne mogućnosti!”

Objavljeno

-

U povodu 19. obljetnice Sveučilišta u Zadru, priopćenje djelatnicima i studentima uputila je rektorica Dijana Vican:

“Poštovane djelatnice i djelatnici, drage studentice i studenti,

prošle godine u ovo doba zbog pojave koronavirusa bili smo onemogućeni upriličiti proslavu Dana Sveučilišta u Zadru. Naša zajednička nadanja da ćemo izići iz tog teškog problema, nažalost, nisu ispunjena. I ovogodišnji 19. Dies Academicus ponovno smo prisiljeni odgoditi za neko bolje vrijeme. Razboritost u ovim okolnostima ocjenjujemo najkorisnijom strategijom, a ona nas vodi ka tome da u mnoštvu važnih stvari odvagnemo ono što je bitno. Zdravlje je na prvom mjestu!

Odgoda proslave u situaciji u kakvoj se nalazimo zadnju godinu neće napraviti bitnu i nenadoknadivu prazninu u sveučilišnom kalendaru. Ono što Dies Academicus sadržajno nosi – nagrade i priznanja studentima, zaposlenicima i suradnicima, promociju doktoranada, svečanu sjednicu, koncert i druge aktivnosti, spremni smo odraditi čim se situacija s koronavirusom riješi do stupnja na kojem u velikoj mjeri možemo zaštititi naše zdravlje. 

Iako izgleda da zbog ove poprilično dugotrajne situacije nemamo izbora i trebamo prakticirati pretežitu primjenu različitih oblika online nastave, sjednica, kolokvija i ispita, neka vas raduje činjenica da smo u ovoj izvanrednoj situaciji ojačali u suradnji i trudu da znanstvenu i nastavnu djelatnost učinimo kontinuiranom i kvalitetnom u novim i nepredvidivim okolnostima.

Istina je da smo već punu godinu dana uskraćeni u druženju, neposrednoj komunikaciji, projektnom radu u vidu kakav sveučilišna zajednica sama po sebi podrazumijeva. Međutim, ovo iskustvo je jedinstveno, poučno i izazovno. Izoštrava našu odgovornost, otvara nam mogućnosti razvoja s novim promišljanjima. Egzistencijalno nismo ugroženi (unatoč nepovoljnim prilikama u gospodarstvu), osiguravamo napredovanja u zvanjima i na radnim mjestima svima koji imaju uvjete, ne skrećemo od zadanih strateških smjerova, a nismo besciljni ni u osiguravanju prostorne sveučilišne infrastrukture.

Uspjeh studenata u učenju nas raduje, a posebno nas raduju uspjesi u projektnim, sportskim i drugim studentskim aktivnostima. Primjerice, uspjeh naše studentice Ane Burazer prošli tjedan, s dobivenih devet medalja na Studentskom prvenstvu Hrvatske u plivanju u Vukovaru, nikoga nije ostavio ravnodušnim. 

Nemamo razloga ne činiti više i bolje, jer su pred nama sjajne mogućnosti. Proveli smo ove godine prvi natječaj za kompetitivne institucijske projekte. Do konca ove kalendarske godine provest ćemo i drugi takav natječaj. U europskoj alijansi EU-CONEXUS proširujemo znanstvenu i nastavnu suradnju, kao i studentsku i nastavničku mobilnost. Ostaje nam svima zajedno uložiti svoje napore na popularizaciju studijskih programa.

Zahvaljujem svima, prorektorima, pročelnicima, nastavnicima svih zvanja, voditeljima i djelatnicima svih ureda i službi, posebice studenticama i studentima, na iznimnoj požrtvovnosti i efikasnom prilagođavanju u radu u ovim izvanrednim okolnostima. 

Svima čestitam 19. obljetnicu Sveučilišta u Zadru!”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO/VIDEO Otvoren Zimski park ’22. na Višnjiku!

Objavljeno

-

By

Kad će? Sad će! Kad će? Sad će…! I je, kako je i predviđeno u petak, 25. studenoga 2022. oko 17 sati u Športskom centru Višnjik otvoren je Zimski park ’22.
Najsadržajniji zimski park na Višnjiku do sada, s osvijetljenim klizalištem u čijem je središtu svjetlucava jelka, s ledenim toboganom – što je novitet! – za adrenalinska spuštanja u stilu zimskih olimpijada. Pa i mnogim drugim sadržajima…

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

-Već je uobičajeno da imamo adventske kućice, imamo u zasebnu pozornicu za nastupe različitih udruga, skupina i za radionice, ostvarena je i suradnja s jednim konjičkim klubom pa će cijelo vrijeme trajanja Zimskoga parka našim mladim i najmlađim sugrađanima biti omogućeno jahanje na ponijima, tu je i luna park. U ovom izdanju ponuda na ledu je proširena jednom stazom i ledenim toboganom. Sve to i ono što će još se zbivati, svi zaposlenici ŠC-a Višnjik, naši partneri i prijatelji rade za djecu i mladež našega grada i naše županije – kaže Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.

Program otvaranja Zimskoga parka ’22. počeo je atraktivnim nastupom mažoretkinja u koordinaciji Hrvatskoga saveza mažoretkinja i pom-pon timova, poslije čega su sa svojim prigodnim točkama nastupili Sportski plesni klub Bellus, Petar Pan, Udruga odgajatelja Maraška Zadar, Zbor Kazališta lutaka Zadar&Zbor Gimnazije Vladimira Nazora, Glazbena udruga Libreto i Dječja klapa Riva.
Veoma razigrana, puna žagora i veselja, bijaše svojevrsna jutarnja ouverture kad su, uz pomoć i veliku potporu svojih odgajateljica, niza mama i ponekoga tate stabla kitila djeca iz Univerzalne sportske škole ŠC-a Višnjik, DV-a Latica, OŠ-e Voštarnica DV-a Radost. Također, Udruga Cukrići pripremila je odgovarajući program edukacije svojih sugrađana o šećernoj bolesti, te mjerenjem šećera u krvi i drugim pojedinostima bitnima za bitku s dijabetesom i za opće zdravlje.

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

Naravno da je zanimanje izazvala i mini ergela – poniji Mimi i Simba, te tovar Villy. Konjički klub Maksimus omogućit će cijelo vrijeme Zimskoga parka ’22. upoznavanje s dijelom životinjskoga svijeta, jahanje i fotografiranje…
Na koncu, na ledu je prštalo sve u šesnaest! Čim su se klizačice i klizači dočepali klizaljki i izjurili na led promatrači su jednoglasno zaključili: Ovo je kao na Zlatnoj pirueti! Pa onda i ledeni tobogan – jurilica samo takva koji kilometrić od mora. To je moguće samo u Zadru!
Kako je bilo na otvaranju Zimskoga parka ’22., pogledajte u Višnjikovoj galeriji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

29. STUDENOG “Umišljeni bolesnik” u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

U utorak, 29. studenoga očekuje nas prva ovosezonska premijera HNK Zadar, UMIŠLJENI BOLESNIK povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Vinka Radovčića. Izvedba je u srijedu, 30. studenoga s početkom u 20 sati.

Igraju:  Alen Liverić, Žana Bumber, Danijela Evđenić, Dorotea Ilečić Sever, Davor Jureško, Lino Brozić, Dominik Krakašić, Mirjana Đan i Elodie Paleka.

Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.

Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Eventim.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Na Viru održan 2. memorijalno-humanitarni kup “Željko Bonato”. Pogledajte FOTOGALERIJU…

Objavljeno

-

By

Medalje pobjednicima Kupa uručila je kćer Željka Bonata

Danas je održan 2. memorijalno- humanitarni kup “Željko Bonato”, u spomen na prerano preminuloga predsjednika Udruge specijalne policije Zadarske županije iz Domovinskog rata.

Nakon održane svete mise u Bonatovu čast, u crkvi Sv. Jurja, na mjesnom su groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Na igralištu Rosulje u prvom polufinalu snage su odmjerili prošlogodišnji sudionici kupa (HDZ Vir – Poskoci Zadar), dok su se u drugom polufinalu susreli ekipa BATT Split i Vir 96.

Konačni poredak izgleda ovako:

1. BATT

2. HDZ VIR

3. VIR 96.

4. Poskoci Zadar

Medalje pobjednicima uručila je kćer Željka Bonata, a na samom igralištu postavljena je bila kutija za dobrovoljne donacije za obitelj slabijeg imovinskog stanja, u Željkovo ime i u ime svih sudionika Kupa.

Pogledajte kako je Kup protekao:

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu