Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

[ZAHVALA SISKA] Vijećnici i službenici Općine Sv. Filip i Jakov odrekli se naknade u korist stradalih od potresa

Objavljeno

-

Vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov, na inicijativu predsjednika Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igora Pedisića, odrekli su se vijećničkih naknada u korist stradalih od potresa na području Banovine.

Hvalevrijednoj gesti općinskih vijećnika pridružili su se i službenici Općine Sv. Filip i Jakov koji redovno sudjeluju u radu općinskog vijeća. Inicijativa je pokrenuta odmah nakon katastrofe u Petrinji, Sisku i Glini, a na Staru godinu, humanitarna pomoć organizirana od strane Stožera civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov, poslana je posebnim konvojem u pogođeno područje.

– Zahvaljujem se na ovom, prije svega ljudskom i solidarnom potezu, svim vijećnicima i službenicima. Prikupljen je iznos od 27 tisuća kuna bruto. U dostavi naše humanitarne pomoći puno nam je pomogla gospođa Ivana Ivša, djelatnica Centra za socijalnu skrb Sisak, koja nekada živjela na području naše općine. Ona nam se zahvalila posebno emotivnim pismom. – rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Brzom reakcijom načelnice Stožera civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov Renate Batur organizirana je dostava humanitarne pomoći za stanovnike sela Jazvenik, deset kilometara udaljenog od Siska. Među ostalim, pomoć je dostavljena i korisniku usluge smještaja Vladimiru Kutiji udomiteljske obitelji Danijele Kordić, žitelju Jazvenika podrijetlom iz Općine Sv. Filip i Jakov, odnosno Sikova.

– Namjera je bila djelomično financijski pomoći u sanaciji štete nastale na objektima i nabaviti kućanske aparate i namještaj koji je stradao u potresu. Dogovoreno je da se za obitelji s područja Grada Siska donira iznos od 30 tisuća kuna za kupnju građevinskog materijala, sanitarne opreme i kućanskih aparata. – dodao je Pelicarić.
U pismu djelatnica Centra za socijalnu skrb Sisak, magistra socijalnog rada, Ivana Ivša navodi kako se kupljeni artikli darovani obitelji Ibrahima KrupićaValentina ŠčrbakaDarka BoškićaIlije ČičićaŽeljka KrčelićaDarija Erdemevića i Darije Rahtaček.

Ivana Ivša, djelatnica Centra za socijalnu skrb Sisak

U pismu Ivana Ivša ističe kako su sve obitelji upoznate da je darovana pomoć pristigla od Općine Sv. Filip i Jakov i vrlo su zahvalni na tome.
„Ne znam na koji način iskazati svoju emociju. Općina Sv. Filip i Jakov je općina u kojoj sam odrasla, mjesto Sv. Filip i Jakov mjesto je za koje me vežu uspomene i u koje se uvijek rado vraćam. Zaista ste nam pomogli u trenutku kada nam je bilo najpotrebnije. Hvala svima i veliki pozdrav i Siska!“ – poručila je na kraju podužeg teksta zahvale Ivana Ivša.

Izvor: b-portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu