Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Stiglo novih 15 milijuna kuna: U Zadarskoj županiji više od 250 milijuna kuna ulaganja u lučku infrastrukturu

Objavljeno

-

Novih 15 milijuna kuna stiglo je za projekte u Zadarskoj županiji. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver uručili su na prigodnoj svečanosti u luci Gaženica u Zadru 18 ugovora za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra.

Grad Zadar dobio je sredstva za čak tri projekta, od čega dva na otoku Ižu te za sanaciju urušenog dijela obale u Foši. Ministarstvo će sufinancirati i projekte u gradu Ninu te otočnim i priobalnim općinama Jasenice, Kolan, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Povljana, Preko, Privlaka, Starigrad i Sukošan.

„Riječ je o nastavku kontinuiranog ulaganja u izgradnju i sanaciju luka na našem području. Ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje s Vladom RH, ali jednako tako aktivnog rada lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata. U Zadarskoj županiji provode se projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. To je rekordan investicijski ciklus i zalog sigurne budućnosti naših stanovnika, jer se ovi projekti i realiziraju prvenstveno radi njih“, poručio je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Sredstva su osigurana preko dva javna poziva resornog Ministarstva. Jedan za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj uporabi, odnosno šetnica, riva i gatova, a drugi za sufinanciranje projekata županijskih lučkih uprava za uređenje luka i lučica. Upravo je iz Zadarske županije pristiglo najviše prijava što svjedoči da su naši gradovi i općine te Županijska lučka uprava imale kvalitetno prijavljene projekte.

„U suradnji s našim osnivačem, Zadarskom županijom nastavljamo s projektima sanacije luka po cijeloj županiji. Samo u posljednje četiri godine u projekte sanacije i rekonstrukcije luka uložili smo 122 milijuna kuna. Uz Županiju, treba svakako istaknuti i odličnu suradnju s resornim ministarstvom koje nam pruža financijsku potporu u mnogim projektima. Zajedničkim djelovanjem trudimo se podići kvalitetu lučke infrastrukture na zadovoljstvo naših stanovnika“, istaknuo je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar koja provodi i izgradnju nove trajektne luke Tkon te dogradnju luke Sali, što su projekti u vrijedosti više od 120 milijuna kuna, koji će biti sufinancirani europskim sredstvima preko Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

„Veseli me nastavak provedbe ovakvih projekata koje Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provode na našoj obali. To su projekti koji izravno utječu na poboljšanje života domaćeg stanovništva, povećavaju sigurnost plovidbe, podižu kvalitetu sadržaja i vizure naših mjesta što svakako doprinosi povećanju prihoda od turizma. Ovakve projekte ćemo podržavati i ubuduće“, najavio je državni tajnik Bilaver.

Tko je sve dobio sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

ŽLU ZADAR 

 • Uređenje obalnog pojas luke Drage-Dugovača– 5.000.000,00 
 • Sanacija i rekonstrukcija obalnog zida i zapadnog gata luke Čeprljandana otoku Ugljanu – 1.000.000,00 
 • Sanacija glavnog mula u luci Privlaka – 1.000.000,00
 • Uređenje dijela obalnog pojasa Luke Sukošan – 3.400.000,00

Ukupno – 10.400.000,00 kuna

JLS 

 • Općina Preko – Uređenje plaže Jugo-sanacija pomorskog dobra – 400.000,00
 • Općina Novigrad – Uređenje glavne plaže u Novigradu II. Faza – 400.000,00
 • Općina Kolan – Uređenje šetnice uz more Gajac-Mandre– 300.000,00 
 • Općina Starigrad – Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi – 400.000,00
 • Općina Pašman – Uređenje i sanacija pomorskog dobra Dobropoljana– 400.000,00 
 • Općina Povljana – Projekt uređenja plaže Periloi Obatnica sa izgradnjom šetnice i potpornim zidovima– 250.000,00 
 • Općina Povljana – Projekt sanacije pokosa, gradnje šetnice i uređenja plaže na parceli pomorskog dobra – 150.000,00
 • Općina Jasenice – Sanacija plaža u naseljima Maslenica, Rovanjskai Modrič – 400.000,00 
 • Grad Nin – Sanacija obale Prodorica– 300.000,00 
 • Općina Sukošan – Sanacija obale kralja Petra Krešimira IV (Barbir) – 400.000,00
 • Grad Zadar – Sanacija obale Fošau Zadru – 400.000,00 
 • Grad Zadar – Sanacija i rekonstrukcija dijela rive u uvali Komoševana otoku Ižu – 200.000,00 
 • Grad Zadar – Sanacija šetnice u mjestu Veli Iž– 200.000,00 
 • Općina Pakoštane – Plaža Janice u Pakoštanima– 250.000,00 

Ukupno – 4.450.000,00 kuna 

Zadarska županija sveukupno – 14.850.000,00 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

 1. Plenki & Pupi

  20. ožujka 2021. at 14:46

  Molim Vas, Kad su milijuni stigli kod koga su, tko ih čuva?
  Don Dario, ćaća od državnog tajnika…, di su? Ili je samo za…cija?

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DUKIĆ PREDSTAVIO NOVE COVID MJERE ZA PODUZETNIKE: Krediti do 200 milijuna kuna za likvidnost i investicije poduzetnika

Objavljeno

-

By

Gradonačelnik, Branko Dukić, zajedno s pročelnikom UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Ivicom Katićem, na konferenciji za medije predstavio je dva nova financijska instrumenta Grada Zadra za kreditiranje poduzetništva i obrta „COVID 19 – zajam za investicije“ i „COVID 19 – zajam za očuvanje likvidnosti“, putem kojih će Grad Zadar subvencionirati kamate na kredite. Ukupni kreditni potencijal za oba programa je 200 milijuna kuna, kamata kod ugovorenih sedam banaka kreće se od 2,5 do 3 posto, od čega je 1 posto pokriveno gradskim programom. Razdoblje počeka kredita za likvidnost je do godinu dana, a za investicije je do dvije godine.

– Kao što smo i najavili pokrećemo novu mjeru potpore zadarskim poduzetnicima i obrtnicima kako bismo im dodatno olakšali poslovanje u ovim iscrpljujućim uvjetima epidemije. Objavit ćemo, dakle, Javne pozive za dva programa kojima subvencioniramo kamate kredita za likvidnost i za investicije, istaknuo je na predstavljanju novih poticajnih mjera za zadarske poduzetnike i obrtnike gradonačelnik Dukić te naglasio kako je Grad Zadar mjere pripremio uz konzultacije s gospodarskom i obrtničkom komorom, čiji su predstavnici sudjelovali u današnjem predstavljanju, a vodeći računa o ugroženoj likvidnosti naših poslovnih subjekata, ali i o potrebnoj pomoći za pokretanje  novih investicija.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom podsjetio na dosadašnje mjere Grada Zadra za pomoć lokalnom poduzetništvu i obrtništvu:

– U ovoj krizi nas od početka krase solidarnost i zajedništvo. Stalno pratimo situaciju, slušamo prijedloge i probleme gospodarstva i u skladu s mogućnostima dopunjavamo mjere. Gradskim je proračunom kroz mjere umanjenja cijene ili oslobađanja naplate zakupa poslovnih prostora i javne površine te rasterećenja dijela naplate komunalne naknade do sada izravno osigurano oko 10 milijuna kuna potpora, a ovom novom mjerom još dodatnih 9,5 milijuna. Ono što je dobro svakako je broj zaposlenih koji je na području naše županije čak za tisuću veći nego u ožujku prošle godine. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta su dale rezultat. Nadam se kako će zadarski poduzetnici i obrtnici i u ovoj mjeri pronaći svoj interes, a mi u gradskoj upravi nastavit ćemo pratiti njihove potrebe. Zajedno ćemo prevladati i ovu krizu i spremni dočekati puno otvaranje gospodarstva, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Predsjednici obje komore, gospodarske i obrtničke, Denis Ikić i Ante Lukačić, ovom su prigodom pohvalili napore Grada i istaknuli dobru suradnju tijekom čitavog pandemijskog razdoblja, a u cilju pomoći lokalnom gospodarstvu koje najvećim dijelom čine mikro, mali i srednji poduzetnici.

Korisnici i uvjeti kreditiranja

Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita za očuvanje likvidnosti i kredita za investicije kroz financijske instrumente „COVID-19 – zajam za očuvanje likvidnosti“ i „COVID-19 – zajam za investicije“ u Gradu Zadru:

Korisnici Programa su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji su registrirani i posluju na području Grada Zadra, obavljaju djelatnost tijekom cijele godine, imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na puno radno vrijeme te koji ispunjavaju uvjete za realizaciju kredita sukladno pravilima poslovnih banaka koje su sa Gradom Zadrom zaključile Ugovor o provedbi Programa.

Nakon upućenog poziva prema svih 14 banaka koje posluju na području Grada Zadra za iskazivanje interesa za poslovnu suradnju i provedbu navedenih Programa, sa 7 banaka koje su iskazale interes za poslovnu suradnju i koje su udovoljile uvjetima iz Programa sklopljeni su Ugovori o poslovnoj suradnji i provedbi Programa (Addiko Bank d.d., Agram Banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., OTP banka d.d., Podravska banka d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Zagrebačka banka d.d.).

Kamatne stope iznose od 2,5% do 3,00% godišnje, a Grad subvencionira redovnu kamatnu stopu u visini 1,00 p.p. godišnje.

Namjena kredita:

1. kredit za očuvanje likvidnosti – kunski kredit za financiranje tekućeg poslovanja:

nabava sirovina, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara, podmirenje obveza prema dobavljačima, troškovi radne snage, opći troškovi tekućeg poslovanja, refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita, podmirenje kratkoročnih obveza prema financijskim institucijama, državi

2. kredit za investicije – kunski kredit za:

-kupnja, izgradnja, uređenje, rekonstrukcija ili proširenje gospodarskih objekata,

-kupnja nove opreme ili novog dijela opreme.

Iznosi kredita:

1. kredit za očuvanje likvidnosti – od 100.000,00 do 1.000.000,00 kuna (najviše jedan kredit po poduzetniku).

2. kredit za investicije – od 200.000,00 do 2.000.000,00 kuna (najviše jedan kredit po poduzetniku).

Rok otplate kredita:

1. kredit za očuvanje likvidnosti – do 3 godine, uključujući rok korištenja do 6 mjeseci i poček do 1 godine.

2. kredit za investicije – do 10 godina, uključujući rok korištenja do 12 mjeseci i poček do 2 godine.

Proračunu Grada Zadra za 2021. godinu planirana su sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kuna za subvencioniranje kamate na kredite za očuvanje likvidnosti, odnosno 500.000,00 kuna za subvencioniranje kamate na kredite za investicije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DOVRŠEN MOST NA KARIŠNICI Župan Longin: “Kroz kvalitetnu prometnu infrastrukturu osiguravamo sigurnu županiju”

Objavljeno

-

By

Dovršeni su radovi na novom mostu preko rijeke Karišnice, koji spaja Donji i Gornji Karin, nedaleko ušća rječice u Karinsko more i Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije. Vrijednost radova je 6,18 milijuna kuna, a financirala ga je Županijska uprava za ceste Zadarske županije.

„Stari drveni most je srušen u Domovinskom ratu, a osim potpuno novog mosta u potpunosti su izgrađene prilazne ceste s obje strane mosta, armirano-betonski zid u duljini od 44 metra, ograde, nasipi, nogostupi, horizontalna i vertikalna signalizacija“, istaknuo je Branko Kutija, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

Ulaganja Županijske uprave za ceste u razdoblju od 2017. do 2021. godine u građenje i izvanredno održavanje županijskih i lokalnih cesta iznose oko 117 milijuna kuna, a gotovo jednak iznos uložen je i u redovito održavanje cesta.

„Kroz aktivnosti ŽUC-a nastojimo unaprijediti povezanost svih dijelova županije, a kroz kvalitetnu prometnu infrastrukturu osiguravamo i ono najbitnije, a to je da se broj prometnih nezgoda umanjuje, čime i kroz ovaj segment upravljanja želimo ostvariti i naglasiti naš cilj, a to je sigurna županija“ poručio je župan Božidar Longin koji je u pratnji ravnatelja ŽUC-a Branka Kutije te zamjenika gradonačelnika Obrovca Slobodana Jurjevića i Stanka Mijića obišao novi, vrlo impresivni most koji uz naselja Donji i Gornji Karin, administrativno spaja gradove Benkovac i Obrovac. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu