Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZADRU: Ministar svečano uručio 8 ugovora vrijednih gotovo 10 milijuna kuna za društveno poduzetništvo

Objavljeno

-

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan svečano su uručili osam ugovora ukupne vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna za projekte kojima je cilj ojačati kapacitete postojećih i novih društvenih poduzeća i poduzetnika.
 
Svečanom potpisivanju, uz ministra Aladrovića i zamjenika upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Bogdana, prisustvovali su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.  
 
„Zadovoljstvo mi je istaknuti da smo danas potpisali ugovore sa subjektima koji tek započinju i razvijaju svoje poslovanje u skladu s društveno-poduzetničkim načelima što potvrđuje kontinuirani rad Vlade, ali i Ministarstva koje je do sada osiguralo preko 112 milijuna kuna za poticanje razvoja društvenog poduzetništva“, istaknuo je ministar Aladrović prilikom obraćanja.
 
Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, naglasio je kako je društveno poduzetništvo jedan od formalnih modela povezivanja solidarnosti i poduzetništva koji može biti vidljiv svaki dan, a ne samo u krizama.
 
Projekti će ciljati nezaposlene, pripadnike ranjivih skupina – žene, hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata, osobe s invaliditetom i dr., udruge, zadruge i trgovačka društva prilikom čega će se stvoriti nova radna mjesta, poduprijeti poslovanje novih i postojećih društvenih poduzeća i poduzetnika te unaprijediti znanja i vještine zaposlenika putem specijaliziranih oblika osposobljavanja i obrazovanja.
 
Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je kako se i na regionalnoj razini pridružuju jačanju društvenog poduzetništva u svrhu napredovanja inovativnih poduzetnika koji razvijaju svoje poslovanje u skladu s društveno-poduzetničkim načelima. Naglasio je kako već sada, napredovanje ovakvog oblika poduzetništva osigurava veliki i značajan doprinos zapošljavanju, socijalnom uključivanju te održivom razvoju društva u cjelini.
 
Temeljem druge Odluke o financiranju potpisana su ukupno 23 Ugovora vrijednosti gotovo 26 milijuna kuna, a čime je u okviru predmetnog Poziva do sada sklopljeno 74 ugovora vrijednosti gotovo 85 milijuna kuna. Ugovori su sufinancirani sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
 
Gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić zahvalio je Vladi RH na osiguravanju sredstava za mjeru očuvanja radnih mjesta kao i na osam dodijeljenih ugovora za projekte kojima se potiče razvoj društvenog poduzetništva. Naglasio je kako se napori ulažu i na lokalnoj razini što potvrđuju pozitivni gospodarski pokazatelji, dobra demografska slika Zadra te brojne investicije.
 
U sklopu radnog posjeta Zadru, ministar Aladrović je uz državnu tajnicu Mariju Pletikosu održao sastanak s ravnateljicom Doma za odrasle osobe sv. Frane – Zadar Vesnom Dujić i suradnicima  prilikom čega su razgovarali o načinu rada doma i uspješnoj borbi protiv širenja koronavirusa te o unaprjeđenju usluga za korisnike kroz nastavak suradnje ustanove s Ministarstvom.
 
Dobitnici i vrijednosti dodijeljenih ugovora:
 
1. Braniteljska socijalno-radna zadruga Dalmatia Ruralis, projekt „Zapošljavanje, osposobljavanje, razvoj i unapređenje zadružnog poslovanja“. Vrijednost projekta: 2.034.449,60 HRK
2. Braniteljska socijalno-radna zadruga KOMAŠTRE za proizvodnju i usluge, projekt „Novo zapošljavanje i razvoj poslovanja zadruge kroz društveno-poduzetnički poduhvat“. Vrijednost projekta: 1.795.585,00 HRK
3. Outward Bound pustolovina j.d.o.o,, projekt ”Promjenom za bolju budućnost”. Vrijednost projekta:  808.444,23 HRK
4. KAŠTELA NATIVES – Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka”, projekt „Lokalno društveno poduzetništvo“. Vrijednost projekta: 1.100.092,94 HRK
5. Održivo društvo j.d.o.o., projekt „Održivim društvom do unapređenja i razvoja zajednice“. Vrijednost projekta: 993.000,00 HRK
6. Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko – Zadar“, projekt „AktiBiz – društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu“. Vrijednost projekta: 938.219,95 HRK
7. Centar za ruralni razvoj CERURA HR, projekt „Servis za održavanje objekata kao društveni poduzetnički poduhvat u lokalnoj zajednici“. Vrijednost projekta: 1.068.840,00 HRK
8. Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Oksid, projekt „Iskorak“. Vrijednost projekta: 914.391,20 HRK

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠTO SE DOGAĐA S VREMENOM? / I dalje sunčano i toplo. Od ponedjeljka još više temperature!?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uz prolazno više oblaka u unutrašnjosti je moguće malo kiše, ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. U Dalmaciji slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, tek prema večeri u okretanju na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23 na kopnu te između 24 i 28 °C na moru.

U četvrtak pretežno sunčano, mjestimice uz prolaznu umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti je ujutro ponegdje moguća magla. Na jugu je popodne moguć lokalno jači razvoj oblaka uz poneki pljusak. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu mjestimice umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak i na jugu jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna od 20 do 25 °C, u Dalmaciji ponegdje viša.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno ili djelomice sunčano, no u četvrtak je na jugu moguć lokalni razvoj oblaka uz poneki pljusak. Ujutro u unutrašnjosti lokalno može biti magle. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, u petak mjestimice s prolaznim jakim udarima, a sredinom dana sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bez bitne promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OMILJENA IM TURISTIČKA DESTINACIJA / Veleposlanici Češke i Japana posjetili Zadarsku županiju

Objavljeno

-

By

U posjetu Zadarskoj županiji boravili su veleposlanici Japana i Češke, Nj.E. Iso Masato i Nj.E. Milan Hovorka koje je u Domu županije primio župan Božidar Longin sa suradnicima.

Veleposlanici su se tijekom sastanka složili da je Zadarska županija omiljena destinacija i japanskih i čeških turista, uz naglasak da bi prirodnu ljepotu i ogroman gospodarski potencijal trebalo sustavno zaštiti te postići održivost turističkog sektora. Istaknuli su jedinstvenost ovog sastanka kojim se suradnja između triju zemalja podiže na dodatnu razinu.

Župan Longin je također naglasio važnost održivosti turizma i razvoja Zadarske županije kao turističke destinacije uz stalnu brigu o okolišu i našem najvažnijem prirodnom resursu, moru i morskom ekosustavu. Upravo ovu temu obrađuju izmjene Zakona o turizmu koje bi trebale stupiti na snagu početkom 2024. godine, s kojima se nastoji postići ravnotežu i održivost turizma, a istovremeno osigurati kvalitetan život lokalnog stanovništva.

Osim turizma, i sektor marikulture je značajan gospodarski potencijal koji je upravo istaknuo japanski veleposlanik, imajući u vidu snažnu suradnju Zadarske županije kao najribarskije hrvatske regije s Japanom u uzgoju i izvozu plavo-repne tune.

Veleposlanik Hovorka, pak, posebno je pohvalio dugogodišnju dobru suradnju i prijateljstvo koju Zadarska županija održava s Južnomoravskom regijom iz Češke.

Prethodno su veleposlanici Hovorka i Masato sa županom Longinom nazočili otvorenju izložbe “Priča o Haninom kovčegu” u novom izložbenom prostoru Gradske knjižnice Zadar u organizaciji Veleposlanstva Republike Češke, Japana, Države Izrael, Kanade, Sveučilišta u Zadru i Gradske knjižnice Zadar. Izložba je otvorena povodom sjećanja na žrtve holokausta, a prikazuje tužnu sudbinu 13-godišnje djevojčice zatočene u logoru Auschwitz.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu