Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JEDINSTVENI PROJEKT NA NAŠEM PODRUČJU U Biogradu niče multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća vrijedan 500 tisuća kuna

Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura

 

Objavljeno

-

U Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru na istočnom ulazu u Industrijsku zonu kod trafostanice, između rotora i Rojsa, u završnoj je fazi realizacija jedinstvenog inovativnog projekta na ovom području – multifunkcionalnog pogona za preradu voća i povrća koji će služiti svim OPG-ovima na području Zadarske županije i šire.

Voće, povrće, sokovi, sladoled

– Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.
Naime, LAG Laura u suradnji s LAG-om Bura iz Jasenica i LAG-om More 249 iz Vodica po HACCP standardu do srpnja će se u Poduzetničkom inkubatoru otvoriti pogon servisnih usluga za OPG-ove od podvelebitskog Starigrada pa sve do Šibenika u susjednoj županiji.
Koliki je interes za Poduzetnički inkubator i multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća, kaže Čupić, govori podatak da su tri poduzetnika iznajmila i prostor za preradu sokova, pelata od rajčica te za proizvodnju sladoleda.

Tehnologija hrane i pića

– OPG-ovci će imati na raspolaganju i foto studio za fotografiranje svojih proizvoda te opremu za etiketiranje, što će se financirati iz EU projekta u kojem sudjeluje Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, istaknuo je Čupić.
Završetak ulaganja u opremu se planira za četiri mjeseca, kaže on, nakon čega će svi OPG-ovci imati priliku prerađivati svoje proizvode na kvalitetan način uz podršku struke, tehnologa hrane i pića.
– Cilj projekta je da se svim poljoprivrednicima omogući da na zdravstveno ispravan način prerade svoje proizvode, dodaju im dodanu vrijednost, te ih »brendiraju« i stave ih na tržište, poručio je Čupić.
Kako bi OPG-ovce upoznali s preradom voća i povrća te ih educirali za proizvodnju u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, u okviru Mjere 1 »Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja », Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., protekli tjedan je organiziran tečaj strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike kroz podmjeru 1.1.2. Prerada i dorada voća s 12 polaznika (sukladno epidemiološkim mjerama).

Biogradski inkubator i PZ MasVin Polača

– Teoretski dio tečaja je organiziran u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru, a praktični dio tečaja na imanju Zadruge MasVin u Polači, kaže Ćupić.
Tečaj je namijenjen svim zainteresiranim poljoprivrednicima bilo da se već bave preradom voća ili to namjeravaju. Pohađanje tečaja za polaznike je besplatno.
– Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika planira se još jedan tečaj kojim će biti obuhvaćena prerada voća i povrća, najavio je Čupić.
Predavanja su održali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a za praktični dio, zaduženi su bili vanjski stručnjaci dr.sc. Mladenka Šarolić i dr.sc. Radoslav Bobanović.

Higijenski standardi proizvodnje hrane

Program edukacije je sadržavao tehnološke teme koje obrađuju sušenje voća, preradu voća u sok, džem, marmeladu, pekmez, kompot, ulje, voćni ocat, voćno vino i voćne rakije.

– Dio predavanja stavio je naglasak na higijenske standarde za proizvodnju hrane, objekte za preradu te senzoričke karakteristike pojedinih proizvoda, kao i sve potrebne zakonske i zdravstvene zahtjeve za stavljanje gotovih proizvoda na tržište, kazala je dipl. ing. agr. Gordana Dragun, voditeljica Službe za stručnu službu – područna jedinica Zadar, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Rađanje i stvaranje novih poduzetnika

Poduzetnički inkubator je za sve nove poduzetnike i sve one tzv. stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod kako bi nakon napuštanja inkubatora mogli uspješno nastaviti samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku sliku lokalne zajednice i povećati zaposlenost. Zato su troškovi najma minimalni, kaže Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, dodajući kako je inkubator idealno mjesto koje će stvarati nove poduzetnike.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE / Analiza izbora iz zadarskog HSP-a: “Idemo u reorganizaciju stranke. Naše vrijeme tek dolazi”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo novo priopćenje iz zadarskog HSP-a:

“Nakon tri dana završili smo analizu izbora. Krenut ćemo od sebe. Iako smo poraženi dobili smo duplo veći broj glasova nego na zadnjim parlamentarnim izborima.

Medijski smo bili zatvoreni a financijski ograničeni. Imali smo kvalitetne ljude na listama. Naša lista u IX. Izbornoj jedinici dobila je 3000 glasova. Od toga polovicu u zadarskoj županiji.(bez cijeloga sjevera županije koji je otišao pod VII. Izbornu jedinicu) Što se tiče Zadra tu smo dobili 500 glasova. Što je neupitno da ćemo na skorim lokalnima gdje neće biti 18 lista već 6 ili 7 imati minamalno 2 mandata.

Po najavi predsjednika Ž.V. sukladno statutu 30 % županijskih podružnica će biti poslano na reizbor, kao i 20 posto temeljnih ogranaka. Te pojedini visoki stranački dužnosnici, te stranačka mladež. Razlozi su vidljivi iz same analize.

Napravit ćemo kompletnu reorganizaciju ususret lokalnim izborima čija će osovina biti mladi ljudi. Koji će nas svojom energijom i idejama voditi prema naprijed.

Da se Milanović nije aktivirao HDZ bi bio blizu 70 mandata po našim anketama od prije i izlaznost bi bila puno manja.

MOST ima solidan i očekivan rezultat i sad će opaliti paljbu po DP-u dok u isto vrijeme navijaju da naprave većinu s HDZ-om i manjinama jer se nikome ne ide na izbore.

Primjera radi stranka za jedan mandat dobije oko 400.000 kuna godišnje recimo u slučaju DP-ovih mandata to je cca 20.mil kuna.

Najveći pobjednik izbora je DP koji je zahvaljujući neograničenim financijskim sredstvima imao fenomenalnu kampanju. Stvarajući sliku da je svaki glas desno osim za njih bačen. Najveće žrtve njihovog uspjeha su HSP i Karolina Vidović Krišto.

Karolina nisi pokradena samo si poražena!

A najveći gubitnik kojeg je opet DP fenomenalno zatvorio i zato je jako ljut Mislav Kolakušić. Njegova stranka je imala oko 3% rejtinga po svim izbornim jedinicama. DP ga je uvukao u koaliciju i dao mu nositelja I. izborne jedinice. Svi ostali njegovi ljudi su zatvoreni a za dlaku je i on sam ostao bez mandata da ga je Hasanbegović preskočio. Ako imamo 10 izbornih jedinica matematika kaže da je na 30% glasova DP Pravo i Pravda od Kolakušića stajao samo 1 mandat. A taj mandat bi on neupitno osvojio i da je išao samostalno. S tim da bi po ostalim jedinicama oštetio DP za minimalno 4 mandata.

Možemo se raširio i nije više regionalna stranka. Da su ušli u točkastu koaliciju s Rijekama Pravde imali bi 6 mandata više.

E sad što će se dalje dogoditi? Od svih opcija DP bez obzira što je bio politički nekorektan prema nama opet nam je svjetonazorski najbliži. Ima dosta naših bivših članova tamo, kao i prijatelja.

Nisu u zavidnoj situaciji. Sumnjamo da se i njima ide na nove izbore. Vrijeme će pokazati kakve god odluke donosili jesu li postupili ispravno. Jer trenutno plešu po rubu. Pukovnici ili pokojnici politički u budućnosti. Ovo gore navedeno su doktorirali na prijašnjim greškama. A do ovog stadija sada, nikad nisu došli. Tu mogu učiti na povijesti MOST-a.

Vrijeme HSP-a tek dolazi pogotovo nakon reorganizacije same stranke.

Mi smo ostali dosljedni, čista obraza kao i uvijek.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(AUDIO) RADIO BnM / Direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Marin Colić gost Aktualnog sata. Poslušajte razgovor…

Objavljeno

-

By

U Aktualnom satu Radija BnM bio je Marin Colić, direktor tvrtke Komunalac Biograd za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

Puno je aktivnih projekata i puno pitanja na koje je direktor Colić dao odgovore.

Poslušajte cijelu emisiju:

Izvor: Radio BnM

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu