Connect with us

Zadar

Pismo nadbiskupa Puljića vjernicima Zadarske nadbiskupije: “Imamo li u svom domu Bibliju i gdje se ona nalazi?”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je svećenicima i vjernicima Zadarske nadbiskupije Pismo naslovljeno „Ususret Nedjelji Božje Riječi“, koju Crkva ove godine slavi 24. siječnja.

Nedjelju Božje Riječi ustanovio je papa Franjo 2019. g., a prvi put misno slavlje Nedjelje Božje riječi papa Franjo predvodio je 26. siječnja 2020. godine.

Papa Franjo objavio je u Vatikanu 30. rujna 2019. g. apostolsko pismo u obliku motu propria ‘Aperuit illis’ kojim je odredio da „treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi“. Papa je potaknuo da se Nedjelja Božje riječi slavi svečano, „kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja na uvijek novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav“.

Ustanovljenjem Nedjelje Božje Riječi papa Franjo odgovorio je željama i poticajima brojnih vjernika koji su tražili da se ustanovi Nedjelja Božje Riječi. Papa je rekao kako se o toj inicijativi govorilo i na završetku izvanrednog jubileja Godine milosrđa koja je zaključena na blagdan Krista Kralja 20. studenog 2016. godine.

Nadahnuće za naslov dokumenta ‘Aperuit illis’ je tekst iz Lukinog Evanđelja „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma“ (Lk 24, 45). Dokument je objavljen na liturgijski spomen sv. Jeronima, na početku 1600. obljetnice smrti toga značajnog prevoditelja Biblije na latinski koji je govorio: „Ne poznavati Pisma, znači ne poznavati Krista“.

Pismo nadbiskupa Puljića prenosimo u cijelosti.

“Kada pod svetom misom slušamo biblijske tekstove, znamo i vjerujemo da Bog tada govori svome narodu, a sam Krist naviješta evanđelje. Stoga se iz poštovanja prema Božjoj Riječi, Evanđelistar nosi u procesiji prije svete Mise i ljubi nakon čitanja. Tim se znakovima i gestama pokazuje vjera o Božjoj nazočnosti u svetim tekstovima.

Zajednica Božjeg naroda uvijek pokazuje osobitu pozornost prema tekstovima Svetog Pisma, kao i prema onima koji naviještaju i tumače Riječ Božju (biskupi, svećenici, đakoni). I očekuje da se oni „posebno i dobro priprave za tumačenje svetih tekstova“ te da „izbjegavaju bilo kakvu improvizaciju“ (kardinal Robert Sarah).

Ustanovljenjem Nedjelje Božje riječi papa Franjo predložio je neke konkretne stvari koje nije teško ostvariti. Ponajprije, da se ta Nedjelja svečanije proslavi, a u homiliji razmisli kako „dati što veće poštovanje prema Svetom Pismu“ i kako „o Riječi Božjoj razmišljati i širiti kulturu njezinog čitanja“.

U ovogodišnjoj božićnoj čestitci, dok smo očima vjere u Djetetu u jaslama „otkrivali utjelovljenu Riječ“, učinilo mi se prikladnim upitati: Kako se odnosimo prema njegovoj pisanoj Riječi, prema Svetom Pismu?

Ponovit ću to i sada u vidu priprave za Nedjelju Božje Riječi koju ćemo proslaviti 24. siječnja 2021. godine:

Imamo li u svom domu tu svetu knjigu? Sjetimo li se u prigodi nekih važnih obiteljskih događaja kupiti Sveto Pismo (ili barem evanđelje) i pokloniti to kao dar?

Ako u kući imamo Bibliju, gdje se ona nalazi? Možemo li pronaći neko vidno mjesto u svom domu gdje ćemo držati Bibliju kao svoje kućno svetohranište? Jer, riječi Svetoga Pisma su „žive i djelotvorne“ te korisne „za pouku, popravljanje i odgajanje“, kako piše apostol Pavao svome učeniku Timoteju (2 Tim 3, 14-16).

Poželio bih da ovo vrijeme pandemije, kad se malo više družimo u obitelji, iskoristimo to zajedništvo i za druženje s Biblijom, pa nešto vremena posvetimo čitanju poticajnih tekstova Očevog pisma, osobito izvješća u evanđeljima o Isusovom rođenju, njegovoj muci i uskrsnuću. Jer, „Tko poznaje pismo, poznaje Božje srce“, rekao je papa Grgur Veliki. A „ne poznavati Sveto Pismo, znači ne poznavati samoga Krista“, zapisao je sveti Jeronim čiju smo 1600. godišnjicu rođenja obilježili 2020. godine.

Završavam ovo prigodno pismo „Ususret Nedjelji Božje Riječi“ s nekoliko poticajnih misli župnicima, katehetama i roditeljima:

Ako nemate u kući Sveto Pismo (ili barem evanđelje), nabavite tu svetu knjigu i odredite za nju počasno mjesto gdje će stajati kao vaše „obiteljsko svetohranište“. Uzmite češće u ruke tu knjigu kad ste na okupu i pročitajte koju stranicu svetoga teksta.

Neka župnici i katehete potaknu kumove ovogodišnjih krizmanika da im uz druge darove nabave i tu svetu knjigu. Ona se može poklanjati i mladencima na vjenčanju.

Onima koji bi željeli pripremiti se za nedjelju čitanjem liturgijskih tekstova, neka se u tom vidu omogući u župnim prostorima organizirati biblijske večeri tijekom tjedna.

Svima pozdrav i blagoslov sa željom neka vas sve Gospodin blagoslovi i čuva.

Neka svoj pogled svoj svrati na vas i milostiv neka vam bude tijekom cijele Nove 2021. godine.

Neka u vašem srcu probudi žarku čežnju za čitanjem njegovoga Pisma i mir neka vam donese!

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup”

 
Nastavi čitati
3 komentara

3 Comments

 1. GTJ

  13. siječnja 2021. at 17:51

  ” And the King shall answer and say unto them.Verily I say unto you.Inas much as ye you have done it unto one of the least of these my breahren,ye have done it unto me.”
  St. Matthew 25/40.

  “Isus reče:”Što god ste učinili jednom od moje najmanje braće,meni ste učinili”.
  (Mt.25,40)

  Meni osobno najdraža i najpoticajnija misao iz Biblije….

   
  • Bumbishta

   13. siječnja 2021. at 20:01

   a jaaaa… mislija, da samo meni tipkovnica nevaljaaaa, a to cha je ka fol reka Jesus u privodu, pari ka da je geslo mafije…misusovo cherce

    
   • GTJ

    13. siječnja 2021. at 20:23

    “Ogni simile ama il suo simile”-gospodine Bumbishta! Ugodnu večer Vam želim!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Zadar

KORONAVIRUS: Novih 8 zaraženih na zadarskom području

Objavljeno

-

By

na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 4 novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra, dvije na području Općine Preko te po jedna na području Poličnika i Posedarja.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 110 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 778 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 20 osoba.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 15 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

Zadar

POPUŠTANJE MJERA Od danas na snazi nove mjere. Evo što sve radi…

U ponoć su stupile na snagu nove epidemiološke mjere. Evo kako ćemo vježbati, piti kavu, slaviti rođendane, učiti jezike…

 

Objavljeno

-

U ponoć su na snagu stupile nove epidemiološke mjere, odnosno popustio je dio mjera po kojima smo do sad živjeli. Ovakve mjere će biti na snazi do 28. veljače. 

Kako ćemo piti kavu?

Od jutros će se piti kava iz kafića, umjesto s kioska ili benzinskih postaja. Svi ugostitelji će moći isporučivati hranu, piće, napitke i slastice, ali za van. Pri preuzimanju kave, pića ili hrane, ne smije se zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, a dok čekate što ste naručili, mora se održavati razmak od dva metra uz obavezno nošenje maski. Ugostitelji moraju ograditi terase, stolove i stolice tako da ih je nemoguće koristiti, a svaki lokal mora izvjesiti obavijest o epidemiološkim mjerama na vidljivo mjesto. 

Kako ćemo vježbati?

Otvaraju se i teretane i fitness centri, ali se prilikom vježbanja svi moraju pridržavati mjera. Djelatnici moraju voditi računa o maksimalnom broju posjetitelja, a obavijest o tome mora biti izvješena na ulazu. Jedan vježbač će tako za sebe imati 20 četvornih metara.  O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati. Presvlačenje i tuširanje će se morati obavljati kod kuće jer se svlačionice i tuševi ne smiju koristiti. 

Djeca će moći slaviti rođendane u igraonicama

U dječjim igraonicama i na radionicama za djecu ograničit će se broj sudionika na sedam četvornih metara po osobi, što mora biti istaknuto na ulazu. U igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska, a igraonice i organizatori su dužni osigurati dezinficijense. Sve sprave i igračke se moraju dezinficirati nakon korištenja, a na ulazu se mora izmjeriti temperatura. Roditelji su dužni obavijestiti djelatnike o eventualnom prisustvu simptoma.

Kako će raditi škole stranih jezika?

Škole stranih jezika moraju smanjiti grupe, odnosno ograničiti broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak. Svi trebaju nositi maske, a predavači moraju držati razmak od polaznika ili se odvojiti pleksiglasom. Prilikom ulaska u prostorije škole, svima se mora izmjeriti temperatura, a o polaznicima i djelatnicima se mora voditi evidencija boravka.

Kako će raditi kladionice i kasina?

Kladionice i kasina ne smiju raditi duže od 22 sata. Zabranjeno je i točenje pića, ugostiteljski dijelovi objekata moraju biti zatvoreni. Kao i u trgovinama, broj posjetitelja se mora ograničiti na jednu osobu na sedam četvornih metara. Ako postoje sjedeća mjesta, moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi trebaju biti udaljeni jedni od drugih tri metra. I posjetitelji i djelatnici moraju nositi maske tijekom cijelog boravka u objektu, a osoblju se preporučuje da se od korisnika odvoji pleksiglasom. Uz to, prostor se mora redovito dezinficirati. 

Iznimke su Primorsko – goranska i Istarska županija u kojoj će se casina i kladionice otvoriti tek 21. veljače.

 
Nastavi čitati

Zadar

BURA U SLABLJENJU Od utorka sve toplije. Sredinom tjedna opet kiša?

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, krajem dana sa zapada porast naoblake. Vjetar slab, u Slavoniji i Baranji do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena, na jugu na udare lokalno jaka bura slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka između 1 i 6, na Jadranu od 5 do 9 °C.

U utorak na Jadranu pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Minimalna temperatura između -8 i -3, na Jadranu od -1 do 3. Najviša dnevna od 3 do 8, na Jadranu između 7 i 11 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno. U srijedu mjestimice može biti slabih oborina, uglavnom kiše, ponajprije u sjevernim i istočnim krajevima. Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a uz više oblaka u srijedu mjestimice kiša. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u utorak još povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutra još razmjerno hladna, osobito u unutrašnjosti, a dnevna temperatura u porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu