Connect with us

Zadar

POVEZNICA SV. PETRA I TURNJA VRIJEDNA 5 MILIJUNA KUNA Općinsko čelništvo i državni tajnik »vižitali« gradilište biciklističke staze

Objavljeno

-

Čelništvo Općine Sv. Filip i Jakovom predvođenom načelnikom Zoranom Pelicarićem Pecom, a u pratnji Josipa Bilavera, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, posjetilo je i »vižitalo« gradilište biciklističke staze uz Jadransku magistralu, državnu cestu D8 od centra Svetog Petra do Turnja, piše Zadarski list

– Staza se od centra Sv. Petra na Moru do Turnja gradi s gornje strane Jadranske magistrale te će biti nova atrakcija. Biciklistička staza je poveznica ovih važnih turističkih destinacija na području Općine Sveti Filip i Jakov, kazao je Pelicarić.

Biciklistička staza će uz najviše prometne i sigurnosne standarde poboljšati ponudu aktivnog turizma u Općini Sv. Filip i Jakov.

Poveznica Sukošan – Drage

– Turisti i ljubitelji brzo rastućeg cikloturizma moći će biciklom posjetiti susjedna odredišta i pritom neće biti izloženi opasnostima vožnje po prometno gustoj Jadranskoj magistrali. Štoviše, ubrzo će u suradnji sa susjednim lokalnim samoupravama uslijediti nastavak izgradnje staze sve do Draga u Općini Pakoštane te u drugom smjeru do Sukošana, naglasio je Pelicarić.

Gradilište su obišli i Josipa Mrkić, zamjenica načelnika, Igor Pedisić, predsjednik OV-a, vijećnik Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd, Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana, te općinske vijećnice Renata Batur, Anamarija Matešić i Marijana Mrvičić.

– Vrijednost radova je 3.250.000 kuna bez PDV-a. Izvođač radova je vrtka Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina, a investitor su Hrvatske ceste. Staza je duljine oko 2,5 kilometara, a široka dva metra, kaže Pelicarić.

Općina Sv. Filip i Jakov je za izgradnju prve faze biciklističke staze uz državnu cestu D8, Jadransku magistralu između Svetog Petra i Turnja izradila projektnu dokumentaciju u vrijednosti 60.000 kuna.

Komunalac izgradio infrastrukturu

– Ukupna vrijednost radova iznosi pet milijuna kuna, od čega je oko milijun kuna ulaganje Komunalca u infrastrukturu, kazala je Josipa Mrkić.

Predviđena je izgradnja biciklističke staze širine dva metra i bankine od 0,3 metara i pokosom nasipa, odnosno usjeka. Izvode se i mali rubnjaci uz kraj biciklističke staze. Na mjestu postojećih rigola izvode novi jer su postojeći dotrajali i uništeni.

– Na trasi biciklističke staze izvedena je kanalizacijska mreža, pa je koridor očišćen, podsjeća Mrkić.

Užurbani način života, posao i obiteljske obveze ne ostavljaju vremena za sšort i rekreaciju. Idealna je vožnja biciklom jer ćete iz dana u dan biti sve bolji, osjećat ćete se zdravije, opuštenije i zadovoljnije.

»Biciklistička staza koja se od centra Sv. Petra do Turnja gradi s gornje strane Jadranske magistrale bit će nova atrakcija i poveznica ovih važnih turističkih destinacija.

– Svijetom godišnje na bicikli putuje više od milijarde turista. To samo govori o snazi turizma kao gospodarske grane, te sukladno tome pruža velike prilike. Osim turističkih, cikloturizam ima razne druge benefite od razvoja lokalne ekonomije, pozitivnog utjecaja na cjelokupno gospodarstvo i društvo, smanjenje globalnog onečišćenja kao i izravnog pozitivnog utjecaja na zdravlje čovjeka, reći će Mrkić.

Brzorastujući aktivni turizam

Jadran i morske destinacije su zbog gotovo nadnaravnog pejzaža i klime idealne za cikloturizam, sezona umože trajati cijelu godinu. Dakako, cijela Hrvatska, zbog svoje očuvanosti, geografske raznolikosti i bogate kulture je iznimno poželjna cikloturistička destinacija.

– Glavni uvjet za razvoj cikloturizma je kvalitetna infrastruktura, povezivanje svih dionika u turizmu, od kulturnih institucija do OPG-ova što izravno potiče gospodarski i društveni razvoj lokalnih zajednica, navodi Mrkić.

5.000.000 kuna ukupna je vrijednost radova na izgradnji biciklističkih staza, od čega je oko milijun kuna ulaganje Komunalca u infrastrukturu.

Cikloturizam je iznimna prilika da brzo i uz nevelika ulaganja iskorači na iznimno atraktivno, brzorastuće i vrijedno tržište suvremenog, aktivnog turizma.

– Bitno je za naglasiti, svakako treba nastaviti planski graditi biciklističke staze u priobalju i zaobalju Općine Sv. Filip i Jakov, u cijeloj Zadarskoj županiji i Lijepoj Našoj. Potencijal je veliki, jer kako se kaže, to treba samo dobro upakirati i prodati, poručila je Josipa Mrkić.

Biciklom na Gradinu i Crni krug

Na filipjanskoj biciklističkoj karti su Gradina i vidikovac Crni krug koji se nalazi iznad naselja Turanj. S vidikovca se pruža predivan pogled na Pašmanski kanal, Kornatsko otočje, Vransko jezero, Ravne kotare te srcoliki otok – Otok ljubavi Galešnjak smješten između otoka Pašmana i Turanja na kopnu.

Uzvišenje na koje se smjestila Gradina je dio većeg lanca uzvišenja koje se proteže od Sukošana do Biograda na Moru i na neki je način prirodna brana između mora i zaleđa. Gradina je i vidikovac iznad Turnja s kojeg se također pruža predivan pogled na Pašmanski kanal.

Staze na području općine Sv. Filip i Jakov spojene su s Biogradom i Vranskim jezerom, te se planiraju povezati s onima iz općine Sukošan koje prolaze oazom makije u Tustici čime će se stvoriti dodatna atraktivnost i mogućnost zajedničke organizacije športsko-turističkih manifestacija, kazao je Zoran Pelicarić.

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu