Connect with us

Svijet

Pluton opet šokira: Ima vode i aktivan je, a još ne znaju zašto

Objavljeno

-

Prva detaljna slika s površine Plutona otkrila je mlade planinske lance koji su sastavljeni od zaleđene vode. Njegov satelit Haron pak nema tragova kratera

Podaci koji stižu s letjelice New Horizons već pokazuju dramatično drugačiju sliku Plutona od one koju su znanstvenici uopće zamišljali. Ledene planine na Plutonu i jasan pogled na najveći mjesec Haron prva su velika otkrića, koja su znanstvenike ostavila bez daha.

Nova fotografija koja prikazuje područje uz ekvator, pri dnu ‘srca na Plutonu’, pokazuje nam planinski lanac s vrhovima visokim do 3500 metara. Te su se planine vjerojatno formirale prije najkasnije 100 milijuna godina, što je prilično mlado u 4,5 milijarde godina starom Sunčevu sustavu. To ukazuje i na to da bi ovo područje, koje prikazuje oko 1 posto površine Plutona, moglo biti i dalje geološki aktivno.

– Ovo je jedna od najmlađih površina koje smo vidjeli u našem sustavu – navodi Jeff More iz NASA-e. Za razliku od ledenih mjeseca velikih planeta, Pluton ne mogu grijati gravitacijske interakcije s većim tijelom, stoga na djelu mora biti neki drugi proces zbog kojeg se formiraju planinski lanci. Znanstvenici kažu da bi zbog ovog morali i razmisliti i o tome što pokreće geološke procese na mnogim drugim ledenim svjetovima.

Visina ovih planina na Plutonu važan je trag i za mogući pronalazak vode na Plutonu. Zna se da je površina patuljastog svijeta prekrivena zaleđenim dušikom, metanom i ugljikovim monoksidom. No John Spencer iz NASA-e rekao je za CNN kako planine ne nastaju od toga jer je premekano.

– Visoke planine znače da je stjenovito tlo sastavljeno i od zaleđene vode. Možemo biti sigurni da je tamo ima u izobilju – kaže Alan Stern iz NASA-e. Hal Weaver, još jedan od znanstvenika na misiji, kaže kako nitko nije mogao pretpostaviti da tamo ima ledenih planina te da ih ovo zapanjuje.

NASA je dobila i detaljnu fotografiju Harona,koja pokazuje da je ovo mlad satelit s raznolikim terenom. Znanstvenike je ovdje iznenadio nedostatak kratera, a 1000 km duga linija litica i depresija pokazuje pucanje Haronove kore, što je vjerojatno rezultat unutarnjih geoloških procesa. Na fotografiji su uočili i 1000 kilometara dug kanjon koji je vjerojatno dubok između 7 i 9 kilometara.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Preko noći otpala krila vjetrenjače s kultnog pariškog Moulin Rougea

Objavljeno

-

Krila znamenite crvene vjetrenjače na vrhu Moulin Rougea, najpoznatijeg pariškog kabaretskog kluba, pala su na tlo tijekom noći, rekao je glasnogovornik kluba.

“Ne znamo što se dogodilo, dogodilo se između 2 i 3 sata ujutro, nitko nije ozlijeđen”, rekao je glasnogovornik, dodajući da je posljednji noćni nastup završio u 1:15 sati.

Klub osnovan prije više od 130 godina

Moulin Rouge (hrv. Crveni mlin), varieté u pariškoj četvrti Montmartre, jedna je od najvećih pariških turističkih atrakcija. Naziv je dobio po nadograđenom crvenom mlinu na krovu.

Mnogima je Moulin Rouge najpoznatiji kao rodno mjesto modernog oblika can-can plesa. Ovdje su nastupale najpoznatije pariške zvijezde svog vremena, a mnoga od ovih imena postala su svjetski poznata zahvaljujući plakatu Henri de Toulouse-Lautreca i njegovim kasnijim izdanjima.

Klub je osnovan 1889. godine, a publiku njegovih plesnih točaka uglavnom čine turističke grupe.

 
Nastavi čitati

Svijet

Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini

Objavljeno

-

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je danas Sjedinjene Države i Kinu da “odgovorno” upravljaju svojim razlikama, na početku svog drugog posjeta toj zemlji u manje od godinu dana. “Imamo obvezu prema našim ljudima – i zapravo prema svijetu – da odgovorno upravljamo odnosima između naše dvije zemlje”, rekao je Blinken u Šangaju.

Jučerašnjim dolaskom u Kinu, šef američke diplomacije započeo je svoj boravak posjetom Šangaju, gdje se sastao s lokalnim čelnikom Komunističke partije Kine (CCP) rekavši u razgovorima da je američki predsjednik Joe Biden predan uspostavi “izravnog i održivog” dijaloga između dviju zemalja.

“Mislim da je važno naglasiti vrijednost – čak i nužnost – izravnog angažmana, međusobnog razgovora, izlaganja naših razlika, koje su stvarne, i nastojanja da ih prevladamo”, rekao je  Blinken. Tajnik šangajskog odbora KPK Chen Jining je sa svoje strane inzistirao na važnosti američkih kompanija u lokalnom gospodarstvu.

Razgovarat će se i o Tajvanu

“Odaberemo li suradnju ili sukob, to utječe na dobrobit dvaju naroda, dviju država i budućnost čovječanstva”, istaknuo je. Blinken se zatim sastao sa studentima na Sveučilištu New York u Šangaju, gdje je rekao kako se nada da će više Amerikanaca studirati u Kini, dodajući da su američka sveučilišta spremna dočekati kineske studente.

Peking je sa svoje strane opetovano osudio oštra ispitivanja kojima su neki od njegovih državljana, uključujući studente, bili podvrgnuti po dolasku na američko tlo, unatoč tome što su imali važeće dokumente. “Predsjednik Biden i predsjednik Xi odlučni su ojačati naše veze među ljudima”, rekao je Blinken.

Sutra američki državni tajnik nastavlja put u Peking, gdje će se sastati s kineskim čelnicima i moliti za suzdržanost oko Tajvana, gdje će novi predsjednik biti inauguriran 20. svibnja.

Arhipelag će se tim više pojaviti među delikatnim pitanjima koja će se vjerojatno pokrenuti jer je američki Kongres u utorak dao zeleno svjetlo za paket vojne pomoći od 95 milijardi dolara, namijenjen saveznicima Washingtona, u koji je uključena i pomoć Taipeiju.

 
Nastavi čitati

Svijet

Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka

Objavljeno

-

Na Azijskim su burzama danas su pale cijene dionica tehnoloških kompanija jer su ulagače zabrinule poruke iz Mete, krovne kompanije Facebooka, dok podršku tržištima pruža veći nego što se očekivalo rast južnokorejskog gospodarstva. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7:00 sati u minusu 0.7 posto, nakon rasta tri dana zaredom. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1.9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 1.2 posto.

U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.2 i 0.5 posto, dok se u Australiji zbog praznika ne radi. Na burzama vlada oprez jer se održava sjednica čelnika japanske središnje banke koja bi mogla utjecati na tržišta, s obzirom da je tečaj jena već tjednima pod pritiskom, pa je prema američkom dolaru pao na najniže razine u 34 godine.

Cijene Metinih dionica potonule više od 11 posto

Pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor jer su ulagače zabrinule poruke i procjene iz Meta Platformsa. Ta krovna kompanija Facebooka izvijestila je, doduše, o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, no u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijene njezine dionice potonula je više od 11 posto.

Ulagače je, naime, zabrinula poruka poslovodstva da bi investicije u ovoj godini mogle dosegnuti 40 milijardi dolara. Uz to, procjene poslovanja u tekućem tromjesečju slabije su nego što se očekivalo. Podršku tržištima pružio je, pak, podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Južne Koreje u prvom tromjesečju porastao 3.4 posto na godišnjoj razini, najviše od posljednjeg kvartala 2021. godine.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon oštrog pada dan prije. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154,85 na 154,55 jena. Kako se tečaj dolara kreće na najvišim razinama u 34 godine, japanske vlasti prijete intervencijom kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0705 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0710 dolara. Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.16 posto, na 88,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.13 posto, na 82,90 dolara.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu