Connect with us

Svijet

Apple izgubio bitku za zaštitu imena iPhone

Objavljeno

-

Meksička telekomunikacijska kompanija iFone proglasila je pobjedu u pravnoj bitci s Appleom oko zaštite imena iPhone te bi mogla platiti značajnu naknadu, javlja AFP.

Firma iz Meksika priopćila je da je sud odbio Appleov zahtjev da zaštiti ime iPhone u sudskom procesu koji traje od 2009. godine kada je iFone tužio Apple zbog sličnosti s imenom jednog od njihovih najpopularnijih proizvoda.

Apple je iPhone na američko tržište predstavio 2007., četiri godine nakon što se meksička firma registrirala s imenom iFone.

“Ovo je treći put da Apple gubi pravnu bitku što pokazuje pravu istinu. iFone ima puno pravo koristiti svoj brend”, stoji u priopćenju.

Odvjetnik iFonea Eduardo Gallart kazao je da će Apple morati meksičkoj kompaniji nadoknaditi korištenje sličnog imena.

Iznos kazne još uvijek nije utvrđen, ali Gallart tvrdi da će to biti 40 posto od prodajne cijene usluge.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Svijet

Novi potop kriptovaluta, prognoze nisu optimistične

Objavljeno

-

By

Cijene većine kriptovaluta oštro su pale u posljednja 24 sata.

Bitcoin je pao za više od sedam posto i trgovao se za 38,5774 dolara, prema podacima s platforme CoinDesk.

Ether, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, potonuo je osam posto, na 2860 dolara, pavši na samo 2.809,51 dolara u jednom trenutku tijekom trgovanja, prenosi CNBC.

S cijelog tržišta kriptovaluta u posljednja 24 sata iscurilo je oko 147 milijardi dolara, prema izračunima portala Coinmarketcap.

Pad kriptovaluta uslijedio je nakon pada cijena dionica na Wall Streetu u četvrtak.

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je gotovo pet posto vrijednosti od početka tjedna, a indeks S&P 500 bilježi treći uzastopni tjedan gubitaka. Kako je prinos 10-godišnjih američkih obveznica skočio ranije ovog tjedna, rastuće stope uzrokovale su to da ulagači odustanu od svojih pozicija u rizičnijoj imovini, prenosi tportal.

Federalne rezerve također su naznačile da planiraju započeti smanjenje svoje bilance, kao i smanjenje obveznica i podizanje kamatnih stopa.

Uobičajena investicijska logika za bitcoin jest da služi kao zaštita od rastuće inflacije kao rezultat vladinih poticaja, ali analitičari kažu da bi oštriji pristup Feda mogao ukloniti vjetar iz jedra bitcoina. Međutim, kako su se prinosi kasnije tijekom tjedna smanjili, viši tržišni analitičar tvrtke Oanda za trgovinu devizama Edward Moya rekao je da je ‘malo razočaravajuće ne vidjeti kako bitcoin reagira pozitivnije na preokret u kontekstu obvezničkih prinosa’.

Posljednjih mjeseci dionice koje služe kao zaštita od inflacije blisko se kreću s kriptovalutama. Cijene bitcoina naglo su pale od studenog, potonuvši za više od 40 posto, s rekordnih 69.000 dolara. Neki stručnjaci upozoravaju na to da bi tržište kriptovaluta uskoro moglo dodatno pasti jer su pojačani regulatorni nadzor i intenzivne fluktuacije cijena umanjili izglede za bitcoin.

Regulatori širom svijeta već se mjesecima obračunavaju s kriptovalutama. Kina potpuno zabranjuje sve aktivnosti vezane uz kriptovalute, a američke vlasti također suzbijaju određene aspekte tržišta.

U bilješci od četvrtka, Oandin Moya predvidio je da bi bitcoin mogao pasti ispod 40.000 dolara jer je ruska središnja banka predložila zabranu upotrebe i rudarenja kriptovaluta na ruskom teritoriju, tvrdeći da digitalna valuta predstavlja rizik za ‘financijsku stabilnost i suverenitet monetarne politike’. To je svakako oštar udarac za kriptozajednicu jer je Rusija među prve tri najvažnije zemlje za rudarenje bitcoina.

 
Nastavi čitati

Svijet

Bill Gates: “Možda nas čeka još smrtonosniji virus, moramo se pripremiti”

Objavljeno

-

Osnivač Microsofta Bill Gates pozvao je bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj cjepiva kako bismo se mogli pripremiti za sljedeću globalnu epidemiju.

Gates je kazao da bi nas, iako su varijante covida-19 delta i omikron neke od najzaraznijih virusa do sada, u budućnosti mogao zadesiti jednako zarazni patogen, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, piše Financial Times.

“Tako bi se mogla spriječiti veća šteta”

Zaklada Bill & Melinda Gates i britanski Wellcome Trust donirali su 300 milijuna dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Covax, koji osigurava cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Organizacija nastoji prikupiti 3.5 milijardi dolara kako bi se razdoblje dobivanja novog cjepiva moglo smanjiti na samo 100 dana. Gates je kazao da su svjetski prioriteti “čudni” te da se danas filantropi i bogate vlade moraju uključiti u rješavanje problema nejednake raspodjele cjepiva.

“Kada je riječ o trošenju milijardi za spašavanje bilijuna u smislu ekonomske štete i desetaka milijuna života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polici osiguranja”, rekao je Gates napominjući kako bi takav naizgled ogroman napor, čak i u ekonomskom smislu, spriječio mnogo goru štetu.

Gates je rekao da su dva velika donatora razvoja cjepiva tijekom pandemije covida-19, CEPI i američka vlada, bili “hrabri” jer su uložili u razvoj potencijalnih cjepiva.

“Ostatku svijeta koji si ne može priuštiti takva ulaganja treba netko na njihovoj strani”

Profesorica Cherry Gagandeep Kang, članica odbora CEPI-a i virologinja na Christian Medical Collegeu u Velloreu u Indiji, rekla je da bismo trebali očekivati ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mjesto.

“Ostatku svijeta koji si ne može priuštiti takva ulaganja treba netko na njihovoj strani. A CEPI je ta organizacija”, rekla je Kang.

Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta, kazao je da je CEPI nastao prije pet godina, nakon epidemije ebole.

“Sada živimo u, po mom mišljenju, eri češćih i složenijih epidemija i pandemija”, rekao je Farrar.

 
Nastavi čitati

Svijet

CDC poziva građane da nose maske s najvišom razinom zaštite!

Objavljeno

-

By

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je nove informacije za javnost u petak, u kojima navodi da neke maske i zaštitni respiratori nude višu razinu zaštite od koronavirusa. CDC je izdao i savjete o tome na što kupci moraju obratiti pozornost pri odabiru zaštitnih maski.

“Nošenje maske je ključan alat za sprječavanje širenja covida-19 i važno je imati na umu da je bilo kakva maska bolja od nikakve”, rečeno je iz Centra, prenosi CNN.

Nove smjernice preporučuju da građani biraju maske s najvišom razinom zaštite ili zaštitne respiratore, koji im dobro pristaju i koje će nositi stalno.

“Neke maske i respiratori pružaju višu razinu zaštite od drugih, a neke vrste su neudobne za nošenje duže vremena”, piše u smjernicama. “Vrlo je važno da vam maska dobro pristaje, da vam je udobna i da pruža dovoljnu razinu zaštite.”

Nove smjernice Centar nije objavio od listopada. Direktorica CDC-ja, dr. Rochelle Walensky, izjavila je prošle srijede da centar planira izdati nove upute u kojima će navesti opcije i razinu zaštite koju pružaju različite maske.

“Maske od labavih tkanina pružaju najnižu razinu zaštite, a guste tkanine nešto su bolje. Još više zaštite pružaju kirurške maske ili tip KN95, a zaštitni respiratori (to uključuje i N95 tip) su najbolja opcija”, kaže CDC.

Smjernice navode i da “kvalitetne zaštitne maske ili respiratori mogu biti najvažnija razina zaštite u situacijama povećanog rizika ili za ljude koji su u opasnosti da razviju ozbiljan oblik bolesti.”

Te situacije uključuju:

Ako se brinete o nekome tko ima covid;

Ako ste u javnom prijevozu ili avionu, pogotovo na dulje vrijeme;

Ako radite na poslu na kojem svakodneno dolazite u kontakt s puno ljudi, pogotovo kada oni oko vas ne nose uvijek masku;

Ako niste primili sva cjepiva protiv covida;

Ako imate oslabljen imunitet ili zdravstvena stanja koja vas čine podložnijima ozbiljnoj bolesti;

Ako se krećete u gužvama, bilo u zatvorenim ili otvorenim prostorima.

Maske se još uvijek ne preporučuju djeci mlađoj od 2 godine, ali Centar “preporuča konstantno nošenje maske za sve učitelje, osoblje, učenike ili posjetitelje vrtića i osnovnih škola, bez obzira na to jesu li cijepljeni i epidemiološku situaciju u tom području.”

Nove smjernice također donose i savjete kako pronaći što bolju masku i dobiti što više zaštite:

Nosite dvije maske (platnenu preko jednokratne);

Nosite platnenu ili jednokratnu masku u kombinaciji s vanjskim okvirom za bolje prijanjanje;

Zavežite elastične vrpce od maski blizu ruba tkanine za bolje prijanjanje;

Presavijte i složite višak materijala ispod ruba maske.

Koristite maske koje se vežu na potiljku umjesto onih s trakama za uši.

Više informacija o maskama građani mogu potražiti na stranicama CDC-ja, a Centar će nastaviti objavljivati nova saznanja o razini zaštite koju pružaju tipovi maski na tržištu.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu