Connect with us

Tech

Android osvojio Kinu

Objavljeno

-

Iako se prije nekoliko godina povukao s kineskog tržišta zbog problema s navodnom špijunažom, Google sa svojim operativnim sustavom za mobilne uređaje postiže odlične rezultate na tome sada najvećem svjetskom tržištu za “pametne” mobilne telefone.

Prema rezultatima istraživanja tvrtke Canalys, Android je bio operativni sustav na čak 81% “pametnih” mobilnih telefona isporučenih u Kini tokom drugog kvartala. Ovi rezultati su posebno značajni obzirom da je na Kinu otpalo oko 27% pametnih mobilnih telefona isporučenih širom svijeta tokom drugog kvartala, dok je primjerice SAD imao udio od “samo” 16%.

Samsung je s udjelom od 17% bio vodeći proizvođač “pametnih” mobilnih telefona na Kineskom tržištu, a slijede ga kineski proizvođači, ZTE, Lenovo i Huawei. Apple je također zabilježio više nego dvostruke isporuke u odnosu na godinu ranije, no u odnosu na kvartal ranije isporuke su pale 37%, te je zauzeo peto mjesto na kineskom tržištu.

U cijelom svijetu je tokom drugog kvartala isporučeno oko 158 milijuna “pametnih” mobilnih telefona, od čega 42 milijuna u Kini. Također se ističe kako je Android dominirao i na svjetskom tržištu, odnosno više od 100 milijuna uređaja isporučenih tokom drugog kvartala koristilo je Googleov operativni sustav.

 

Tech

Stiže redizajn: WhatsApp za Android uskoro će dobiti zanimljivu novu opciju

Objavljeno

-

By

Korisnici WhatsAppa na Androidu dobit će redizajn prozorčića za multimediju koji, prema izvoru, cijelu stvar čini puno preglednijom.

Najnovija značajka za WhatsApp na Androidu donedavno je bila dostupna samo u beta verziji WhatsAppa na iOS-u. Prema WABetaInfou, popularna aplikacija trebala bi uskoro dobiti poboljšani prikaz multimedije (slika, videa i internetskih stranica).

Svaki put kad korisnik pošalje ili primi nove datoteke, oblačić za razgovor prikazat će prilagodljiviji ‘izdužen’ pregled, prenosi tportal. Podsjećamo, balončići za razgovor su do sad imali samo standardni format.

Nadogradnja prvo stiže u beta program Google Play Storea, a nakon toga (nadamo se) i u standardnu verziju.

 
Nastavi čitati

Tech

Ogroman svjetski proizvođač smartphoneova gasi proizvodnju

Objavljeno

-

Južnokorejski LG Electronics Inc prvi je veliki proizvođač pametnih telefona koji će ukinuti taj proizvodni lanac zbog gubitaka nakon što nije uspio pronaći kupca.

Odluka da se povuče ostavit će upražnjeno oko 10 posto tržišta u Sjevernoj Americi, gdje je treći po snazi i gdje će se za taj dio tržišta boriti Samsung Electronics i Apple Inc.

“U SAD-u LG je ciljao tržište uređaja srednjih do nižih cijena, i to znači da će Samsung, koji ima umjerenije cijene od Applea, biti u boljoj poziciji privući korisnike LG-a”, kazao je Ko Eui-young, analitičar u Hi Investment & Securities.

LG-ov odjel pametnih telefona bilježi gotovo šestogodišnje gubitke od ukupno 4.5 milijardi dolara.

Napuštanje tako kompetitivnog tržišta omogućit će LG-u da se fokusira na područja poput dijelova za električne automobile, pametne kuće i povezane uređaje, navodi se u priopćenju tvrtke.

2013. bili treći na svijetu

U bolja vremena LG je imao brojne inovacije na području mobilne telefonije, i na vrhuncu, u 2013., bio je treći najveći proizvođač pametnih telefona, nakon Samsunga i Applea.

Na silazni put je tvrtku, prema analitičarima, gurnulo i nedovoljno znanje u suprotstavljanju novim kineskim konkurentima.

Trenutni globalni udio LG-ija tek je dva posto i prošle godine na tržište je plasirao 23 milijuna pametnih telefona, dok je Samsung plasirao 256 milijuna.

LG će osiguravati potporu i nove verzije programa za postojeće korisnike još neko vrijeme.

 
Nastavi čitati

Tech

HAKER NA FORUMU OBJAVIO PODATKE O VIŠE OD 533 MILIJUNA KORISNIKA FACEBOOKA: Na meti je bio i velik broj Hrvata?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Novinari su pregledali uzorak otkrivenih podataka te provjerili poklapaju li se telefonski brojevi, primjerice, s imenima navedenih korisnika

Korisnik jednog foruma za hakiranje na niskoj razini objavio je telefonske brojeve i druge podatke više od 533 milijuna korisnika Facebooka iz 106 zemalja. Među podacima, koji su sada javno dostupni svima koji imaju osnovne vještine hakiranja podataka, našla su se korisnička i osobna imena pojedinaca, lokacije, rođendani, biografije, a u nekim slučajevima i e-mail adrese, piše Business Insider.

Lake mete za hakiranje

Novinari su pregledali uzorak otkrivenih podataka te provjerili poklapaju li se telefonski brojevi, primjerice, s imenima navedenih korisnika. Podatke su provjerili i testirajući adrese e-pošte pomoću Facebookove značajke poništavanja lozinke, koja se može koristiti i za otkrivanje telefonskih brojeva.

“Baza podataka te veličine koja sadrži privatne podatke, poput telefonskih brojeva mnogih korisnika Facebooka, sigurno bi dovela do toga da loši momci iskoriste podatke za izvršavanje napada putem socijalnog inženjeringa ili pokušaje hakiranja”, rekao je Alon Gal, tehnički direktor tvrtke za obavještavanje o kibernetičkom kriminalu Hudson Rock, koji je i prvi otkrio curenje podataka.

Bez komentara iz Facebooka

Gal je prvi put otkrio curenje podataka u siječnju, kada je korisnik na istog foruma postavio automatizirani bot, koji je za novčanu naknadu, otkrivao telefonske brojeve stotina milijuna korisnika Facebooka. Tada je potvrđeno da se radi o izvornim podacima.

Više stotina tisuća Hrvata

Alon Gal je na Twitteru sumirao podatke po državama, iz čega je vidljivo da su hakeri javno objavili podatke 659.115 korisnika iz Hrvatske. Iz Facebooka nisu komentirali slučaj.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu