Connect with us

Internet

Što nam sve donosi novi Safari 6?

Objavljeno

-

Izlaskom novog operativnog sustava OS X Mountain Lion o kojem smo već pisali, Apple je ujedno objavio i novu verziju svog Internet preglednika Safari.

Verzija 6.0 donosi nam neke novitete u korisničkom sučelju, ali i one koje će koristiti developeri Web stranica i aplikacija. Prije svega treba napomenuti kako su neki noviteti dostupni isključivo na novom operativnom sustavu tako da ćemo pokraj tih značajki staviti oznaku [ML]. Krenimo redom.

Iako ostali popularni preglednici poput Google Chromea, Firefoxa, Opere, … već duže vrijeme koriste polje za unos adrese ujedno kao i polje za pretraživanje, Apple nam tek u ovoj verziji Safarija donosi tu mogućnost pod nazivom ‘Smart Search Field‘.

Nekih specijalnih noviteta kod ove značajke nema jer je istih mogućnosti kao i u ostalim preglednicima. Ovisno o tome što upisujete, Safari automatski prepoznaje je li to neko web odredište, ključne riječi za pretragu Interneta ili vaših zabilješki i povijesti.

 

Tab View [ML]

Do sada, između otvorenih tabova mogli ste se prebacivati na dva načina. Klikajući na njih ili korištenjem kratice Ctrl+Tab. Nova značajka ‘Tab View’ dopušta vam korištenje touchpada pa tako ‘pinchanjem’ dobivate pregled svih otvorenih tabova sa realnim sadržajem, između njih pomičete se swipeanjem lijevo ili desno, a da bi odabrali jednostavno tapnete na trenutno označenom tabu.

 

iCloud Tabs [ML]

Izdavanjem Mac OS X Mountain Liona, Apple se zbilja potrudio povezati svoje OS X i iOS uređaje. Tako ovom značajkom jednostavno nastavite surfati na svom Macu upravo tamo gdje ste prestali na iPadu ili iPhoneu (i obrnuto). Još jedna od mogućnosti je pregled svih otvorenih tabova na svim uređajima koje posjedujete.

 

Built-in sharing [ML]

Uz ovu značajku, dijeljenje sadržaja nikada nije bilo lakše i brže. Na jednom mjestu, stranicu odnosno sadržaj možete poslati na email (kao link ili PDF privitak), koristeći Messages aplikaciju ili već uobičajeno Facebookom ili Twitterom.

Sigurnost i privatnost Safari je uvijek shvaćao ozbiljno. Tako novi Safari donosi poboljšane mogućnosti pri korištenju Privatnog pregledavanja kao i novu ‘Do Not Track‘ značajku koja onemogućava stranicama koje posjećujete da vas prate.

 

Offline Reading List

S ovom značajkom Apple nas je već upoznao no od sada, stavljanje sadržaja s više stranica na Offline listu čitanja povući će sav sadržaj u memoriju kako bi mogli bezbrižno pregledati listu i kada niste spojeni na Internet.

Developeri web stranica i aplikacija nisu mogli biti sretniji izdavanjem novog Safarija 6 koji je prepun programerskih mogućnosti i rješenja za postizanje najboljeg i najbržeg doživljaja surfanja na Internetu.

Web Audio API jedna je od novih mogućnosti za developere koja omogućava kreiranje interaktivnih i sadržajem bogatih web stranica (poput igara ili simulatora instrumenata). Ovaj API pruža bolju kontrolu nad zvukom, njegovom manipulacijom kao i smanjivanje latencije na audio efektima. Isto tako, omogućava procesiranje zvuka iz HTML5 sadržaja, primjenu audio efekata, doradu i procesiranje zvuka direktno iz JavaScripta.

CSS filters značajka je koja će razveseliti mnoge dizajnere web stranica i aplikacija. Kreiranje naprednih filtera i efekata poput blura i gradienta ili korekcija svjetline, zasićenosti boje puno je lakše i brže uz pomoć hardwareskog ubrzanja za brzo i uglađeno prikazivanje.

Mounatain Lion donosi nam jedinstveni Notification centar, a novi Safari 6 donosi programerima mogućnost da njihove stranice, aplikacije ili dodaci za Safari korisnike obavještavaju upravo kroz zajednički Notification centar.

Novi Safari 6 počinje shvaćati HTML5 veoma ozbiljno tako dvije nove značajke omogućavaju potpunu kontrolu nad medijskim sadržajem. ‘HTML5 timed text tracks‘ značajka omogućava kontrolu nad tekstom koji se pojavljuje s medijskim sadržajem poput naslova, podnaslova, opisa i video poglavlja dok ‘HTML5 media synchonization‘ značajka programerima daje jednostavnost precizne kontrole nad integracijom multimedijskih elemenata.

Poboljšana je podrška za JavaScript pa tako novi Safari podržava JavaScript standard ECMA 262 verzije 5.1 koji nudi nove, napredne mogućnosti interaktivnih web aplikacija. Detekcija Privatnog pretraživanja u dodacima za Safari povećava sigurnost i privatnost korisnika, a dodana je i mogućnost uređivanja članaka u Safari Readeru kroz dodatne CSS stilove.

 

Redizajnirani Web Inspector

Svaki developer i dizajner web stranica i aplikacija sigurno je koristio neke dodatke Internet preglednika koji su mu omogućavali dublji ulazak u samu stranicu, njen kôd i ostale elemente. Novi Web Inspector može se pohvaliti novim i korisnim funkcijama koje će sigurno omogućiti detaljnije, bolje i lakše uređivanje stranica.

Uz sve nove nabrojane značajke novi Safari donosi brži no ikad Nitro JavaScript engine koji iskorištava punu mogućnost vašeg Maca. Tako da će te veoma rijetko osjetiti bilo kakvo trzanje pri surfanju. Također novosti su i u renderiranju CSS sadržaja, hardwareskom ubrzanju, iscrtavanju 2D objekata što čitanje i skrolanje čini ugodnijim.

Mogli bi reći kako se Apple zbilja potrudio oko novog Safarija nudeći novitete svima koji su povezani s njim (i korisnicima i programerima). No da nije sve tako savršeno govori nam službeni Apple forum gdje se korisnici žale na novi prikaz tabova koji sada poprimaju određeni postotak slobodnog prostora pa tako ukoliko imate jedan tab on je širok 100% vašeg prozora, ukoliko imate 2 onda je svaki 50% itd., što je novitet u korisničkom sučelju koji se očigledno nije svidio korisnicima koji su navikli na jednaku širinu tabova. Hoće li to Apple ispraviti u nekom sljedećem updateu? Vidjet ćemo.

Još jedna velika novost je i ta da je od ove verzije (6.0) Safari dostupan isključivo za Mac korisnike. Neke glasine kruže kako je nekoliko trenutaka nakon izdavanja postojao link za skidanje i za PC, no ubrzo je maknut, a iz Applea su naveli kako je nova verzija Safarija dostupna kroz App Store (za Lion), a da je u Mountain Lionu već instalirana.

Također, više nema ni mogućnosti za skidanjem starije verzije za PC, jer vas link za skidanje vodi na stranice novog Safarija. Zašto je došlo do ovakve odluke ostaje nam samo za pretpostaviti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pronađeno 12 propusta u WhatsAppu, od toga je sedam kritičnih!

Objavljeno

-

By

 

Facebook je prošle godine pronašao čak 12 sigurnosnih propusta u WhatsAppu, od čega je 7 kritično te je pitanje je li iskorištavanjem takvih propusta hakiran Bezos.

Telefon Jeffa Bezosa hakiran je nakon što od je saudijskog princa putem WhatsAppa dobio videozapis koji je automatski preuzet na njegov uređaj, no i dalje nije jasno kako je došlo do hakiranja, tj. kakav su propust iskoristili. Ranijih godina Facebook je znao pronalaziti sigurnosne propuste u WhatsAppu – najčešće je bila riječ o jednom do dva propusta godišnje, ali prošle godine ta je brojka bila mnogo veća. Prema informacijama koje su ovaj tjedan objavili na Business Insderu, tijekom 2019. pronađeno je čak 12 sigurnosnih propusta u Facebookovoj komunikacijskoj platformi, od kojih je čak 7 bilo kritično, piše Zimo.hr..

Propusti su, naravno, popravljeni odmah nakon što su otkriveni, no činjenica da su pronađeni prošle godine otkriva da su korisnici cijelo to vrijeme bili ugroženi, na što je upozorio i sigurnosni stručnjak Marc Rogersa. On smatra da su pronađeni jer se netko u WhatsAppu odjednom uplašio za sigurnost pa su ozbiljnije pristupili pronalaženju propusta.

Je li neki od tih propusta povezan s napadom na Bezosa, nije poznato, ali to je mogućnost koju ne treba isključiti, iako iz Facebooka tvrde da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju te da najbogatiji čovjek na svijetu nije hakiran zbog propusta u njihovoj platformi. Treba napomenuti kako nije zabilježeno, odnosno nije poznat niti jedan slučaj iskorištavanja tih propusta, što ne znači da ih neki haker nije već pronašao i u tišini iskoristio.

Koliko je to moguće, najbolje možemo vidjeti upravo na primjeru Jeffa Bezosa, koji mjesecima nije znao da mu netko prati sve što radi na telefonu. Tko zna, da se nisu pojavile informacije o njegovoj izvanbračnoj vezi i fotografije snimljene telefonom, nakon čega je posumnjao da bi mu telefon mogao biti hakiran, možda i dan-danas ne bi znao da ga netko špijunira.

Informacija o čak 12 sigurnosnih propusta pronađenih prošle godine svima može biti upozorenje da nikada ne možemo biti sto posto sigurni prilikom korištenja telefona i računala. Ono što možemo napraviti kako bi se zaštitili jest slijediti klasične upute sigurnosnih stručnjaka i koristiti snažne lozinke, ne koristiti iste lozinke za različite račune, paziti kojim stranicama surfamo i ne ostavljati svoje podatke na sumnjivim stranicama, izbjegavati surfanje otvorenim Wi-Fi mrežama itd.

Ipak, često ni to nije garancija da nas neki haker neće nadmudriti i bez našeg znanja pristupiti našim osobnim podacima na pametnim telefonima ili računalima, piše Zimo.hr

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Chatajte duplo brže na najnovijoj verziji Vibera

Objavljeno

-

By

Viber, vodeća aplikacija za razmjenu porukas 1 milijardom registriranih korisnika, slavi najnovije poboljšanje usluga nudeći čak 2 puta bržu razmjenu poruka. Dodatno, Viber predstavlja i novi poboljšani dizajn za brže dopisivanje i chat platformu koja nije samo izrazito lijepa već i jednostavna za korištenje.

Jeste li se ikad dopisivali i razmišljali – je li osoba uopće vidjela poruku? Zašto ne odgovara? Dopisivanje putem Viberau stvarnom vremenu sada je još brže i lakše kroz novi ekran chata, a lakše ćete pratiti i sve svoje prijatelje i chatove. Kao dio Viberovogmakeovera, korisnici su sada postali dijelom zajednice s dodatno poboljšanom uslugom:

• Poruke se šalju brže nego ikada: Poruke su sada 2x brže nego prije, kako bi vaši razgovori mogli teći nesmetano i prirodno, bez razmišljanja je li primatelj vidio poruke.

• Brža notifikacija o statusu poruke: Nove ikone o statusu isporuke vaše poruke sada odgovaraju ubrzanom procesa slanja. Sada još brže možete saznati je li primatelj pročitao poruku. ✓označava poslanu poruku, ✓✓označava isporučenu poruku, a✓✓označava pročitanu poruku.

• Veći i uočljiviji chat oblačići: Kako bi sadržaj chata bio još pregledniji, Viber predstavlja uočljiviju paletu boja i veće chat oblačiće. Sada možete vidjeti još više sadržaja unutar chata već na prvi pogled.

• Kvalitetniji prikaz GIF, foto i video materijala:Slika vrijedi tisuću riječi, a svatko ih voli dijeliti s obitelji i prijateljima u chatovima. Sada, kada zaprimite foto ili video materijal, moći ćete u njima uživati u većem prikazu bolje kvalitete već na ekranu chata.

Također, Viber je dodatno unaprijedio obostrano šifriranje (end-to-endencryption), čime je osigurao svoje mjesto na vrhu ljestvice najsigurnijih aplikacija za razmjenu poruka. Korisnici znaju kako korištenjem Vibera njihov sadržaj ostaje 100% privatan jer se ne dijeli s trećim stranama, a ni sam Viber mu ne može pristupiti.

“Pružajući vrhunsko iskustvo komuniciranja stotinama milijuna svakodnevnih korisnika Vibera je ono što pokreće našu inovativnost. Željeli smo pružiti korisnicima novi i svježiji izgleda same aplikacije, koji se prenosi i na samu funkcionalnost platforme” rekao je OfirEyal, Potpredsjednik Odjela za razvoj proizvoda u Viberu. “Naše se djelovanje temelji na međusobnoj komunikaciji i povezivanju. Sada, gdje god se nalazili u svijetu, imat ćete najbržu uslugu koja je i dalje zadržala svoju vizualnu atraktivnost i zabavan duh.”

Novo iskustvo bržeg dopisivanja dostupna je korisnicima iPhonea diljem svijeta, a uskoro će i korisnici Androida dobiti istu mogućnost. Iskusi novi, atraktivan ekran chata s još bržom razmjenom poruka – skini najnoviju verziju Vibera već danas na https://www.viber.com/download/

 

 
Nastavi čitati

Internet

Što se nalazi u najmračnijim kutevima interneta: Od bizarnih igara do zastrašujućih podataka

Objavljeno

-

By

Nedavno je netko na Redditu postavio naizgled vrlo jednostavno pitanje: “Koja je najčudnija stvar koju ste našli na internetu?”. Nepoznati korisnik Reddita htio je potaknuti ljude da podijele čudna iskustva koja su doživjeli pristupajući tajnim stranicama putem anonimnih servisa. Takvi servisi, poput Tora, postoje godinama, a korisnicima omogućavaju da skriju svoju IP adresu kako bi ih se teže pratilo.

Oni pružaju pristup stranicama poznatima kao Dark web (mračni internet) ili Deep web (duboki internet). Štoviše, takvim se stranicama može pristupiti isključivo putem servisa poput Tora. Silk Road je jedan od primjera “mračnog interneta”. Iako je ta stranica sada zatvorena, a njen osnivač je u zatvoru, njeno mjesto zauzele su druge stranice crnog tržišta lijekova i droga.

Pregled najbizarnijih stvari koje možete pronaći dok pretražujete tamne zakutke interneta napravio je Business Insider.

Jedan korisnik Reddita ispričao je da se uvukao u “igru alternativne stvarnosti”. Ta je igra navodila korisnike koji su joj pristupali putem Tora da traže različite predmete. Korisnik koji je progovorio o njoj tvrdi da se stvarno navukao na igranje.

“Završilo je tako da sam se usred noći, oko 3 sata, taksijem vozio u New York da se javim na poziv upućen u jednu telefonsku govornicu. Bilo je jako cool”, ispričao je.

Ponekad se može naletjeti na čudne forume, a ovo je jedan od primjera.

“Jednom sam našao forum posvećen dijeljenju snimaka automatskih poruka o tome koja je sljedeća stanica vlaka. Ljudi su objavljivali snimke koje su vjerojatno radili sami i potom raspravljali o njima. To me progoni i danas”, ispričao je drugi korisnik Reddita.

Iako se tvrdi da Tor skriva vaš online identitet, neki korisnici uvjerili su se da to nije istina. Tako je jedan korisnik napisao zastrašujuću priču o korištenju interneta prije pojave Googlea. Pratio je online trag stranice koju je našao, a potom je našao dokument napravljen baš za njega. “Vidimo te”, pisalo je u poruci.

Cijela priča počinje od toga da je pronašao neku stranicu koja je izgledala kao “slučajne misli različitih korisnika”. Odlučio je ići dalje, gledajući izvor i skupljajući IP adrese svih komentara, pokušavao je shvatiti što je sve te ljude privlačilo na tu stranicu. Potom se dogodilo nešto čudno.

“Konačno sam našao server s ogromnim direktorijem HTML fileova i TIFF slika te manjim subdirektorijima istog sadržaja. nslookup nije vratio zapise IP adrese. VisualRoute pratio ga je do Colorada. HTML dokumenti izgledali su poput podataka koje bi zapisivao psiholog ili netko drugi tko se bavi mentalnim zdravljem ljudi. Slike su bili faksimili vojne i medicinske prirode. Dok sam se nakon pregledavanja subdirektorija vratio na glavni direktorij, na vrhu se nalazio novi HTML dokument nazvan “ZDRAVO.html” s vremenom nastajanja u tom trenutku. Otvorio sam ga, a u njemu je pisalo: “vidimo te”. Samo mala slova, a 15 sekundi kasnije server se srušio”, opisao je.

Sličnu priču ima još jedan korisnik.

“Objavio sam komentar na video, a kad sam se vratio kasnije na tu stranicu da ponovno pogledam taj video, netko je odgovorio na moj komentar. Pisalo je: “To je vrlo lukavo od vas, gospodine (moje prezime). Nisam išao na internet tjedan dana, jer moje prezime nije često”, opisao je drugi korisnik.

Na Dark webu možete pronaći i neke čudne stvari. Ponekad su to sasvim obične stvari, no ono što ih čini nedopuštenima jest način na koji se prodaju. Primjer za to je komplet za samostalnu vazektomiju koji se prodavao na Silk Roadu. Zapravo je bila riječ o kompletu pribora koji koriste zubari koji se prodavao za 20 dolara.

Ponekad će vam trebati nešto specifično i morate to potražiti na Dark Webu. Tada problem postaje cijena.

“Prije nekoliko godina tražio sam rog nosoroga, a jedan tip mi ih je ponudio nekoliko… Tražio je šesteroznamenkaste cifre. Naravno da sam odustao”, ispričao je jedan korisnik Reddita.

“Silk Road. 2013. godina. Kupio sam nešto opisano kao iskustvo “koje će me oboriti”. Dva dana kasnije došao je ručni usisivač. Nisam se bunio”, tvrdi drugi.

A ponekad ljudi u bespućima interneta prodaju stvari za koje niste ni znali da se prodaju na internetu, pa je tako jedan Nijemac prodavao perece.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu