Connect with us

Tech

Zašto je tajni hipersonični avion ‘izletio iz kože’?

Objavljeno

-

Letenje 20 puta brže od zvuka pokazalo se lošim za ‘kožu’, čak i za super ‘high-tech’ letjelicu koju su razvili najbolji inženjeri istraživačke agencije američke vlade, izvijestila je u utorak američka TV mreža ABC News.

DARPA, Agencija za istraživanje naprednih obrambenih projekata, javnosti je ponudila svoje pretpostavke o tome što je uzrokovalo da njezina bespilotna letjelica hipersonične tehnologije (HTV-2), oblika vrha strelice, naglo izgubi kontakt i surva se u Pacifik samo nekoliko minuta nakon što je rezala nebo brzinom od 20 Macha u kolovozu prošle godine: išla je tako brzo da se njezina ‘koža’ (oplata) ogulila.

Nakon osam mjeseci istrage, DARPA je zaključila kako se, iako je očekivano da HTV-2 izgubi dio oplate tijekom leta, “s aerostrukture ogulilo više dijelova kože letjelice nego što je bilo predviđeno”, istaknula je agencija u priopćenju.

Agencija je navela kako je očekivala da će HTV-2, koji ide tako brzo da može preletjeti udaljenost od New Yorka do Los Angelesa za 12 minuta, doživjeti “impulzivne udarne valove” na takvim brzinama, ali su šokovi koje je iskusila u kolovozu prošle godine bili “više od 100 puta snažniji od onih koje bi dizajn letjelice mogao izdržati”.

Iako je test bio javan, pojedinosti o dizajnu HTV-2, stabilnosti sustava i potencijalnoj namjeni i dalje su strogo povjerljivi.

Dva mjeseca nakon što je DARPA testirala HTV-2, američka vojska testirala je svoju hipersoničnu letjelicu – oružani sustav dugog doleta nazvan Napredno hipersonično oružje (AHW), dizajniran za udar na bilo koji cilj u svijetu u samo nekoliko sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Znate li za ovaj trik? Baterija mobitela može potrajati i do 72 sata!

Objavljeno

-

By

Unsplash

Milijuni Androida imaju pristup značajci koja bi vam mogla olakšati život, ali neki ljubitelji gadgeta možda ni ne znaju da ona postoji.

Značajka se zove Extreme Battery Saver i osmišljena je za situacije kada vam treba što dulje trajanje baterije, piše The Sun.

To je dodatna razina štednje baterije, iznad standardne, koja već ograničava aplikacije i značajke.

Uz ekstremnu štednju baterije, vaš će telefon također pauzirati većinu aplikacija, isključiti više značajki i usporiti procese.

Međutim, neće isključiti osnovne značajke sustava kao što su aplikacije Telefon, Poruke, Sat i Postavke.

U službenom Googleovom memorandumu, tehnološki div napominje da može “pomoći vašem telefonu da baterija traje do 72 sata”.

“Ekstremna štednja baterije omogućuje isključivanje više značajki, pauziranje većine aplikacija i usporavanje obrade za još više vremena između punjenja.”

Da biste ga aktivirali, samo idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije.

Također možete odabrati koje će aplikacije i dalje raditi s aktivnom Ekstremnom štednjom baterije.

Za najveće uštede, htjet ćete dopustiti samo one aplikacije koje su vam zaista nužne.

Za podešavanje ovog popisa idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije > Osnovne aplikacije.

Kada uključite način ekstremne štednje baterije, većina aplikacija na vašem telefonu će se zaustaviti.

Moguće je poništiti pauziranje određenih aplikacija ako ih stvarno trebate koristiti.

Dodirnite pauziranu aplikaciju i tada ćete dobiti opciju za privremeno poništavanje pauze.

 
Nastavi čitati

Tech

Whatsapp uvodi novu značajku za omiljene kontakte

Objavljeno

-

By

Pexels

Programeri rade na opciji “Favoriti” za kontakte, koja će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i uređivanje kontakata na popisu za lakši i brži pristup.

Time će se izbjeći potreba za skrolanjem svaki put kada korisnik želi poslati poruku nekome s kim je često u kontaktu, a također će biti lakše i brže uspostaviti glasovni ili video poziv, prenosi klix.ba.

Međutim, ova je nova značajka tek u povojima i nije dostupna ni beta testerima, pa će vjerojatno trebati neko vrijeme prije nego što dođe do krajnjih korisnika.

Kako sada stoji, prvi će ga dobiti korisnici Androida.

 
Nastavi čitati

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu