Connect with us

Internet

EU “objavila rat” Internetu

Objavljeno

-

Zahvaljujući salvama bijesa i protestu srušen je cenzorski zakon SOPA, no Europljani nisu naučili ništa: sloboda interneta šaptom je pala u četvrtak u Tokiju, na štetu svih građana Europske unije. Francuski zastupnik u znak prosvjeda napustio je potpisivanje i cijelu stvar nazvao ‘farsom’.

Da, ipak se dogodilo! Europska unija i njezine 22 članice potpisale su 26. siječnja u Tokiju međunarodni sporazum protiv krivotvorenja – ACTA-u (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Potpisivanje ovog cenzorskog sporazuma nije prošlo bez trzavica, ali pitanje je koliko one mogu pomoći.

Naime, nakon rasprava i glasanja u Europskom parlamentu, svaka država EU trebala bi na sebe preuzeti stvaranje zakonskog okvira koji će, prema mnogima, dovesti do podrivanja slobode govora na internetu, uskraćivanja pristupa znanju i zatiranja inovacija. Protivnici kažu da je donesen na netransparentan i nedemokratski način, zaobilaženjem i Europskog parlamenta.

Naime, ACTA-u su podržali nositelji autorskih prava, no borci za zaštitu ljudskih prava drže da se zakon provukao kroz pravni sustav, i to pod krinkom trgovinskog sporazuma, a u biti je riječ o novom copyright zakonu. Smatraju da se ovim sporazumom/zakonom zamagljuje granica između piratstva i krivotvorenja, te da je riječ o kriminalizaciji kršenja autorskih prava, kao i da se njime “pokušavaju opravdati ekstremno represivne mjere za zaštitu zastarjelog režima autorskih prava, patenata i zaštitnih znakova”.

 

I Hrvatsku čeka ovaj potpis!

U usporedbi s PIPA-om (Personal Information Protection Act) i SOPA-om (Stop Online Piracy Act), koju su nazivali i “radioaktivnim” zakonom, a oba su izazvala proteste, ACTA je možda i najopasniji. Naime, ACTA ima daleko veći doseg jer ne pokriva samo pitanja onlinea, nego i, primjerice, krivotvorenje farmaceutskih proizvoda.

To je globalni sporazum koji traži normalizaciju copyright zaštite i intelektualnih standarda vlasništva u svim državama koje u njemu sudjeluju.

Predstavnici Europske unije i 22 zemlje članice EU, uključujući Veliku Britaniju, Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Dansku, Finsku, Francusku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Latviju, Litvu, Luksemburg, Maltu, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku, nazočili su svečanosti u japanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Očekuje se da će pet preostalih članica, Cipar, Njemačka, Estonija, Nizozemska i Slovačka, sporazum potpisati u vrlo kratkom roku.

EU se ovime pridružila Australiji, Kanadi, Japanu, Južnoj Koreji, Maroku, Novom Zelandu, Singapuru i SAD-u, koji su ovaj sporazum potpisali u listopadu 2011.

Hans Dietmar Schweisgut, veleposlanik i šef Delegacije Europske unije u Japanu, rekao je da ACTA ima za cilj poboljšati mehanizam kojim bi svojim članovima pomogao u učinkovitijoj borbi protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva.

 

Antidemokratski utjecaji korporativnih interesa

Europska udruga za zaštitu slobode govora na internetu La Quadrature du Net izdala je priopćenje u kojem potiče građane svih država EU da lobiraju kod članova Europskog parlamenta prije nego glasaju o ACTA-i u lipnju ove godine.

U priopćenju se navodi: “Nekoliko dana nakon što su u SAD-u održani prosvjedi protiv zakona SOPA i PIPA, koji su protiv dijeljenja na internetu, današnja ceremonija potpisivanja ACTA-e je simbol zaobilaženja demokracije kako bi se nametnula pravila koja će povrijediti slobodu komunikacije i inovacije širom svijeta. Međutim, ovaj vrlo simboličan potpis nije kraj puta.”

 

Pobuna u Poljskoj

– U posljednjih nekoliko dana vidjeli smo ohrabrujuće prosvjede građana Poljske i drugih država EU koji su s pravom zabrinuti oko učinka koji će ACTA imati na slobodu izražavanja, pristup lijekovima, ali također i na pristup kulturi i znanju, rekao je glasnogovornik Jérémie Zimmermann.

Poljski aktivisti snažno su reagirali na najavu svoje vlade da će potpisati sporazum zajedno s ostalim članicama EU. Poljska Wikipedia zbog toga je najavila “zamračenje” (blackout) kakvo smo imali prilike vidjeti nedavno kada je svjetska Wikipedia zamračila svoje stranice na engleskom jeziku u znak protesta protiv SOPA-e. Već prije su hakeri iz grupe Anonymous blokirali pristup web stranicama poljskog premijera, poljskog parlamenta i Ministarstva kulture. U znak prosvjeda protiv ACTA-e, poljska je oporba u parlamentu na lica stavila maske Guya Fawkesa – zaštitni znak Anonymousa, hakerske grupe koja se bori za pravo na pristup informacijama i internetske slobode.

– Europljani moraju vratiti demokraciju unatoč štetnim utjecajima korporativnih interesa. Za svaku nadolazeću raspravu i glasanje u odborima Europskog parlamenta, prije konačnog glasanja na ljeto, građani se moraju angažirati sa svojim predstavnicima, istaknuo je Zimmermann.

 

‘Neću sudjelovati u ovoj farsi’

Šećer dolazi na kraju. Francuski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je bio odgovoran za potpisivanje sporazuma, napustio je u znak protesta potpisivanje i kritizirao način na koji je ACTA prošao kroz Europski parlament. Kader Arif izdao je priopćenje kojim je objasnio svoj čin: ACTA je sastavljan iza zatvorenih vrata, bez javne rasprave i uključivanja predstavnika civilnog društva, a sada će ga se nametnuti i Europskom parlamentu, naveo je, iako će snažno pogoditi građanska prava, ali i proizvođače generičkih, jeftinih lijekova.

– Neću sudjelovati u ovoj farsi, riječi su kojima zaključuje svoje priopćenje.

 

Hrvatska

Pronađeno 12 propusta u WhatsAppu, od toga je sedam kritičnih!

Objavljeno

-

By

 

Facebook je prošle godine pronašao čak 12 sigurnosnih propusta u WhatsAppu, od čega je 7 kritično te je pitanje je li iskorištavanjem takvih propusta hakiran Bezos.

Telefon Jeffa Bezosa hakiran je nakon što od je saudijskog princa putem WhatsAppa dobio videozapis koji je automatski preuzet na njegov uređaj, no i dalje nije jasno kako je došlo do hakiranja, tj. kakav su propust iskoristili. Ranijih godina Facebook je znao pronalaziti sigurnosne propuste u WhatsAppu – najčešće je bila riječ o jednom do dva propusta godišnje, ali prošle godine ta je brojka bila mnogo veća. Prema informacijama koje su ovaj tjedan objavili na Business Insderu, tijekom 2019. pronađeno je čak 12 sigurnosnih propusta u Facebookovoj komunikacijskoj platformi, od kojih je čak 7 bilo kritično, piše Zimo.hr..

Propusti su, naravno, popravljeni odmah nakon što su otkriveni, no činjenica da su pronađeni prošle godine otkriva da su korisnici cijelo to vrijeme bili ugroženi, na što je upozorio i sigurnosni stručnjak Marc Rogersa. On smatra da su pronađeni jer se netko u WhatsAppu odjednom uplašio za sigurnost pa su ozbiljnije pristupili pronalaženju propusta.

Je li neki od tih propusta povezan s napadom na Bezosa, nije poznato, ali to je mogućnost koju ne treba isključiti, iako iz Facebooka tvrde da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju te da najbogatiji čovjek na svijetu nije hakiran zbog propusta u njihovoj platformi. Treba napomenuti kako nije zabilježeno, odnosno nije poznat niti jedan slučaj iskorištavanja tih propusta, što ne znači da ih neki haker nije već pronašao i u tišini iskoristio.

Koliko je to moguće, najbolje možemo vidjeti upravo na primjeru Jeffa Bezosa, koji mjesecima nije znao da mu netko prati sve što radi na telefonu. Tko zna, da se nisu pojavile informacije o njegovoj izvanbračnoj vezi i fotografije snimljene telefonom, nakon čega je posumnjao da bi mu telefon mogao biti hakiran, možda i dan-danas ne bi znao da ga netko špijunira.

Informacija o čak 12 sigurnosnih propusta pronađenih prošle godine svima može biti upozorenje da nikada ne možemo biti sto posto sigurni prilikom korištenja telefona i računala. Ono što možemo napraviti kako bi se zaštitili jest slijediti klasične upute sigurnosnih stručnjaka i koristiti snažne lozinke, ne koristiti iste lozinke za različite račune, paziti kojim stranicama surfamo i ne ostavljati svoje podatke na sumnjivim stranicama, izbjegavati surfanje otvorenim Wi-Fi mrežama itd.

Ipak, često ni to nije garancija da nas neki haker neće nadmudriti i bez našeg znanja pristupiti našim osobnim podacima na pametnim telefonima ili računalima, piše Zimo.hr

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Chatajte duplo brže na najnovijoj verziji Vibera

Objavljeno

-

By

Viber, vodeća aplikacija za razmjenu porukas 1 milijardom registriranih korisnika, slavi najnovije poboljšanje usluga nudeći čak 2 puta bržu razmjenu poruka. Dodatno, Viber predstavlja i novi poboljšani dizajn za brže dopisivanje i chat platformu koja nije samo izrazito lijepa već i jednostavna za korištenje.

Jeste li se ikad dopisivali i razmišljali – je li osoba uopće vidjela poruku? Zašto ne odgovara? Dopisivanje putem Viberau stvarnom vremenu sada je još brže i lakše kroz novi ekran chata, a lakše ćete pratiti i sve svoje prijatelje i chatove. Kao dio Viberovogmakeovera, korisnici su sada postali dijelom zajednice s dodatno poboljšanom uslugom:

• Poruke se šalju brže nego ikada: Poruke su sada 2x brže nego prije, kako bi vaši razgovori mogli teći nesmetano i prirodno, bez razmišljanja je li primatelj vidio poruke.

• Brža notifikacija o statusu poruke: Nove ikone o statusu isporuke vaše poruke sada odgovaraju ubrzanom procesa slanja. Sada još brže možete saznati je li primatelj pročitao poruku. ✓označava poslanu poruku, ✓✓označava isporučenu poruku, a✓✓označava pročitanu poruku.

• Veći i uočljiviji chat oblačići: Kako bi sadržaj chata bio još pregledniji, Viber predstavlja uočljiviju paletu boja i veće chat oblačiće. Sada možete vidjeti još više sadržaja unutar chata već na prvi pogled.

• Kvalitetniji prikaz GIF, foto i video materijala:Slika vrijedi tisuću riječi, a svatko ih voli dijeliti s obitelji i prijateljima u chatovima. Sada, kada zaprimite foto ili video materijal, moći ćete u njima uživati u većem prikazu bolje kvalitete već na ekranu chata.

Također, Viber je dodatno unaprijedio obostrano šifriranje (end-to-endencryption), čime je osigurao svoje mjesto na vrhu ljestvice najsigurnijih aplikacija za razmjenu poruka. Korisnici znaju kako korištenjem Vibera njihov sadržaj ostaje 100% privatan jer se ne dijeli s trećim stranama, a ni sam Viber mu ne može pristupiti.

“Pružajući vrhunsko iskustvo komuniciranja stotinama milijuna svakodnevnih korisnika Vibera je ono što pokreće našu inovativnost. Željeli smo pružiti korisnicima novi i svježiji izgleda same aplikacije, koji se prenosi i na samu funkcionalnost platforme” rekao je OfirEyal, Potpredsjednik Odjela za razvoj proizvoda u Viberu. “Naše se djelovanje temelji na međusobnoj komunikaciji i povezivanju. Sada, gdje god se nalazili u svijetu, imat ćete najbržu uslugu koja je i dalje zadržala svoju vizualnu atraktivnost i zabavan duh.”

Novo iskustvo bržeg dopisivanja dostupna je korisnicima iPhonea diljem svijeta, a uskoro će i korisnici Androida dobiti istu mogućnost. Iskusi novi, atraktivan ekran chata s još bržom razmjenom poruka – skini najnoviju verziju Vibera već danas na https://www.viber.com/download/

 

 
Nastavi čitati

Internet

Što se nalazi u najmračnijim kutevima interneta: Od bizarnih igara do zastrašujućih podataka

Objavljeno

-

By

Nedavno je netko na Redditu postavio naizgled vrlo jednostavno pitanje: “Koja je najčudnija stvar koju ste našli na internetu?”. Nepoznati korisnik Reddita htio je potaknuti ljude da podijele čudna iskustva koja su doživjeli pristupajući tajnim stranicama putem anonimnih servisa. Takvi servisi, poput Tora, postoje godinama, a korisnicima omogućavaju da skriju svoju IP adresu kako bi ih se teže pratilo.

Oni pružaju pristup stranicama poznatima kao Dark web (mračni internet) ili Deep web (duboki internet). Štoviše, takvim se stranicama može pristupiti isključivo putem servisa poput Tora. Silk Road je jedan od primjera “mračnog interneta”. Iako je ta stranica sada zatvorena, a njen osnivač je u zatvoru, njeno mjesto zauzele su druge stranice crnog tržišta lijekova i droga.

Pregled najbizarnijih stvari koje možete pronaći dok pretražujete tamne zakutke interneta napravio je Business Insider.

Jedan korisnik Reddita ispričao je da se uvukao u “igru alternativne stvarnosti”. Ta je igra navodila korisnike koji su joj pristupali putem Tora da traže različite predmete. Korisnik koji je progovorio o njoj tvrdi da se stvarno navukao na igranje.

“Završilo je tako da sam se usred noći, oko 3 sata, taksijem vozio u New York da se javim na poziv upućen u jednu telefonsku govornicu. Bilo je jako cool”, ispričao je.

Ponekad se može naletjeti na čudne forume, a ovo je jedan od primjera.

“Jednom sam našao forum posvećen dijeljenju snimaka automatskih poruka o tome koja je sljedeća stanica vlaka. Ljudi su objavljivali snimke koje su vjerojatno radili sami i potom raspravljali o njima. To me progoni i danas”, ispričao je drugi korisnik Reddita.

Iako se tvrdi da Tor skriva vaš online identitet, neki korisnici uvjerili su se da to nije istina. Tako je jedan korisnik napisao zastrašujuću priču o korištenju interneta prije pojave Googlea. Pratio je online trag stranice koju je našao, a potom je našao dokument napravljen baš za njega. “Vidimo te”, pisalo je u poruci.

Cijela priča počinje od toga da je pronašao neku stranicu koja je izgledala kao “slučajne misli različitih korisnika”. Odlučio je ići dalje, gledajući izvor i skupljajući IP adrese svih komentara, pokušavao je shvatiti što je sve te ljude privlačilo na tu stranicu. Potom se dogodilo nešto čudno.

“Konačno sam našao server s ogromnim direktorijem HTML fileova i TIFF slika te manjim subdirektorijima istog sadržaja. nslookup nije vratio zapise IP adrese. VisualRoute pratio ga je do Colorada. HTML dokumenti izgledali su poput podataka koje bi zapisivao psiholog ili netko drugi tko se bavi mentalnim zdravljem ljudi. Slike su bili faksimili vojne i medicinske prirode. Dok sam se nakon pregledavanja subdirektorija vratio na glavni direktorij, na vrhu se nalazio novi HTML dokument nazvan “ZDRAVO.html” s vremenom nastajanja u tom trenutku. Otvorio sam ga, a u njemu je pisalo: “vidimo te”. Samo mala slova, a 15 sekundi kasnije server se srušio”, opisao je.

Sličnu priču ima još jedan korisnik.

“Objavio sam komentar na video, a kad sam se vratio kasnije na tu stranicu da ponovno pogledam taj video, netko je odgovorio na moj komentar. Pisalo je: “To je vrlo lukavo od vas, gospodine (moje prezime). Nisam išao na internet tjedan dana, jer moje prezime nije često”, opisao je drugi korisnik.

Na Dark webu možete pronaći i neke čudne stvari. Ponekad su to sasvim obične stvari, no ono što ih čini nedopuštenima jest način na koji se prodaju. Primjer za to je komplet za samostalnu vazektomiju koji se prodavao na Silk Roadu. Zapravo je bila riječ o kompletu pribora koji koriste zubari koji se prodavao za 20 dolara.

Ponekad će vam trebati nešto specifično i morate to potražiti na Dark Webu. Tada problem postaje cijena.

“Prije nekoliko godina tražio sam rog nosoroga, a jedan tip mi ih je ponudio nekoliko… Tražio je šesteroznamenkaste cifre. Naravno da sam odustao”, ispričao je jedan korisnik Reddita.

“Silk Road. 2013. godina. Kupio sam nešto opisano kao iskustvo “koje će me oboriti”. Dva dana kasnije došao je ručni usisivač. Nisam se bunio”, tvrdi drugi.

A ponekad ljudi u bespućima interneta prodaju stvari za koje niste ni znali da se prodaju na internetu, pa je tako jedan Nijemac prodavao perece.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu