Connect with us

Internet

Može li Internet biti uništen?

Objavljeno

-

Rat koji se trenutno vodi oko prijedloga zakona poznatih kao SOPA i PIPA koji bi trebali osigurati zaštitu autorskih prava, odnosno spriječiti online piratstvo, najvjerojatnije će završiti u korist internetskih sloboda, međutim to zasigurno neće biti posljednja bitka ove vrste.

Eteričan kakav jest internet će preživjeti u ovom ili nekom drugom obliku, no stručnjaci upozoravaju da bi mnogo toga što danas uzimamo zdravo za gotovo jednog dana moglo biti narušeno ili čak potpuno nestati.

 

Fizičko uništenje

Internet se do danas već toliko razgranao i umrežio na sve strane da je postao otporan čak i na bombe, požare i prirodne kataklizme, barem unutar samih država. ‘Morali biste se jako potruditi da pronađete mali broj mjesta na kojima bi se njegova povezanost mogla ozbiljno ugroziti’, rekao je za Life’s Little Mysteries računalni znanstvenik David Clark s MIT-ja koji je sudjelovao u razvoju interneta 1970-ih.

Primjerice u napadima 11. rujna uništen je glavni centar na jugu Manhattana pa je lokalna usluga prekinuta. No već 15 minuta kasnije centar je ‘zaliječen’ jer su korisnici zahvaljujući ugrađenim protokolima preusmjereni obilaznim putem.

No Clark ističe da bi se internet mogao prekinuti na međudržavnoj razini presijecanjem kablova kojima se između dvije zemlje razmjenjuju internetske informacije. Tisuće kilometara podvodnih optičkih kablova koji povezuju kontinente na kopno izlaze na tek nekoliko desetaka lokacija da bi se potom razgranali prema milijunima računala. Kada bi primjerice netko digao u zrak jedno od tih čvorišta u Miamiju kojim se prenosi oko 90 posto internetskog prometa između Sjeverne i Južne Amerike, njihove internetske veze bile bi ozbiljno narušene sve dok se infrastruktura ne bi popravila. ‘Bio bi to početak cyber-rata’, kaže Clark.

 

Očuvanje podataka

No čak i takvi ekstremni prekidi međunarodnih veza ne bi ozbiljno ugrozili opstanak samih web sadržaja. Kopije većine informacija pohranjuju se u postojanim memorijama koje opstaju čak i u slučaju prekida električne struje. Osim toga, prema Williamu Lehru, stručnjaku za internetsku infrastrukturu s MIT-ja, korporativni centri koji pohranjuju web sadržaje – od e-pošte do internetskih vijesti – imaju sofisticirane metode kojima ostvaruju sigurnosne kopije i raznovrsno pohranjivanje podataka, među kojima je i jednostavno pohranjivanje kopija na više lokacija.

Google primjerice pohranjuje kopije svih stranica Wikipedije – one su bile dostupne čak i 18. siječnja kada je Wikipedija ugasila svoje verzije prosvjedujući protiv prijedloga SOPA i PIPA.

Ovakvo diverzificirano skladištenje čuva same podatke, ali također osigurava i zaštitu od gubitka pristupa nekoj kopiji u slučaju internetskog rata. Primjerice, kada bi neki server izgubio napajanje, mi bismo možda izgubili pristup nekoj stranici na tom serveru, međutim možda bismo mogli naći kopiju na nekom drugom dostupnom serveru. ‘Ili ako bismo htjeli doći do podataka nedostupnih na serveru u zemlji X, možda bismo mogli naći u osnovi iste podatke na nekom serveru u zemlji Y’, rekao je Lehr.

 

Internetska utrka u naoružanju

Obilje online sadržaja i veza čini internet vrlo otpornim na fizičke napade, međutim, mnogo ozbiljniju prijetnju njegovom sadašnjem stanju predstavljaju državne regulacije i cenzure. U ranim danima arapskog proljeća u Egiptu vlada Hosnija Mubaraka pokušala je ugasiti internet u toj zemlji kako bi onemogućila prosvjednike da se preko njega organiziraju. To je učinila tako što je pružatelju internetskih usluga (ISP) naredila da ukine usluge.

– ISP-ovi imaju izravan nadzor nad internetom pa će razvoj situacije u svakoj zemlji ovisiti o kontroli koju vlasti imaju nad njima’, rekao je Clark i dodao: Neke zemlje imaju jači nadzor nad ISP-ovima. Kina je više puta u prošlosti isključivala internet u pojedinim pokrajinama.

 

– Međutim, u Egiptu su prošle godine brojni prosvjednici pronašli načine da zaobiđu cenzuru, među ostalim, uz pomoć pametnih mobitela kojima su se povezali s globalnim internetom preko internet mreža privatnih kompanija’, objasnio je Lehr i dodao: ‘Ako bi u budućnosti američka vlada pokušala ugasiti ili ograničiti pristup internetu, mogle bi se uspostaviti slične obilaznice koje bi postajale sve sofisticiranije kako bi regulacijske metode bivale rigoroznije – bila bi to utrka u naoružanju.

Još jedna metoda restrikcije koja stoji na raspolaganju vlastima jest uvođenje visokih cijena, odnosno poreza kako bi internet postao nedostupan širokim masama.

Lehr smatra da nijedna vlada ne može uništiti internet, međutim može ga ozbiljno ugroziti i učiniti nedostupnim ili neprivlačnim svojim stanovnicima.

 

Pitanje prave ravnoteže

Loša zakonska regulacija, bilo lokalna ili međunarodna, mogla bi ozbiljno narušiti vrijednost interneta te njegove mogućnosti rasta i razvoja. Mada će neke verzije interneta vjerojatno postojati dok god je čovječanstva, njegova otvorenost bi mogla biti znatno smanjena.

Ova otvorenost je vrlo korisna kako društveno tako i gospodarski, no također je i izvor problema, smatra Lehr – ona omogućuje beskrajne sigurnosne i privatne napade, slanje smeća, virusa, malvera i sl. No Lehr je uvjeren da je rješenje u boljim sustavima sigurnosti, a ne u ograničavanju intereneta. ‘Stvaranje ove ravnoteže velik je izazov i posao koji nas još čeka’, zaključio je Lehr.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pronađeno 12 propusta u WhatsAppu, od toga je sedam kritičnih!

Objavljeno

-

By

 

Facebook je prošle godine pronašao čak 12 sigurnosnih propusta u WhatsAppu, od čega je 7 kritično te je pitanje je li iskorištavanjem takvih propusta hakiran Bezos.

Telefon Jeffa Bezosa hakiran je nakon što od je saudijskog princa putem WhatsAppa dobio videozapis koji je automatski preuzet na njegov uređaj, no i dalje nije jasno kako je došlo do hakiranja, tj. kakav su propust iskoristili. Ranijih godina Facebook je znao pronalaziti sigurnosne propuste u WhatsAppu – najčešće je bila riječ o jednom do dva propusta godišnje, ali prošle godine ta je brojka bila mnogo veća. Prema informacijama koje su ovaj tjedan objavili na Business Insderu, tijekom 2019. pronađeno je čak 12 sigurnosnih propusta u Facebookovoj komunikacijskoj platformi, od kojih je čak 7 bilo kritično, piše Zimo.hr..

Propusti su, naravno, popravljeni odmah nakon što su otkriveni, no činjenica da su pronađeni prošle godine otkriva da su korisnici cijelo to vrijeme bili ugroženi, na što je upozorio i sigurnosni stručnjak Marc Rogersa. On smatra da su pronađeni jer se netko u WhatsAppu odjednom uplašio za sigurnost pa su ozbiljnije pristupili pronalaženju propusta.

Je li neki od tih propusta povezan s napadom na Bezosa, nije poznato, ali to je mogućnost koju ne treba isključiti, iako iz Facebooka tvrde da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju te da najbogatiji čovjek na svijetu nije hakiran zbog propusta u njihovoj platformi. Treba napomenuti kako nije zabilježeno, odnosno nije poznat niti jedan slučaj iskorištavanja tih propusta, što ne znači da ih neki haker nije već pronašao i u tišini iskoristio.

Koliko je to moguće, najbolje možemo vidjeti upravo na primjeru Jeffa Bezosa, koji mjesecima nije znao da mu netko prati sve što radi na telefonu. Tko zna, da se nisu pojavile informacije o njegovoj izvanbračnoj vezi i fotografije snimljene telefonom, nakon čega je posumnjao da bi mu telefon mogao biti hakiran, možda i dan-danas ne bi znao da ga netko špijunira.

Informacija o čak 12 sigurnosnih propusta pronađenih prošle godine svima može biti upozorenje da nikada ne možemo biti sto posto sigurni prilikom korištenja telefona i računala. Ono što možemo napraviti kako bi se zaštitili jest slijediti klasične upute sigurnosnih stručnjaka i koristiti snažne lozinke, ne koristiti iste lozinke za različite račune, paziti kojim stranicama surfamo i ne ostavljati svoje podatke na sumnjivim stranicama, izbjegavati surfanje otvorenim Wi-Fi mrežama itd.

Ipak, često ni to nije garancija da nas neki haker neće nadmudriti i bez našeg znanja pristupiti našim osobnim podacima na pametnim telefonima ili računalima, piše Zimo.hr

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Chatajte duplo brže na najnovijoj verziji Vibera

Objavljeno

-

By

Viber, vodeća aplikacija za razmjenu porukas 1 milijardom registriranih korisnika, slavi najnovije poboljšanje usluga nudeći čak 2 puta bržu razmjenu poruka. Dodatno, Viber predstavlja i novi poboljšani dizajn za brže dopisivanje i chat platformu koja nije samo izrazito lijepa već i jednostavna za korištenje.

Jeste li se ikad dopisivali i razmišljali – je li osoba uopće vidjela poruku? Zašto ne odgovara? Dopisivanje putem Viberau stvarnom vremenu sada je još brže i lakše kroz novi ekran chata, a lakše ćete pratiti i sve svoje prijatelje i chatove. Kao dio Viberovogmakeovera, korisnici su sada postali dijelom zajednice s dodatno poboljšanom uslugom:

• Poruke se šalju brže nego ikada: Poruke su sada 2x brže nego prije, kako bi vaši razgovori mogli teći nesmetano i prirodno, bez razmišljanja je li primatelj vidio poruke.

• Brža notifikacija o statusu poruke: Nove ikone o statusu isporuke vaše poruke sada odgovaraju ubrzanom procesa slanja. Sada još brže možete saznati je li primatelj pročitao poruku. ✓označava poslanu poruku, ✓✓označava isporučenu poruku, a✓✓označava pročitanu poruku.

• Veći i uočljiviji chat oblačići: Kako bi sadržaj chata bio još pregledniji, Viber predstavlja uočljiviju paletu boja i veće chat oblačiće. Sada možete vidjeti još više sadržaja unutar chata već na prvi pogled.

• Kvalitetniji prikaz GIF, foto i video materijala:Slika vrijedi tisuću riječi, a svatko ih voli dijeliti s obitelji i prijateljima u chatovima. Sada, kada zaprimite foto ili video materijal, moći ćete u njima uživati u većem prikazu bolje kvalitete već na ekranu chata.

Također, Viber je dodatno unaprijedio obostrano šifriranje (end-to-endencryption), čime je osigurao svoje mjesto na vrhu ljestvice najsigurnijih aplikacija za razmjenu poruka. Korisnici znaju kako korištenjem Vibera njihov sadržaj ostaje 100% privatan jer se ne dijeli s trećim stranama, a ni sam Viber mu ne može pristupiti.

“Pružajući vrhunsko iskustvo komuniciranja stotinama milijuna svakodnevnih korisnika Vibera je ono što pokreće našu inovativnost. Željeli smo pružiti korisnicima novi i svježiji izgleda same aplikacije, koji se prenosi i na samu funkcionalnost platforme” rekao je OfirEyal, Potpredsjednik Odjela za razvoj proizvoda u Viberu. “Naše se djelovanje temelji na međusobnoj komunikaciji i povezivanju. Sada, gdje god se nalazili u svijetu, imat ćete najbržu uslugu koja je i dalje zadržala svoju vizualnu atraktivnost i zabavan duh.”

Novo iskustvo bržeg dopisivanja dostupna je korisnicima iPhonea diljem svijeta, a uskoro će i korisnici Androida dobiti istu mogućnost. Iskusi novi, atraktivan ekran chata s još bržom razmjenom poruka – skini najnoviju verziju Vibera već danas na https://www.viber.com/download/

 

 
Nastavi čitati

Internet

Što se nalazi u najmračnijim kutevima interneta: Od bizarnih igara do zastrašujućih podataka

Objavljeno

-

By

Nedavno je netko na Redditu postavio naizgled vrlo jednostavno pitanje: “Koja je najčudnija stvar koju ste našli na internetu?”. Nepoznati korisnik Reddita htio je potaknuti ljude da podijele čudna iskustva koja su doživjeli pristupajući tajnim stranicama putem anonimnih servisa. Takvi servisi, poput Tora, postoje godinama, a korisnicima omogućavaju da skriju svoju IP adresu kako bi ih se teže pratilo.

Oni pružaju pristup stranicama poznatima kao Dark web (mračni internet) ili Deep web (duboki internet). Štoviše, takvim se stranicama može pristupiti isključivo putem servisa poput Tora. Silk Road je jedan od primjera “mračnog interneta”. Iako je ta stranica sada zatvorena, a njen osnivač je u zatvoru, njeno mjesto zauzele su druge stranice crnog tržišta lijekova i droga.

Pregled najbizarnijih stvari koje možete pronaći dok pretražujete tamne zakutke interneta napravio je Business Insider.

Jedan korisnik Reddita ispričao je da se uvukao u “igru alternativne stvarnosti”. Ta je igra navodila korisnike koji su joj pristupali putem Tora da traže različite predmete. Korisnik koji je progovorio o njoj tvrdi da se stvarno navukao na igranje.

“Završilo je tako da sam se usred noći, oko 3 sata, taksijem vozio u New York da se javim na poziv upućen u jednu telefonsku govornicu. Bilo je jako cool”, ispričao je.

Ponekad se može naletjeti na čudne forume, a ovo je jedan od primjera.

“Jednom sam našao forum posvećen dijeljenju snimaka automatskih poruka o tome koja je sljedeća stanica vlaka. Ljudi su objavljivali snimke koje su vjerojatno radili sami i potom raspravljali o njima. To me progoni i danas”, ispričao je drugi korisnik Reddita.

Iako se tvrdi da Tor skriva vaš online identitet, neki korisnici uvjerili su se da to nije istina. Tako je jedan korisnik napisao zastrašujuću priču o korištenju interneta prije pojave Googlea. Pratio je online trag stranice koju je našao, a potom je našao dokument napravljen baš za njega. “Vidimo te”, pisalo je u poruci.

Cijela priča počinje od toga da je pronašao neku stranicu koja je izgledala kao “slučajne misli različitih korisnika”. Odlučio je ići dalje, gledajući izvor i skupljajući IP adrese svih komentara, pokušavao je shvatiti što je sve te ljude privlačilo na tu stranicu. Potom se dogodilo nešto čudno.

“Konačno sam našao server s ogromnim direktorijem HTML fileova i TIFF slika te manjim subdirektorijima istog sadržaja. nslookup nije vratio zapise IP adrese. VisualRoute pratio ga je do Colorada. HTML dokumenti izgledali su poput podataka koje bi zapisivao psiholog ili netko drugi tko se bavi mentalnim zdravljem ljudi. Slike su bili faksimili vojne i medicinske prirode. Dok sam se nakon pregledavanja subdirektorija vratio na glavni direktorij, na vrhu se nalazio novi HTML dokument nazvan “ZDRAVO.html” s vremenom nastajanja u tom trenutku. Otvorio sam ga, a u njemu je pisalo: “vidimo te”. Samo mala slova, a 15 sekundi kasnije server se srušio”, opisao je.

Sličnu priču ima još jedan korisnik.

“Objavio sam komentar na video, a kad sam se vratio kasnije na tu stranicu da ponovno pogledam taj video, netko je odgovorio na moj komentar. Pisalo je: “To je vrlo lukavo od vas, gospodine (moje prezime). Nisam išao na internet tjedan dana, jer moje prezime nije često”, opisao je drugi korisnik.

Na Dark webu možete pronaći i neke čudne stvari. Ponekad su to sasvim obične stvari, no ono što ih čini nedopuštenima jest način na koji se prodaju. Primjer za to je komplet za samostalnu vazektomiju koji se prodavao na Silk Roadu. Zapravo je bila riječ o kompletu pribora koji koriste zubari koji se prodavao za 20 dolara.

Ponekad će vam trebati nešto specifično i morate to potražiti na Dark Webu. Tada problem postaje cijena.

“Prije nekoliko godina tražio sam rog nosoroga, a jedan tip mi ih je ponudio nekoliko… Tražio je šesteroznamenkaste cifre. Naravno da sam odustao”, ispričao je jedan korisnik Reddita.

“Silk Road. 2013. godina. Kupio sam nešto opisano kao iskustvo “koje će me oboriti”. Dva dana kasnije došao je ručni usisivač. Nisam se bunio”, tvrdi drugi.

A ponekad ljudi u bespućima interneta prodaju stvari za koje niste ni znali da se prodaju na internetu, pa je tako jedan Nijemac prodavao perece.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu