Connect with us

Internet

Broadband na hrvatski način – flat, bez flata

Objavljeno

-

Ilustracija: surfanje internetom

Broadband je danas nešto sasvim normalno, kao što su bili šeširi pedesetih ili cvjetni uzorci sedamdesetih. Internet na mobilnom telefonu, tabletu, televiziji, frižideru… normalna pojava. Isplativost tog Interneta i njegova cijena, e to je već druga priča.

Sigurna pozicija Hrvatskog Telekoma teško može biti poljuljana bilo kakvim alternativnim ili “privatnim” operatorima, kako na području telefonije tako i na području prijenosa podataka, bilo koje vrste. Mobilni internet danas je sasvim uobičajena stvar, pa je dovoljno samo se osvrnuti oko sebe i shvatiti da je i upravo u ovom trenutku netko pored vas na “mreži”. Ako ne čita Wikipediju ili “googla”, zasigurno je na Facebooku i ažurira svoj posljednji status ili dogovara večerašnji izlazak. Upravo toj pojavi uvelike je pomogao najmlađi mobilni operator koji nešto više od pet godina uporno pokušava nametnuti trend jeftinih usluga, kako glasovnih tako i podatkovnih.

Istina, postojeća dva uštogljena mobilna diva, T-Mobile i Vip reagirali su poprilično bez neke posebne inercije, pa su svojim korisnicima po tek neznatno smanjenim cijenama ponudili pakete s uključenim megabajtima. Veličina i cijena tih paketa, za ovu priču nije toliko zanimljiva. Zanimljiva nam je činjenica reklamnih slogana i marketinških trikova koji korisnicima nude neograničene megabajte, surfanje koliko žele – sve pod krinkom lažnog flat ratea.

Hrvatski Telekom kao vlasnik najstarije i, po broju korisnika, najveće fiksne mreže, jedini nudi istinski flat rate. Istina, nudi ga i Optima Telekom, Iskon, Amis, Metronet, H1… Zašto se onda tvrdnje da istinski flat nudi samo HT držimo kao pijani plota – zato jer su dotični vlasnici i najveće mobilne mreže, opet gledano po broju korisnika.

Premisa cijele teme bazira se na činjenici da mobilna mreža u vlasništvu telekomunikacijskog diva (HT) koji je u vlasništvu još većeg diva (T grupacije) zaista svojim korisnicima ne nudi flat rate, barem ne u verziji za mobilne telefone ili tablete (fiksu varijantu ignoriramo i dalje).

Koji je razlog zašto se najmlađi mobilni operator i ujedno isti taj koji ima najmanji broj korisnika najviše trudi oko ponude mobilnog interneta i barem nekakvog flat ratea? Valjda da privuče nove korisnike. Ili da ispadne faca. Kako bilo, trude se. Nikako nam nije cilj afirmirati Tele2 ili kuditi ostale mobilne operatore. Činjenice pokazuju da je internetski promet na jednoj strani mobilnog tržišta cijenjen kao suho zlato dok se druga strana istim rasipa poput vode na Nijagarinim slapovima.

Postojeći korisnici kao i svi ostali potrošači određenog proizvoda ili usluge, robovi su navika. Kao i sa svim navikama u životu, teško ih se odričemo. Tako je i sa postojećim mobilnim operatorom. Iako je cijena paprena a količina megabajta premala, ne želimo uopće razmišljati o drugoj ponudi. Napravivši mali rezime ponuda, zaključili smo kako je uistinu Tele2 najdarežljiviji kad su megabajti u pitanju, čak i sa cijenom. Međutim, isti još uvijek nema dovoljno izgrađenu infrastrukturu da bi svi korisnici u svim krajevima Hrvatske mogli uživati u ovoj ponudi.

S druge strane, T-Mobile i Vip imaju dobru pokrivenost signalom, pa čak i turbo brzinama, jer su oba operatora započeli sa testiranjem LTE mreže koja omogućava brzine prijenosa preko 100 Mbps, ali poprilično odudaraju sa cijenama megabajta. Cijena 1 Mb kod T-Mobilea iznosi 0,25 kn, dok je cijena kod Vipa, za isti taj megabajt 0,50 kn. Međutim, zadovoljstvo cijenom kod prve varijante, koja je naizgled povoljnija, brzo će nestati kada saznate da će T-Mobile ograničiti brzinu skidanja podataka na svega 64 kbps nakon što potrošite određenu količinu megabajta. Za usporedbu – brzina 64 kbps nešto je veća od brzine dial-up modemske veze koja je bila u upotrebi do prije kojih desetak godina. Sigurno se svi sjećate cviljenja i tuljenja u telefonskoj slušalici.

Izgubili smo se malo u objašnjenjima, pa ćemo se brzo vratiti našoj temi – flat rate. Ne postoji. Barem ne u mobilnim varijantama. T-Mobile i Tele2 nude najveći paket od 20 Gb dok je Vip nešto darežljiviji i nudi “čak” 30 Gb. I to za cijenu kakvih 350 kuna. Nije puno? Ma uopće, pogotovo kad usporedimo kako za istu cijenu jedan korisnik jedne fiksne mreže može dobiti fiksni telefon, ADLS brzine nekoliko Mbps i čisti flat rate promet te uz to uživati u kakvih stotinjak televizijskih programa. Zar je stvarno sve to usporedivo sa mogućnošću pregledavanja i ažuriranja statusa na društvenim mrežama ili pregledavanju YouTube videa? Naravno da nije.

Zasigurno postoji cijela hrpa korisnika koja je uzela mobilni internet da bi uživala u svim čarima Mreže. Zasigurno i veliki broj te hrpe uživa u istome, ali na način da ne zahtijevaju ništa posebno od svog mobilnog operatora. Eliminirajmo sada, čisto radi zadovoljstva široke mase, broj korisnika mobilnog interneta koji su prešli kakvih 60 godina života. Sumnjamo kako dotične zanima posljednji video Lady Gage ili Rihanne, ili pak posljednji film Sandre Bullock i Ryan Reynoldsa. Dakle – od skidanja veće količine podataka, ništa. Mobilni operator u ovom slučaju zadovoljno trlja ruke.

U slučaju da je korisnik mlađi od spomenutih 60 godina, situacija se znatno mijenja. Taj korisnik već koristi YouTube. Ako ne njega, koristi sigurno jedan od brojnih alata za skidanje glazbe. I to na dnevnoj, ili barem tjednoj osnovi. Prosječna veličina jedne pjesme je, ako je kvaliteta zadovoljavajuća, oko 5,5 Mb. Prosječna “težina” YouTube videa je oko 80 Mb. Jednostavnom računicom, dolazimo do zaključka kako je za 20 Gb moguće pogledati oko 250 YouTube videa ili skidanje nekoliko tisuća pjesama. I ispucali smo limit. Što je s provjeravanjem kladionice, čitanjem vijesti, gledanjem vremenske prognoze? Ništa. Megabajti su potrošeni. Ostalo se plaća dodatno. Naravno. Ništa čudno.

Međutim, čemu sva ogorčenost ponudom flat rate interneta u Hrvatskoj – reklamnim kampanjama! Sve oglašavaju neograničeno surfanje, surfanje do mile volje… Zašto? Pa zbog naroda koji su ovce (svaka sličnost sa glavnim protagonistom Tele2 reklame je čista slučajnost). A ovca kad joj bacite hranu, pojesti će je. Neće razmišljati kada je zadnji put jela ili da li je ukusna. Takvi su i korisnici.

Uživanje u flat rate internetu moguće je isključivo na fiksnoj telefoniji. I to je činjenica. Koji će mobilni operator dopustiti da mjesečno preuzimate više od 40 ili 50 Gb prometa. Niti jedan. Naravno, jer im to nije u interesu. osim možda zbog zarade, oko koje se vrti sve. Ali nisu ni korisnici tolike ovce. Bar se nadamo.

Najprihvatljivija opcija mobilnog flat ratea je kombinacija kućne WLAN/WiFi mreža i nekog mobilnog paketa za prijenos podataka. Dok ste doma trošite pravi flat rate koji plaćate fiksnom operatoru a kada izađete van, uz pretpostavku da sa mobilnim telefonom ili prijenosnim računalom nećete skidati spomenute uratke Sandre i Ryana, koristite određenu količinu uključenu u mjesečni paket. I svi zadovoljni.

U varijanti kada nemate kućni ADSL sa flat rate prometom, teško je odlučiti što bi zapravo trebali napraviti. Varijanta mobilnog flat ratea nije ni “zaživjela” a već je “umrla”, a cijene megabajta baš kad su postale popularne su skočile. Možda je i tu involvirana neka teorija velike zavjere. Možda su krive društvene mreže, interaktivni servisi i sve više načina online zabave koji privlače korisnike. A svima je poznato koliko opasno može biti kad se na nešto navučete, bilo za zdravlje ili novčanik (iako su povezani uzročno posljedičnom vezom, u suštini).

Savjet: ne računajte na mobilni flat rate, iako ste mu se toliko nadali i iščekivali ga. Filmove i ostale stvari skidajte kod ekipe koja ima ADLS flat rate a statuse na društvenim mrežama ažurirajte na mobilnom telefonu i štedite novce. Nikad ne znate kad će vam zatrebati.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Damir

    4. rujna 2011. at 20:03

    Mislim dobra večer jer je večer, stvarno si nalupao gluposti ali te ne krivim jer ne znaš očito za vipovu opciju noćna, informiraj se, ja ne da imam u osmom mjesecu 40-50GB prometa za koje si naveo da neće dati niti jedan mobilni isp već imam i blizu 150GB a nisam uopće cijele a ni svake noći nešto skidao ili streamao, iduči puta te molim da se do kraja raspitaš o opcijama, a ne da toliko izlječeš sa tele 2 jer što je njihovih 20GB prema flatu makar tih 8 sati dnevno? ništa, ja mogu skinuti i 500GB ali ne trebam, i skinuo sam i ne jedan nego 20 filmova za tvoju info računaj samo to 15GB cca živio ti meni sto pa se nakrivio 🙂

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pronađeno 12 propusta u WhatsAppu, od toga je sedam kritičnih!

Objavljeno

-

By

 

Facebook je prošle godine pronašao čak 12 sigurnosnih propusta u WhatsAppu, od čega je 7 kritično te je pitanje je li iskorištavanjem takvih propusta hakiran Bezos.

Telefon Jeffa Bezosa hakiran je nakon što od je saudijskog princa putem WhatsAppa dobio videozapis koji je automatski preuzet na njegov uređaj, no i dalje nije jasno kako je došlo do hakiranja, tj. kakav su propust iskoristili. Ranijih godina Facebook je znao pronalaziti sigurnosne propuste u WhatsAppu – najčešće je bila riječ o jednom do dva propusta godišnje, ali prošle godine ta je brojka bila mnogo veća. Prema informacijama koje su ovaj tjedan objavili na Business Insderu, tijekom 2019. pronađeno je čak 12 sigurnosnih propusta u Facebookovoj komunikacijskoj platformi, od kojih je čak 7 bilo kritično, piše Zimo.hr..

Propusti su, naravno, popravljeni odmah nakon što su otkriveni, no činjenica da su pronađeni prošle godine otkriva da su korisnici cijelo to vrijeme bili ugroženi, na što je upozorio i sigurnosni stručnjak Marc Rogersa. On smatra da su pronađeni jer se netko u WhatsAppu odjednom uplašio za sigurnost pa su ozbiljnije pristupili pronalaženju propusta.

Je li neki od tih propusta povezan s napadom na Bezosa, nije poznato, ali to je mogućnost koju ne treba isključiti, iako iz Facebooka tvrde da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju te da najbogatiji čovjek na svijetu nije hakiran zbog propusta u njihovoj platformi. Treba napomenuti kako nije zabilježeno, odnosno nije poznat niti jedan slučaj iskorištavanja tih propusta, što ne znači da ih neki haker nije već pronašao i u tišini iskoristio.

Koliko je to moguće, najbolje možemo vidjeti upravo na primjeru Jeffa Bezosa, koji mjesecima nije znao da mu netko prati sve što radi na telefonu. Tko zna, da se nisu pojavile informacije o njegovoj izvanbračnoj vezi i fotografije snimljene telefonom, nakon čega je posumnjao da bi mu telefon mogao biti hakiran, možda i dan-danas ne bi znao da ga netko špijunira.

Informacija o čak 12 sigurnosnih propusta pronađenih prošle godine svima može biti upozorenje da nikada ne možemo biti sto posto sigurni prilikom korištenja telefona i računala. Ono što možemo napraviti kako bi se zaštitili jest slijediti klasične upute sigurnosnih stručnjaka i koristiti snažne lozinke, ne koristiti iste lozinke za različite račune, paziti kojim stranicama surfamo i ne ostavljati svoje podatke na sumnjivim stranicama, izbjegavati surfanje otvorenim Wi-Fi mrežama itd.

Ipak, često ni to nije garancija da nas neki haker neće nadmudriti i bez našeg znanja pristupiti našim osobnim podacima na pametnim telefonima ili računalima, piše Zimo.hr

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Chatajte duplo brže na najnovijoj verziji Vibera

Objavljeno

-

By

Viber, vodeća aplikacija za razmjenu porukas 1 milijardom registriranih korisnika, slavi najnovije poboljšanje usluga nudeći čak 2 puta bržu razmjenu poruka. Dodatno, Viber predstavlja i novi poboljšani dizajn za brže dopisivanje i chat platformu koja nije samo izrazito lijepa već i jednostavna za korištenje.

Jeste li se ikad dopisivali i razmišljali – je li osoba uopće vidjela poruku? Zašto ne odgovara? Dopisivanje putem Viberau stvarnom vremenu sada je još brže i lakše kroz novi ekran chata, a lakše ćete pratiti i sve svoje prijatelje i chatove. Kao dio Viberovogmakeovera, korisnici su sada postali dijelom zajednice s dodatno poboljšanom uslugom:

• Poruke se šalju brže nego ikada: Poruke su sada 2x brže nego prije, kako bi vaši razgovori mogli teći nesmetano i prirodno, bez razmišljanja je li primatelj vidio poruke.

• Brža notifikacija o statusu poruke: Nove ikone o statusu isporuke vaše poruke sada odgovaraju ubrzanom procesa slanja. Sada još brže možete saznati je li primatelj pročitao poruku. ✓označava poslanu poruku, ✓✓označava isporučenu poruku, a✓✓označava pročitanu poruku.

• Veći i uočljiviji chat oblačići: Kako bi sadržaj chata bio još pregledniji, Viber predstavlja uočljiviju paletu boja i veće chat oblačiće. Sada možete vidjeti još više sadržaja unutar chata već na prvi pogled.

• Kvalitetniji prikaz GIF, foto i video materijala:Slika vrijedi tisuću riječi, a svatko ih voli dijeliti s obitelji i prijateljima u chatovima. Sada, kada zaprimite foto ili video materijal, moći ćete u njima uživati u većem prikazu bolje kvalitete već na ekranu chata.

Također, Viber je dodatno unaprijedio obostrano šifriranje (end-to-endencryption), čime je osigurao svoje mjesto na vrhu ljestvice najsigurnijih aplikacija za razmjenu poruka. Korisnici znaju kako korištenjem Vibera njihov sadržaj ostaje 100% privatan jer se ne dijeli s trećim stranama, a ni sam Viber mu ne može pristupiti.

“Pružajući vrhunsko iskustvo komuniciranja stotinama milijuna svakodnevnih korisnika Vibera je ono što pokreće našu inovativnost. Željeli smo pružiti korisnicima novi i svježiji izgleda same aplikacije, koji se prenosi i na samu funkcionalnost platforme” rekao je OfirEyal, Potpredsjednik Odjela za razvoj proizvoda u Viberu. “Naše se djelovanje temelji na međusobnoj komunikaciji i povezivanju. Sada, gdje god se nalazili u svijetu, imat ćete najbržu uslugu koja je i dalje zadržala svoju vizualnu atraktivnost i zabavan duh.”

Novo iskustvo bržeg dopisivanja dostupna je korisnicima iPhonea diljem svijeta, a uskoro će i korisnici Androida dobiti istu mogućnost. Iskusi novi, atraktivan ekran chata s još bržom razmjenom poruka – skini najnoviju verziju Vibera već danas na https://www.viber.com/download/

 

 
Nastavi čitati

Internet

Što se nalazi u najmračnijim kutevima interneta: Od bizarnih igara do zastrašujućih podataka

Objavljeno

-

By

Nedavno je netko na Redditu postavio naizgled vrlo jednostavno pitanje: “Koja je najčudnija stvar koju ste našli na internetu?”. Nepoznati korisnik Reddita htio je potaknuti ljude da podijele čudna iskustva koja su doživjeli pristupajući tajnim stranicama putem anonimnih servisa. Takvi servisi, poput Tora, postoje godinama, a korisnicima omogućavaju da skriju svoju IP adresu kako bi ih se teže pratilo.

Oni pružaju pristup stranicama poznatima kao Dark web (mračni internet) ili Deep web (duboki internet). Štoviše, takvim se stranicama može pristupiti isključivo putem servisa poput Tora. Silk Road je jedan od primjera “mračnog interneta”. Iako je ta stranica sada zatvorena, a njen osnivač je u zatvoru, njeno mjesto zauzele su druge stranice crnog tržišta lijekova i droga.

Pregled najbizarnijih stvari koje možete pronaći dok pretražujete tamne zakutke interneta napravio je Business Insider.

Jedan korisnik Reddita ispričao je da se uvukao u “igru alternativne stvarnosti”. Ta je igra navodila korisnike koji su joj pristupali putem Tora da traže različite predmete. Korisnik koji je progovorio o njoj tvrdi da se stvarno navukao na igranje.

“Završilo je tako da sam se usred noći, oko 3 sata, taksijem vozio u New York da se javim na poziv upućen u jednu telefonsku govornicu. Bilo je jako cool”, ispričao je.

Ponekad se može naletjeti na čudne forume, a ovo je jedan od primjera.

“Jednom sam našao forum posvećen dijeljenju snimaka automatskih poruka o tome koja je sljedeća stanica vlaka. Ljudi su objavljivali snimke koje su vjerojatno radili sami i potom raspravljali o njima. To me progoni i danas”, ispričao je drugi korisnik Reddita.

Iako se tvrdi da Tor skriva vaš online identitet, neki korisnici uvjerili su se da to nije istina. Tako je jedan korisnik napisao zastrašujuću priču o korištenju interneta prije pojave Googlea. Pratio je online trag stranice koju je našao, a potom je našao dokument napravljen baš za njega. “Vidimo te”, pisalo je u poruci.

Cijela priča počinje od toga da je pronašao neku stranicu koja je izgledala kao “slučajne misli različitih korisnika”. Odlučio je ići dalje, gledajući izvor i skupljajući IP adrese svih komentara, pokušavao je shvatiti što je sve te ljude privlačilo na tu stranicu. Potom se dogodilo nešto čudno.

“Konačno sam našao server s ogromnim direktorijem HTML fileova i TIFF slika te manjim subdirektorijima istog sadržaja. nslookup nije vratio zapise IP adrese. VisualRoute pratio ga je do Colorada. HTML dokumenti izgledali su poput podataka koje bi zapisivao psiholog ili netko drugi tko se bavi mentalnim zdravljem ljudi. Slike su bili faksimili vojne i medicinske prirode. Dok sam se nakon pregledavanja subdirektorija vratio na glavni direktorij, na vrhu se nalazio novi HTML dokument nazvan “ZDRAVO.html” s vremenom nastajanja u tom trenutku. Otvorio sam ga, a u njemu je pisalo: “vidimo te”. Samo mala slova, a 15 sekundi kasnije server se srušio”, opisao je.

Sličnu priču ima još jedan korisnik.

“Objavio sam komentar na video, a kad sam se vratio kasnije na tu stranicu da ponovno pogledam taj video, netko je odgovorio na moj komentar. Pisalo je: “To je vrlo lukavo od vas, gospodine (moje prezime). Nisam išao na internet tjedan dana, jer moje prezime nije često”, opisao je drugi korisnik.

Na Dark webu možete pronaći i neke čudne stvari. Ponekad su to sasvim obične stvari, no ono što ih čini nedopuštenima jest način na koji se prodaju. Primjer za to je komplet za samostalnu vazektomiju koji se prodavao na Silk Roadu. Zapravo je bila riječ o kompletu pribora koji koriste zubari koji se prodavao za 20 dolara.

Ponekad će vam trebati nešto specifično i morate to potražiti na Dark Webu. Tada problem postaje cijena.

“Prije nekoliko godina tražio sam rog nosoroga, a jedan tip mi ih je ponudio nekoliko… Tražio je šesteroznamenkaste cifre. Naravno da sam odustao”, ispričao je jedan korisnik Reddita.

“Silk Road. 2013. godina. Kupio sam nešto opisano kao iskustvo “koje će me oboriti”. Dva dana kasnije došao je ručni usisivač. Nisam se bunio”, tvrdi drugi.

A ponekad ljudi u bespućima interneta prodaju stvari za koje niste ni znali da se prodaju na internetu, pa je tako jedan Nijemac prodavao perece.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu