Connect with us

Hrvatska

eBay dolazi u Hrvatsku – u Splitu zapošljava 200 programera

Objavljeno

-

eBay, četvrta po veličini svjetska internetska kompanija, planira u Splitu zaposliti od 60 do čak 200 programera, doznaje Poslovni dnevnik. Time bi u Splitu nastala jedna od najvećih softverskih tvrtki u Hrvatskoj. Usporedbe radi, tek dvije kompanije u Hrvatskoj zapošljavaju više od 200 programera. To su IN2 grupa i Ericsson Nikola Tesla, i obje su, kao i većina domaće IT industrije, smještene u Zagrebu.

 

Razvoj e-plaćanja

Internetski div eBay na hrvatsko je tržište došao preko američkog “start-upa” Where koji je u travnju preuzeo za 135 milijuna dolara. Where, koji je u Splitu početkom ove godine otvorio svoju podružnicu i zaposlio 15-ak programera na softverskom razvoju, prema planu novog vlasnika povećat će broj zaposlenih za četiri do pet puta. Jedino zasad nije poznato hoće li povećanje biti proporcionalno u Splitu i SAD-u jer kompanija većinu od ukupno 120 radnika ima na plaći u SAD-u ili će se u Hrvatskoj zaposliti i više od očekivanih 60 programera. Bruno Batarelo, voditelj poslova tvrtke Where za Hrvatsku, kaže da, dok čekaju konačne odluke novog vlasnika, nastavljaju sa zapošljavanjima pa će do 1. rujna u Splitu imati 18 stalno zaposlenih programera. “Trenutačno smo u fazi usklađivanja i zato imamo kontakte i s eBayom za Europu kako bismo se integrirali u njihovo poslovanje. No Where će prema informacijama koje zasad imamo ostati samostalan poslovni subjekt”, kaže Batarelo. Dodaje da je eBay kupio Where kako bi podupro razvoj PayPala. Where se, naime, bavi geolokacijskim uslugama i tu je svojevrstan konkurent Google Mapsu, dok se PayPal bavi plaćanjima preko interneta. I eBay i PayPal svoje usluge već nude hrvatskim građanima i tvrtkama, a hoće li to značiti da će i eBay poput Googlea u Hrvatskoj otvoriti svoj ured i krenuti s intenzivnijim prodajnim aktivnostima zasad nije poznato. “Ono što mi sa strane Wherea znamo jest da smo prije radili razvoj i da nas eBay želi upravo stoga kako bi nastavio s razvojem jer smo se u tome dokazali”, naglašava Batarelo. Ističe da su im eBay i PayPal znatno povećali ugled u programerskoj zajednici te da im se zbog toga sada na oglase za posao javljaju programeri iz cijele Hrvatske. Kaže da je čak jedan programer odlučio s obitelji preseliti iz Istre u Split kako bi mogao raditi za njih.

 

Rad u kampusu

“Uvjet je da dolazite na posao u Splitu u naš svojevrsni kampus. Mnogo je razloga za to, ali mislim da nikome neće biti teško jer su uvjeti i atmosfera dobri, a imamo i kvalitetan i velik prostor. Nedavno smo ga utrostručili na 306 kvadrata”, navodi Batarelo. Mediji iz Bostona, gdje je Where nastao, tvrde da će ta kompanija odgovarati upravo PayPalu koji je također u vlasništvu eBaya. Navode da je John Donahoe, izvršni direktor eBaya, nedavno izjavio analitičarima kako je eBay predvodnik novog načina trgovine koji je jednostavniji za korištenje, pristupačniji s različitih platformi i uređaja, bolje lokaliziran i, ono najvažnije, ima više kupaca nego prije. Za Where tvrde da će u sklopu te strategije biti zadužen da svojim geolokacijskim mogućnostima kupcima pruži bolji uvid u lokalnu ponudu i akcije.

 

Pogodnosti za programere

Kako pojašnjava Batarelo, Where u Splitu programerima uz plaću nudi hladnjak na radnom mjestu, subvencije za telefon, internet i mobitel. Doznajemo da su prije nego je kompaniju preuzeo eBay, programeri imali mogućnost dobiti i dionice tvrtke s obzirom na to da je u to vrijeme Where još bio u “start-up” fazi razvoja.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Student

    28. srpnja 2011. at 7:22

    Sigurno neće u Zadar. U našoj gradskoj upravi sidi previše tehnoloških magova koji znaju privući ovakve kompanije!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Revolut i Aircash sve popularniji u Hrvatskoj: Koje su im prednosti i nedostaci?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

U posljednjih nekoliko godina digitalne banke postaju sve popularnije diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Riječ je o bankama koje nude potpuno digitalnu uslugu putem aplikacija i internetskih platformi, a da pri tome nemaju fizičke podružnice. Među Hrvatima su se posebno popularizirale Revolut i Aircash.

Revolut banka je osnovana u Litvi, a prema posljednjim informacijama na njihovoj službenoj stranici, imaju više od 25 milijuna korisnika. Aircash je tzv. gotovinski novčanik koji broji više od 500.000 korisnika.

I Aircash i Revolut nude niz usluga svojim korisnicima, a ono što je posebno zanimljivo jest da Revolut kao digitalna banka, nema naknade za održavanje računa, za razliku od klasičnih banaka. Upravo se zbog toga raspravljalo o mogućnosti isplate plaća na Revolut račune, a Porezna upravna ljetos je napravila iskorak po tom pitanju.

“Prema poreznim propisima isplata primitaka se obavljaju na žiroračun kod banke primatelja, a iznimno na njihov tekući račun te u gotovu novcu na propisan način. Tako nema zapreke za isplatom primitaka na račune kreditne institucije Revolut Bank UAB”, potvrdili su iz Porezne uprave za N1.

Porezna uprava je ranije objavila da je od Hrvatske narodne banke (HNB) zaprimila obavijest “prema kojoj je od 1. lipnja 2022. Revolut Bank UAB izdano odobrenje o proširenju pružanja usluga na području Republike Hrvatske, a temeljem kojeg će ista osim pružanja usluga primanja depozita i ostalih povratnih sredstava, započeti s pružanjem i platnih usluga točnije usluga otvaranja i vođenja računa za plaćanje kao što su tekući račun ili žiroračun u Republici Hrvatskoj”.

Pojašnjavaju da stoga nema zapreke za isplatom primitka na račune koje porezni obveznici imaju otvorene u toj banci. Je li onda građanima bolje plaću primati na Revolut račun?

“Zapravo je činjenica da vam Revolut ne naplaćuje vođenje računa jedina prednost za krajnje korisnike u odnosu na korištenje neke druge opcije za isplatu plaće”, pojašnjava za N1 Dragan Petric, izvršni urednik Buga.

Ipak, nije sve tako jednostavno. “Revolut je, za početak, strana financijska insititucija, što nije problem kada stvari funkcioniraju kako treba, ali kada dođe do nekog problema – makar to bila naprosto odbijena transakcija ili loše provedena / nedovršena transakcija – stvari se dramatično kompliciraju. Znam preko nekoliko slučajeva kada su korisnici ostajali bez sredstava na svojem Revolut računu i teškom mukom su ih uspijevali dobiti natrag, nakon mukotrpne komunikacije s korisničkom službom Revoluta, za koju niti ne znaju gdje je. Ima i slučajeva ostajanja bez novaca, za koje sam čuo. U svakom slučaju, svima radije preporučujem korištenje Aircasha, jer se radi o hrvatskoj tvrtki i sasvim je jasno kome se i kako obratiti ako dođe do nekog problema”, ističe Petric.

Koje su prednosti Revoluta?

Najprije treba reći da Revolut ima četiri vrste plana, onaj standardni koji je besplatan te tri (Plus, Premium i Metal) za koje se plaća određena mjesečna pretplata, a za što korisnici dobiju dodatne pogodnosti. U nastavku donosimo neke od glavnih prednosti Revoluta i to za one koji koriste standardni, besplatni plan. Treba naglasiti da je Revolut posebno pogodan za sve one koji često putuju u inozemstvo ili plaćaju karticama, ali i za sve one koji žele lakše upravljati svojim financijama.

Revolut ima opciju korištenja jednokratne virtualne kartice koja pruža dodatan osjećaj sigurnosti kod online kupovine. Riječ je o kartici koja se može upotrijebiti samo jednom, pa čak i u slučaju da važni podaci kartice budu otkriveni, korisnički račun će ostati siguran. Dakle, čak i da prevarant ima pristup podacima kartice nakon izvršene uplate, neće je moći koristiti. Ovu je vrstu kartice stoga idealno koristiti kada po prvi put kupujete iz neke online trgovine ili od nekih trgovaca koje ne poznajete pa ne znate jesu li pouzdani ili ne.

Možete imati i virtualnu karticu koja omogućava lakše plaćanje pretplata, a možete je deaktivirati u bilo kojem trenutku. Također, uvijek možete izraditi i novu virutalnu karticu te istovremeno besplatno možete imati više virtualnih kartica, što omogućava lakšu organizaciju troškova.

Uz Revolut na jednostavan i brz način možete prebacivati novac drugim osobama. Treba naglasiti da se to odnosi i na međunarodne transfere, a novac je moguće slati i primati u više od 30 valuta. Ako je primatelj na popisu prijatelja na Revolutu, transfer se izvršava odmah.

Opcija pod nazivom ‘trezor’ korisnicima nudi mogućnost kreiranja vlastitog trezora za štednju pri čemu mogu uplaćivati željeni iznos kad god to žele, ali moguće je postaviti i ponavljajuće uplate, primjerice da se u trezor za štednju automatski svaki tjedan uplaćuje 100 kuna ili koliko korisnik odredi. Novac također možete štediti u različitim valutama.

Iako Revolut nudi mogućnost trgovanja kriptovalutama, iz same kompanije ističu da to može biti vrlo nestabilno zbog čega kapital može biti izložen riziku. Revolut također navodi da trgovanje kriptovalutama nije regulirano u većini država te da je moguće i plaćanje poreza na dobit.

Koje su prednosti Aircasha?

Aircash Mastercard prepaid kartica namijenjena je za Internet kupovinu, plaćanje u trgovinama diljem svijeta kao i za isplatu gotovine na bankomatima u cijelom svijetu, navodi se na službenoj stranici. Ono što je također prilično zgodna opcija jest da Aircash aplikaciju možete koristiti za plaćanje režija bez naknada.

“Aricash je neusporedivo bolji proizvod od Revoluta, pogotovo za korisnike s našeg podneblja. Korisnička služba im je lokalna, vrhunska, brza i efikasna, a ta pouzdanost – koja uslugu Airacasha čini neusporedivo sigurnijom u usporedbi s onom koju nudi Revolut – je zapravo najvažniji kriterij kojeg valja imati na umu pri odabiru koga koristiti. Uz to, Airacsh ima daleko detaljnije razrađene mogućnosti kontrolu potrošnje kroz aplikaciju te omogućuje kupnju Mastercard kartice na kioscima, pumpama i sličnim prodajnim mjestima, koja se može povezati s njihovim računom, što uvelike čini njihovu uslugu praktičnijom”, navodi Petric.

Pojašnjava da usluge Aircasha u usporedbi s onim koje nudi Revolut daleko više odgovaraju korisnicima na našem području. “Konačno, Aircash nudi i desetke lokaliziranih usluga itekako zanimljivih korisnicima našeg podneblja, poput kupnje mobilnih bonova, putnih karata, pa čak i plaćanja režijskih računa ili polaganja keša na račun na kioscima… Revolut nema ništa od toga, već nudi neke opcije zanimljive uskom krugu korisnika neovisno o podneblju, poput kupoprodaje kriptovaluta ili stranih dionica. To nisu uobičajene svakodnevne radnje koje obavljamo kada nešto kupujemo i prodajemo, pa je moj odabir i preporuka svakako hrvatski proizvod – Aircash”, savjetuje Petric.

Glavni nedostatci i Aircasha i Revoluta je to što nije moguće obročno plaćanje, odnosno plaćanje na rate ili uzalak u minus, što je u Hrvatskoj bitno brojnim građanima. No, i to bi se moglo promijeniti, barem za korisnike Aircasha. “Prema mojim informacijama, Aircash ima plan u bližoj budućnosti ponuditi takve opcije svojim korisnicima”, navodi Petric.

Hakerski napadi i sigurnost korisnika

Kad se govori o financijama, uvijek se mora raspravljati i o sigurnosti i zaštiti računa. Na tom je polju Revolut u rujnu doživio snažan udarac. Naime, tada je ova digitalna banka pretrpjela hakerski napad u kojem je oko 50 tisuća korisničkih računa djelomično kompromitirano.

Neovlaštena treća strana slijedom toga je uspjela nakratko pristupiti određenim privatnim podacima Revolutovih korisnika. Napad je vrlo brzo otkriven i zaustavljen, a korisnici čiji su podaci kompromitirani ne moraju poduzimati nikakve korake – osim pripaziti se navale phishing poruka i socijalnog inženjeringa. Iz Revoluta su poručili da je novac korisnika siguran, ali da bi dio korisnika mogao biti pod većim rizikom od prevara zbog čega trebaju biti posebno na oprezu.

No, jesu li ovakvi napadi svojstveni samo Revolutu i drugim digitalnim bankama ili im mogu biti izložene i klasične banke? “Hakerski napadi na banke, kartičarske kuće, osiguranja i druge institucije koje se bave financijama i velikim brojem transakcija su svakodnevica, neovisno o tome radi li se o ‘tradicionalnoj’ banci ili neo-bankama i fitnech tvrtkama. Srećom, samo rijetki hakerski napadi su ‘uspješni’, a to ovisi o tome kako je postavljen sigurnosni računalni sustav pojedine financijske institucije. Često je ‘upad’ hakera i rezultat čiste ljudske pogreške i nemoguće ga je izbjeći sigurnosnim alatima, već isključivo prevencijom kroz edukaciju. Rijetko, ali ponekad se dese kompromitacije korisničkih podataka i tradicionalnim bankama, tako da slučaj kojeg spominjete nije izoliran samo na ‘digitalne’ banke”, pojašnjava Petric.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

(VIDEO) USUSRET BLAGDANIMA Vatrogasci savjetuju: “Oprezno s korištenjem božićnih dekoracija!”

Objavljeno

-

By

Tijekom adventskog razdoblja povećava se opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija. Suha božićna drvca, ali i razne plastične dekoracije lako gore. Stoga je važno pridržavati se savjeta vatrogasaca:

 Upaljene svijeće ne ostavljajte bez nadzora
 Nemojte koristiti neispravnu božićnu rasvjetu
 Ne palite prskalice na božićnom drvcu
 U slučaju požara nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Razdoblje adventa poklapa se sa sezonom grijanja te stoga skrećemo pozornost i na neodgovorno ponašanje kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Naime, žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja.

“Nadamo se da će se pridržavanjem savjeta osigurati mirni blagdani za građane, ali i za
vatrogasce. Sretne i sigurne blagdane želi vam Hrvatska vatrogasna zajednica!”, stoji u objavi iz HVZ.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Upozorenje policije: Ne javljajte se na pozive s ovim pozivnim!

Objavljeno

-

By

Zbog sve učestalijih prijava kaznenih djela prijevare putem internetskog ulaganja u kriptovalute Policijska uprava dubrovačko-neretvanska objavila je priopćenje u kojem građane upozorava i skreće pozornost na što trebaju paziti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je samo tijekom ove godine zaprimila 13 prijava građana koji su ulaganjem u kriptovalute preko prevarantskih stranica ostali bez ukupno 3,5 milijuna kuna svojih ušteđevina.

Oštećeni najčešće ulažu novčane iznose do 100 tisuća kuna, a najveći ovogodišnji uložen novčani iznos je 950 tisuća kuna, dok je primjerice najveći prošlogodišnji uloženi novčani iznos bio 1.375.348,00 kuna, a godinu prije 130 tisuća Eura.

Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje.

Osim lažnih stranica, koje zaista djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ukoliko je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.

Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Ova vrsta kaznenih djela se evidentira pod čl. 271 KZ-a RH, Računalna prijevara i iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenutcima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena.
Ukoliko ne uspiju, javljaju se iz „ureda za porez“ te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate „poreza“ uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete.

Stoga želimo građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetovati da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a da se u slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obrate policiji”, navode iz policije.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu