Connect with us

Tech

Apple predstavio novi iOS 5

Objavljeno

-

Apple je na ovogodišnjoj WWDC konferenciji održanoj u San Francisco-u predstavio novi iOS operativni sustav, koji će korisnicima biti dostupan na jesen.

Iako novi OS ima više od 200 noviteta, predstaviti ćemo vam samo neke, koje je Apple predstavio kao 10 najvećih.

Prvenstveno, tu je novi sustav obavijesti, koji je sada, kako je i sam Apple to komentirao, poprilično sličan sustavu obavijesti na Androidu.

Riječ je o alatnoj traci koja se povlači s gornjeg dijela ekrana, a sadrži sve relevantne informacije o propuštenim pozivima, porukama, mailovima, glasovnoj pošti i ostalim informacijama, koje sami dodajete na traku obavijesti.

Druga novost je posebna aplikacija za dopisivanje između korisnika iOS sustava – iMessage. Riječ je o unaprijeđenoj aplikaciji za tekstualnu i slikovnu komunikaciju, koja korisnicima prikazuje da li je poruka dostavljena, da li je pročitana i da li u tom tretnuku druga strana tipka ili ne. Iako je ovo sve već integrirano u neka komercijalna rješenja, Apple se potrudio korisnicima u nativnoj aplikaciji ponuditi iste opcije.

Osim novosti u kameri, koja je sada nešto bolja, brža i opremljenija, dakako, softverski, ista sada može slikati fotografije i fizičkom tipkom na iPhoneu ili iPod Touchu i to s tipkom za pojačavanje glasnoće.

U novoj verziji iOS-a dolazi i poboljšana Mail aplikacija, kao i Safari, koji sada posjeduje mogućnost čitanja članaka u posebnom “Reader” načinu, koji od cijele stranice izvlači samo tekst i pripadajuće slike, ignorirajući tako dodatno formatiranje teksta ili pak reklame.

Isto tako, zanimljiva opcija, koja će ovisnicima o društvenim mrežama biti jako zanimljiva, integracija je Twittera u sve djelove iOS-a. Ovime je omogućeno trenutno ažuriranje statusa na ovoj društvenoj mreži, isto kao i slanje fotografija i svoje lokacije.

Kad smo već kod lokacije, zanimljiva je nova opcija u podsjetnicima, koji sada mogu ovisno o lokaciji na kojoj se nalazite, prikazivati različite podsjetnike – poput, kada dođete u blizinu vaše omiljene pekare, da vas podsjeti da kupite kruh.

U novi iOS integrirane su i nove geste prstima, nove mogućnosti Game Centra, a možda najzanimljivija svima koji mrze kablove – kompletna sinkronizacija iOS uređaja (iPhone, iPad, iPod) sada se može obaviti i bežičnim putem, potpuno bez potrebe spajanja USB kabelom.

Ostale novosti u nadolazećem iOS 5 donosimo vam nakon što testiramo prvu verziju, kroz nekoliko dana (nadamo se), a tada ćemo vam donijeti i više informacija o novoj verziji OS X Lion, kao i o iCloud usluzi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Znate li za ovaj trik? Baterija mobitela može potrajati i do 72 sata!

Objavljeno

-

By

Unsplash

Milijuni Androida imaju pristup značajci koja bi vam mogla olakšati život, ali neki ljubitelji gadgeta možda ni ne znaju da ona postoji.

Značajka se zove Extreme Battery Saver i osmišljena je za situacije kada vam treba što dulje trajanje baterije, piše The Sun.

To je dodatna razina štednje baterije, iznad standardne, koja već ograničava aplikacije i značajke.

Uz ekstremnu štednju baterije, vaš će telefon također pauzirati većinu aplikacija, isključiti više značajki i usporiti procese.

Međutim, neće isključiti osnovne značajke sustava kao što su aplikacije Telefon, Poruke, Sat i Postavke.

U službenom Googleovom memorandumu, tehnološki div napominje da može “pomoći vašem telefonu da baterija traje do 72 sata”.

“Ekstremna štednja baterije omogućuje isključivanje više značajki, pauziranje većine aplikacija i usporavanje obrade za još više vremena između punjenja.”

Da biste ga aktivirali, samo idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije.

Također možete odabrati koje će aplikacije i dalje raditi s aktivnom Ekstremnom štednjom baterije.

Za najveće uštede, htjet ćete dopustiti samo one aplikacije koje su vam zaista nužne.

Za podešavanje ovog popisa idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije > Osnovne aplikacije.

Kada uključite način ekstremne štednje baterije, većina aplikacija na vašem telefonu će se zaustaviti.

Moguće je poništiti pauziranje određenih aplikacija ako ih stvarno trebate koristiti.

Dodirnite pauziranu aplikaciju i tada ćete dobiti opciju za privremeno poništavanje pauze.

 
Nastavi čitati

Tech

Whatsapp uvodi novu značajku za omiljene kontakte

Objavljeno

-

By

Pexels

Programeri rade na opciji “Favoriti” za kontakte, koja će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i uređivanje kontakata na popisu za lakši i brži pristup.

Time će se izbjeći potreba za skrolanjem svaki put kada korisnik želi poslati poruku nekome s kim je često u kontaktu, a također će biti lakše i brže uspostaviti glasovni ili video poziv, prenosi klix.ba.

Međutim, ova je nova značajka tek u povojima i nije dostupna ni beta testerima, pa će vjerojatno trebati neko vrijeme prije nego što dođe do krajnjih korisnika.

Kako sada stoji, prvi će ga dobiti korisnici Androida.

 
Nastavi čitati

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu