Connect with us

Hrvatska

Ministar Bajs prisustvovao otvorenju Omladinskog hostela Zadar

Objavljeno

-


Poslijednjih se godina u Hrvatskoj, po uzoru na europske trendove, sve snažnije razvija segment omladinskog turizma i hostelskog smještaja. To potvrđuju i podaci prema kojima u razdoblju od 2008. do 2010. godine turistički promet u hostelima kontinuirano raste po prosječnoj stopi od oko 7,7 %.
Sve brojniji dolazak mladih, koji za svoj smještaj sve češće biraju hostele, usko je povezan i s pojačanim dolaskom niskotarifnih zračnih prijevoznika u Hrvatskoj. Mladi, naime, putuju dok ovi prijevznici sve više utječu i na povećanje broja putnika u hrvatskim zračnim lukama.
Danas je u Zadru ministar turizma Damir Bajs prisustvovao otvorenju Omladinskog hostela Zadar, nakon što je dio kapaciteta hostela preuređen i adaptiran. Osim njega svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, Zvonko Šupe, Dražen Grgurović, Stanko Zrilić te predstavnici hotelskih asocijacija Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije i mnogi drugi uglednici.
Zadarski hostel najveći je u hrvatskoj, a ovom 5 milijuna kuna vrijednom obnovom od čega 20% plaća Hrvatski ferijalni i hostelski savez, a ostak Omladinski hostel Zadar, dobio je 205 soba s krevetima i tuš kupaonicama te 4 sobe za osobe s invaliditetom. Sveukupno broji 295 postelja. Preuređeno je pet polivalentnih dvorana te terasa gdje će se održavati mnogi kulturno zabavni događaji.
– Cilj nam je socijalizirati mlade i proširiti mrežu omladinskih hotela po cijeloj Hrvatskoj. Zadar je ovim hostelom otvorio vrata mladima, rekao je glavni direktor Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza Tihomir Pleić.
Gradonačelin Zadra, Zvonimir Vrančić, čestitao je djelatnicima hostela na otvorenju te je rekao kako sada Zadar ima još jednu stavku u svojoj ponudi za turiste.
– Zadrani moraju biti dobri domaćini svim posjetiteljima koji u našem gradu imaju puno toga za vidjeti. Svima trebamo zaželiti ugodnu dobrodošlicu, a s ovim obnovljenim hostelom ta dobrodošlica će biti još lijepša, kazao je Vrančić.

Ministar Damir Bajs rekao je kako nije bitno da li se Hrvatska okreće masovnom ili elitnom turizmu.
– Bitno je da hrvatski turizam ide putem kvalitete. Omladinski turizam  jako je bitan jer se mladi uvijek vraćaju tamo gdje im je bilo lijepo. Oni također prenose sliku o zemlji u kojoj su bili. Država stoji iza omladinskog turizma, a to pokazjumo, ne samo mojim dolaskom ovdje, već i nekim izmjenama zakona koje idu u korist mladim turistima.
 
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. hhgugfhk

  19. lipnja 2012. at 1:41

  kako se zove decko 20-21 god.,radi na recepciji omladinskog hostela zadar,crna kosa,nizak?

   
  • Recesionist

   19. lipnja 2012. at 11:25

   Zove se Febo

    

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PROBLEMI U OPSKRBI Beroš o nestašici: “Ako nema lijeka nekog proizvođača, dostupni su generički”

Objavljeno

-

By

U ljekarnama trenutačno nedostaje nekih antibiotika, lijekova za snižavanje krvnog tlaka, ublažavanje bolova i drugih. Nestašica je posljedica poremećaja u opskrbnim lancima, inflacije, problema s energentima te rata u Ukrajini. HALMED umiruje građane i poručuje da postoje zamjenski lijekovi.

Stanje vezano za opskrbu lijekovima komentirao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Svjesni smo problema, analiziramo ga. On je globalni, nije samo Hrvatski. U sklopu razgovora s ministrima zdravstva drugih europskih zemalja vidio sam da ima većih tržišta koji daleko veću problematiku osjećaju u svezi ove teme. S obzirom na to da smo mi malo tržište problematika još nije u toj mjeri izražena. Hoće li biti to ne znam, ali mi o tome razmišljamo i pripremamo se. Najlakše će biti održati ili eventualno povećati cijenu nekog lijeka ako ekonomski uvjeti to budu zahtijevali. Problem će veći biti ako bude nedostajalo sirovina međutim to je globalni problem. O tome se ne razmišlja samo u Hrvatskoj nego i na nivou Europske komisije.

Tvrdi da postojeći sustav HALMED-a nije loš. Treba analizirati podatke s terena jer to što nema lijeka nekog proizvođača ne mora nužno značiti da nema drugih sličnih generički lijekova.

Na konferenciji o Zdravstvenoj pismenost nezaobilazna je tema bila i nedostak lijekova. Evo što su o toj temi u razgovoru s Ružom Ištuk rekli stručnjaci:

– Situacija se mijenja iz dana u dan. Ono što je bio glavni problem proteklih mjeseci je nestašica antibiotika koji se u ovom dijelu godine najčešće propisuju, a koriste se za respiratorne infekcije koje ove godine imamo u puno većem broju nego smo imali ranijih godina i onda su to osjetili i pedijatri i liječnici i ljekarnici. Imamo lokalnu industriju koju trebamo podupirati da to riješi, a imamo i ljekarne koje mogu iz lijekova za odrasle pripremiti pedijatrijske doze, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Konkretno u Primorsko- goranskoj županiji nije toliko loša situacija i nekako se snalazimo. Imamo relativno dobru suradnju s našim područnim ljekarna i u dogovoru čega ima na tržištu i tako se prilagođavamo jedni drugima, kazao je liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan.

Vagić: U KBC-u Sestre milosrdnice imamo dovoljno lijekova

KBC Sestre milosrdnice jedna je od najstarijih i najvećih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj. Gost HTV-ovog “Studija 4” bio je ravnatelj te ustanove prof.dr.sc. Davor Vagić.

– Mi imamo dovoljno lijekova. Veledrogerije nas sa svime opskrbljuju. Prije dolaska u emisiju provjerio sam kod naše bolničke ljekarne i potvrdili su mi da imamo dovoljno Klavocina za parenteralnu primjenu, a imamo dovoljno i za oralnu primjenu. Ono što smo jedino u zadnje vrijeme primijetili je nedostatak Klavocina u sirupu, znači ono što se daje djeci, ali i njega trenutno imamo u bolnici. Ali, hipotetski, ako se i ne može dati Klavocin imate druge antibiotike. Tako da naši pacijenti mogu biti mirni, rekao je Vagić.

Tvrdi da poremećaje u opskrbi ljekova uzrokuje činjenica da određene supstance koje se stavljaju u lijekove imaju samo par tvornica u svijetu koje ih proizvode. Kaže da to nije samo hrvatski problem nego je to nešto globalno tako da nema razloga za zabrinutost. Kritična nestašica se u Hrvatskoj tvrdi ne može dogoditi.

– To je dio dobre strane što smo u Europskoj uniji. To nam povećava svu moguću sigurnost jer naše veledrogerije mogu lakše doći do i do nekih lijekova koji su u inozemstvu ako treba. Pacijenti mogu biti mirni, zaključio je Vegić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nova prijevara: Oprez, šire se lažni mailovi za povrat poreza!

Objavljeno

-

By

Više policijskih uprava u utorak je građane pozvalo da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj e-mailova kojima se od njih traži da pošiljateljima poruka, uz lažnu ponudu za “automatski povrat poreza”, dostave podatke sa svojih bankovnih kartica, s kojih im prevaranti potom ‘skidaju’ novac.

Iz policije upozoravaju kako lažni mailovi pristižu s različitih adresa i domena, pa građane savjetuju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj takvih poruka.

Iznose i primjere prevarenih stanovnika sa svojih područja koji su na e-mailove zaprimali poruke sadržaja “zahtjev za automatski povrat poreza”.

Od njih su traženi podatci s bankovne kartice, a nakon što su to i ustupili, dobivali su obavijesti o izvršenim transakcijama i podizanju gotovinskih zajmova.

Osim što u takvim slučajevima provode kriminalističke istrage, u policiji građane pozivaju na dodatni oprez kod primanja ovakvih lažnih poruka​ u​ kojima se od ​porezn​ih obveznika traži uplata poreza, ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

Obavijesti o povratu poreza ili potreba za uplatom

Iako su građane već upozoravali na ovakve lažne poruke, skreću im pozornost i na upozorenje Porezne uprave o učestalim lažne (phishing) porukama kojima se od​ porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

One koji prime takav mail pozivaju da ga odmah obrišu te s oprezom postupaju sa​ sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti.

Građane savjetuju da ​izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, da sve postojeće lozinke zamijene novima te koriste drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

Predlažu im i da uvijek budu na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i/ili podaci, kao i  pri otvaranju privitaka od​ nepoznatog pošiljatelja​.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Opozvan popularni proizvod zbog mogućeg prisustva metala

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat opozvao je proizvod Nutrigold Organska triphala u prahu 200 g zbog mogućeg prisustva komadića metala u njemu, izvijestila je u utorak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Riječ je o proizvodu LOT broja 112021821102, najbolje upotrijebiti do 30.11.2023.

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom.

Izvoznik proizvoda je tvrtka iz Indije VV Herbs and Organics, Krishnagiri Mandal, Andhra, Pradesh, a na hrvatsko tržište ga stavlja tvrtka iz Zagreba Galleria Internazionale d.o.o.

Obavijest o opozivu, koji nije u skladu s europskim uredbama o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te postupaka u područjima sigurnosti hrane, odnosi se isključivo na proizvod s navedenim podacima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu