Connect with us

Hrvatska

Svećenik imao kovčeg pun rekvizita za S&M 'igrice'

Objavljeno

-


Dok veliki dio mještana sela u vukovarsko-srijemskoj županiji brani svećenika koji je putem Skypea otkrio da mašta o dječacima, drugi, manji dio ga osuđuje i govori kako je seksualno zlostavljao svog nećaka, te da je imao kovčeg pun ‘čudnih’ rekvizita.
”Sve su to gluposti i neistine! Kakva pedofilija, seksualna pomagala i slične stvari! Odakle vam to? Pa mještani su sretni i zadovoljni otkako sam došao ovamo prije osam godina”, tim je riječima svećenik iz sela B. iz Vukovarsko-srijemske županije komentirao napise po medijima o svojim seksualnim sklonostima. Tvrdi da je povod svemu telefonska ucjena u kojoj su ”neki ljudi tražili 3000 eura jer imaju spremljen materijal o njemu”.
”Odbio sam platiti jer znam da nisam kriv. I prije su se optužbe moga nećaka iz sela G. pokazale netočnima”, kazao je, ali nije odgovorio zašto je baš on bio predmet ucjene i o kakvom je materijalu riječ.
Svećenika je bio spreman na razgovor sve dok otvoreno nije upitan o videosnimci sa Skypea na kojoj govori kako mašta o svojim učenicima kojima predaje vjeronauk. Tada je ustao sa stolca dajući do znanja da je razgovor gotov. Dodao je i da ne zna mnogo o računalima, da nema pojma što je to Skype te da će zbog svega kontaktirati s odvjetnikom.
Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Barunčić kaže da policija zasad nema nikakvih dojava u vezi s ovim slučajem niti poduzima bilo kakve radnje.
Svećenik je već bio pod policijskom istragom
Velečasni je prije deset godina bio predmet policijske istrage jer ga je maloljetni nećak prijavio za seksualno uznemiravanje. Prijava je odbačena zbog nedostatka dokaza. Tada je bio u župi u selu G. u Osječko-baranjskoj županiji, a nakon toga je 2003. premješten u selo B. Protiv nećaka se tada diglo cijelo selo G., na meti je bio i mještanin kojemu se dječak povjerio. Mališan se iz Švicarske došao školovati i živjeti kod strica svećenika.
”Jednom me je mali pitao može li spavati kod mene, nije mi tada ništa bilo jasno. Ubrzo je počeo bježati, izostajao je iz škole, izdvajao se. Ispitivao sam ga što se događa, ali šutio je”, navodi mještanin. Na jednom putovanju s dječakom i njegovim ocem naš je sugovornik, tvrdi, čuo stravičnu ispovijest.
”Rekao mi je da mu je stric ulazio u sobu, navodno mu po jastuku sipao neke stimulanse da ga omami, lupao mu na vrata jer se zaključavao. No, nije ga uspio zlostavljati”, tvrdi.
Vrativši se kući, alarmirali su policiju, a dječak ga je, dodaje, odveo u župnikovu radnu sobu i otvorio ormarić.
Ormar i kovčeg sa seksualnim pomagalima
”Na policama su bila dva ili tri umjetna penisa. Bio sam u šoku. Našli smo u drugoj sobi crni kovčežić u kojemu je bilo svakakvih pomagala, Bože sačuvaj”, priča.
Svećenik je sve porekao, a cijela se njegova obitelj pobunila protiv brata koji ga je prijavio. Za nećaka se po selu pričalo da nije normalan, da ”mulja”. Na župnikovu svećeničku službu, naime, nitko nije imao prigovora. Dječak se nakon toga vratio u Švicarsku. Mještani govore da su se u župnom dvoru navodno skupljali drugi muškarci. Navodno je župnik i u selo G. premješten zbog nasrtanja na dječaka u jednoj drugoj župi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali dodaju kako ne znaju je li to istina.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

EPIDEMIJA HRIPAVCA / Pet ključnih simptoma na koje treba pripaziti: Ako primijetite ova dva, odmah se javite liječniku

Objavljeno

-

By

Više od 700 slučajeva hripavca zabilježeno je u Ujedinjenom Kraljevstvu između srpnja i studenog. Epidemija hripavca zahvatila je i Hrvatsku pa liječnici pozivaju na cijepljenje.

Hripavac je vrlo zarazna bakterijska infekcija koja zahvaća pluća. Dr. Gayatri Amirthalingam iz britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) za Mirror je kazala da se sada od ključne važnosti da se trudnice cijepe kako bi zaštitile svoje dijete.

Poneki veliki kašalj ili hripavac zamijene za prehladu zbog sličnih simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da je pet ključnih simptoma na koje treba obratiti posebnu pažnju, a obično se razviju nakon otprilike tjedan dana. To su:

1. Napadaji kašlja koji traju nekoliko minuta i pogoršaju se noću

2. Kašalj koji proizvodi zvuk nalik na “hop” – a između kašlja se osoba bori za dah

3. Otežano disanje nakon kašlja, što može dovesti do plave ili sive boje kod male dojenčadi

4. Pojava guste sluzi, što može dovesti do povraćanja

5. Jako crvenilo u licu

Karakterističan hripavac mogao bi trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, upozorio je NHS. Ako imate bebu mlađu od šest mjeseci koja je počela razvijati simptome hripavca, trebali biste razgovarati s liječnikom što je prije moguće.

Ako vam koža ili usne poprime plavu ili sivu boju ili ako imate problema s disanjem – odmah se javite liječniku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu