Connect with us

Hrvatska

Zadarsko nadbiskupsko hodočašće u Rim

Objavljeno

-


Zadarsko nadbiskupsko hodočašće u Rim na sudjelovanje u beatifikaciji Ivana Pavla II. započinje u srijedu 27. travnja polaskom iz Zadra trajektom za Anconu u 22 sata. Odgovorni je mons. Ivan Mustać, župnik zadarske županije u pratnji 2 redovnice i 5 svećenika. U Rimu će im se pridružiti i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
U utorak 26. travnja na misnom slavlju u katedrali Sv. Stošije u Zadru, mons. Mustać preporučio je vjernicima da se ispovijede prije odlaska na plodno hodočašće.
U četvrtak 28. travnja ujutro se stiže u Anconu u čijoj je provinciji rođena sv. Marija Goretti, najmlađa svetica Katoličke Crkve. U Anconi je Ivan Pavao II. 1999. godine predvodio slavlje tisućite obljetnice katedrale. Tada je zapaženo i sudjelovanje veće skupine mladih katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje je Papa posebno pozdravio. Oni su tada sa zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom trajektom doplovili u Anconu, a 29. svibnja su sudjelovali na misi u Loretu koju je predvodio nadbiskup Prenđa. “L’Osservatore Romano” objavio je tom prigodom članak mons. Prenđe o odnosima Zadra i Ancone. Kad je uz 21. obljetnicu papinstva taj dnevnik izdvojio značaj nekoliko pastirskih papinih pohoda, među njima su bili i oni Anconi i Salermu. Potom slijedi posjet Asizu, gdje je na veliku Međureligijsku molitvu za mir Ivan Pavao II. 27. listopada 1986. godine okupio poglavare svih religija; od tada se svake godine obilježava Dan duha Asiza. U Asizu je održan i Drugi međunarodni susret mladih s Ivanom Pavlom II. u kolovozu 2001. g. Tema je bila radost. Tada je Ivan Pavao II. poručio:
– Radost je vrlo zanimljiva i pravodobna tema, jer svi smo potrebni izvorne i trajne radosti. Dragi mladi ljudi, odbijte suviše jeftino prodati svoje snove! Sanjajte, ali u slobodi! Planirajte, ali u istini! Gospodin vas pita: “Zar ćete i vi odustati?” Odgovorite s Petrom: “Gospodine, kome da idemo?”. Bog je beskrajni horizont vašeg života i neiscrpan izvor radosti. No da bi ušli i ostali u dodiru s Bogom treba uspostaviti duboki odnos s njim u molitvi. Istinita molitva širi božansku energiju u svakom kontekstu i svakom trenutku života. Ona nas čini živima na novi način. Vi ste Božji i Bog je vaš!
Zadarski hodočasnici će zahvaliti za darove toga pape Crkvi i hrvatskom narodu; prema riječima jednog hodočasnika, Bogu ćemo zahvaliti za lik Ivana Pavla II. kao pravu sliku Isusa dobrog pastira, milosrdnog Oca, snažno ponesenog Duhom Svetim, koji privlači tolika mnoštva, oduševljava za duhovna zvanja i pravi je Kristov svjedok.
U nedjelju 1. svibnja hodočasnici će sudjelovati u misi beatifikacije, a poslijepodne kreću prema Padovi. Povratak za Zadar je kopnenim putem i predviđen je u večernjim satima 2. svibnja.

 

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu