Connect with us

Hrvatska

U Kninu za Gotovinu Trg, u Zadru – podrum!?

Objavljeno

-

Ante Gotovina (Foto: Patrik Macek/Večernji list)
Nakon nepravomoćne, prvostupanjske haške presude generalu Anti Gotovini, potekle su mnoge inicijative u mnogim hrvatskim gradovima da se generalovim imenom nazove neka od ulica ili trg. Neki su takvu inicijativu prihvatili objeručke, zaključujući da Gotovina svojim doprinosom u Domovinskom ratu to zaslužuje, dok drugi pak misle kako nije dobro ulice nazivati po živom čovjeku.
Ekspanzija imena “Ante Gotovina” u posljednje je vrijeme oštrica mnogih vrlo žučnih polemika, sve u svemu, pa je tako na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Splita tamošnji HSP predložio da se Gotovina proglasi počasnim građaninom Splita, a njegovim imenom nazove jedan od centralnih splitskih gradskih trgova ili ulica, što je uzeto u razmatranje, a navodno će se jedan od splitskih trgova nazvati imenom hrvatskog generala.
Vukovarac Petar Macut prije nekoliko dana podnio je pismeni prijedlog Odboru za dodijelu javnih priznanja da se za počasnog građanina Grada Vukovara proglasi general Ante Gotovina. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo objasnio nam je u razgovoru da u Vukovaru nema više slobodnih ulica.

Željko Sabo


 
– Nemamo dovoljno ulica, a sve ulice imaju svoja imena i opravdanje zašto nose ta imena. Obitelj Šoljić, koja je simbol grada Vukovara, nema ulicu ni trg, a zaslužuju to za Vukovar prije generala Gotovine, iako ne osporavam svoje emocije prema generalu Gotovini. Imena ulica se daju ljudima koji su mrtvi, poginuli, a dati ulici ime po živom čovjeku je kao da ga sahranjujete, objasnio nam je vukovarski gradonačelnik Sabo.
Kako smo doznali iz razgovora sa gradonačelnicom grada Knina kojega je general Ante Gotovina oslobodio, 1999. godine generalu je u Kninu dodijeljena nagrada za životno djelo Grada Knina.

Josipa Rimac


– Na Svetog Antu, 13. lipnja 2011. godine, kada Knin slavi svog zaštitnika, na svečanoj sjednici bit će predloženo da general Ante Gotovina bude počasni građanin Knina. To ćemo inicirati u suradnji sa braniteljskim udrugama, a moj prijedlog je da Trg Ante Starčevića preimenujemo u Trg generala Gotovine, kazala nam je u razgovoru kninska gradonačelnica Josipa Rimac.
Samo da podsjetimo, general Ante Gotovina već je počasni građanin Zadra, Benkovca, Biograda na moru i Solina. Poglavarstvo Grada Zadra proglasilo je Antu Gotovinu počasnim građaninom Zadra, a onda skinulo njegovu sliku sa zida gradske Male vijećnice, pa sa bedema.
Onda, pretpostavljamo, Gotovina nije bio “u modi”. No, možda sada – kada je opet “in” – vrate njegovu sliku barem na zid vijećnice?

Đani Bunja


 
– Ante Gotovina jest počasni građanin Zadra. O pitanju nazivanja trga ili ulice njegovim imenom ima dobar razlog da se o tome razmisli. Slika generala Gotovine bila je izložena na zidu Male vijećnice u Poglavarstvu Zadra, dok prilikom posjeta Zadru britanski veleposlanik nije tražio da se ona ukloni. Gradska uprava bi trebala poštovati svog počasnog građanina, a ne raditi suprotno, kazao nam je zadarski dožupan iz HSP-a, Đani Bunja.
Stanko Zrilić (Foto: Ivan Katalinić)

Stanko Zrilić


 
 
Zadarski dožupan Stanko Zrilić također nam je komentirao treba li general Gotovina dobiti u Zadru ulicu sa svojim imenom.
– Mislim da bi se pola zadarskih ulica trebalo nazvati imenom generala Ante Gotovine, kazao je.
Danijel Telesmanić (Foto: Ivan Katalinić)

Danijel Telesmanić


 
 
 
O istoj temi pitali smo za mišljenje, prijatelja i suborca generala Gotovine, Danijela Telesmanića.
– Ja dižem dvije ruke za to. Mislim da smo mi morali tu inicijativu napraviti prije Splićana, kazao nam je legendarni Did.
 
 
Ingrid Antičević Marinović (Foto: Ivan Katalinić)

Ingrid Antičević Marinović


 
 
Saborska zastupnica SDP-a iz zadra, Ingrid Antičević Marinović misli kako najprije treba pitati generala Gotovinu želi li on da se ulica u Zadru imenuje po njemu.
– To treba pitati generala Gotovinu jer dosta je manipulacija s njegovim imenom koje su mu donijele više štete nego koristi. Najprije o tome treba pitati njega i građane. Treba gledati da mu se sada ni na koji način ne našteti, misli Ingrid Antičević Marinović.
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Ginekolog: Radio sam abortuse, a onda sreo Boga na koncertu Parnog valjka

Objavljeno

-

By

Šibenski ginekolog Ivan Zmijanović jedan je od liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti i ne rade abortuse. Prije ih je, kaže, radio.

Za portal Bitno.net ispričao je kako je od mladog liječnika koji je izvodio abortuse došao do toga da svaku ženu koja dođe tražiti abortus, odgovara od toga. Do sada je, kaže, odgovorio oko 50 žena od pobačaja.

Za portal Bitno.net ispričao je kako je od mladog liječnika koji je izvodio abortuse došao do toga da svaku ženu koja dođe tražiti abortus, odgovara od toga. Do sada je, kaže, odgovorio oko 50 žena od pobačaja.

“Prvi abortus napravio sam kao specijalizant. Ne sjećam se konkretnih detalja, ali znam da oko toga nisam previše dramatizirao. Abortus sam doživljavao kao dio našega posla, nešto što moram odraditi. Ne želim se opravdavati kako sam bio zaveden ili u nekoj zabludi. Jednostavno nisam razmišljao o težini i posljedicama toga čina”, ispričao je.

S vremenom je, kaže, osvijestio da je abortus težak grijeh, ali je i dalje nastavio raditi abortuse.

Prosvjetljenje na koncertu

“Prije nekoliko godina bio sam sa svojom suprugom na koncertu Parnog valjka u splitskoj Spaladium Areni. Aki je pjevao Molitvu. Posebno me se dojmio onaj stih u kojem pjeva kako smo “pred Bogom svi isti”. Gospodin mi je usred rock koncerta, u naguravanju s drugim ljudima, darovao neprocjenjivo iskustvo spoznaje. Kao da mi je na trenutak dopustio da sve oko sebe vidim Njegovim očima. Na koncertu sam shvatio kako smo pred Bogom svi jednaki: i ja kao liječnik, ali i ona žena koja namjerava prekinuti trudnoću. Niti sam ja bolji od nje, niti je ona gora od mene. Bog me je pozvao da joj pomognem”, rekao je Zmijanović za Bitno.net.

On kaže i kako ga ljudi pogrešno doživljavaju kao borca za nerođenu djecu. “Ja vjerujem da se u bolnicama ne odvija borba za nerođene, nego za nas rođene. U tom trenutku u smrtnoj opasnosti nalaze se duše liječnika, koji izvode abortuse, ali i roditelja koji su pristali ubiti svoje dijete. Siguran sam da bebe nisu u opasnosti. Ako ih njihove majke doista odbace, Bog će ih namiriti, On će se pobrinuti za njih. Nerođene bebe će sigurno biti dobro. Bog će sebi vratiti onaj predivni poklon, koji je bio namijenjen nama. U svim bolnicama, u svijetu i u Hrvatskoj, na svim mjestima u kojima se rade abortusi, zapravo se vodi borba za našu dušu”, zaključuje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ovo su cijene goriva koje se očekuju od sutra

Objavljeno

-

Od ponoći se očekuju nove cijene goriva. Dizel i plavi dizel pojeftinit će četrdesetak lipa, a benzin poskupjeti 14 lipa, doznaje Dnevnik Nove TV.

To je za prosječan spremnik dizela ušteda od oko 20 kuna, dok će prosječni spremnik benzina prema tome biti skuplji oko 7 kuna.

Susjedne Mađarska i Slovenija zamrznule su cijene goriva. Ako usporedimo cijene u eurima u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, Hrvati se voze najskuplje.

Litra eurosupera 95 u Hrvatskoj je 1.71 euro, u Sloveniji 1.56, a u Mađarskoj 1.25 eura. Litra dizela u Hrvatskoj je 1.85, u Sloveniji 1.66, a u Mađarskoj 1.4 eura.

Plenković: Vidjet ćemo možemo li još nešto učiniti
Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je prije par dana kako bi cijene goriva, da nije bilo vladinih mjera, bile više oko dvije kune, istaknuvši kako će vidjeti može li se tu još nešto učiniti.

“Da nije bilo vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo – s obzirom na okolnosti – može li se tu još nešto učiniti jer zadnja dva do tri tjedna bilježimo kontinuirani rast cijena”, rekao je Plenković.

Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna blago pala jer se trgovci plaše slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, dok podršku cijenama pruža mogući embargo Europske unije na uvoz ruske nafte.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 0.75 posto, na 111.55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.65 posto, na 110.49 dolara.

Sve do petka cijene su bile u značajnijem minusu na tjednoj razini, no tog su dana skočile oko 4 posto, potaknute pregovorima u EU o embargu na rusku naftu i krizom na europskom tržištu plina koju su izazvali odgovor Moskve na zapadne sankcije i ukrajinska blokada rute za dopremu ruskog plina.

Moskva je, naime, na sankcije koje su joj već uvele zapadne zemlje odgovorila zabranom poslovanja s europskim podružnicama plinskog diva Gazproma, a krizu na europskom tržištu plina zaoštrila je i ukrajinska blokada važne tranzitne rute za dopremu ruskog plina.

“Cijene prirodnog plina u Europi rastu i to će se nužno preliti i na naftu. Visoku razinu cijena nafte vjerojatno će poduprijeti i eskalacija na fronti sankcija Rusiji”, napisao je Jeffrey Halley iz OANDA-e u osvrtu na situaciju na tržištima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Markotić u Dnevniku: Čeka se jesen i moguća pojava nove varijante virusa

Objavljeno

-

By

Zbog rata na istoku Europe i znatno bolje epidemiološke situacije, proteklih mjeseci manje govorimo o pandemiji, no  još se čeka s proglašenjem njezina kraja. Profesorica Alemka Markotić rekla je u Dnevniku HTV-a da se u lipnju očekuju prvi rezultati novih modificiranih cjepiva, a zaštita koju bi ona pružala trajala bi dulje i bila bi specifičnija prema varijanti koja kruži. U vezi s pandemijom vlada veći optimizam, ali i oprez, rekla je. 

Alemka Markotić rekla je da su generalno unutar inficiranih lakši oblici među mlađom populacijom, a prosječno je zadnjih dva mjeseca 20-ak hospitaliziranih. Riječ je o srednje teškim do teškim oblicima bolesti, a češće su to starije osobe s težim komorbiditetima i u pravilu necijepljeni.

– Situacija je puno bolja nego što je bila, ali je iznimno važno da se stariji i s oni s različitim kroničnim bolestima paze, rekla je. 

Naglasila je da se nitko ne žuri s proglašenjem kraja pandemije, spomenuvši da se u Južnoj Africi bilježi manji porast oboljelih od COVID-19 te da se čeka jesen i moguća pojava nove varijante virusa. 

– Omikron je prokužio veliki broj ljudi, a i značajan postotak ljudi u svijetu se cijepio, dodala je.

Na pitanje je li moguće da se razvije opasnija varijanta, odgovorila je da je uvijek sve moguće, ali da virusi traže kako preživjeti a da ne ubiju svog domaćina. 

– To je pitanje evolucije, kako naći način suživota, mi kako bismo se prilagoditi i zaštitili, a virusi kako preživjeti i replicirati se, a da ne izazivaju teže oblike bolesti. 

Kazala je da općenito vlada veći optimizam, ali i oprez. 

Nova, modificirana cjepiva

U lipnju se i očekuju prvi rezultati novih modificiranih cjepiva, a zaštita koju bi ona pružala trajala bi dulje i bila bi specifičnija prema varijanti koja kruži. 

– Veći proizvođači su se odlučili za omikron varijantu ili kombinacije s primarnim sojem virusa. Dosta znanstvenika ne misli da je to najbolja opcija jer bi radije bili fokusirani na varijante koje su izazivale teže oblike, Do jeseni se očekuju nova cjepiva, ali dobit će odobrenje samo ako se pokaže da su puno učinkovitija protiv cirkulirajućih varijanti u odnosu na primarno cjepivo koje je kreirano, objasnila je. 

Upozorila je da i ljeti možemo očekivati intenzivnije kolanje virusa, i to među mlađom populacijom, dok je u zimskim mjesecima cirkulacija virusa intenzivnija među osobama starijim od 45, 50 godina. 

– Tijekom ljeta mogli bi se povisiti brojevi, ali s blažim oblicima. Bitno je za to vrijeme izbjegavati kontakte, rekla je. 

Što je s biološkim naoružanjem?

– Stručnjaci za to područje to promišljaju cijelo vrijeme, svako ratno zbivanje donosi mogućnost takvog djelovanja. Određene zemlje imaju najopasnije mikroorganizme u svojim laboratorijima kao što su antraks, velike boginje, kuga, kolera. Te zaboravljene opasne bolesti mogu biti potencijalna prijetnja. Po UN-ovoj konvenciji biološko oružje je zabranjeno i svega 10-ak zemalja na svijetu nije je potpisalo. Konvencionalno oružje možete kontrolirati, ali kada jednom iz Pandorine kutije pustite nešto kao velike boginje ili slično, to vam se može vratiti kao bumerang. Nadam se da se takve situacije neće dogoditi, moglo bi opet doći do pandemija svjetskih razmjera, poručila je. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu