Connect with us

Hrvatska

Dan narcisa: Humanitarna akcija za žene oboljele od raka dojke

Objavljeno

-

Cvijetom Narcisa protiv raka dojke Foto: Franko Pavić
U Zadru na Narodnom trgu i u više od 30 gradova širom Hrvatske danas se obilježava Dan narcisa, kada udruge žena oboljelih od raka dojke na gradskim trgovima simbolično prodaju cvjetove narcisa, želeći upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli 2.300, a umre 900 žena.
Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ova manifestacija održava se pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci.
Svi zainteresirani mogli su sudjelovati u humanitarnoj akciji novčanom donacijom. Sav prihod ide za pomoć ženama oboljelim od raka dojke. U akciji Dan narcisa, cvijeta koji simbolizira buđenje života i nadu, osim narcisa po 20 kuna, prodavale su se narukvice i CD-i.
Cvijetom Narcisa protiv raka dojke Foto: Franko Pavić
U Hrvatskoj od raka dojke obolijeva svaka deseta žena, a više od trećine oboljelih umire jer se bolest prekasno otkrije. Iz udruge Europa Donna Hrvatska upozoravaju da je zabrinjavjuć podatak da je broj oboljelih i umrlih žena u porastu.
Organizator akcije udruga Europa Donna Hrvatska ovogodišnji je dan posvetila potrebi donošenja nacionalnog programa liječenja raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom, gdje bi svaka žena imala jednako pravo na optimalnu dijagnostiku, liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju te palijativnu skrb.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. senka wassmer-bajlo

    13. travnja 2011. at 18:22

    Krivo!!! Ne mora se trcati na operacije!!! Treba se kod vise lijecnika provjeriti stanje i dijagnoza. Lijecnici i medicinsko osoblje ne trce na rezanje, amputacije.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Većina Hrvata živi u vlastitoj nekretnini – znatno iznad prosjeka EU

Objavljeno

-

By

Pexels

Hrvatska je u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom građana koji žive u vlastitoj nekretnini, uz bok Rumunjskoj i Slovačkoj i Mađarskoj i znatno iznad europskog prosjeka, pokazuju podaci statističkog ureda za 2022. godinu.

Na razini EU-a 68 posto stanovništva živjelo je lani u vlastitom domu, a 32 posto u iznajmljenom stambenom prostoru, utvrdio je Eurostat.

Najviši je udio građana koji žive u vlastitoj nekretnini bilježila Rumunjska, čak 93 posto. Slijedi Slovačka s 92 posto.

Na trećem je mjestu Hrvatska s 91 posto građana koji su lani živjeli u vlastitoj nekretnini, a na četvrtom Mađarska s 90 posto.

Vlasnici su lani bili u većini u čak 26 zemalja EU-a, uz Austriju s gotovo ravnopravnim udjelom stanara i podstanara.

Samo u Njemačkoj podstanari su u većini, od 53,3 posto.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Poznato je kolike će božićnice dobiti radnici u trgovačkim lancima: Jedan je daleko najdarežljiviji

Objavljeno

-

By

Eurospin svoje zaposlenike ove godine daruje božićnicom koja je najveća u sektoru prodaje robe široke potrošnje u Hrvatskoj.

Poznati trgovački lanac iz Italije odlučio je svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 500 eura, piše Danica.

Poznati talijanski diskonter koji prodaje samo svoje robne marke u Hrvatsku je stigao 2020. godine. Danas imaju 23 prodajna mjesta i oko 440 zaposlenih. Eurospin je izravna konkurencija njemačkom Lidlu i to je jako dobra vijest za potrošače, ali i zaposlenike koji rade u trgovini.

Najveći trgovački lanac Konzum svojim će radnicima isplatiti 226 eura božićnice. Lidl je objavio kako će njihova božićnica iznositi 335 eura, a Kauflandova je 322 eura.

Spar i Plodine još nisu objavili iznose kojima će svoje zaposlenike počastiti za nadolazeće božićne blagdane.

Prema dostupnim podacima, Spar je ranijih godina isplaćivao božićnice u iznosu od oko 250 eura, a lanjska božićnica u Plodinama iznosila je 333 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Lidl povlači popularni adventski kalendar: Može biti opasan za zdravlje

Objavljeno

-

By

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu objavila je da je državni inspektorat opozvao proizvod “adventski kalendar 75g” zbog neoznačenog alergena kikirikija na proizvodu te ga je zbog toga trgovački lanac Lidil povukao iz maloprodaje.

Proizvođač “adventski kalendar 75g” koji nosi brojeva artikla 5512509 i 5512510, je KDC Pomorzanka iz Poljske.

S obzirom na to da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača, dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, objašnjava se.

I Lidl je na svojim stranicama obavijestio potrošače da se navedeni proizvod povlači iz upotrebe jer je proizvođač propustio na deklaraciji navesti alergen kikiriki, te dodaje da će kupcima novac vratiti i bez predočenja računa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu