Connect with us

Sport

"Jednog dana se više jednostavno nismo razumjeli"

Objavljeno

-

Vlade Divac i Dražen Petrović
Bili smo prijatelji, i onda jednog dana više nismo bili. I to je to”, tako je, bez puno riječi, Dražen Petrović u intervjuu za CNN pokušao opisati kako je puklo jedno prijateljstvo.
Dvadeset godina kasnije, scena zbog koje gotovo da smo zaboravili povod druženja s Vladom Divcem.
“Bili smo prijatelji, pa više nismo bili. Jednog dana se više jednostavno nismo razumjeli. I to je bilo to”, priča ikona srpske košarke, nakon Sabonisa i Ćosića, vjerojatno najbolji europski centar svih vremena.
U zagrebačkom Kaptol centru, uoči hrvatske premijere ESPN-ovog dokumentarnog filma “Jednom braća” strpljivo je primao jednog po jednog novinara. Profesionalac od glave do pete, a to u Divčevom slučaju nije malo, odgovarao je uz osmijeh i na najveće kontroverze oko odnosa koji su Amerikanci manje realno, a više profitabilno pretočili na platno. Ipak, kada smo ga pitali sjeća li se kako je njihov razlaz svojevremeno opisao Dražen, uslijedila je duga stanka. Sjetio se njegovih riječi i onoga što je sam maločas rekao.
“Rat se zahuktao, ja sam od svojih prijatelja tražio da i dalje budemo prijatelji. No, oni su htjeli da se nastavimo družiti kada se stvari malo srede.”
Je li vaš odnos zaista bio onakav kakvim ga prikazuje naslov filma?
“Zajedno smo krajem 80-ih otišli u Ameriku, bila je to teška godina za nas i jasno da smo se tako daleko, bez prijatelja i obitelji, oslanjali jedan na drugog. Mnogi nam nisu vjerovali da možemo uspjeti u NBA-u. Hrabrili smo jedan drugoga. Odlazak u NBA tada je bio kao odlazak na Mars. No, generacijski sam bio bliži s Dinom i Tonijem, s njima sam prošao kadetske, juniorske, pa i seniorske dane u reprezentaciji. No, Draženove dvije posljednje godine bio je to zaista OK odnos. Bili smo super.”
– Najdraže uspomene? Svakako period proveden u reprezentaciji, do svjetskog zlata 1990. u Argentini. Toliko se toga dogodilo…
Bilo je to vrijeme koje se našoj košarci teško više ikada može dogoditi. I u filmu se pokušalo opisati dominaciju ekipe koja je možda jedina mogla parirati Amerikancima. No, stvari su krenule drugim tijekom.
– Je li film realan? Priča kao takva jest, ali datumi, godine… Istina je da je dijelom amerikaniziran jer rađen je za to tržište. Ideja je došla od ESPN-a, meni se odmah svidjela jer djeca u Srbiji danas ne znaju tko je bio Dražen Petrović. To nije u redu. Drago mi je da su film radili Amerikanci, jer nisu potezali ni lijevo ni desno. To  bi ovdje izgledalo sasvim drugačije.
Mitski incident sa zastavom u Argentini?
– Tamo nije bilo mjesto ni hrvatskoj ni srpskoj zastavi. To uostalom nije ni bila hrvatska, već nacionalistička zastava. Reagirao sam na uvredu i zamolio da je se skloni sa strane. Nisam gazio ni palio, ne nosim upaljač dok igram košarku.
Ni danas ne razgovarate sa Stojkom Vrankovićem. Nema ga ni u filmu, a morao je biti, kao jedan od najvećih Draženovih prijatelja i suigrača.
– Žao mi je zbog toga. Ljudi koji su radili film kontaktirali su ga, ali je on odbio sudjelovati. Kasnije se predomislio, ali je bilo kasno, film je već bio gotov. Žao mi je zbog toga.  Istina je da ne razgovaramo, mnogo je tu stvari koje treba riješiti.
S Draženom je također želio riješiti mnoga pitanja. Nije stigao.
– I uvijek ću žaliti zbog toga. Bio sam jako tužan kada sam došao na njegov grob. Istina, nisam prvi puta stigao tek prilikom snimanja filma, bio sam i prije privatno kod njegovih roditelja. Uvijek je teško kad netko tako mlad ode, nisam mogao shvatiti da Dražena nema. Shvatio sam to tek kada sam došao na njegov grob. Toliko je toga mogao napraviti, danas bi sasvim sigurno bio jedan od najboljih Europljana koji su igrali u NBA ligi.
Danas situacija u regiji, kada je košarka u pitanju, nije bajna. Dapače…
– Nema se novca i to je glavni problem, kao i rad s mladima. Treba sve to vratiti u vrijeme Kreše Ćosića, koji je bio i moj mentor. Od hrvatskih igrača u startu ću istaknuti Tomića, jako mi se sviđa…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

ZLATNI ORLANDO / PK Jadera iz Dubrovnika sa četiri medalje!

Objavljeno

-

By

10./11.05.2024. na Međunarodnom plivačkom natjecanju Zlatni Orlando 2024 koje se održalo na 50m bazenu Gruž u konkurenciji 334 natjecatelja iz 43 kluba koji su došli  iz 10 zemalja: Hrvatske, BiH, Srbije, Crne gore, Mađarske, Sj. Makedonije, Njemačke, Ukrajine, Kosova, Albanije pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. boje PK Jadere branili su:  Andrija Kačanić (2007) i Mate Molnar (2008).

Mate Molnar (2008) je nastupio u 4 discipline i doplivao do 2 medalje. Na najvišu stepenicu postolja po zlatnu medalju penjao se u najdužoj disciplini programa 1500m slobodno (18:02.15) dok je do srebrne medalje stigao u disciplini 400m slobodno s vremenom 4:27.59., na 200m slobodno (2:05.09) plasirao se na 5.mjesto, a u disciplini 100m slobodno (57.24) zauzeo je 6.mjesto.

Andrija Kačanić (2007) je također nastupio u 4 discipline i doplivao do 2 medalje. U disciplini 50m leđno doplivao je do zlatne medalje s vremenom 28.56, dok se na dionici 100m leđno (1:02.95) izborio za brončanu medalju, dok je 10.mjesto zauzeo u disciplinama 50m slobodno (26.08) i 100m slobodno (55.75)

 
Nastavi čitati

Sport

Hajduk je jedini klub u SHNL-u koji osvaja više bodova u gostima nego doma

Objavljeno

-

Hajduk je proteklog vikenda odigrao još jednu utakmicu ispod očekivanja u SuperSport HNL-u. Remi 1:1 na stadionu Aldo Drosina protiv Istre, s imenima kao što su Ivan Perišić i Josip Brekalo u prvom sastavu, još je jedan razočaravajuć rezultat za splitsku momčad.

Hajduk je najveće razočaranje u SHNL-u u proljetnom dijelu sezone, koji je započeo na vrhu ljestvice. Jedna od zanimljivosti je da je splitski klub i jedini u ligi koji bolje igra u gostima nego na domaćem terenu. Bodom protiv Istre Hajduk je na gostovanjima ove sezone skupio 32 boda, dok je doma upisao tek 30.

Dinamo, koji je osigurao naslov prvaka, te drugoplasirana Rijeka skupili su po 41 bod u domaćim utakmicama. Dinamo je bio dosad najbolji na gostovanjima, skupio je 37 bodova, dok je Rijeka skupila 30 na stadionima koji se ne zovu Rujevica. 

 
Nastavi čitati

Sport

Hrvatski tenisač je bio pred pobjedom. Onda su na teren uletjeli prosvjednici

Objavljeno

-

Hrvatski tenisač Mate Pavić i Salvadorac Marcelo Arevalo plasirali su se u četvrtfinale parova na ATP turniru iz serije Masters 1000 u Rimu. U susretu drugog kola s uvjerljivih 6:1, 6:2 savladali pete nositelje, Meksikanca Santiaga Gonzaleza i Francuza Edouarda Roger-Vasselina.Meč je trajao oko sat vremena, ali jednako toliko je trajao i prekid koji su uzrokovali prosvjednici kada su pri rezultatu 6:1, 4:2 upali na teren te po njemu prosuli kemikalije. Čišćenje terena nije potrajalo dugo, ali osiguranje je moralo isprazniti tribine i uvjeriti se kako su svi “aktivisti” uklonjeni s područja kompleksa Foro Italica gdje se održava turnir.

Pavić i Arevalo dominirali su od početka, osvojili su prvih pet gemova, a kod izjednačenja u šestom imali i prvu set-loptu. Nisu je iskoristili, ali su mirno na vlastitom početnom udarcu priveli dionicu kraju. Neposredno uoči prekida napravili su i break za 3:2 u drugom setu, a nakon stanke su osvojili oba gema i dovršili posao. U četvrtfinalu će igrati protiv trećih nositelja, Amerikanca Rajeeva Rama i Britanca Joea Salisburyja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu