Connect with us

Nekategorizirano

"Tužiti ćemo se na rad odgovornih osoba iz zadarskog pravosuđa"

Objavljeno

-


Danas u dvanaest sati u hotelu Kolovare pravni zastupnik obitelji ubijenog zadarskog taksiste Igora Ćustića, Milan Petričić sazvao je tiskovnu konferenciju želeći na taj način ukazati na aljkavost i neodgovornost istražnog suca, sudskog vijeća, nakon jučerašnjeg puštanja iz pritvora Ćustićevog ubojice Elvisa Šopića.
Na samom početku tiskovne konferencije Petričić je zamolio prisutne medije da malo suspregnu nastojanja ulaska u obitelj stradalog Ćustića jer oni to jako teško podnose. Odluku o puštanju Šopića iz pritvora, kao ni presudu Županijskog suda, bila ona ispravna ili ne, Petričić nije htio komentirati. Ali je svoj komentar uputio na drugu stvar.
-Ja sam vas zamolio da na jednom mjestu u ovoj fazi komentiram nešto drugo. Nešto što mislim da zaslužuje i kratku analizu i komentar i to pravni koji se odnosi na ozbiljnost postupanja u ovom teškom i tragičnom slučaju. Obitelj, pravno formulirano, zamjera aljkavost u radu Županijskog suda, istražnog centra jer je istražni sudac nakon što je policija otkrila počinitelja, otkrila oružje i otkrila mjesto i tijelo stradalog, istraživanju motiva posvetio ne sate, ne dane, nego minute. Ono što se radilo broji se u minutama, istaknuo je Petričić prozivajući istražnog suca, da nije pratio ono što je jako bitno, a utjecalo je na kvalitetu i rezultat vještačenja, nije pratio ni obdukciju ni rad patologa.
-Zamjerio sam, da istražni sudac svoj rad od četiri sata i malo više očevida sveo na četiri rečenice, a u postupku kasnije nam se kaže da neki tragovi nisu dovoljno pregledani i istraženi. To sam zamjerio i pravno komentirao i smatram to drastičnim i strašnim propustima u ovakvom istraživanju teškog kaznenog djela koji utječu na utvrđenje istine, koji jednako mogu pogoditi zbog nemogućnosti dokazivanja i počinitelja i obitelj stradalog, naglasio je opunomoćenik obitelji ubijenog taksista Igora Ćustića, Milan Petričić.

Govoreći kako je u ponovljenom postupku sud brižljivo pokušao ocijeniti ono što je bio nalog Vrhovnog suda,to su motivi kaznenog djela.
-Koliko je uspio ili nije uspio ocijeniti će Vrhovni sud nije na meni da procjenjujem. Međutim moram prokomentirati a vezano je i za jučerašnju odluku, situaciju koju ponovno moram ocijeniti i aljkavošću i neodgovornošću iz pozicije obaveza koje sud i suci imaju. Zašto to kažem? Bez obzira što piše u rješenju Vrhovnog suda kod ukidanja ili puštanja optuženog Šopića na slobodu, jasno je da je pritvor ukinut jer je trajao dulje nego što po zakonu smije trajati. Ne bi trebala biti tajna da ako suci što znaju i moraju znati je koliko pritvor u ovakvim predmetima traje i koliko imaju vremena na raspolaganju kada Vrhovni sud ukine predmet radi novog suđenja. Očito to nije slučaj u ovom predmetu. Ali je nešto drugo slučaj, nastavlja dalje Petričić razgoljujući sasvim činjenice koje bacaju sasvim drugo svjetlo na sudski postupak u slučaju ubojstva zadarskog taksista Igora Ćustića i rad sudskog vijeća.
– Svjedoci ste bili ponovljenog suđenja, koje se se u više mjeseci odvijalo ako ništa drugo u onome što je i sud na kraju priznao, ponavljajući taj postupak u studenom mjesecu, u nezakonitom sastavu vijeća. Nekoliko mjeseci izgubljeno je dok se nije utvrdilo da sastav sudskog vijeća nije zakonit, pa je krajem studenog  ponovljeno suđenje, da bi na tom suđenju došlo do izmjene vijeća, od petero sudaca trojica porotnika su sjeli u sudnicu. Po prvi put i tog dana i drugog dana uključujući i završne riječi rasprava je počela iznova, istaknuo je da bi potom objasnio i na što je konkretno ogorčena obitelj ubijenog.
-Ono što izaziva ogorčenje obitelji, a ima i pravne posljedice je sljedeća činjenica. Troje sudaca porotnika koji imaju većinu u sudskom vijeću pa čak i mogu odlučiti protiv volje i mišljenja sudaca profesionalaca po prvi put su na raspravi, a ni oni ni sudsko vijeće u cijelosti nisu primijetili da na toj raspravi koja je trajala jedan dan u izvođenju dokaza i jedan dan za završne riječi, optuženi Šopić nije iznio obranu. To je njegovo pravo, a sud nije niti pročitao njegovu obranu. Pitanje obitelji koje ja formuliram kao njihov zastupnik glasi: koji je kalibar sudaca porotnika koji vrše tako odgovornu dužnost, koji u ovom predmetu imaju većinu u odlučivanju i odlučuju o ovako teškom predmetu, koji su sudili a da nikad u životu nisu čuli obrani optuženog Šopića? Neću to komentirati iz pozicije što ako to suci ne primijete. Iz pozicije prava i zakona jasno je da će se već radi toga i ovaj dva put ili tri put ponovljeni postupak i suđenje ponoviti i treći ili četvrti put iznova. Za obitelj, bez obzira kakva će biti odluka to je strašno i novo traumatiziranje, kazao je Milan Petričić dodavši kako je to također traumatično i za njega samoga.
-Traumatiziranje je za obitelj, a mogu reći i za mene profesionalno, ono što čujem jutros na kavici od novinara. I strašno je da to vi znate i strašno je da se to događa. A rekli ste mi doslovno, da znate kako je uredujući sudac u ovom predmetu, koji nije u zakonskom roku ni pisao ni otpremio presudu nego je i taj rok prekoračio,  izgleda vršio presiju na stranke u postupku da po mogućnosti prvi dan zakonskog roka napišu i predaju žalbu. U takvoj situaciji otvoreno postavljam jedno pitanje, što u ovom predmetu radi osiguranja zakonitosti rada na ovom predmetu obitelj pokojnog Ćustića može tražiti i očekivati ukoliko se ovakve nezakonitosti ne sankcioniraju? Dobro znate da ni zadarski Općinski ni Županijski sud nema predsjednika pa nema ni osobe koja to može sankcionirati,ističe Petričić, da bi na samom kraju iznio obavijest u ime ubijenog Ćustića.
-Pozvao sam vas da vas obavijestim da ću u ime obitelji stradalog Ćustića učiniti jedino ono što mogu,a to je potužiti se na mjerodavno mjesto tražeći utvrđenje odgovornosti onih odgovornih osoba iz pravosuđa koji su iz razloga koje sam vam naveo skrivili ovakvu situaciju. Koji na ovakav način aljkavo krše proceduru i pravila struke.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

JEDNOGLASNO: Marin Čavić je kandidat HDZ-a za načelnika Starigrada

Objavljeno

-

By

“Obavještavamo vas da je Općinski odbor HDZ-a Općine Starigrad donio jednoglasnu odluku da kandidat HDZ-a na prijevremenim izborima 12. veljače za Općinskog načelnika Općine Starigrad bude Marin Čavić (nad. Marko)“, izvijestio je javnost v.d. predsjednika OO HDZ-a Starigrad dr.sc. Zoran Šikić.

Marin (Marko) Čavić rođen je 1981., diplomirani je ekonomist, te aktualni pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Starigrad i Povjerenik Vlade RH za Općinu Starigrad.

Član je Hrvatske demokratske zajednice.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

“RESTAURATOR” U srijedu u Matici hrvatskoj projekcija filma Luke Klapana

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru i “Jedina solucija”, udruga za audiovizualnu djelatnost pozivaju na prikazivanje filma Luke Klapana: “Restaurator”

Film će se prikazati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u srijedu 14. prosinca, s početkom u 18:00.

Luka Klapan rođen je u Pridragi. Po završetku osnovne škole, odlazi na daljnje školovanje u Zagreb. 2013. godine  vraća se u rodnu Pridragu. Tijekom dugogodišnjeg življenja u Zagrebu i Zaprešiću bavio se slikarstvom i glumom u Zagrebačkom kazalištu mladih, a filmom i videom aktivnije se bavi od 2008. od kada je član Foto-Kino-Video-Kluba Zaprešić i Udruge FFVAL.

Luka Klapan snima, montira i režira svoje filmove koji se bave suvremenim društvenim i etnografskim temama. Do sada je snimo dvadesetak naslova kratkog i srednjeg metra uglavnom dokumentarnih od kojih su mnogi prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Njegovi filmovi koji tematiziraju događaje iz Domovinskog rata „Glas Medviđe“ i „Bruški martirij“ prikazivani su i na Hrvatskoj televiziji.

Kratki film Luke Klapana govori o liku i djelu gospodina Božidara Vidakovića koji je davne 1968. godine, poput mnogih svojih sumještana, iz rodnog Kožina, „trbuhom za kruhom“ to jest bježeći od siromaštva, otišao u bolji svijet. Za sobom je, poput mnogih Hrvata tada, i Božidar ostavio mnogobrojnu obitelj.

Film Restaurator  prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Hrvatskoj Poljskoj, Turskoj, Srbiji, Republici Kosovo i Italiji, a uvršten je i u HAVC-ov Katalog hrvatskih filmova za 2021. godinu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Horoskop za 20. listopada 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Pokazat će se da vaša najdraža osoba ima inventivne ideje. Prihvatit ćete ih i tako osvježiti svoju vezu.
KARIJERA: Osim male zbunjenosti povezane s vašim šefom, ništa vas posebno neće brinuti u vezi posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite u prirodu.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Obećanja koje ste dali ili primili, bit će održana, a vi spokojni, ispunjeni i zadovoljni u dragom vam društvu.
KARIJERA: Ne morate uvijek nalaziti razlog za prigovor. Za promjenu sagledavajte samo dobre stvari.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vaše promatranje drugih može biti naporno.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Sklad u emotivnom životu stabilizirat će vašu vezu s voljenom osobom i danas. Samci neka svakako izađu van. Bit će im lijepo.
KARIJERA: Vaša poslovna postignuća su sve očitija, tako da ne trebate brinuti zbog malih čarki i previranja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite dalje.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se zateći u većem društvu tako da će vaši nemiri s partnerom biti nazapaženi u gužvi ljudi.
KARIJERA: Iskoristite dane pred sobom da malo više razmislite o sebi i svom načinu ne-prihvaćanja suradnje s drugima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pametnom je dosta jednom.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Nastavit ćete nizati jedan za drugim ljubavne uspjehe. Oni u vezama blistaju, a samci su puni nade i izlaze.
KARIJERA: S radošću ćete privesti radni tjedan kraju svjesni da ste radili dobro i još bolje nadilazili izazove.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo na mali odmor.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Nastavljate dijeliti sreću, radost i zadovoljstvo svima oko sebe. Ako ste još sami, idite među ljude, pa makar samo do dućana.
KARIJERA: Povremeno će vam pasti na pamet stara sitna inventura koja je ostala nedovršena zbog nepristiglih informacija. No i to će se riješiti kad tad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživajte.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Ako ste odlučili biti ljubazniji, neka to bude iskreno. Svako pretvaranje odvest će vas korak nazad u odnosima.
KARIJERA: Analizirat ćete mogućnosti jedne poslovne suradnje s inozemstvom. Stvari još nisu definirane, nedostaju informacije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Bit ćete snalažljivi kako samo vi znate. Iz svoje mašte izvući ćete odgovor na svako pitanje partnera.
KARIJERA: Mnogi će vikend iskoristiti za istraživanje nepoznatog. Neki će to činiti na izletu, a drugi kroz duhovnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro ćete se provesti.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Kad bi zbrojili sve svoje ljubavne snove, shvatili biste da u posljednje vrijeme samo sanjate. Spustite se na zemlju.
KARIJERA: Oni koji rade u umjetničkim krugovima, danas će funkcionirati dobro. Svi ostali jedva će čekati da nekamo zbrišu s posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uspjeh u alternativnim terapijama.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Ono čega nema u vašim osobnim odnosima danas ćete uspješno nadomjestiti uz pomoć svoje mašte.
KARIJERA: Klimanje glavom nikom nije od koristi, ali i pokretanje revolucije nije najbolje rješenje. Treba razmisliti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki će zaplesati.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Oni koji čekaju glas u vezi ljubavi iz inozemstva, bit će u poziciji nejasnoće i morat će se strpiti noš neko vrijeme.
KARIJERA: Ako proanalizirate prethodni radni tjedan, možete biti sasvim zadovoljni. Barem vam posao ide od ruke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Usredotočite se na pozitivne stvari.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Neki će pozvati prijatelje u posjetu ili će otići k njima, te zajedno analizirati svoju ljubavnu situaciju.
KARIJERA: Ne postoji recept uspješnosti koji pokušavate naći, nego jednostavno treba raditi, a rezultati onda dođu sami po sebi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vrijeme je da odrastete.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu