Connect with us

Hrvatska

Slavko Šare i dalje poriče krivnju

Objavljeno

-

Suđenje Slavko Šare (Foto: Ivan Katalinić)
Već treći dan za redom ovog tjedna Slavko Šare iznosi svoju obranu pred sudskim vijećem Županiskog suda u Zadru obrazlažući detaljno točku po točku optužnice, odnosno, isplatnicu po isplatnicu. Naime, optužnica ga tereti da je tijekom 2002. godine kao načelnik opčine Galovac, skupa s ondašnjim donačelnikom Marijanom Burčulom i bivšim tajnikom Marinom Čosom zlouporabio položaj i ovlasti te oštetio Općinu Galovac za više sto tisuća kuna.
Šare je u svojoj obrani detaljno obrazlagao svaki pojedini trošak, svaki inkrinimirani putni nalog, svaku isplatnicu i dalje tvrdeći da nije naredio da se ispišu isplatnice s istim rednim brojem, različitih troškova na njima i za različite događaje. I dalje je tvrdio da je bilo intervencija, ne od strane njega, u blagajnički izvještaj, te da je dokumentacija vađena sve u svrhu da se njega inkriminira.
– Evo, nedostaje putni nalog  putovanja koje je stvarno realizirano i to dokazuje da je netko muljao s dokumentacijom i blagajničkim izvještajima, a to nisam bio ja. Svaki putni nalog je imao popratnu dokumentaciju troškova, a toga ovdje nema, samo se vide ubodi heftaricom,što dokazuje da tih dokumenata bilo, iznio je Šare.
Šare je ukazivao na nelogičnosti u blagajničkim knjigama u kojima se navodi uplata od strane Ante Raspovića u iznosu od 11.200 kuna, a uplatnice nigdje nije bilo. Te da je netko nastojao izravnati bilancu prihoda i rashoda i da su zato pisane lažne isplatnice. Ipak je konstantirano, od strane sudskog vijeća, da postoji uplatnica broj 71 u blagajničkom izvještaju za prosinac 2002. u kojoj se vidi da je uplačena donacijua u iznosu od 11.200 kuna.
Nadalje, Slavko Šare je nastavio iznositi obranu pod točkom 2C u kojoj ga terete da je naknadno sačinio i upotrijebio 16 blagajničkih isplatnica na ukupan iznos od 40.100,00 kuna u kojima je kao primatelje novca naveo imena više fizičkih osoba.
– Nisam napisao niti jednu isplatnicu, niti sam napisao broj na njoj ili naložio takav standard pisanja isplatnice, niti njihov slijed, porekao je Šare svoju krivnju za ovu točku optužnice.
– Već sam rekao da je do sredine ljeta blagajničke knjige vodio Nenad Bačić a onda je vođenje knjiga preuzeo knjigovodstveni servis koje je vodila Olivera Plavšin i uslijed toga moguće da su nastale ove nelogičnosti za koje se teretim. Moguće je da je na isplatnicama pisalo da u svrhu isplate piše nešto drugo nego na što se odnosi, ali tu isplatnicu nisam ja pisao niti potpisao, izjavio je Šare.
Suđenje se nastavlja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Iz trgovina se povlači sok od rajčice: Pronađeno više bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

Sok od rajčice – bio proizvođača Beutelsbacher, od 750 mililitara i s rokom trajanja 01.03.2026 povlači se zbog utvrđenog povećanog broja bakterija mliječne kiseline što posljedično može dovesti do fermentacije i kvarenja proizvoda, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Sok se prodaje u trgovinama BioPlanet u Splitu , koja poziva potrošače  da u poslovnicama vrate proizvodi u zamjenu za drugi proizvod ili uz povrat novaca.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

TOPLINSKI VAL / Zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije

Objavljeno

-

By

Pixabay

U utorak, 16. srpnja, u 20. satu zabilježena je nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh), objavio je dan poslije Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS). 

“U već gotovo dva tjedna dugom toplinskom valu zabilježena je još jedna rekordna, maksimalna potrošnja električne energije i novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS”, navodi se u priopćenju. 

Očekuju se novi maksimalni satni iznosi potrošnje 

– Iako se, prema planiranim vrijednostima, ne očekuje da bi danas trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li danas postignutu potrošnju električne energije u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s jučerašnjom u istom satu (3219 MWh), uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će danas biti dosegnut jučerašnji maksimalni satni iznos potrošnje električne energije, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju da će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije i dalje nadmašivati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Opskrba strujom bez teškoća

Iz HOPS-a ističu da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te kako ne očekuju probleme u redovitoj opskrbi električnom energijom. 

“Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela Nuklearne elektrane Krško”, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internetskim stranicama.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! / Zbog opasne bakterije iz prodaje povučen sendvič

Objavljeno

-

By

unsplash

Novi slučaj opoziva proizvoda zbog smrtonosne bakterije: nakon Studenca, prehrambene artikle povlače i Konzum te Mercator.

Mercator je u utorak obavijestio Upravu za sigurnost hrane Slovenije o preventivnom povlačenju sendviča Minute zbog moguće prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u jednom od sastojaka.

Riječ je o proizvodima Minute Mercator sendvič, piletina, 135 g, EAN 3838900909515, rok trajanja 17.07. i 18.07.2024. te Sendvič s pilećom salamom i svježim krastavcima Minute Mercator, 240 g, EAN 3838900838006, rok trajanja 18.07. i 21.07.2024. godine, prenosi Danica.hr.

Baciti sve

Proizvođač je Mercator, a zemlja porijekla Slovenija. U slovenskoj Upravi za sigurnost hrane kao razlog povlačenja navodi se moguća prisutnost bakterije Listeria monocytogenes u jednoj od komponenti sendviča.

“Potrošači ne bi trebali konzumirati hranu, već je baciti ili vratiti na mjesto kupnje“, ističu u Upravi.

Jedan od tih sendviča prodavao je i Konzum, sestrinska tvrtka Mercatora, a riječ je o Sendviču pileća prsa 134 g, Minute, proizvođača Mercator IP d.o.o., Delavska cesta 12, Slovenske Konjice, Slovenija.

Razlog povlačenja proizvoda je također moguća prisutnost bakterije Listerie Monocytogenes u sirovini.

“Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mjestu te smo proizvod uklonili iz prodaje. Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac.

Isprika kupcima

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, kažu danas u Konzumu.

Listeria je, inače, opasna jer može izazvati infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu