Connect with us

Nekategorizirano

Papini organi su relikvije

Objavljeno

-


Kardinal Ratzinger upisao se među donatore organa, ali nakon što je izabran za Papu ta je njegova odluka postala nevažeća, objasnio je njegov osobni tajnik mons. Georg Gaenswein u pismu njemačkim liječniku Geru Winkelmannu iz Unterhachinga pokraj Münchena. Naime, Gero Winkelmann potiče u Njemačkoj na doniranje organa i više je puta spomenuo kako je i kardinal Ratzinger upisan na popis donatora. Naime, kao kardinal, sadašnji se Papa u Njemačkoj upisao u knjigu donatora organa.
Papini organi su relikvije, pa prema tome nijedan papa ne može biti donator, darivati svoje organe za presađivanje bolesnicima. To je osnovno objašnjenje koje se iz Vatikana u posljednje vrijeme davalo u Njemačkoj na izjave kako je i Benedikt XVI. upisan kao donator organa.
Kardinal Ratzinger je 1999. kazao novinarima da se upisao na popis donatora organa jer doniranje organa smatra činom ljubavi i raspoloživosti. I kao Papa nije promijenio mišljenje. Kada je 2008. primio sudionike međunarodnog kongresa o presađivanju organa, Benedikt XVI. je doniranje organa nazvao “posebnim oblikom svjedočenja ljubavi”.
Bez obzira na uvjerenja Josepha Ratzingera, od kada je postao poglavarom Katoličke crkve više se ne može smatrati donatorom organa. Papa pripada univerzalnoj crkvi i njegovi organi se smatraju relikvijama, pa ne mogu biti donirani za presađivanja.
Kada je umro papa Ivan Pavao II., Vatikan je odmah opovrgao glasine da će neki organi, srce na primjer, biti izvađeni iz njegova tijela da bi postali relikvijama u Poljskoj. Posmrtni ostaci Karola Wojtyle posebno su tretirani kako bi bili što bolje i dulje očuvani.
Do početka 20. stoljeća vadili su se organi iz papinih tijela kako bi ona bila što bolje očuvana. Ti organi zatim su se stavljali u posebne posude i pohranjivali u crkvi svetih Vincenza i Anastasija koja se nalazi na Trgu fontane di Trevi u Rimu. Taj običaj je ukinuo Pio X. (1903-1914.). Da bi što bolje sačuvao tijelo pape Pia XII., njegov je liječnik Galeazzi Lisi 1958. smislio metodu konzerviranja posmrtnih ostataka bez da iz njih izvadi organe. Ta metoda je dovela do toga da je tijelo Pia XII. odmah pozelenilo i ubrzo se raspalo.
Agencija VLM

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nekategorizirano

Ministarstvo obrane u vojnu službu prima 300 vojnika/mornara, ovo su uvjeti

Objavljeno

-

By

Izvor: MORH/J.Kopi, T.Brandt

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za ugovorni prijam u djelatnu vojnu službu 300 vojnika/mornara.

U vojničku službu u trajanju od dvije godine kandidate se prima s početkom službe 5. listopada.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Posebni uvjeti za prijam podrazumijevaju najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, do 30 godina života te uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok.

U vojničku službu mogu se primiti i bivši ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu ako nisu stariji od 40 godina, uz zadovoljavanje propisanih uvjeta.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem (Ilica 256, 10 000 Zagreb) u roku od osam dana računajući od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Više informacija može se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane (www.morh.hr), telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

JOŠ JEDAN ZADRANIN PRIJAVLJEN ZA ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI U vrijeme propisane samoizolacije, 38-godišnjak došao u stanicu za tehnički pregled

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Naime, sumnjiči ga se da je 24. kolovoza 2021. godine u Zadru došao na stanicu za tehnički pregled u vrijeme dok mu je bila izrečena mjera “Covid – liječenje u kući” u trajanju do 26. kolovoza 2021. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DEMANTIJ IZ ZADARSKE BOLNICE Dr. Čulina: “Cijepljeno je 71 posto naših liječnika!”

Objavljeno

-

By

Nakon objave dijela medija da je čak polovica liječnika Opće bolnice Zadar odbila cijepiti se protiv koronavirusa, oglasili su se demantijem iz ove zadarske ustanove.

Demantij koji potpisuje ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina, donosimo u nastavku:

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu