Connect with us

Hrvatska

Samo u HDZ-u sigurni u promjene – svi ostali sigurni u sebe!?

Objavljeno

-

Izbori za MO 2010 (Foto: Ivan Katalinić)
Krajem ove godine Hrvatsku očekaju parlamentarni izbori na kojima će mnogima doći na naplatu sav njihov dobar ili loš rad kroz protekle četiri godine. Hoće li se isto i na koji način reflektirati i na moguće promjene na lokalnim stranačkim razinama, pitali smo prve ljude vodećih političkih stranaka.
Željko Lončar (Foto: Žeminea Čotrić)
Željko Lončar (HDZ):
– To je teško pitanje. Po našem Statutu, lokalni izbori bi trebali biti prije parlamentarnih izbora, ali mi nemamo takvih najava. Znači – biti će poslije parlamentarnih izbora. Bit će promjena, očekujem da hoće. Ne vjerujem da će sve ostati isto.

  Omerka Šarić Frantin (foto: Žeminea Čotrić)
  Omerka Šarić (SDP)
  – Po našem Statutu, unutarstranačke lokalne izbore održali smo lani. Sljedeći su tek za tri godine. Nakon parlamentarnih izbora su izbori na nivou SDP-a Hrvatske. Ne očekujem promjene u zadarskom SDP-u.
  Željko Predovan (foto: Žeminea Čotrić)
  Željko Predovan (HSLS):
  – Mi smo izbore tek imali u devetom mjesecu. I Zadar i Zadarska županija dobili su rukovodstvo koje je osnovano prije pola godine. Tek smo se formirali i sve ide u željenom pravcu. Na lokalni HSLS parlamentarni izbori neće utjecati.

   Đani Bunja (Foto: Ivan Katalinić)
   Đani Bunja (HSP)
   – Mi smo u devetom mjesecu prošle godine imali izbore na lokalnoj razini. Spremni smo za parlamentarne izbore na koje izlazimo sami, u našoj izbornoj jedinici. Sigurno je da će rezultat na parlamentarnim izborima u znatnoj mjeri odrediti budućnost lokalnog HSP-a. Pozitivan ili negativan rezultat na parlamentarnim izborima može donijeti određene promjene.

    Vesna Sabolić (Foto: Ivan Katalinić)
    Vesna Sabolić (HNS)
    – Mi smo imali lokalne unutarstranačke izbore, za grad i za županiju. Vjerujem da ćemo imati dobar rezultat na parlamentarnim izborima, pa ne očekujem povoda za izvanredne unutarstranačke lokalne izbore.

     Josip Zubović (HSS)
     – Kod nas se, po Statutu, nakon lokalnih izbora vrše i lokalni unutarstranački izbori, a nakon parlamentarnih određuje se novo rukovodstvo. Mislim da smo napravili ono što smo trebali. Kod nas ne bi trebalo biti nikakvih promjena u stranici na lokalnoj razini nakon parlamentarnih izbora.

       
      Nastavi čitati
      Kliknite za komentar

      Ostavite komentar

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

      Hrvatska

      Iz MUP-a otkrili koliko vozača ima negativne bodove i gdje ih je najviše

      Objavljeno

      -

      By

      U prvih šest mjeseci ove godine vozačima u Hrvatskoj izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova, u najvećem broju slučajeva zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

      Nedavno smo pisali o tome kako vozači jednostavno mogu provjeriti imaju li na svome kontu negativnih bodova za počinjenje težih prometnih prekršaja.

      Vozaču je dovoljno da OVDJE, na stranicama MUP-a, unese serijski broj svoje vozačke dozvole, a potom i generiranu lozinku te dozna dokad mu je dozvola važeća, ima li i koliko negativnih prekršajnih bodova te izrečenih zaštitnih ili sigurnosnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

      Ove godine 372.000 prekršaja

      Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozačima sa skupljenih 12 negativnih bodova, a mladim vozačima (do 24 godine starosti) s 9 negativnih bodova, ukida se i oduzima vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani.

      Na naš upit, iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) rekli su nam da je u 2023. godini utvrđeno 760.373 prometnih prekršaja, uključujući i prekršaje u prometnim nesrećama, dok ih je u prvom polugodištu ove godine utvrđeno 371.958. Najviše je utvrđenih prekršaja bilo zbog vožnje brzinom većom od dopuštene, nekorištenja sigurnosnog pojasa, alkoholiziranosti vozača, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje te upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom.

      Negativne bodove ima 96.000 vozača

      Za prekršaje počinjene tijekom prošle godine izrečeno je 96.178 negativnih prekršajnih bodova, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova. U najvećem broju slučajeva, negativni bodovi izrečeni su za vožnju pod utjecajem alkohola.

      MUP nam je dostavio i tablicu s trenutnim stanjem negativnih prekršajnih bodova, razvrstanih prema broju bodova i prema policijskim upravama gdje su izrečene.

      U Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna vozača, a njih 96.052 ili oko 4 posto ima negativne bodove. Pribrojimo li im vozače s hrvatskim državljanstvom kojima je prebivalište izvan Republike Hrvatske, 96.412 vozača ima negativne bodove.

      MUP RH

      U Zagrebu 22.365 vozača s kaznenim bodovima

      Najviše je vozača s tri negativna boda na kontu – njih čak 57.268, a potom onih sa šest negativnih bodova – njih 13.322. Više od 9 negativnih bodova skupilo je 4.048 vozača.

      Najviše negativnih bodova izrečeno je, naravno, na područjima policijskih uprava gdje je i najveći broj stanovnika. Prednjači Grad Zagreb s 22.365 vozača s negativnim bodovima, slijede Splitsko-dalmatinska županija (13.410), Osječko-baranjska (6.710), Primorsko-goranska (4.682) te Istarska (4.617). Najmanje je vozača s negativnim bodovima na području Ličko-senjske (924) te Požeško-slavonske županije (2.217).

       
      Nastavi čitati

      Hrvatska

      Drama na nebu iznad Hrvatske, avion nije odgovarao kontroli leta, dignuti MIG-ovi

      Objavljeno

      -

      By

      Na nebu iznad Hrvatske odvijala se prava drama kada je maleni zrakoplov ušao u naš zračni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta. Obaviješten je i MORH te su dignuti nadzvučni lovci presretači MiG-21.

      Zrakoplov Piper PA-24 u nedjelju je oko 10:50 ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta niti nakon desetak ponovljenih upita, piše Dnevnik.hr.

      U presretanje jednomotornog zrakoplova poslan je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih zrakoplova 91. krila HRZ-a, koji je presreo Piper te u okolici Slunja završio s akcijom, objavio je AvioRadar.

      Nije uspostavljena radioveza

      Taj incident potvrdila je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

      “Dana 21. 7. 2024. zrakoplov registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom zrakoplova nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radioveza. U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim zrakoplovima. Zrakoplov je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH, koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu.”

      Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radiostanica spornog zrakoplova bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa zrakoplovom.

       
      Nastavi čitati

      Hrvatska

      Odu na odmor i napuste ih: Dumovec puca po šavovima i poziva da udomite ove slatkiše

      Objavljeno

      -

      By

      Azil Dumovec

      U ovim vrućim danima više desetaka poziva dnevno prima Sklonište Dumovec zato što vlasnici pasa i mačaka napuštaju životinje kada odlaze na godišnji odmor, dok istovremeno Azil Dubrovnik, za razliku od zimskih mjeseci, bilježi manji priljev četveronožaca.

      U zagrebačko sklonište dolaze psi iz cijele Hrvatske, pa čak i iz susjednih zemalja. Dumovec svakoga jutra zaprima telefonske prijave o napuštenim četveronožnim ljubimcima pa sada situacija postaje neizdrživa, rekla je voditeljica skloništa Tatjana Zajec.

      S obzirom na to da je Dumovec na rubu pucanja, tamošnji zaposlenici snalaze se na razne načine kako bi zbrinuli pse i mačke. Uglavnom ih prosljeđuju privremenim udomiteljima ili zamole pronalazače da ih čuvaju bar neko vrijeme.

      Zajec kaže da čipiranje pasa nije utjecalo na njihov priljev u sklonište, jer uglavnom se u njemu nalaze oni koji nemaju čip tako da se vlasnicima ne može ući u trag.

      „Oni koji ih ne čipiraju rade to zato jer unaprijed razmišljaju da će ih jednog dana ostaviti“, tvrdi voditeljica Dumovca, skloništa u kojem se trenutno nalazi 130 pasa i 30-tak mačaka. Situaciju u kojoj se nalaze nazvala je dramatičnom.

      Što ako želim udomiti? U slučaju da se odlučite na udomljavanje neke od ovih slatkih njušaka, zaposlenici Dumovca apeliraju da se javite na adresu udomljavanje@dumovec.hr.

      Koprivnica

      S druge strane, vlasnik dvaju skloništa za pse u okolici Koprivnice Ivan Čolak kaže da je čipiranje pridonijelo tome da se u manjem broju napuštaju životinje s odlaskom na godišnji odmor.

      Ipak, još ima onih koji se u ljetnim mjesecima odriču životinja o kojima bi morali brinuti. U dva skloništa Veterinarske stanice Koprivnica trenutno se nalazi 300 do 320 pasa iz Koprivnice i nekoliko općina Koprivničko-križevačke županije.

      “Baby boom” štenaca u Dubrovniku

      Sasvim drugačije informacije stižu iz našeg najjužnijeg skloništa za pse Azila Dubrovnik. Njegova voditeljica Ana Ivelja kaže da, za razliku od skloništa na kontinentu, u ljetnim mjesecima bilježe manji broj napuštenih životinja.

      „U proljeće smo imali ‘baby boom’ jer smo dobili 30 štenaca pa smo se bojali što ćemo s njima“, kaže Ivelja ali, srećom, svi štenci do jednoga pronašli su svoj dom.

      Trenutno se u Azilu Dubrovnik nalazi 46 pasa koji su teže udomljivi jer se radi o starijim životinjama ili onima kojima je potrebna socijalizacija. No, nerijetko i takvi psi nalaze svoj dom, čak i izvan Hrvatske.

      Ivelja objašnjava da surađuju s udrugama iz Njemačke i Velike Britanije koje im nalaze udomitelje. Striktno se pazi gdje će pas završiti iako su, primjerice, u Velikoj Britaniji zakoni o udomljavanju kućnih ljubimaca puno stroži od naših.

      Primjerice, u Britaniji nije moguće udomiti psa ako se pokaže da bi njegov potencijalni vlasnik izbivao iz kuće duže od četiri sata dnevno.

       
      Nastavi čitati
      Oglasi
      Oglasi
      Oglasi
      Oglasi

      U trendu