Connect with us

Hrvatska

Nastavljeno suđenje carinicima

Objavljeno

-

Tomislav Šarić (foto: Z NET/ Žeminea Čotrić)
Na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljen sudski postupak koji se vodi protiv deset optuženika, od čega sedam carinika, te Aleksandre Grgić, vlasnice i komercijalistice TO Sentum Zadar. Optužnica ih tereti za počinjene malverzacije kojima je pogodovano tvrtki Sentum prilikom carinjenja veće količine uvezenog šećera, čime je na kraju državni proračun oštećen za više od 1,6 milijuna kuna.
Vlasnika poduzeća Sentum Tomislava Šarića i njegova komercijalista Aleksandra Lodija tereti se da su Aleksandru Grgić, zaposlenicu otpremničke tvrtke “Intereuropa logističke usluge” u Zadru, potaknuli da iskoristi svoj položaj i da u carinskim deklaracijama prikaže kako je riječ o nečistom šećeru za daljnju proizvodnju, umjesto o čistom konzumnom šećeru.  Ona je, tako, u razdoblju od 20. lipnja do 17. kolovoza 2005. godine napravila ukupno 31 lažnu carinsku deklaraciju upisujući niži tarifni broj carinske tarife na osnovi kojih je kasnije Carinarnica Zadar, Carinska ispostava Gaženica, tu robu i carinila.
Peru Klanca, carinika kontrolora, kao četvrtoptuženog tereti se da je znao kako je riječ o neistinitim deklaracijama, a ipak je ovjerio i potpisao takve deklaracije. Za isto djelo i u istom vremenu terete se i Anđelo Šimičić, Aurelio Kalmeta, Oleg Vlahov, Tomislav Pavlović, Luciano Jelenković i Nenad Bobić-Picić.
U prijašnjem postupku utvrđeno je da carinici Aurelio Kalmeta i Anđelo Šimićić nisu imali stručnu osposobljenost da obavljaju posao carinika kontrolora, odnosno za obavljanje njihovog posla potrebna je visoka stručna sprema, a njih dvojica je nemaju.
Carinski postupak započinje prihvaćanjem deklaracije, pa glede te deklaracije proveden je 31 postupak, kako je postupkom carinske kontrole utvrđen carinski dug koji je poslan zadarskom dužniku 2006. godine te da je utvrdio kako zadarska carinarnica nije naplatila dug iz bankovne garancije, što je trebalo, ali se u jednom trenutku odustalo od naplate duga i krenulo s ovrhom.
Od Carine je bilo zatraženo pisano očitovanje zašto nije došlo do isplate duga putem bankovne garancije, a u s vezi s tim ispitani su Ante Bajlo i Ivica Knez.
Svjedok Ante Bajlo, predsjednik Carinske uprave rekao je:
– Carinik kontrolor mora imati visoku stučnu spremu, ukoliko u carinskoj ispostavi nema dovoljno kadrova za obavljanje carinika kontrolora carinik I. vrste od predstojnika carinske ispostave mora tražiti rješenje za te poslove. Koliko se sjećam u slučajevima uvoza šećera takvo što nije traženo. Tako je u tom razdoblju u Carinskoj ispostavi Gaženica bio Oleg Vlahov, rekao je Bajlo i dodao:
– Točno je da sam ja stavio prijednog da se naknado utvrđeni carinski dug naplati putem bankovne garancije. Ali sam od toga odustao 29. ožujka 2006. jer se naknadno utvrđeni carinski dug nije mogao naplatiti putem bankovne garancije. Pri tome sam se vodio člankom 230 i 202 stavka 2 Carinskog zakona. Uputa od Središnje carinske uprave došla je 20. veljače 2008. godine. Nakon 29. ožujka 2006. ja sam poduzeo radnje u vidu naplate naknado utvrđenog carinskog duga jer sam zbrinjavao rješenja i dopunu 24. travnja 2006. koja su se odnosila na naplatu carinskog duga. Temeljni smisao bankovnog jamstva je naplata potencijalnog carinskog duga, u konkretnom slučaju to jamstvo obuhvaća naplatu duga po JCDU. Naknadno utvrđeni carinski dug ne ulazi u jamstvo jer nije uveden u carinsku deklaraciju. Ne znam zašto je naknadno utvrđeni carinski dug naplaćen uz isoke kamate.
Na pitanje kako su Andro Šimičić i Aurelio Kalmeta mogli obavljati polove carinskog kontrolora glede određenog uvoza inkriminiranog šećera, svjedok optužbe Ivica Knez odgovor nije mogao dati budući da u Carinarnici Zadar nikada nije došao nikakav upit ni odluka o imenovanju za obavljanje poslova carinske kontrole.
Na saslušanje su pozvana i dvojica vozača koja su prevozila inkriminiani šećer.
Zoran Međeši, VKV vozač , potvrdio je da je vozio kamionom šećer iz Vukovara za Zadar, ali da do luke, odnosno, Carinarnice u Gaženici nikada nije došao, nego da je šećer istovarao negdje u gradu.
– Prvi put kad sam došao u Zadar dočekao me je taj Alesandro i rekao mi gdje ću iskrcati taj šećer, rekao je Međeši.
Na upit suca da pokaže dotičnog Alesandra, svjedok je pokazao prvooptuženog Šarića, tvrdeći da je prošlo dugo vremena od tada kada je prevozio sećer. Međeši je tada prevozio za Vladu Papuga i jedini kontakt koji je imao bio je da se javi Alesandru, on je i potpisivao tovarne listove.
– Jedino sam znao da vozim šećer, meni nitko nije spominjao carinu niti carinjenje šećera. Taj šećer sam uvijek istovarao u Zadru a ne u luci Gaženica i na tom mjestu nikakvog carinjenja nije bilo, izjavio je Zoran Međeši.
Drugi svjedok , Vladan Milanović potvrdio je da je vozio kamion u dvije, tri ture prema Zadru, ali da je prevozio brašno.
– Ja sam iz mlina iz  Đakova u Zadar prevozio brašno, i svaki put bi me u Zadru dočekao gospodin Alesandro i onda smo taj teret išli istovariti u tri pekare, a pola kamiona smo istovarili u jednoj kući u koju sam jedva uvezao. U tovarnom listu koji sam koristio pisalo je da vozim brašno, izjavio je Vladan Milanović.
Na upit suca da li je siguran da je vozio brašno svjedok je odgovorio potvrdno jer su se neke vreće znale rasuti, a svjedok ga je prepoznao i dotičnog Alessandra.
Suđenje se nastavlja sutra.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu