Connect with us

Hrvatska

Luksuz zvan skijanje ni gradonačelnik ne voli

Objavljeno

-

Zvonimir Vrančić i Ana Lovrin (foto: Žeminea Čotrić)
Pitali smo poznate Zadrane gdje i kako namjeravaju provesti božićne blagdane. Većina će ih provesti u krugu obitelji i prijatelja, a Badnjak će izgleda svi ujutro ako ne bude radni provesti u gradu s društvom.
Tako će gradonačelnik Zvonimir Vrančić jutro na Badnjak provesti u gradu, a za njim će uredno ići i Dražen Grgurović. Većina će kako kažu provesti tradicionalno božićne blagdane u krugu obitelji. Omerka Šarić (SDP) kao prava domaćica na Badnjak će kuhati i spremati delicije za svoju obitelj i blagdane provesti s njima. Gradonačelnik već godinama ne ide na Ponoćku kao što to uredno svake godine radi Omerka Šarić, već će na Božić otići na misu u katedralu. Kao i ostali, božićne blagdane svi namjeravaju provesti doma u krugu obitelji.
Đani Bunja (Foto: Ivan Katalinić)
Ana Lovrin tako nam je otkrila kako svake godine za Badnjak sprema bakalar, a za Božić tradicionalno za svoju obitelj božićnu sarmu i tuku. Đani Bunja, zadarski dožupan božićne blagdane provest će kod svoje obitelji u Dragama. Djecu će odvesti negdje na snijeg u blizini Zadra.
Naši poznati Zadrani izgleda ne vole snijeg ni skijanje iako su među rijetkima koji to sebi mogu priuštiti. Valjda nemaju vremena zbog posla, a kako nam je Omerka Šarić otkrila nikad nije ni otišla na skijanje jer “mrzi snijeg”.
Ana Lovrin tako već od studentskih dana ne ide na skijanje jer njezin suprug ne voli snijeg, a more mu je kako kaže najdraže i zato će provesti zimske dane na otoku u kući s pogledom na more.
Dražen Grgurović na skijanje ne želi jer se boji ozljeda. Kaže kako više voli nogomet, koji igra često sa svojim društvom, pa zbog mogućih ozljeda na skijanju ne želi ugroziti najdražu rekreaciju.
Naš gradonačelnik već godinama nije otišao na skijanje iako je to nekada radio.

Marija Mazija (Foto: Ivan Katalinić)

Marija Mazija trenerica žkk Zadar (Foto: Ivan Katalinić)


Zadarski diplomat u mirovini, Ivica Maštruko, kaže kako u njihovoj obitelji nema posebnih tradicija već da se na taj dan okupi cijela obitelj na ručku. Ističe kako snijeg nije za mediterance, pa tako ni on ne voli snježne radosti, a na skijanje niti ne pomišlja. Zato će trenerica ŽKK Zadra Marija Mazija na Badnjak ujutro sa svojim prijateljima provesti u gradu kao što to već i postaje mladim Zadranima običaj. Skupljanje u kafićima i šetnja gradom s prijateljima već je postala tradicija ovog grada. Mazija će zato i na skijanje na Kupmres provesti Novu godinu, a kako sama i kaže nada se dobrom provodu.
I poznati Zadrani tako će kako kažu ove blagdane provesti tradicionalno u krugu svoje obitelji, jer kako svi ističu, ipak je te obiteljski blagdan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. a ono

    23. prosinca 2010. at 19:04

    Daboga cila vlada provela praznike u bolnici zarazeni klamidijom koju ce vjerovatno pokupiti sudeci po tome koliko nas je** u su**

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Izbjegnite prevare kod prelaska eura: Osam savjeta da vas ne opelješe…

Objavljeno

-

By

Brojimo sitno do početka korištenja eura kao nove službene valute u Hrvatskoj. Dvojne cijene proizvoda i usluga gledamo već od rujna, a od 1. siječnja počinjemo i plaćati eurima te ćemo isključivo eure dobivati kao ostatak.

Da se Hrvati naveliko pripremaju za ovu značajnu promjenu u svakodnevnom životu svjedoči i navala na pakete euro kovanica koje su puštene u prodaju s prvim danom prosinca. Iako se do kovanica može lako, tek šetnjom do obližnje poslovnice Fine ili Hrvatske pošte, ono što brojne građane uistinu žulja oko uvođenja eura jest strah da u cijelom procesu ne ostanu kratkih rukava. Iz tog razloga istražili smo na što posebno trebamo obratiti pažnju nakon što sat otkuca prve minute 2023. godine.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i voditeljica projekta Tajni kupci, izdvojila je za N1 osam najvažnijih savjeta kako se zaštititi.

Nabavite paket kovanica
“Poželjno bi bilo da si građani već sada polako pripremaju određene količine eura kako bi izbjegli gužve kojih će sigurno biti pred kraj godine”, kaže naša sugovornica, koja također podsjeća i da se kovanice mogu kupovati od 1. prosinca u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine.

“Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se”, kazala je Knežević.

Kusur samo u eurima
Prva dva tjedna, odnosno od 1. do 14. siječnja moći će se plaćati u kunama i eurima, ali vodite računa da povrat ostatka novca uvijek mora biti u eurima.

“Ne treba pristajati na izgovore trgovca da nema eura i da će vratiti kune”, ističe predsjednica HUZP-a.

Bankomati bez provizije
Knezović ističe i da je važno znati da neće svi bankomati moći odmah od ponoći 1. siječnja 2023. davati eure te je stoga važno znati da se od 15. prosinca do 15. siječnja može na svim bankomatima podizati novac bez provizije.

Automatska konverzija najjednostavnija opcija
“Kune koje građani imaju kod kuće mogu položiti na račun u svojoj banci ili otvoriti račun, ako ga nemaju, i položiti kune koje će se automatski 1. siječnja zamijeniti u eure bez ikakve naknade”, pojašnjava Knezović.

Lažne novčanice
Ističe da se treba čuvati mijenjanja novca po primamljivim ponudama jer, kako objašnjava, postoji mogućnost da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Lažni službenici na vratima
Osim uvaljivanja krivotvorenih novčanica, za očekivati je da će prevaranti novonastale okolnosti na koje građani nisu naviknuti iskoristiti i za druge vrste prevara, primjerice prilagođavajući već ustaljeni oblik prevara na kućnom pragu.

“Ne otvarati vrata osobama koje se predstavljaju kao bankarski ili policijski službenici i hoće pomoći oko zamjene kuna. Niti bankarski, niti policijski službenici ne hodaju po stanovima i kućama. U slučaju telefonskog poziva treba provjeriti identitet osobe koja se javila”, kazala nam je Knezović koja savjetuje u tom slučaju nazvati banku ili policiju.

Samo jedan tečaj, razlike nedozvoljene
Dobro je znati i da je samo jedan tečaj ispravan te prema njemu 1 euro iznosi 7,53450 kn. Ne pristajte na zamjenu koja se vrši prema tečaju koji se razlikuje od ovog jer se fiksni tečaj ne mijenja.

Bunite se!
Sve što nije u skladu s prethodno navedenim informacijama nelegalno je i lovce u mutnom trebate prijaviti. Predsjednica HUZP-a Ana Knezović građane poziva da sve uočene nepravilnosti i nezakonitosti prijave Državnom inspektoratu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava upozorava građane: Ne nasjedajte na ovu poruku!

Objavljeno

-

By

Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primjećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov: “Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren” te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna Uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/​

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Pepca povlače kalupe za kolače! Ne koristite ih

Objavljeno

-

By

Izvor: Ilustracija/Unsplash

Opozivaju se silikonski kalupi za muffine iz Pepca, podrijetlom iz Kine, zbog povećane količine hlapljivih organskih spojeva, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata RH.

Kalupi oznake SKU31053101, ORD00600442_01, STYLE310531, A/Y22 nisu u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom i stavljanju izvan snage direktiva 80/590/EEZ i 89/109/EEZ.

Kalupe za muffine proizvodi kineska tvrtka Ningbo General Union CO.,LTD., uvoznik je  Pepco Poland, a proizvod stavlja na tržište: Pepco Croatia d.o.o., , Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu