Connect with us

Hrvatska

Atana Grbić: "Tražimo rušenje studije za cementaru jer smo prevareni!"

Objavljeno

-

Atana Grbić (foto: Žeminea Čotrić)
Inicijativa građana Obrovca i udruga Eko Zadar pozivaju građane Zadra, koji to još nisu učinili, na još jedan krug potpisivanja peticije protiv izgradnje tvornice cementa “Brčić-Fassa” u Kruševu kod Obrovca. Peticija će se potpisivati na Narodnom trgu u Zadru u petak od 9 do 13 sati.
– Zasad imamo prikupljeno oko tisuću potpisa. Osim samog potpisivanja peticije, važno je da građani budu točno obaviješteni o onome što se događa u Zadarskoj županiji. Ono što je trebalo biti tvornica vapna i žbuke, pokazalo se da će ipak proizvoditi cement. Županijskom izaslanstvu je u Italiji pokazana tvornica žbuke Fassa, a kod nas će izgraditi cementaru. Naši su županijski čelnici tako prevareni i sada, kada bi dali potporu nevladinim udrugama i građanskim inicijativama, to bi značilo njihovo priznanje, objašnjava Atana Grbić, predsjednica udruge Eko Zadar.
Na primjedbu dožupana Stanka Zrilića, koji je na Kolegiju župana rekao da su “ekološke udruge produžena ruka politike”, Grbić je odgovorila kako to nije istina.
– Ja sam u stranci Zelena lista, ali ova akcija je isključivo građanska i nestranačka.
Župan Stipe Zrilić je već u nekoliko navrata istaknuo kako je “zanimljivo da je studija o utjecaju na okoliš buduće tvornice u Kruševu, koju su izradili stručnjaci, bila na javnom uvidu i nitko se tada nije javio”.
Grbić tvrdi kako nitko od njih nije ni znao za promjenu projekta i novu studiju.
– Prije više od dvije godine bila je izrađena prva studija i u njoj se nije spominjala proizvodnja cementa. Nitko se nije žalio. Tek smo nedavno, sasvim slučajno saznali kako su promijenili čitav projekt i provukli novu studiju, no nitko od nas o njoj nije bio informiran. Nakon što smo je vidjeli, smatramo da je ona neodrživa. Tražimo rušenje studije, odgovara Atana Grbić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. toni

  10. prosinca 2010. at 9:52

  Koje stručne kvalifikacije posjeduje mlada dama kad je toliko pametna? Ona je samo željna medija,a da je završila kemijski,građevinski ili arhitektonski fakultet znala bi kako se proizvodi vapno,kako se proizvodi cement i od čega se žbuke sastoje pa nebi u javnosti širila svoje neznanje…..uzmite malo stručnu literaturu pa proučavajte navedeno

   
 2. luka

  10. prosinca 2010. at 16:30

  a dajte ljudi,jedan od najzaostalijih krajeva RH bi mogao dobiti tvornicu i radna mjesta,nije mi jasno zašto se to želi sprječiti,u svrhu zaštite okoliša?
  mislim da onaj kamenjar ipak nije toliko lijep da bi se nauštrb njega trebao kočiti razvoj Kruševa i okolice…

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pogledajte koliko su plaće rasle u državnom, a koliko u privatnom sektoru

Objavljeno

-

By

Najnoviji statistički podaci pokazuju ubrzanje trenda rasta neto plaća pod snažnim utjecajem povišica u javnom i državnom sektoru.

Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak iznosila je 1326 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U ožujku su na snagu stupila dogovorena povećanja plaća u državnom i javnom sektoru pa je zabilježen snažan skok na mjesečnoj razini. Prosječna plaća je u odnosu na veljaču ojačala 6,3 posto nominalno, odnosno 5,4 posto realno.

U početku godine značajan utjecaj na snažan rast prosječnih plaća imao je rekordan skok minimalne plaće, koja je najzastupljenija u industriji i osobnim uslugama, a novo ubrzanje rasta potaknuto je povišicama u državnom i javnom sektoru, prenosi tportal.

Nakon što je Vlada uoči izbora odobrila najveće povećanje plaća u povijesti, vrijedno 1,63 milijarde eura, djelatnosti u kojima prevladava država bilježe nekoliko puta veću godišnju stopu rasta u odnosu na djelatnosti u kojima dominira privatni sektor.

Najveći skok dogodio se u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje je prosječna plaća korigirana za inflaciju uzletjela 33,9 posto, dosegnuvši 1771 euro. Za usporedbu, realne plaće u prerađivačkoj industriji i trgovini, djelatnostima koje zapošljavaju najviše ljudi, porasle su 7,2 posto (na 1175 eura), odnosno 9,1 posto (na 1164 eura).

S godišnjim realnim rastom od 28,8 posto, prosječna plaća u javnoj upravi i obrani popela se na 1682 eura. U obrazovanju je zabilježena nešto niža stopa rasta (23,1 posto), uz prosjek od 1492 eura.

Ako izdvojimo dobrostojeće branše financija i ICT industrije, veći dio privatnog sektora sada znatno zaostaje u primanjima u odnosu na nacionalni prosjek. U većini djelatnosti u kojima prevladavaju privatne tvrtke prosjek plaća kreće se između 1000 i 1200 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Popodne nas očekuje grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja, oglasila se i Civilna zaštita

Objavljeno

-

By

Nestabilno s kišom i vjetrom, a ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, tako bi se najbolje moglo opisati vrijeme kakvo će u utorak biti u Hrvatskoj.

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Upozorenje je stiglo i iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Pljuskove, grmljavinu i vjetar prognozirao je i meteorolog Bojan Lipovšćak.

“Glavnina nestabilne zračne mase nalazi se nad Istrom i sjevernim Jadranom. Prema mjerenjima mreže postaja pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na četvorni metar. Nad sjevernim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premješta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premještanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premješta se oblačni sustav koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih oborina ima i u Podravini”, kaže naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Što se tiče vremena u srijedu, DHMZ prognozira da će u većini krajeva biti djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice malo kiše i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na obali i otocima između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu