Connect with us

Hrvatska

Atana Grbić: "Tražimo rušenje studije za cementaru jer smo prevareni!"

Objavljeno

-

Atana Grbić (foto: Žeminea Čotrić)
Inicijativa građana Obrovca i udruga Eko Zadar pozivaju građane Zadra, koji to još nisu učinili, na još jedan krug potpisivanja peticije protiv izgradnje tvornice cementa “Brčić-Fassa” u Kruševu kod Obrovca. Peticija će se potpisivati na Narodnom trgu u Zadru u petak od 9 do 13 sati.
– Zasad imamo prikupljeno oko tisuću potpisa. Osim samog potpisivanja peticije, važno je da građani budu točno obaviješteni o onome što se događa u Zadarskoj županiji. Ono što je trebalo biti tvornica vapna i žbuke, pokazalo se da će ipak proizvoditi cement. Županijskom izaslanstvu je u Italiji pokazana tvornica žbuke Fassa, a kod nas će izgraditi cementaru. Naši su županijski čelnici tako prevareni i sada, kada bi dali potporu nevladinim udrugama i građanskim inicijativama, to bi značilo njihovo priznanje, objašnjava Atana Grbić, predsjednica udruge Eko Zadar.
Na primjedbu dožupana Stanka Zrilića, koji je na Kolegiju župana rekao da su “ekološke udruge produžena ruka politike”, Grbić je odgovorila kako to nije istina.
– Ja sam u stranci Zelena lista, ali ova akcija je isključivo građanska i nestranačka.
Župan Stipe Zrilić je već u nekoliko navrata istaknuo kako je “zanimljivo da je studija o utjecaju na okoliš buduće tvornice u Kruševu, koju su izradili stručnjaci, bila na javnom uvidu i nitko se tada nije javio”.
Grbić tvrdi kako nitko od njih nije ni znao za promjenu projekta i novu studiju.
– Prije više od dvije godine bila je izrađena prva studija i u njoj se nije spominjala proizvodnja cementa. Nitko se nije žalio. Tek smo nedavno, sasvim slučajno saznali kako su promijenili čitav projekt i provukli novu studiju, no nitko od nas o njoj nije bio informiran. Nakon što smo je vidjeli, smatramo da je ona neodrživa. Tražimo rušenje studije, odgovara Atana Grbić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. toni

  10. prosinca 2010. at 9:52

  Koje stručne kvalifikacije posjeduje mlada dama kad je toliko pametna? Ona je samo željna medija,a da je završila kemijski,građevinski ili arhitektonski fakultet znala bi kako se proizvodi vapno,kako se proizvodi cement i od čega se žbuke sastoje pa nebi u javnosti širila svoje neznanje…..uzmite malo stručnu literaturu pa proučavajte navedeno

   
 2. luka

  10. prosinca 2010. at 16:30

  a dajte ljudi,jedan od najzaostalijih krajeva RH bi mogao dobiti tvornicu i radna mjesta,nije mi jasno zašto se to želi sprječiti,u svrhu zaštite okoliša?
  mislim da onaj kamenjar ipak nije toliko lijep da bi se nauštrb njega trebao kočiti razvoj Kruševa i okolice…

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Za Uskrs se u Hrvatskoj očekuje više od 550 tisuća turističkih noćenja!

Objavljeno

-

By

Povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, kada se u hrvatskim destinacijama očekuje prvi veći priljev domaćih i stranih turista, Hrvatska turistička zajednica provela je anketu među županijskim, odnosno regionalnim turističkim zajednicama. Prema dobivenim podacima u našoj se zemlji tijekom produženog uskrsnog vikenda, u razdoblju od 7. do 10. travnja 2023. očekuje realizacija oko 160 tisuća dolazaka te oko 550 tisuća turističkih noćenja.

„Dosadašnji tijek turističkog prometa u skladu je s našim očekivanjima i predviđanjima s obzirom na provedene promotivne aktivnosti i povratne informacije naših najvećih partnera sa emitivnih tržišta, a dodatno nas vesele pozitivne najave za nadolazeći Uskrs. Naime, ove godine očekujemo kako ćemo tijekom uskrsnih blagdana ostvariti rast u dolascima od oko 8 posto te u noćenjima od oko 5 posto u odnosu na Uskrs prošle godine. Bila bi to odlična uvertira u preostali proljetni dio godine, a onda i u glavni ljetni dio kada u hrvatskim destinacijama boravi najveći broj turista”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodajmo kako se tijekom Uskrsa najveći broj dolazaka i noćenja očekuje na obali, odnosno procjenjuje se kako će u jadranskim županijama biti ostvareno oko 490 tisuća noćenja, a preostali dio na kontinentu. Gledano po županijama, najveći turistički promet se očekuje u Istri i na Kvarneru, a gledano prema tržištima najveći se broj gostiju očekuje s domaćeg tržišta, ali i iz susjednih i teritorijalno bližih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i dr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz prodaje povučene popularne belgijske tamne čokolade, sadrže mikrotoksine

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Opozivaju se belgijske Kim’s Chocolates – organska tamna čokolada 72 posto s bademom i organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom, obje od 100 grama, zbog mogućnosti povećane količine mikotoksina – aflatoksina, izvijestili su u srijedu iz Državnog inspektorata RH.

Organska tamna čokolada 72 posto s bademom je pod brojem L22343, s rokom trajanja do 9. ožujka 2024., a organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom je pod brojem L23067 i s oznakom najbolje upotrijebiti do 8. lipnja 2024.

Belgijska čokoladu proizvodi Kim’s Chocolates NV, Tienen, Belgija, a na tržište stavlja Dupin d.o.o. iz Zagreba.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju.

Iz “Delicija” su izvijestili da će potrošački koji su kupili navedene čokolade po njihovu povratu dobiti i povrat novca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski liječnici najavili štrajk, reagiralo i ministarstvo

Objavljeno

-

By

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga – Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed – spremno za štrajk.

“Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

“Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović-Čaić.

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić.

“Pripeme za štrajk počinju”, kazala je.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. “Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na današnjem sastanku je odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu