Connect with us

Hrvatska

Atana Grbić: "Tražimo rušenje studije za cementaru jer smo prevareni!"

Objavljeno

-

Atana Grbić (foto: Žeminea Čotrić)
Inicijativa građana Obrovca i udruga Eko Zadar pozivaju građane Zadra, koji to još nisu učinili, na još jedan krug potpisivanja peticije protiv izgradnje tvornice cementa “Brčić-Fassa” u Kruševu kod Obrovca. Peticija će se potpisivati na Narodnom trgu u Zadru u petak od 9 do 13 sati.
– Zasad imamo prikupljeno oko tisuću potpisa. Osim samog potpisivanja peticije, važno je da građani budu točno obaviješteni o onome što se događa u Zadarskoj županiji. Ono što je trebalo biti tvornica vapna i žbuke, pokazalo se da će ipak proizvoditi cement. Županijskom izaslanstvu je u Italiji pokazana tvornica žbuke Fassa, a kod nas će izgraditi cementaru. Naši su županijski čelnici tako prevareni i sada, kada bi dali potporu nevladinim udrugama i građanskim inicijativama, to bi značilo njihovo priznanje, objašnjava Atana Grbić, predsjednica udruge Eko Zadar.
Na primjedbu dožupana Stanka Zrilića, koji je na Kolegiju župana rekao da su “ekološke udruge produžena ruka politike”, Grbić je odgovorila kako to nije istina.
– Ja sam u stranci Zelena lista, ali ova akcija je isključivo građanska i nestranačka.
Župan Stipe Zrilić je već u nekoliko navrata istaknuo kako je “zanimljivo da je studija o utjecaju na okoliš buduće tvornice u Kruševu, koju su izradili stručnjaci, bila na javnom uvidu i nitko se tada nije javio”.
Grbić tvrdi kako nitko od njih nije ni znao za promjenu projekta i novu studiju.
– Prije više od dvije godine bila je izrađena prva studija i u njoj se nije spominjala proizvodnja cementa. Nitko se nije žalio. Tek smo nedavno, sasvim slučajno saznali kako su promijenili čitav projekt i provukli novu studiju, no nitko od nas o njoj nije bio informiran. Nakon što smo je vidjeli, smatramo da je ona neodrživa. Tražimo rušenje studije, odgovara Atana Grbić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. toni

  10. prosinca 2010. at 9:52

  Koje stručne kvalifikacije posjeduje mlada dama kad je toliko pametna? Ona je samo željna medija,a da je završila kemijski,građevinski ili arhitektonski fakultet znala bi kako se proizvodi vapno,kako se proizvodi cement i od čega se žbuke sastoje pa nebi u javnosti širila svoje neznanje…..uzmite malo stručnu literaturu pa proučavajte navedeno

   
 2. luka

  10. prosinca 2010. at 16:30

  a dajte ljudi,jedan od najzaostalijih krajeva RH bi mogao dobiti tvornicu i radna mjesta,nije mi jasno zašto se to želi sprječiti,u svrhu zaštite okoliša?
  mislim da onaj kamenjar ipak nije toliko lijep da bi se nauštrb njega trebao kočiti razvoj Kruševa i okolice…

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

DHMZ objavio prognozu za zimu. Evo što nam slijedi…

Objavljeno

-

By

Državni hidrometeorološki zavod objavio je kratku sezonsku prognozu. Prenosimo je u cijelosti:

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./23. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna) uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka, ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina.

Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Za ovu zimu predviđa se količina oborine oko prosjeka ili veća od njega uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom na Jadranu i uz njega u sva tri mjeseca postoji signal za više oborine od mjesečnog srednjaka. U unutrašnjosti je vjerojatnost za više oborine od uobičajenih količina veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

Svakako treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati sušna razdoblja s uglavnom kraćim razdobljima, kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike (kojih je Hrvatska članica)”, donosi DHMZ u sezonskoj prognozi.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Sutra možete po kovanice eura, ali ne koristite ih do 1. siječnja!

Objavljeno

-

By

Izvor: HNB

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica, javlja HNB.

Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti d.d. od 1. prosinca 2022. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji.

Početni paket sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100,00 kuna.

Tako pribavljenim kovanim novcem građani će se moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Na svojoj kući izvjesio zastavu Jugoslavije, susjedi zvali policiju

Objavljeno

-

By

ilustracija: Njuškalo

Muškarac (47) je u mjestu Jakšić kod Požege na vlastitoj kući istaknuo zastavu Jugoslavije, javlja PU požeško-slavonska. Susjedi su obavijestili policiju.

Iz policije kažu kako je 47-godišnjak time “vrijeđao moralne osjećaje građana”.

Protiv 47-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. studenoga. Obilježavao je godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. studenoga 1943., kada su predstavnici partizanskoga pokreta otpora proglasili federalni ustroj Jugoslavije te ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. studenoga 1945. Dan Republike prestao se obilježavati raspadom SFRJ.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu