Connect with us

Nekategorizirano

Glumačka radionica: "Želimo privući mlade ljude u kazalište"

Objavljeno

-


Glumačka radionica Hrvatskog narodnog kazališta Zadar oduševila nas je predstavama “Stoše od Foše”, “Kurve” i “Teštament”, a mi smo ih ulovili da vidimo što rade, tko su i pripremaju li nam još nešto novo. Mladi, talentirani, kreativni i uvijek raspoloženi za smijeh i zabavu odgovorili su kako su im gluma i kazališne daske donijele nova iskustva u životu. Pod mentorstvom glumice Jasne Ančić pripremaju novu predstavu s novim polaznicima za koje je objavljena audicija.
Jasna Ančić vrsna glumica hrvatskog kazališta inicijator je ove kako i sama tvrdi vrlo uspješne radionice.
– Svrha kazališne radionice je organizirati članove u profesionalne svrhe i dokazat ćemo to i u novoj predstavi “Koze”, rekla je Ančić. Za novu predstavu održala se audicija gdje se prijavilo oko 20-tak mladih ljudi. S predstavom “Teštament” Jasna Ančić zajedno s glumačkom radionicom želi privući mladu publiku u kazalište kao što su to učinili i s predstavom “Stoše od Foše”.

Na pitanje što misli o sapunicama koje su zaokupirale kako mladu publiku tako i stariju te ih tako odvlačeći od onog umjetničkog, istinskog kao što je kazalište, Jasna Ančić ističe izraziti prezir prema sapunicama. Mogli smo je vidjeti u predstavi “Sarah Berndhardt” za koju kaže da je svjetska umjetnica iznad svog vremena uspoređujući je s Lady Gagom.
– Ona je početnica za Sarah. Ona je mudra, neobična i izrazito mi je bilo drago glumiti je. Znate, glumci u zrelim godinama u angažmanima često nađu molekulu koja je istovjetna s likom koji glume. Moj istinski dom je uvijek bila samo umjetnost, objasnila je Jasna Ančić i na pitanje da li se poistovjetila s likom Sarah Berndhardt.
Za svoju mladu glumačku ekipu kaže kako ima dosta talenta i materijala koje treba teatarski angažirati. Plan je i napraviti predstavu gdje će angažirati mlade glumce sa starim profesionalcima. Mlada i talentirana glumačka ekipa iz radionice s veseljem su odgovarali kako bi se voljeli nastaviti baviti glumom. Jasna Ančić također ističe kako ima dosta materijala za njih te da ima i dva interesantna teksta naših građana.
Vinko Radovčić angažiran je u tri predstave te misli upisati Glumačku akademiju, kao i Paola Slavica koja je u Osijeku. Vinko je u “Teštamentu” glumi Vicu.
– Htio bih završiti Glumačku akademiju. Moj život je jednostavno postao kazalište. Volim to što radim, rekao je Vinko.
Na što je Jasna Ančić dodala kako ima velikih potencijala te ga vidi u dramama. Ivana, studentica Hrvatskog jezika i književnosti kaže kako joj se gluma jako svidjela te da uživa u zajedničkim druženjima s kolegama u Glumačkoj radionici.

– Mnogo me interesira gluma, ponajviše dramaturgija i glazba no ovo je jedno predivno iskustvo. Želim završiti fakultet i nastaviti se baviti glazbom koja je dio mog života, ispričala nam je Ivana Begović koja je svoj pečat na kazališnim daskama ostavila glumeći u “Teštamentu” koja joj je bila druga predstava.
Tereza je na zadnjoj predstavi zamijenila Paolu. Studentica je geografije i ruskog na Sveučilištu u Zadru.
– Namjeravam završiti fakultet to je osnovno, a gluma i kazalište su uvijek tu, rekla je vesela Tereza.
Simaptični i uvijek spreman za šalu istranin Anđelo Kecman je također student na Sveučilištu u Zadru.
– Super mi je tu s ekipom i nemam nekih velikih planova, neka gluma i kazalište donesu ono što treba. Uživam, lijepo mi je i stvarno se super zabavljamo, objasnio je Kecman. Antonela Grubić također je dio Glumačke radionice i veselo odgovara kako bi voljela upisati Akademiju jer je za nju gluma životni cilj.
– Gluma je nešto što će mi se petljati i prolaziti cijeli moj život. Isto tako svjesna sam kako je danas teško živjeti od glume, pa nastojim upisati fakultet. Jasna Ančić naša voditeljica jako puno nam pomaže u pripremama i ona nas je naučila mnogo o glumi i životu na kazališnim daskama, ispričala je Antonela. Antonela ima iskustva s drugom glumačkom radionicom s kojom je gostovala u Italiji. Renato Pizek kaže kako obožava glumu i voli biti član ove radionice te kako je sve to postalo dio njegovog života.

– Radim, a glumu obožavam. Sad što će mi život donijeti, ne znam naravno. Vidjet ćemo, reko je Pizek. Mlada ekipa ispričala nam je kako u njihovom veselom društvu uvijek postoji događaja za smijeh.
– Pa da, imamo dosta padova, meni se uvijeknešto dogodi, kroz smijeh nam je rekla Ivana. Ono što ovi mladi ljudi žele je prije svega dobro se zabaviti, družiti, napraviti pri tom nešto korisno i kao što naglašavaju: privući mlade ljude u kazalište.
– Mi smo se zabavili na dosadašnjim predstavama, fantastično smo prihvaćeni. Spremamo novu predstavu i naravno želimo privući mladu publiku u kazalište, za kraj nam je rekla Jasna Ančić, glumica i voditeljica Glumačke radionice HNK Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu