Connect with us

Hrvatska

Zagreb: MUP-ov projekt o civilnom društvu u području migracija

Objavljeno

-


U ponedjeljak u Zagrebu u Ravnateljstvu policije bit će predstavljen projekt „Jačanje hrvatskog civilnog društva u  području migracija i azila kao priprema za pristup  Republike Hrvatske u Europsku uniju“, a kojem je jedan od autora načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar.
Svrha projekta bila je omogućavanje uvida civilnog društva u sustavnost, dosljednost i metodičnost u zaštiti ljudskih prava tijekom postupanja policijskih i drugih službenika MUP-a prema nezakonitim migrantima, kao i mogućim tražiteljima azila u provođenju propisa u području nadzora državne granice, migracija, azila i zaštite ljudskih prava. Jedan od ciljeva je i
daljnje unaprjeđenje zaštite prava nezakonitih migranata i mogućih tražitelja azila, kao i uvida u mogućnost pristupa postupku azila mogućih tražitelja azila, odnosno prihvaćanje izražene namjere za podnošenje zahtjeva za azil od strane odgovorne osobe/tijela.
Svrha je bila i izrada različitih prijedloga i utjecaja na zakonodavstvo na temelju stečenih saznanja i izvješća u sklopu projekta i konstruktivnog dijaloga između MUP-a i nevladinih organizacija o  zakonodavstvu i praksi u području azila i migracija općenito, te daljnjeg jačanja otvorenosti MUP-a. Projekt je trajao 30 mjeseci, započeo je 01. lipnja 2008., a završio 30. studenog 2010. godine. Projekt je financiran putem MATRA Programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.
Realizacijom ovog projekta ispunjen je i značajan dio obveza MUP-a utvrđenih  Nacionalnim programom Vlade Republike Hrvatske za zaštitu i promicanje ljudskih prava od 2008. –  2011. god., te još jedanput potvrđena sposobnost i vjerodostojnost MUP-a u preuzimanju i provođenju najviših međunarodnih i europskih standarda na području azila, migracija i granica, kao i zaštite ljudskih prava, što je od izuzetnog značenja i za kvalitetno provođenje pretpristupnih pregovora za 23. i 24. poglavlje, odnosno prijam Republike Hrvatske u Europsku uniju.
Na predstavljanju projekta bit će spomenuta i knjiga  “Pristup sustavu azila” koautora: mr. sc. Goranka Lalić Novak, Zlatko Sokolar i Ivana Polunić. Sama knjiga neće biti predstavljenja u ponedjeljak jer je još u tiskanju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TIJEKOM OBUKE Srušio se avion HRZ-a MIG-21!

Objavljeno

-

By

ilustracija: MORH

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na područje u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdio je MORH.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, stoji u priopćenju MORH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja velike promjene vezane za policu dopunskog osiguranja

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da je povisio prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćenu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a u idućoj godini.  

Osiguranicima kojima ove godine, po članu obitelji, mjesečni prihod nije prelazio 2251,71 kunu, imat će 2023. pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

Ovo pravo ostvarivat će i samci ako im mjesečni prihod ove godine nije bio veći od 2814,64 kune.

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, navodi HZZO.

U odnosu na ovu godinu, cenzus se za članove obitelji povisuje za 186,11 kuna, a za samce  232,64 kune.

Iz Zavoda su priopćili i da su uskladili cijene lijekova koje se propisuje na liječnički recept te su za 260 pakiranja snizili cijenu. Nove liste lijekova stupaju na snagu petnaestog dana od objave.

Na Osnovnu listu pomagala stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloge za ranu i pomagala za urogenitalni sustav. Nove liste pomagala stupaju na snagu 20. prosinca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zbog uvođenja eura gase se bankomati: Evo kako možete doći do gotovine

Objavljeno

-

By

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu. “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao čeka i zaštitarske službe. “Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, rekla je za RTL predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. “Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu