Connect with us

Hrvatska

"Vjetar i kiša odnose lužinu preko kanjona do same rijeke"

Objavljeno

-

Kanjon rijeke Zrmanje (Foto: Ivan Katalinić)
– Velika mrlja i dalje pluta Zrmanjom, još uvijek je na istom mjestu samo 350 metara ispod tvornice glinice s bazenima punim opasne natrijeve lužine, rekao nam je Ivan Alardović, tajnik udruge obnovitelja Karin.
– Prema mojim informacijama, analiza uzorka pokazuje da se radi o prirodnom mulju i daj Bože da je tako, ali opasnost i dalje prijeti jer vjetar s kišom odnosi lužinu niz kanjon do same rijeke. Kamenje je crveno uz samu rijeku i pitanje je trenutka kada će je zahvatiti. Ekokatastrofa je vrlo moguća, a manji incidenti su se već više puta ovdje događali, upozorava Alardović.
Službeno: “U Zrmanji nema nepravilnosti”
Iz Ministarstva je u međuvremenu stigao i odgovor o službenim rezultatima analize.
“Državna vodopravna inspekcija Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva provela je inspekcijski nadzor rijeke Zrmanje nizvodno od Obrovca neposredno nakon što je dobila informaciju o onečišćenju. Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije istovremen je proveo uzorkovanje voda na mjestu onečišćenja.
Mjerenja prilikom uzorkovanja i analize provedene u večernjim satima 30. studenog nisu pokazala nikakva prekoračenja maksimalnih dozvoljenih koncentracija koja bi ukazivala na karakter i uzrok onečišćenja. Potpune analize voda bit će dovršene za nekoliko dana.”, stoji u odgovoru iz Uprave gospodarenja vodama resornog ministarstva.

Piršić: “Lužina je već mogla ući u more!”
Rezultate analize za Z NET je komentirao i Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner.
– Zrmanja je rijeka, a znamo da rijeka ne miruje. Lužina je već mogla proći cijelim riječnim tokom i ući u Novigradsko more, tvrdi Piršić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TIJEKOM OBUKE Srušio se avion HRZ-a MIG-21!

Objavljeno

-

By

ilustracija: MORH

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na područje u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdio je MORH.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, stoji u priopćenju MORH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja velike promjene vezane za policu dopunskog osiguranja

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da je povisio prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćenu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a u idućoj godini.  

Osiguranicima kojima ove godine, po članu obitelji, mjesečni prihod nije prelazio 2251,71 kunu, imat će 2023. pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

Ovo pravo ostvarivat će i samci ako im mjesečni prihod ove godine nije bio veći od 2814,64 kune.

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, navodi HZZO.

U odnosu na ovu godinu, cenzus se za članove obitelji povisuje za 186,11 kuna, a za samce  232,64 kune.

Iz Zavoda su priopćili i da su uskladili cijene lijekova koje se propisuje na liječnički recept te su za 260 pakiranja snizili cijenu. Nove liste lijekova stupaju na snagu petnaestog dana od objave.

Na Osnovnu listu pomagala stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloge za ranu i pomagala za urogenitalni sustav. Nove liste pomagala stupaju na snagu 20. prosinca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zbog uvođenja eura gase se bankomati: Evo kako možete doći do gotovine

Objavljeno

-

By

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu. “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao čeka i zaštitarske službe. “Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, rekla je za RTL predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. “Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu