Connect with us

Hrvatska

Čulini četiri i pol, a Joviću tri i pol godine zatvora

Objavljeno

-

Presuda Jović (Foto: Žeminea Čotrić)
Ante Čulina i Mladen Jović krivi su jer su u razdoblju od kolovoza do studenog 2007. godine u četiri navrata prebacivali heroin s jednog mjesta na drugo skriveno mjesto, pri čemu su počinili kaznena djela posredovanja i zlouporabu opojnih droga, kazala je sutkinja Dijana Grancarić pri izricanju nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Zadru.
Prvooptuženi Čulina je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju četiri godine i šest mjeseci zbog zlouporabe opojnih droga, dok je drugooptuženi Jović nepravomoćno osuđen na troipolgodišnju zatvorsku kaznu zbog posredovanja u zlouporabi opojnih droga.
U obrazloženju presude Joviću, sutkinja je kazala da je on i sam priznao da je premještao heroin i za to dobio novčanu nagradu u visini od 1.200 eura. Radi se o protupravno stečenom novcu koji će Jović morati vratiti. Također mu je određeno obvezno psihijatrijsko liječenje.
Pri obrazlaganju presude prvooptuženom Čulini, sutkinja je rekla da je Sudsko vijeće uzelo u obzir Jovićev iskaz, kada je drugooptuženi priznao istražnom sucu da je radio po Čulininom nalogu, a njegovu naknadnu promjenu iskaza na sudu nije priznalo kao vjerodostojnu. Također, sud smatra da je Čulininov alibi nevjerodostojan kada tvrdi da je u to vrijeme isplovio i lovio ribu, jer je Vijeće zatražilo izvješće DHMZ-a prema kojemu u to vrijeme nisu postojali vremenski uvjeti za ribolov i isplovljavanje.
Čulina je već u pritvoru odslužio pet mjeseci, što će biti uzeto u obzir pri izdržavanju kazne.
Kao olakotnu okolnost za Čulinu, sud je uzeo u obzir njegovo primjereno držanje tijekom sudskog procesa, dok su otegovne okolnosti što je već jednom osuđen zbog droge, samo novčano, ali ovoga puta se radi o teškoj drogi.
Olakotne okolnosti za Jovića su njegov roditeljski status, držanje na sudu, bio je sudionik Domovinskog rata i svojim je iskazom pridonio otkrivanju drugog počinitelja, a otegotna je okolnost da se radi o teškoj drogi.
Presuda obojici optuženika je nepravomoćna i oni još imaju pravo na žalbu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. klempo

  30. studenoga 2010. at 9:44

  ajde krunte lagano na odmor malo! grad će odahnuti.

   
 2. Majka

  11. siječnja 2011. at 1:08

  “Kao olakotnu okolnost za Čulinu, sud je uzeo u obzir njegovo primjereno držanje tijekom sudskog procesa, dok su otegovne okolnosti što je već jednom osuđen zbog droge, samo novčano, ali ovoga puta se radi o teškoj drogi.”
  Primjereno se ponasao??????? Nakon sto je tko zna koliko djece navukao na drogu?
  A Ante Čulina zvani Krunte je več BIO jednom osudjen na 2 godine zatvora u Lepoglavi zbog zlouporabe droga!! Ma tko ovdje lud? Treba ih sve na dozivnotnu robiju jer su kriminalci i zlocinci!

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Za Uskrs se u Hrvatskoj očekuje više od 550 tisuća turističkih noćenja!

Objavljeno

-

By

Povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, kada se u hrvatskim destinacijama očekuje prvi veći priljev domaćih i stranih turista, Hrvatska turistička zajednica provela je anketu među županijskim, odnosno regionalnim turističkim zajednicama. Prema dobivenim podacima u našoj se zemlji tijekom produženog uskrsnog vikenda, u razdoblju od 7. do 10. travnja 2023. očekuje realizacija oko 160 tisuća dolazaka te oko 550 tisuća turističkih noćenja.

„Dosadašnji tijek turističkog prometa u skladu je s našim očekivanjima i predviđanjima s obzirom na provedene promotivne aktivnosti i povratne informacije naših najvećih partnera sa emitivnih tržišta, a dodatno nas vesele pozitivne najave za nadolazeći Uskrs. Naime, ove godine očekujemo kako ćemo tijekom uskrsnih blagdana ostvariti rast u dolascima od oko 8 posto te u noćenjima od oko 5 posto u odnosu na Uskrs prošle godine. Bila bi to odlična uvertira u preostali proljetni dio godine, a onda i u glavni ljetni dio kada u hrvatskim destinacijama boravi najveći broj turista”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodajmo kako se tijekom Uskrsa najveći broj dolazaka i noćenja očekuje na obali, odnosno procjenjuje se kako će u jadranskim županijama biti ostvareno oko 490 tisuća noćenja, a preostali dio na kontinentu. Gledano po županijama, najveći turistički promet se očekuje u Istri i na Kvarneru, a gledano prema tržištima najveći se broj gostiju očekuje s domaćeg tržišta, ali i iz susjednih i teritorijalno bližih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i dr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz prodaje povučene popularne belgijske tamne čokolade, sadrže mikrotoksine

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Opozivaju se belgijske Kim’s Chocolates – organska tamna čokolada 72 posto s bademom i organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom, obje od 100 grama, zbog mogućnosti povećane količine mikotoksina – aflatoksina, izvijestili su u srijedu iz Državnog inspektorata RH.

Organska tamna čokolada 72 posto s bademom je pod brojem L22343, s rokom trajanja do 9. ožujka 2024., a organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom je pod brojem L23067 i s oznakom najbolje upotrijebiti do 8. lipnja 2024.

Belgijska čokoladu proizvodi Kim’s Chocolates NV, Tienen, Belgija, a na tržište stavlja Dupin d.o.o. iz Zagreba.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju.

Iz “Delicija” su izvijestili da će potrošački koji su kupili navedene čokolade po njihovu povratu dobiti i povrat novca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski liječnici najavili štrajk, reagiralo i ministarstvo

Objavljeno

-

By

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga – Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed – spremno za štrajk.

“Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

“Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović-Čaić.

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić.

“Pripeme za štrajk počinju”, kazala je.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. “Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na današnjem sastanku je odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu