Connect with us

Hrvatska

U Biogradu na Moru održan sajam VINCRO 2010. Polača

Objavljeno

-

Vincro Biograd (Foto: Ivan Katalinić)
Na 2. međunarodnom sajmu vina VINCRO 2010. Polača, održanom u restoranu Marina Kornati u Biogradu na Moru, dodjeljne su brojne nagrade i priznanja vinarima za njihova vina.
Unatoč recesiji koja je sveprisutna, organizatori su se potrudili da sajam ostane na razini jer zna se što ovaj sajam znači za vinogradare.
Natjecali su se vinari iz Hrvatske, Bosne i Hervegovine i Slovenije. Komisija od sveukupno 15 članova bodovala je crna i bijela vina. Za bodovanje se gledala boja, bistroća, aroma i okus vina. Najbolji su se birali među 33 bijela i 67 crnih, kako otvorenih tako i buteljiranih vina.
Od prijavljenih bijelih vina 9 ih je dobilo priznanja, tri su dobila broncu, tri srebro i pet zlato. Od crnih vina 19 ih je dobilo priznanja, isto toliko ih je dobilo broncu, 14 srebro i četiri zlato.
Onaj koji je sakupio najviše bodova proglašen je šamiponom. Tako je šampionom za bijelo otvoreno vino proglašen Muškat žuti od proizvođača PZ “Maslina i vino” iz Polače. Zlatnu medalju u toj kategoriji osvojili su Maraština od Stanka Čačića iz Stankovaca, Debit,maraština, ugni blanc od Mladena Duševića iz Ljupča, Chardonnay od PZ “Maslina i vino” iz Polače i Maraština od Dejana Golema iz Lisičića.
Šamipon kod crnih otvorenih vina je Merlot mješano od Snježe Sinovčića iz Novigrada. Zlatnu medalju osvojili su Merlot od Marka Glavića iz Nadina, Merlot od Slavka Vrsaljka iz Zadra i Merlto od Elvisa Mužanovića iz Zadra.
Kod bijelih buteljiranih vina šampionom je proglašena Žilavka-Zlatna dolina iz 2009. godine koju proizvodi Hercegovina produkt d.o.o. iz Čitluka. Zlatnu medalju su osvojili Sauvignon iz 2009. godine od P&F Jeruzalem d.o.o. iz Ormoža, Graševina iz 2008. i Pinot sivi iz 2008. godine od Obiteljske vinarije Ivan Čobanković.
Šampion među crnim buteljiranim vinima je Nadinska rana iz 2009. godine koju proizvodi Željko Vrsaljko iz Nadina. Zlatnu medalju osvojili su Cuvee-Piket iz 2009. od Sveučilišta u Zadru, Modro jezero iz 2007. od Vinarije Grabovac iz Prološca i Blatina-Zlatna dolina iz 2007. od Hercegovine produkt d.o.o. Iz Čitluka.
Vincro Biograd (Foto: Ivan Katalinić)
Nakon proglašenja najboljih uslijedila je večera na kojoj je vinare zabavljao Bepo Matešić uz pratnju, te je održan izbor za Vinsku kraljicu za 2010. godinu. Natjecateljice su nosile nošnje svojih krajeva te su odgovarale na pitanja vezana za vina. Vinskom kraljicom je proglašena Monika Prtenjača iz Polače.
O važnosti vinogradarstva i proizvodnje vina dr. sc. Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede rekao je:
– Vrlo brzo će Hrvatska ući u Europsku uniju i tamo će nas čekati tržište s 500 milijuna potrošača. Otvaraju nam se mnoge opcije, ali može se i dogoditi da će mnogi ući na naše tržište. Pitanje je koliko smo se pripremili za Europu. Moramo naći svoje mjesto na europskom tržištu. Događa nam se sve veći uvoz stranih vina na naše tržište što nije dobro. Ne izvozimo praktički ništa i nemamo poznati brand u svijetu te to treba promijeniti. Kao rješenje ja vidim to da se svi vinari povežu u jednu krovnu organizaciju koja će raditi na stvaranju branda i izvozu.
Vincro Biograd (Foto: Ivan Katalinić)
Pitali smo Željka Vrsaljka, čija je Nadinska rana osvojila titulu šamipona među crnim buteljiranim vinima, što za njega znači ovaj sajam i kako mu pomaže u daljnjem radu.
– Moja prva nagrada bila je u Polači. Ovo je velika manifestacija na našem području i svi vinari Zadarske županije su sretni kada osvoje nagradu pa tako i ja. Svaka nagrada mi znači, ali ova posebno jer mi je s Polačom sve počelo, a i sve završava. Čast mi je biti šamiponom jer je ovo mukotrpan i težak posao, pa je lijepo kad se trud isplati. Nagrada će mi pomoći zasigurno i u promociji vina.

 

Hrvatska

Strepokok može biti opasan, ovo su simptomi po kojim ćete prepoznati infekciju

Objavljeno

-

By

Sigurno ste čuli za streptokok. Riječ je o bakterijama koje su široko rasprostranjene u prirodi, a do sada je otkriveno 103 vrsta streptokoka.

Streptokok grupe A bakterija je koja se često pojavljuje, mnogi je nose u grlu (kliconoštvo) i na koži (kolonizacija), ponekad i u anogenitalnom traktu i ne rezultira uvijek razvitkom bolesti.

Ako dođe do razvoja bolesti, infekcija streptokokom grupe A obično se prikazuje kao blaga bolest koja se očituje grloboljom, tj. anginom, uz ostale simptome (povišena temperatura, otežano gutanje, povećani limfni čvorovi), ali strepokok može uzrokovati i niz infekcija respiratornog trakta, kože i mekog tkiva, poput šarlaha, impetiga, celulitisa (infekcija kože), erizipela (vrsta celulitisa) i upale pluća, piše Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Streptokok grupe A najčešći je uzročnik bakterijskog faringitisa (upale ždrijela) u djece i može se izolirati u otprilike 20 do 30 posto djece s faringitisom. Streptokokni faringitis najčešće se javlja u djece od 5 do 11 godina te tijekom zimskih i rano proljetnih mjeseci, svake godine. Često se bilježe izbijanja bolesti u vrtićima i školama.

Infekcija se najčešće širi bliskim kontaktom među ljudima, respiratornim kapljicama oboljelih prilikom govora, kihanja, kašljanja i izravnim kontaktom s oštećenom kožom. Također se može prenijeti posredno, kontaktom s predmetima kontaminiranim izlučevinama oboljelih, kao što su predmeti često doticani rukama (kvake na vratima, slavine, igračke i dr.).

Kako se liječi?

Streptokokna se angina dijagnosticira mikrobiološkom pretragom, bakterijskom kulturom iz brisa ždrijela ili antigenskim brzim testom, a liječi se antibioticima i simptomatskom terapijom.

U rijetkim slučajevima pacijenti nakon infekcije mogu razviti poststreptokokne komplikacije, kao što su: reumatska groznica i glomerulonefritis. Ponekad se u sklopu streptokokne infekcije razvija invazivni oblik bolesti, kao posljedica prodora streptokoka dublje u tijelo i krvotok, koji zahtijeva adekvatno bolničko zbrinjavanje.

Kako javlja Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, kao i svake zime (osim tijekom posljednje dvije pandemijske godine), i ove bilježimo povećan broj oboljelih od streptokoknih infekcija, uglavnom u dječjoj dobi. Pojavi svih respiratornih infekcija, pa tako i streptokokne, pogoduje smještaj i boravak u slabije zračenim prostorijama, gdje boravi puno ljudi.

Kako bismo smanjili broj oboljelih osoba, potrebno je osigurati da svaka osoba koja ima simptome streptokokne bolesti ne dolazi u kolektiv, pojačati mjere higijene okoliša (provjetravanje prostorija, čišćenje i dezinfekcija igračaka i druge mjere) te pojačati higijenske mjere (pranje ruku i respiratorna higijena). Rane na koži trebaju se adekvatno zbrinuti i pokriti flasterom.

Svaka oboljela osoba treba se javiti svojem izabranom liječniku ili pedijatru, kako bi se postavila potvrda bolesti i provelo primjereno liječenje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PROBLEMI U OPSKRBI Beroš o nestašici: “Ako nema lijeka nekog proizvođača, dostupni su generički”

Objavljeno

-

By

U ljekarnama trenutačno nedostaje nekih antibiotika, lijekova za snižavanje krvnog tlaka, ublažavanje bolova i drugih. Nestašica je posljedica poremećaja u opskrbnim lancima, inflacije, problema s energentima te rata u Ukrajini. HALMED umiruje građane i poručuje da postoje zamjenski lijekovi.

Stanje vezano za opskrbu lijekovima komentirao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Svjesni smo problema, analiziramo ga. On je globalni, nije samo Hrvatski. U sklopu razgovora s ministrima zdravstva drugih europskih zemalja vidio sam da ima većih tržišta koji daleko veću problematiku osjećaju u svezi ove teme. S obzirom na to da smo mi malo tržište problematika još nije u toj mjeri izražena. Hoće li biti to ne znam, ali mi o tome razmišljamo i pripremamo se. Najlakše će biti održati ili eventualno povećati cijenu nekog lijeka ako ekonomski uvjeti to budu zahtijevali. Problem će veći biti ako bude nedostajalo sirovina međutim to je globalni problem. O tome se ne razmišlja samo u Hrvatskoj nego i na nivou Europske komisije.

Tvrdi da postojeći sustav HALMED-a nije loš. Treba analizirati podatke s terena jer to što nema lijeka nekog proizvođača ne mora nužno značiti da nema drugih sličnih generički lijekova.

Na konferenciji o Zdravstvenoj pismenost nezaobilazna je tema bila i nedostak lijekova. Evo što su o toj temi u razgovoru s Ružom Ištuk rekli stručnjaci:

– Situacija se mijenja iz dana u dan. Ono što je bio glavni problem proteklih mjeseci je nestašica antibiotika koji se u ovom dijelu godine najčešće propisuju, a koriste se za respiratorne infekcije koje ove godine imamo u puno većem broju nego smo imali ranijih godina i onda su to osjetili i pedijatri i liječnici i ljekarnici. Imamo lokalnu industriju koju trebamo podupirati da to riješi, a imamo i ljekarne koje mogu iz lijekova za odrasle pripremiti pedijatrijske doze, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Konkretno u Primorsko- goranskoj županiji nije toliko loša situacija i nekako se snalazimo. Imamo relativno dobru suradnju s našim područnim ljekarna i u dogovoru čega ima na tržištu i tako se prilagođavamo jedni drugima, kazao je liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan.

Vagić: U KBC-u Sestre milosrdnice imamo dovoljno lijekova

KBC Sestre milosrdnice jedna je od najstarijih i najvećih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj. Gost HTV-ovog “Studija 4” bio je ravnatelj te ustanove prof.dr.sc. Davor Vagić.

– Mi imamo dovoljno lijekova. Veledrogerije nas sa svime opskrbljuju. Prije dolaska u emisiju provjerio sam kod naše bolničke ljekarne i potvrdili su mi da imamo dovoljno Klavocina za parenteralnu primjenu, a imamo dovoljno i za oralnu primjenu. Ono što smo jedino u zadnje vrijeme primijetili je nedostatak Klavocina u sirupu, znači ono što se daje djeci, ali i njega trenutno imamo u bolnici. Ali, hipotetski, ako se i ne može dati Klavocin imate druge antibiotike. Tako da naši pacijenti mogu biti mirni, rekao je Vagić.

Tvrdi da poremećaje u opskrbi ljekova uzrokuje činjenica da određene supstance koje se stavljaju u lijekove imaju samo par tvornica u svijetu koje ih proizvode. Kaže da to nije samo hrvatski problem nego je to nešto globalno tako da nema razloga za zabrinutost. Kritična nestašica se u Hrvatskoj tvrdi ne može dogoditi.

– To je dio dobre strane što smo u Europskoj uniji. To nam povećava svu moguću sigurnost jer naše veledrogerije mogu lakše doći do i do nekih lijekova koji su u inozemstvu ako treba. Pacijenti mogu biti mirni, zaključio je Vegić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nova prijevara: Oprez, šire se lažni mailovi za povrat poreza!

Objavljeno

-

By

Više policijskih uprava u utorak je građane pozvalo da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj e-mailova kojima se od njih traži da pošiljateljima poruka, uz lažnu ponudu za “automatski povrat poreza”, dostave podatke sa svojih bankovnih kartica, s kojih im prevaranti potom ‘skidaju’ novac.

Iz policije upozoravaju kako lažni mailovi pristižu s različitih adresa i domena, pa građane savjetuju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj takvih poruka.

Iznose i primjere prevarenih stanovnika sa svojih područja koji su na e-mailove zaprimali poruke sadržaja “zahtjev za automatski povrat poreza”.

Od njih su traženi podatci s bankovne kartice, a nakon što su to i ustupili, dobivali su obavijesti o izvršenim transakcijama i podizanju gotovinskih zajmova.

Osim što u takvim slučajevima provode kriminalističke istrage, u policiji građane pozivaju na dodatni oprez kod primanja ovakvih lažnih poruka​ u​ kojima se od ​porezn​ih obveznika traži uplata poreza, ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

Obavijesti o povratu poreza ili potreba za uplatom

Iako su građane već upozoravali na ovakve lažne poruke, skreću im pozornost i na upozorenje Porezne uprave o učestalim lažne (phishing) porukama kojima se od​ porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

One koji prime takav mail pozivaju da ga odmah obrišu te s oprezom postupaju sa​ sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti.

Građane savjetuju da ​izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, da sve postojeće lozinke zamijene novima te koriste drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

Predlažu im i da uvijek budu na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i/ili podaci, kao i  pri otvaranju privitaka od​ nepoznatog pošiljatelja​.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu