Connect with us

Hrvatska

U pripremi optužnica zbog ratnog zločina u Vrani!

Objavljeno

-

Logor na Vrani ipak postojao?


Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije posjeduje iskaz izvjesne Ruže Bogunović, koja je do rata živjela u Vrani, a danas je državljanica Australije, o navodnom zločinu nad Srbima počinjenom kod Biograda 1991. godine, tvrdi Savo Štrbac, predsjednik srbijanskog dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas.
– Ona je došla kod nas jer već gotovo 20 godina ne može saznati što se dogodilo s njenim suprugom. S obzirom da je prošla zarobljeništvo i ima svjedoke, uputili smo je našem Tužiteljstvu, koje će potom njezin iskaz, sukladno međudržavnom ugovoru između Hrvatske i Srbije potpisanom 2006. godine, proslijediti hrvatskom sudu, vjerojatno Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru. Ono bi trebalo potom istražiti i procesuirati cijeli slučaj, objasnio je Štrbac.
Prema iskazu Ruže Bogunović iz sela Vrana, ona je bila zarobljena 1. listopada 1991. godine skupa s njenim suprugom Nenadom, još dvojicom muškaraca i četiri žene iz Radašinovaca dok su pokušavali prijeći do mjesta koja su tada kontrolirali pobunjeni Srbi.
Zarobila ih je skupina hrvatskih vojnika, među kojima je prepoznala dvojicu sumještana iz Vrane – M. G. i T. J. (u iskazu se barata njihovim punim imenima koja su poznata i redakciji Z NET-a). Tijekom noći, zarobljenici su zadržani u kući M. G., da bi ih ujutro prevezli u Biograd. Ondje su žene puštene, a muškarci su zadržani na ispitivanju.

Savo Štrbac, Veritas


Mjesec dana kasnije, u razmjeni su ostala dvojica zarobljenih Srba puštena, ali ne i njezin suprug. Nenad Bogunović, prema riječima zarobljenika koji su kasnije pušteni, nikad nije ni došao do policijske postaje na ispitivanje, već su ga spomenuti vojnici zadržali u vozilu. Njegova je sudbina od tada nepoznata i gubi mu se svaki trag, ukratko nam je Štrbac prepričao iskaz Ruže Bogunović.
Ona također tvrdi da nitko od njih nije bio član tadašnje Teritorijalne obrane niti je bio naoružan kada su zarobljeni, već su samo htjeli izbjeći stradanje.
– Bilo je puno različitih priča o tome što se dogodilo nesretnom Bogunoviću. Međutim, nakon skoro 20 godina, sve je veća vjerojatnost da je spaljen na jednom smetlištu kod Biograda. Takve su, naime, informacije došle do nas, ali na nadležnim organima u Srbiji i Hrvatskoj je da to istraže, ustvrdio je Štrbac.

RIBARSKA KUĆA NA JEZERU – RESTORAN?
Tragom dokumenta, prema kojemu je postojao jedan navodni “logor za Srbe” tijekom rata u nekoj “ribarskoj kući na Vranskom jezeru”, Štrbac kaže da o tome također postoje svjedočanstva:
– Ondje je bilo zatočeno 10 ili 15 ljudi koji su kasnije odvedeni u Sveti Filip i Jakov. Radi se o tadašnjem restoranu na Vranskom jezeru, jako lijepo uređenom. Jedna od ondje zarobljenih obitelji preziva se Gladović, ako se dobro sjećam.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. Dražen Vitaljić

  23. listopada 2010. at 21:00

  na kraju ispada da su hrvati sami sebe napali…a to da je bilo zloćina s naše strane,bilo je…što nisu procesuirani neka se zapita tužiteljstvo…

   
 2. marko knezevic

  18. prosinca 2010. at 11:28

  dali je jos itko od srba procesuiran za ubijanje i i palez po selima dije nase pravosudje– na kraju cemo mi biti kao agresori–jadna nasa hrvatska

   
 3. marko knezevic

  18. prosinca 2010. at 11:29

  dali je jos itko od srba procesuiran za ubijanje i i palez po selima dije nase pravosudje– na kraju cemo mi biti kao agresori–

   
 4. Bezveze

  20. rujna 2018. at 22:06

  Kako Srbi znaju sve tko što je radio
  Naši samo šute eventualno bubaju glupani

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu