Connect with us

Hrvatska

U pripremi optužnica zbog ratnog zločina u Vrani!

Objavljeno

-

Logor na Vrani ipak postojao?


Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije posjeduje iskaz izvjesne Ruže Bogunović, koja je do rata živjela u Vrani, a danas je državljanica Australije, o navodnom zločinu nad Srbima počinjenom kod Biograda 1991. godine, tvrdi Savo Štrbac, predsjednik srbijanskog dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas.
– Ona je došla kod nas jer već gotovo 20 godina ne može saznati što se dogodilo s njenim suprugom. S obzirom da je prošla zarobljeništvo i ima svjedoke, uputili smo je našem Tužiteljstvu, koje će potom njezin iskaz, sukladno međudržavnom ugovoru između Hrvatske i Srbije potpisanom 2006. godine, proslijediti hrvatskom sudu, vjerojatno Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru. Ono bi trebalo potom istražiti i procesuirati cijeli slučaj, objasnio je Štrbac.
Prema iskazu Ruže Bogunović iz sela Vrana, ona je bila zarobljena 1. listopada 1991. godine skupa s njenim suprugom Nenadom, još dvojicom muškaraca i četiri žene iz Radašinovaca dok su pokušavali prijeći do mjesta koja su tada kontrolirali pobunjeni Srbi.
Zarobila ih je skupina hrvatskih vojnika, među kojima je prepoznala dvojicu sumještana iz Vrane – M. G. i T. J. (u iskazu se barata njihovim punim imenima koja su poznata i redakciji Z NET-a). Tijekom noći, zarobljenici su zadržani u kući M. G., da bi ih ujutro prevezli u Biograd. Ondje su žene puštene, a muškarci su zadržani na ispitivanju.

Savo Štrbac, Veritas


Mjesec dana kasnije, u razmjeni su ostala dvojica zarobljenih Srba puštena, ali ne i njezin suprug. Nenad Bogunović, prema riječima zarobljenika koji su kasnije pušteni, nikad nije ni došao do policijske postaje na ispitivanje, već su ga spomenuti vojnici zadržali u vozilu. Njegova je sudbina od tada nepoznata i gubi mu se svaki trag, ukratko nam je Štrbac prepričao iskaz Ruže Bogunović.
Ona također tvrdi da nitko od njih nije bio član tadašnje Teritorijalne obrane niti je bio naoružan kada su zarobljeni, već su samo htjeli izbjeći stradanje.
– Bilo je puno različitih priča o tome što se dogodilo nesretnom Bogunoviću. Međutim, nakon skoro 20 godina, sve je veća vjerojatnost da je spaljen na jednom smetlištu kod Biograda. Takve su, naime, informacije došle do nas, ali na nadležnim organima u Srbiji i Hrvatskoj je da to istraže, ustvrdio je Štrbac.

RIBARSKA KUĆA NA JEZERU – RESTORAN?
Tragom dokumenta, prema kojemu je postojao jedan navodni “logor za Srbe” tijekom rata u nekoj “ribarskoj kući na Vranskom jezeru”, Štrbac kaže da o tome također postoje svjedočanstva:
– Ondje je bilo zatočeno 10 ili 15 ljudi koji su kasnije odvedeni u Sveti Filip i Jakov. Radi se o tadašnjem restoranu na Vranskom jezeru, jako lijepo uređenom. Jedna od ondje zarobljenih obitelji preziva se Gladović, ako se dobro sjećam.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. Dražen Vitaljić

  23. listopada 2010. at 21:00

  na kraju ispada da su hrvati sami sebe napali…a to da je bilo zloćina s naše strane,bilo je…što nisu procesuirani neka se zapita tužiteljstvo…

   
 2. marko knezevic

  18. prosinca 2010. at 11:28

  dali je jos itko od srba procesuiran za ubijanje i i palez po selima dije nase pravosudje– na kraju cemo mi biti kao agresori–jadna nasa hrvatska

   
 3. marko knezevic

  18. prosinca 2010. at 11:29

  dali je jos itko od srba procesuiran za ubijanje i i palez po selima dije nase pravosudje– na kraju cemo mi biti kao agresori–

   
 4. Bezveze

  20. rujna 2018. at 22:06

  Kako Srbi znaju sve tko što je radio
  Naši samo šute eventualno bubaju glupani

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Vrije u SDP-u, sad se svađaju hoće li se sastati uživo ili online

Objavljeno

-

By

Danas se u 17 sati sastaje Klub zastupnika SDP-a, a Predsjedništvo u 19 sati. Uoči sastanka Kluba, Davorko Vidović napisao je pismo predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu u ime 18 zastupnika.

Prenosimo pismo u cijelosti:

“Poštovani Predsjedniče Kluba,

Kao jedan od potpisnika zahtjeva za održavanje sjednice Kluba zastupnika SDP-a na kojoj ćemo raspravljati o daljnjem statusu naših četvero kolega isključenih iz Stranke, ni u kom slučaju ne mogu prihvatiti održavanje sjednice elektroničkim putem jer:

 • Za to ne postoji niti jedan opravdani razlog, naime dolazak na sjednice Kluba sastavni je dio našega posla, kojega obavljamo profesionalno i za koji smo plaćeni (ne znam koji bi opravdani razlog mogao imati bilo tko za izostanak);
 • Važnost teme i moguće posljedice naših odluka nesumnjivo zahtijevaju neposredni kontakt i sučeljavanje argumentima;
 • Elektroničko održavanje sjednice nije ravnopravan, nego nuždom određeni način rada opravdan samo zdravstvenim razlozima.

Stoga, predlažem da se sjednica održi ISKLJUČIVO UZ FIZIČKO PRISUSTVOVANJE,  a da se uvažavajući činjenicu da je troje naših kolega (Siniša Hajdaš Dončić, Boška Ban Vlahek, Branko Grčić) zbog  bolesti spriječeno fizički sudjelovati sjednici, da im se osigura uključivanje u sjednicu elektroničkim putem. Osobno, pristajem sudjelovati  samo na tako organiziranoj sjednici”, piše Vidović.

Sastaju se Klub i Predsjedništvo

Klub zastupnika SDP-a sastaje se u utorak u 17 sati, a Predsjedništvo u 19 sati.

Podsjetimo, situacija u SDP-u već dugo vremena nije dobra, a dodatno ju je pogoršala odluka Predsjedništva da će predsjednik stranke Peđa Grbin i politička tajnica Mirela Ahmetović razgovarati sa svim članovima Kluba u vezi zahtjeva 18 potpisnika da četvero izbačenih zastupnika SDP-a i dalje ostanu članovi Kluba. Ako se potpisnici i nakon razgovora odbiju povući, i oni će biti isključeni iz SDP-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA Što ako vas popisivač ne nađe kod kuće kada dođe po šifru? Ravnateljica DZS-a ima važan savjet…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Govoreći o tijeku popisa stanovništva koji je još u prvoj fazi samopotpisivanja, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković je za Večernji list otkrila da građane najviše zbunjuje ako ne žive na istoj adresi koja im piše na osobnoj.

“Ono što mi naglašavamo cijelo vrijeme je da popisujemo onu adresu na kojoj doista žive. Mi ne provjeravamo prebivališta, niti istinitost podataka koje nam daju. Naš popis temelji se na izjavi”, rekla je Brković.

Na pitanje može li se dogoditi da MUP koristi podatke kasnije protiv građana, naglasila je da su svi naši podaci tajni. “Niti jedna institucija nema pristup njima. Nitko nema pravo kontrolirati izvještajne jedinice na temelju naših podataka”, dodala je.

Brković je objasnila i ono što mnogima još uvijek nije jasno, zašto će, naime, popisivači ponovno ljudima pokucati na vrata nakon samopopisivanja.

“Zato što nakon uspješnog samopopisivanja dobivate kontrolnu šifru koju je potrebno zapamtiti ili zapisati jer ju treba predati popisivačima. To nama služi kao kontrola obuhvata popisa. Svaki popisivač zadužuje oko 250 adresa. Nama je bitno da on obiđe sve adrese. Ukoliko nikoga ne pronađe kući, ta adresa se vodi kao prazan stan”, kaže Brković.

Postavlja se pitanje i što će biti ako popisivač ne zatekne nikoga u stanu ili kući iako se osoba već samopopisala.

“Popisivač će više puta izlaziti na teren. Bilo bi dobro ukoliko nema nikog u stanu da šifru ili preda susjedu ili je može staviti na vrata, jer nju nitko ne može zloupotrijebiti. Popisivač će ostaviti obavijest gdje je bio i kontakt na koji ga se može obavijestiti o šifri ili terminu popisivanja”, rekla je Brković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Na današnji dan Tito i partizani Hrvatskoj su vratili Istru i Dalmaciju

Objavljeno

-

Na današnji dan 1943. godine Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) donijelo je odluku o priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije Hrvatskoj.

ZAVNOH je praktički bila hrvatska vlada koju su osnovali partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluke ZAVNOH-a kasnije će ući u Ustav Jugoslavije, a upravo će Ustavom iz 1974. godine Hrvatska dobiti pravnu podlogu za samostalnost.

“Narod Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora – jedinih organa demokratske narodne vlasti koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je sljedeće zaključke:

1. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.

2. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji.

3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji – Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore.

4. Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, jamči se autonomija.

5. O gornjoj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

20. rujna 1943.

Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Hrvatske”, stajalo je u proglašenju ZAVNOH-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu