Connect with us

Tech

OS X Lion, novi MacBook Air, iLife ’11 i FaceTime za Mac

Objavljeno

-

Posljedna programska i dizajnerska dostignuća primjenjena su na posljednju generaciju Apple-ovog operativnog sustava OS X, kojeg je Steve Jobs danas predstavio okupljenim novinarima.

Od noviteta koji su navedeni kao nadolazeće funkcije novog OS-a navedeni su:

  • aplikacije koje rade u “full screen” načinu rada
  • integrirana dizajnerska rješenja poznata sa iPad-ovog iOS-a
  • Mac AppStore – trgovina aplikacijama za Mac računala

Kako je najavljeno, OS X Lion biti će dostupan do ljeta 2011, a sam operativni sustav Apple je opisao na ovaj način:

– Uzeli smo najbolje od OS X-a i prebacili to na iPhone. Onda smo najbolje stvari s iPhone-a prebacili na iPad. Sada sve to vraćamo na Mac, u osmom izdanju najnaprednijeg operativnog sustava na svijetu.

Na danas održanoj konferenciji, Apple je predstavio i novu generaciju ultra tankog prijenosnika MacBook Air, debljine svega 17,2 milimetra u najdebljem dijelu.

13,3 i 11,6 inča dostupne su dijagonale ekrana, a prijenosnici su opremljeni Flash diskovima koji omogućuju maksimalno veliku brzinu pisanja i čitanja.

Trajanje baterije deklarirano je na 5 sati za 13,3 inčni model, te 7 sati na model s 11,6 inča, dok je vrijeme u “stand-by” načinu povečano na čak 30 dana.

Oba modela opremljena su s novim grafičkim karticama i Core 2 Duo procesorima, a kao i dosadašnje verzije MacBook-a i ova je izgrađena iz jednog komada aluminija. Cijene se u SAD-u kreću od 999$ za najslabije opremljeni model, dok će iste u Hrvatskoj biti znatno veće.

FaceTime, aplikacija koju je Apple izvorno predstavio sa posljednom verzijom iPhonea i iOS-a 4.0, sada je dostupna i za OS X Snow Leopard korisnike na Mac računalima. Prema riječima Apple-ovih programera, ovo bi uvelike moglo povećati popularnost online video razgovora, što je i primarna funkcija Face Time-a.

Osim dostupnosti na Mac-u i iPhone-u, FaceTime dostupan je i za posljednju generaciju iPod-a. Na žalost, za iPad nije dostupna jer isti nema kameru koja bi omogućila video razgovore.

Od noviteta predstavljenih u sklopu predstavljanja nove verzije iLife paketa aplikacija, donosimo kako su sve aplikacije sada puno brže u izvršavanju, a u sve je integriran pristup i dijenjenje na društvenim mrežama, kao i suradnja s ostalim korisnicima. Aplikacije koje su doživjele svoje novo izdanje su iPhoto, iMovie i GarageBand.

Ovim putem najavljujemo recenziju novih verzija kroz nekoliko narednih tjedana na Z NET portalu, kao i recenziju prve beta verzije OS X Liona.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati

Tech

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri uređaja iz struje!

Objavljeno

-

By

unsplash

Ako se neki električni uređaj neko vrijeme ne koristi, mnogi jednostavno kabel isključe iz utičnice. No, to nije uvijek dobro.

Mnogi električni uređaji nastavljaju trošiti električnu energiju čak i kada su isključeni. To uključuje, na primjer, televizore, radije, LCD monitore ili bežične telefone. Njihove crvene LED diode vrlo jasno pokazuju da energija i dalje teče nakon što su isključeni. To se naziva “fantomsko punjenje”, piše Fenix-magazin.

Međutim, ne mogu svi električni uređaji podnijeti da budu potpuno isključeni iz utičnice. To može biti zbog raznih stvari. Ponekad je to zbog načina na koji funkcioniraju, ponekad zbog toga kako su programirani.

Bitan je i redoslijed isključivanja. Kako biste izbjegli oštećenje, uvijek prvo koristite prekidač, a zatim utikač.

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri električna uređaja

1. Pisač

Kada je u pitanju električna energija, kod ink-jet pisača nije potrebno isključiti napajanje električnog uređaja. Međutim, postoji stvarni problem koji nastaje kada se pisač ne isključi pomoću gumba za uključivanje, nego se isključi iz utičnice.

Kada je uključen, spreman je za ispis i nije u stanju mirovanja. Ako se izvuče utikač, zaustavlja se u procesu bez gašenja, kao što bi bio slučaj pri normalnom gašenju.

Ovo je slično resetiranju. To znači da se ink-jet pisač potpuno ponovno pokreće i pretpostavlja da se ispisna glava nije koristila dulje vrijeme. Dakle, čisti se i koristi veliku količinu tinte.

2. WiFi usmjerivač

Imati pristup Internetu u svakom trenutku je prednost stalno aktivnih FritzBoxova, Speedport uređaja, itd. Možda bi se isplatilo noću isključiti WLAN router, ali samo ako na njega nisu povezani drugi važni uređaji.

Ako koristite svoj fiksni telefon, telefonsku sekretaricu i/ili pametne kućne električne uređaje, ne biste trebali isključiti usmjerivač. Oni tada nisu dostupni ili čak uzrokuju probleme kada se uređaj ponovno uključi.

3. OLED televizori

Moderni televizori poput OLED televizora rade smetnje kada se utikač isključi. To je zbog činjenice da se pikseli automatski ažuriraju u pozadini.

Redovito isključivanje s mreže nepravilno bi prekinulo ovaj proces i moglo dovesti do oštećenja ili pogoršanja kvalitete slike.Najbolje je unaprijed saznati od proizvođača možete li električni uređaj isključiti tipkom za napajanje ili je dopušteno potpuno isključiti napajanje.

 
Nastavi čitati

Tech

WhatsApp uveo veliku promjenu koja će olakšati dopisivanje, evo kako koristiti novu opciju

Objavljeno

-

By

WhatsApp je nedavno pokrenuo veliko ažuriranje kako bi olakšao pronalaženje određenih chatova. Sada možete brzo pretraživati svoje poruke bez potrebe za bjesomučnim listanjem stotina starih poruka, bilo da tražite, primjerice, adresu prijatelja ili naziv restorana.

Ova nova značajka nazvana “Chat Filters” omogućuje korisnicima da filtriraju svoje poruke prema tri kategorije: “Svi”, “Nepročitani” i “Grupe”. Odabirom “Svi” možete pretraživati sve poruke, dok će “Nepročitani” ograničiti pretragu na poruke koje niste još otvorili. S druge strane, kategorija “Grupe” omogućuje vam pretragu samo u vašim grupnim razgovorima, pojašnjava Daily Mail.

WhatsApp je objasnio da je cilj ove nove značajke omogućiti korisnicima brzo pronalaženje željenih razgovora bez potrebe za dugim listanjem kroz cijeli inbox. Vjeruju da će ovi filteri pomoći korisnicima da ostanu organizirani i fokusirani na svoje najvažnije razgovore. “Nastavit ćemo razvijati više opcija kako bismo vam pomogli da se usredotočite na ono što je najvažnije”, dodali su. Ažuriranja su već krenula kod nekih korisnika i bit će dostupna svima u u nadolazećim tjednima, prenosi Večernji list.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu