Connect with us

Hrvatska

Modrić “napao” Olujića!?

Objavljeno

-


Nakon jednosatne stanke, nastavljeno je suđenje na Županijskom sudu u Zadru Modriću i Olujiću, i to svjedočenjem policajca iz II. PP, Jurice Jurline.
– Poslao nas je šef Ante Lučić – tada sam još bio na ispomoći, tek mjesec dana sam radio – da kontroliramo osobe s otoka. Kad je došao trajekt, Tokić me nazvao da obratim pozornost na osobu u zelenoj majici. Svi su otišli, a taj je s prijateljem ostao čekati. Nazvao me potom Bubnjar da dolazi i Modrić i opisao mi je kako izgleda jer ga ja nisam poznavao. Modrić i Olujić su se rukovali i zagrlili, zatim sam ja otišao u trajekt za Olujićem. Nakon što su uhvaćeni, ja sam pregledao prijatelja od Olujića kojem ne znam ime…
Pavasović je zatražio da se zabilježi kako je Jurlina na njegovo pitanje – “gdje su se Modrić i Olujić susreli u odnosu na rampu trajekta”, odgovorio – “u neposrednoj blizini kombija”.
PAVASOVIĆ: Zašto ste odgovorili na jedno, a ja sam pitao drugo?
JURLINA: U smjeru mosta.
(U razgovor svojeg odvjetnika i policajca Jurline, ubacuje se prvooptuženi Josip Modrić i odgovara umjesto policajca:
– Zato što mu je Olujić rekao da tako kaže!)
PAVASOVIĆ: Zasto u prvom iskazu niste spomenuli kombi?

JURLINA: Nisam o tome govorio jer je to prekriveni kombi čija svojstva kao takva nismo htjeli otkriti.
PAVASOVIĆ: Da li ste danas tražili dozvolu da govorite o kombiju?
JURLINA: Nisam.

PAVASOVIĆ: Da li ste razgovarali s Tokićem i Bubnjarom o iskazu?

JURLINA: Ne.

PAVASOVIĆ: Da li ste u međusobnoj komunikaciji razgovarali s Tokićem i Bubnjarom da ste pozvani kao svjedoci?

JURLINA: Nije bilo potrebe u kontaktiranju mene i njih razgovarati o tome.

(Pavasović traži da se u zapisnik unese da međusobno nisu niti spomenuli da su pozvani kao svjedoci.)

PAVASOVIĆ: Možete li reći preciznu poziciju Bubnjara?
JURLINA: Ne. U trenutku rukovanja mi je Olujić bio okrenut leđima, a Modrić je gledao prema meni.

LOVRIĆ: Kad ste primijetili Aljošu s Olujićem?

JURLINA: Izašli su zajedno iz trajekta i razdvojili se kad je Olujić krenuo prema gradskom mostu, a ta osoba je ostala kod rampe trajekta. Olujić se nakon toga vratio i opet su otišli skupa u trajekt. To je trajalo oko pola minute.
LOVRIĆ: Da li je u tom trenu došlo do primopredaje?
JURLINA: Ja primopredaju nisam vidio. Vidio sam samo da je došlo do kontakta.

LOVRIĆ: Koliko vam se puta javio Tokić?

JURLINA: Dva puta, mobitelom. Prvi put da obratim pozornost na osobu u zelenoj majici, a drugi put da je pratim.

LOVRIĆ: Zašto ste ispustili iz vida osobu u zelenoj majici?
JURLINA: Jer sam imao drugi poziv od Tokića. Nisam je ispustio iz vida, što ću ja trčati za njim!? Za to vrijeme sam unutra.

LOVRIĆ: Da li je osoba koja je bila s Olujićem mogla vidjeti primopredaju?
JURLINA: Ne znam da li je taj mogao vidjeti primopredaju, taj je ostao kod rampe trajekta.

LOVRIĆ: Koliko je daleko bila primopredaja?
JURLINA: Ne mogu odgovoriti na to.
OLUJIĆ: Da li se za to vrijeme ukracavaju drugi putnici na trajekt?

JURLINA: Da.

(Jurlina poslan u čekaonicu.)

BITANGA: Trebali smo ispitati i svjedoka optužbe Aljošu Roksandića, ali nismo jer se on ispričao da ne može doći.
OBRANE SUGLASNO: Prigovaramo iskazu svih triju danas ispitanih svjedoka!

Pavasović predlaže rekonstrukciju događaja na licu mjesta…

PAVASOVIĆ: Sva tri ispitana svjedoka na pitanje obrane suglasno odgovaraju kako nijednu udaljenost ne mogu izraziti u metrima, pa mislim da će im biti lakše na licu mjesta pokazati pozicije. Već je sada očito da je ključni element pitanje primopredaje odnosno predaje novca. Trojica policajaca u biti nisu suglasni jedan s drugim. Jurlina i Bubnjar vidjeli su da se radi o specifičnom rukovanju jer su obojica imali dignute ruke, dok Tokić tvrdi da rukovanja nije bilo nego je Modrić Olujiću dao drogu kao pri prodaji nekog povrća!? Nužno je da Vijeće u realnim okolnostima sagleda susret dvije osobe na pozicijama gdje su se optuženici susreli iz pozicije gdje su bili Jurlina, Tokić i Bubnjar. Obrana smatra da bez toga neće imati jasnu sliku činjeničnog stanja.
ODVJETNIK NIŽIĆ: Ako sud prihvati rekonstrukciju, trebali bi se simulirati identični uvjeti, odnosno rekonstrukcija bi se trebala održati u večernjim satima.
SOKOL: Sve što su svjedoci rekli, životno i logično se može uklopiti u mjesto ispred trajketa. Ovome nadodajem činjenicu da sud treba uočiti da je Modrić posjedovao drogu, te da je pronađen kod kafića SKY s iznosom od 1.800 kuna od kojih su 6 novčanica od 200 kuna o kojima je Tokić svjedočio. Zbog toga smatram da će se sud na rekonstrukciji iscrpljivati sitnim i nebitnim detaljima.
PAVASOVIĆ: Ne samo da je svjedok Tokić na kojem se optužba temelji svjesno i htijući neistinito iskazivao pred sudskim vijećem, prešućujući dobar dio događaja, nego je i kazao da je on rutiner u izlaganju pred sudom. Ključna točka prijedloga je da su Bubnjar i Jurlina vidjeli kontakt koji je bio visoko podignute ruke, što se bitno razlikuje od onoga što je vidio Tokić koji svjesno i namjerno ne govori istinu.
BITANGA MODRIĆU: “Iskontrolirajte se!”
Prvooptuženi Josip Modrić više je puta upada u riječ odvjetnicima i svjedocima, na što ga je upozorio pred kraj suđenja sudac Bitanga:

– Ikontrolirajte se, imate ovdje branitelja koji će vas zastupati, a vi ćete imati vremena za dati iskaz!

Sljedeća rasprava je zakazana za 5. studenog u 10 sati jer Pavasović ne može ranije. Tada će se odlučiti ide li se na rekonstrukciju ili ne.
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Vruć saharski zrak i dalje stiže u Hrvatsku, a jedan vremenski fenomen je ove godine izostao

Objavljeno

-

By

Duboka ciklona s Atlantika premjestila se nad Veliku Britaniju i prostire se preko Biskajskog zaljeva do zapadnog Sredozemlja.

Nalazimo se na prednjoj strani ciklone uz jako jugozapadno strujanje po visini i prizemlju te se nastavlja pritjecanje vrućeg zraka iz saharskog bazena. Jutros je jugozapadnjak u zavjetrini Dinarida popraćen s jakim fenskim efektom te je u Gospiću i Ogulinu izmjerena temperatura visokih 13,5C.

Danas će vrijeme biti pretežno sunčano uz promjenljivu naoblaku. Rijetki pljuskovi mogući su u gorskim krajevima i na Kvarneru. Puhat će jak lebić i oštro a na južnom Jadranu jugo. Najviše dnevne temperature zraka od 19 do 25C.

Sutra u subotu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo uz jak jugozapadnjak a na južnom Jadranu i olujno jugo. Povremeno više naoblake na Kvarneru i u Gorskom kotaru gdje je moguća i pokoja kap kiše. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od 8 do 13 a na Jadranu oko 14. Najviše dnevne oko 22 a u Slavoniji i Baranji i do 28C.

Nedjelja nastavak promjenljivog vrlo toplog vremena s maksimalnom dnevnom temperaturom u istočnim krajevima unutrašnjosti i do 30C. Na Jadranu i uz Jadran zbog jakog juga povećana naoblaka na planinama zaobalja uz malu vjerojatnost za pokoji pljusak.

U ponedjeljak naoblačenje sa zapada uz kišu i jako jugo. Kiša će se brzo sa sjevernog Jadrana proširiti na unutrašnjost i srednji i južni Jadran . Mjestimice su moguće veće količine oborine osobito u Gorskom Kotaru Lisci i dalmatinskoj zagori. Zahladit će tako da će temperature zraka biti u okviru prosjeka za doba godine od 10 do 14 u unutrašnjosti a na Jadranu oko 16.

U Nastavku tjedna promjenljivo oblačno i uglavnom suho vrijeme uz postupan porast temperature zraka. Na Jadranu će i dalje puhati jugo i jugozapadnjak, te možemo konstatirati da ove godine nije bilo marčane bure.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! / U jednom slatkišu pronađen zabranjeni sastojak koji može dovesti do karcinoma crijeva

Objavljeno

-

By

Unsplash

Na hrvatskoj je granici zaustavljena pošiljka žvakaćih guma koja je sadržavala titanov dioksid u količini od 1,18 posto, što je prilično visok udjel, priopćili su u četvrtak iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Riječ je o aditivu E171 koji se od 2022. godine ne smije upotrebljavati u hrani na području Europske unije, piše Danica.

Pošiljka žvakaćih guma s okusom mente je uništena nakon što su hrvatski inspektori utvrdili prisutnost zabranjene tvari.

Titanov dioksid glavnom se upotrebljava u slasticama omiljenima među djecom: žvakaćim gumama, slatkišima, čokoladi, sladoledu.

Europska agencija za sigurnost hrane nakon brojnih znanstvenih istraživanja zaključila je kako aditiv E171 može biti genotoksičan, odnosno štetan za zdravlje ljudi, s rizikom od karcinoma. Istraživanja na miševima pokazala su da visoke doze titanova oksida mogu dovesti do karcinoma crijeva.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Sezona je bonusa: Evo tko ima pravo na njih i što donosi 13. plaća

Objavljeno

-

By

Vlada je početkom godine podigla maksimalne iznose određenog broja neoporezivih isplata, čime je poslodavcima otvorila dodatni prostor za nagrađivanje zaposlenika u ovoj godini. Između ostaloga, povećani su neoporezivi iznosi božićnice, naknade za godišnji odmor, naknade za troškove prehrane i dnevnica za službena putovanja.

Kada je riječ o neoporezivim isplatama radnicima koje se temelje na uspjehu poslovanja, poslodavcima je na raspolaganju mogućnost isplate nagrade za radne rezultate.

Riječ je o tzv. bonusima te se mogu isplaćivati kao dodatak na mjesečnu plaću i/ili jednom godišnje za postignute individualne rezultate. Bonusom se smatraju naknade koje se isplaćuju kao nagrada za dobro obavljen posao koji je rezultirao ostvarenim primitkom iznad plaće za redovit rad prema ugovoru o radu.

Treba naglasiti da Zakon o radu ne propisuje pravo na isplatu nagrade za radne rezultate. Poslodavci isplaćuju bonuse na temelju kolektivnih ugovora, pravilnika o radu i drugih internih akata, kojima su određeni kriteriji za isplatu, piše tportal.

Fond nagrada ovisi o poslovnim rezultatima tvrtke, a način raspodjele ovisi o utvrđenim kriterijima. Neki poslodavci isplaćuju bonuse samo dijelu radnika koji su postigli najbolji učinak, a kod nekih se nagrađuju svi radnici u okviru određenog raspona nagrada.

Nagrada za radne rezultate

Posebna kategorija su menadžerski bonusi te su regulirani menadžerskim ugovorima. Kod menadžera se najčešće radi o isplatama godišnjih nagrada po shemama poticaja ili pravu korištenja opcijske kupnje dionica. Kod viših upravljačkih razina bonusi čine 30 do 60 posto godišnje fiksne plaće.

Isplate bonusa smatraju se dohotkom od nesamostalnog rada koji nije plaća za određeni mjesec, već godišnja isplata koja nije pokrivena radnim satima. Ovakav oblik nagrađivanja do određenog iznosa je neoporeziv. U sklopu poreznih izmjena od početka ove godine povećan je maksimalan neoporezivi iznos nagrade za radne rezultate s 995,43 na 1120 eura.

Puni neoporezivi iznos nije uvjetovan ugovorenim fondom radnog vremena te se može u jednakom iznosu isplatiti radnicima zaposlenima s punim i onima s nepunim radnim vremenom.

Ako se neoporeziva nagrada isplaćivala tijekom godine, u praksi često kao dodatak uz redovnu mjesečnu plaću, za godišnji bonus moguće je neoporezivo isplatiti samo iznos do ukupno 1120 eura.

No ako se nagrada za radne rezultate isplaćuje u svoti koja prelazi 1120 eura, poslodavac je u tom slučaju dužan na isplaćene svote obračunati i platiti sva propisana javna davanja iz plaće i na plaću.

13. plaća

Treba naglasiti da za korištenje neoporezivog primitka nije bitno razdoblje u kojemu je radnik ostvario radni rezultat zbog kojega ga poslodavac nagrađuje. To znači da se za isplatu u 2024. godini primjenjuju porezna pravila za tu godinu, neovisno o tome kad je obavljen rad i ostvaren radni rezultat na koji se odnosi primitak.
Iako je Vlada podigla neoporezivi godišnji iznos bonusa, poslodavci se zalažu za dodatni iskorak. Sve češće se govori o 13. plaći kao posebnoj nagradi svim zaposlenima i mogućnosti da ona bude neoporeziva.

Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i Hrvatska udruga za turizam nedavno su objavili rezultate istraživanja koji su pokazali da je čak 99 posto poslodavaca u turizmu spremno isplatiti 13. plaću pod uvjetom da ona bude neoporeziva.

“To je na neki način poticaj dodatnom zapošljavanju i stimulacija radnicima da ostanu raditi u sektoru. Ova mjera ne bi ništa dodatno koštala državu, a bila bi značajna stimulacija za zapošljavanje i ostanak u Hrvatskoj”, naglasio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu