Connect with us

Hrvatska

Martine Thomas: "Zadranka sam, brate mili!"

Objavljeno

-

Martine Thomas (Foto: Marko Dunatov)
Martine Thomas (41), zadarsku pjevačicu i vizažisticu, mnogi  znaju prije svega zbog njezinog nastupa u Big Brotheru. Rođena je u New Yorku, gdje su njezini došli sa Haitija. Pjevala je s njujorškom grupom Pleasurewell kao predgrupa Princeu. Također je poznata priča kada je bježeći od supruga skočila s drugog kata njihove obiteljske kuće i slomila nogu. Danas živi kao podstanar sa svoje dvoje djece, 13-godišnjom Isabelle i osmogodišnjim Marcellom. Radi kao vizažistica. Pjesme “Ti dobro znaš” i “Ako ovo nije ljubav” napisao joj je zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović. Za sebe će uvijek vrlo rado reći da je “Zadranka, brate mili”.
* Kakvo je bilo vaše djetinjstvo u New Yorku?
– Super. Rođena sam u New Yorku. Živjela sam u Bissau u Queensu, predgrađu srednje klase. Sve bijelci u kvartu. Išla sam u katoličku osnovnu i srednju školu.
* Kada ste se počeli zanimati za pjevanje i glazbu?
– Uvijek sam bila u tim dance show-ima: zabava, glazba, ali pjevanjem tek otkad sam se preselila u Pariz. Ondje sam, naime, radila kao konobarica kod jednog prijatelja. I dok sam konobarila, jedan tip, Amerikanac, pitao me bih li pjevala. Ja kažem, ok. I tako je to počelo.
* Kada ste navršili 21, preselili ste se u Pariz. Zašto?
– Zašto ne? Imala sam obitelj tamo. U Manhattanu sam studirala marketing i dosadilo mi je. Odlučila sam otići na tri mjeseca u Pariz.
* Grupa u kojoj ste pjevali, Pleasureswell, bila je iz New Yorka?
– Da. Grupa “Pleasureswell je bila iz New Yorka.
* Je li to bilo prije ili poslije vašeg boravka u Parizu?
– Poslije, kada sam se vratila u New York. Skupa smo svirali dvije godine, od 1997. do 1999.
* Bili ste u tom bendu kada ste nastupili kao predgrupa Princeu. Kako je to izgledalo?
– Super. Bila sam jako mlada. Puno ljudi. To je bilo na jednom stadionu. Jedno lijepo iskustvo.
* Kada ste došli u Zadar?
– Krajem studenog 2001. godine. Prije toga sam bila u Hrvatskoj dva, tri puta na ljetovanju, ali nisam uopće govorila hrvatski.
* Kada je počela vaša suradnja s Draženom Grgurevićem?
– U studenom. Nisam znala prije da on piše tekstove i glazbu. Ove dvije stvari koje je napravio za mene su super. Onako lagane.
* Pjesme su na hrvatskom jeziku. Imate li problema s izgovorom?
– Ponekad da. Kad pogriješim – popravim, ljudi mi pomažu.
* Kako vam se sviđa Zadar?
– Užas! Hahahaha….Šalim se…. Super je Zadar. Odličan, lijep.
* Kako su vas Zadrani prihvatili?
– Ajme, stvarno kao da sam rođena tu. Kao da sam domaća.
* Idete li na tržnicu ujutro po namirnice?
– Svako jutro. Šalim se. Ne idem baš u grad. Živim vrlo diskretno i mirno. Imam dvoje djece, radim, pjevam. Ne izlazim baš.
* U Big Brotheru ste bili 1998. godine. Jeste li se sami prijavili?
– Jesam.
* Pa zašto, što vam je bilo? Zbog Tajlanda?
– Radi Tajlanda. Nikada prije nisam gledala taj Big Brother. Onda sam vidjela na reklami neka plaža, tu bi bilo dobro otići. U zadnji tren sam se prijavila. Mjesec dana sam provela tamo.
* Kakva iskustva su vam ostala poslije toga?
– Najljepša iskustva u životu. Ne zbog Big Brothera, nego općenito zbog svega što sam tamo radila. Jahanje, rafting. Volim taj fizički “moving”.
* Uskoro nastupate u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru?
– Da. Jako se tome veselim. Trebao bi doći Boško Petrović. Pjevat ću neke jazz-standarde.
* Koliko dugo već svirate gitaru?
– Godinama. Svirala sam u Ninu, u Biogradu.
* Djeca vam ovdje idu u školu. Kako oni govore hrvatski?
– Super. Njima je to materinji jezik. Tjeram ih da što više pričaju engleski. Uvijek im može trebati u životu. Ali vidim da je njima između sebe lakše govoriti hrvatski.
* Nedostaje li vam New York?
– Kako da ne! Baš sam bila nedavno u Miamiu, mjesec dana jer moji sada tamo žive. New York mi fali. Ali tamo je lijepo kad si samac i kad imaš milijun dolara u banci.
* Smatrate li Zadar svojim gradom?

– Apsolutno! Ja sam Zadranka.
* Idete li na košarku?
– Kad mogu, kad stignem. Volim košarku. Bila sam i u Jazinama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. Fonzi

    17. travnja 2012. at 15:34

    DIVNO JE BITI TAKO JEDNOSTAVAN I ŽIVOT PRIHVATITI REALNO

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

E-REGISTAR “NE ZOVI!” / Ne želite da vam trgovci telefonski nude proizvode i usluge? Vrlo jednostavno ih možete spriječiti…

Objavljeno

-

By

Vjerojatno nema vlasnika mobilnog ili fiksnog telefona u Hrvatskoj kojeg barem jednom, pozivom ili porukom, nije kontaktirao neki trgovac ili agent u call-centru nudeći razne proizvode i usluge.

Lako je za pretpostaviti da većina primatelja takvih poziva ili poruka nije bila zainteresirana za ono što im je nuđeno, a vrlo vjerojatno i ljutita zbog neželjenih poziva.

Mnogi, pak, ne znaju da mogu, ako žele, relativno jednostavno spriječiti takve pozive i poruke.

Postoji e-Registar NE ZOVI

Naime, u članku 12.1. Zakona o zaštiti potrošača piše da je “zabranjeno upućivati pozive i/ili poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u registar potrošača koji ne žele primati pozive i/ili poruke u okviru promidžbe i/ili prodaje putem telefona”.

Slijedom toga, u Hrvatskoj već godinama postoji e-Registar “NE ZOVI” – besplatni javni registar telefonskih brojeva potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju telefonskim pozivima ili putem SMS i MMS poruka. Trgovci, pak, imaju zakonsku obvezu sve telefonske brojeve u tom registru izbrisati sa svojih pozivnih lista te ih ne smiju zvati niti slati poruke nudeći im proizvode ili usluge.

Naravno, ako netko želi da ga pojedini trgovci ipak kontaktiraju, može za njih zadržati posebne privole, ali ih može i opozvati u bilo kojem trenutku.

Kako se upisati u Registar?

Registar “NE ZOVI” javno je dostupan na stranicama HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti), a u njemu su vidljive samo tri informacije: je li pojedini broj upisan u registar, jesu li za taj broj povučene sve prethodno date privole te vremensku oznaku kada je broj upisan u registar. Ostale informacije vezane uz broj upisan u Registar “NE ZOVI” nisu javno dostupne.

Sam upis u Registar relativno je jednostavan. Obrazac zahtjeva za upis/ispis telefonskog broja koji je moguće preuzeti na stranici HAKOM-a treba popuniti (olovkom nakon ispisa ili elektronički) te ga dostaviti svome teleoperateru osobno u poslovnici ili e-mailom. Teleoperater potom ima rok od sedam dana da vaš broj upiše u Registar. Na ovoj poveznici možete provjeriti nalazi li se vaš broj u Registru nakon što ste zatražili upis.

Što ako trgovci nastave zvati?

Događa se, naravno, da i nakon toga neki trgovci zovu potrošače na brojeve koje su ovi upisali u Registar. Isprva to može biti zato jer trgovac nije još “skinuo” broj s liste pa ga valja upozoriti na to. A ako sepozivi trgovaca učestalo nastave, potrošač takve može prijaviti tržišnoj inspekciji Državnog inspektorata, koja je nadležna u tom slučaju.

Više detalja o e-Registru NE ZOVI možete pročitati OVDJE.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POČELI UPISI U SREDNJE / Evo koje su najpopularnije, neke lani upisao samo jedan učenik…

Objavljeno

-

By

Pixabay

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je detaljne statističke podatke o upisu učenika u srednje škole.

Generacija srednjoškolaca u petak je završila svoje srednjoškolsko obrazovanje, a već su u ponedjeljak počeli upisi u srednje škole diljem zemlje. Očekivani broj novoupisanih u školskoj godini 2024/2025. veći je od 48 tisuća, a upis će se u potpunosti obavljati elektronički.

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih u sklopu aplikacije Školski e-Rudnik objavljeni su statistički podaci o upisu učenika u srednje škole za prethodnu školsku godinu.

Od nešto više od 40 tisuća učenika u Hrvatskoj, 39.318 upisano je u srednju školu. Posjek po osnovnoj školi iznosio je 4,20.

Najviše djece upisalo se u strukovne škole, njih oko 70 posto, 27,4 posto učenika upisalo je gimnazijske programe, dok je umjetničke programe upisalo manje od 2 posto učenika.

Početku nastavne godine posebno se moglo veseliti 82 posto učenika koji su uspješno upisali svoj prvi izbor. Broj učenika s teškoćama u razvoju koji su upisali srednju školu iznosio je oko 3500, tj. oko 9 posto ukupnog broja učenika.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih/Screenshot

Gimnazijski sektor kao prvi odabir htjelo je upisati 54,3 posto učenika, dok je najnezanimljiviji sektor mladima bio Geološko-naftno-rudarsko-kemijski koji je prvi na svome popisu imalo nešto više od 13 i pol posto učenika.

Od ukupnog broja pristiglih prijava, najuspješniji su bili umjetnički programi koji su upisali gotovo 40 posto učenika koji su se prijavili. Prag od 20 posto upisanih po broju prijava prešli su i Šumarstvo, prerada i obrada drva, Turizam i ugostiteljstvo, Gimnazije te Promet i logistika.

Najneuspješniji su u tom pogledu bili učenici koji su se htjeli upisati u strukovni sektor Grafičke tehnologije i audio-vizualnog oblikovanja gdje je od ukupnog broja prijava upisano svega 14 posto.

Neke od sednjoškolskih, uglavnom strukovnih programa, prošle je godine upisao po jedan učenik.

Za program autolimara na srpskome jeziku prijavilo se osam učenika, a prihvaćen je jedan. Za program na istome jeziku za automehaničara prijavilo se 14 djece. Bačvarem je htjelo postati 13-ero djece, dok se u waldorfsku alternativnu srednju školu namjeravalo upisati osam učenika.

Što se tiče privlačnih sektora po županijama, ne uzimajući u obzir interes za upis u gimnazijske programe, u 11 županija učenici su najviše upisivali smjerove povezane uz strojarstvo, brodogradnju i metalurgiju.

Radi se o Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Bjelogorsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj te Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

U tri županije učenici su najviše zanimanja pokazali za ekonomsko-trgovačko-poslovni sektor i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji.

Elektrotehničare i buduće računalne stručnjake najviše su privukle Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska županija te Grad Zagreb.

Najviše turstičkih djelatnika i menagement stručnjaka dolazi iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Najveći postotak učenika koji su odabrali umjetnički sektor ima Primorsko-goranska županija čijih je nešto manje od četiri posto učenika upisalo neki od umjetničkih programa, piše Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Oprez, povlači se još jedan proizvod!

Objavljeno

-

By

unsplash

Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Riječ je o šunki slovenskog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broja 1413100, a veleprodaju ima zagrebački METRO Cash & Carry d.o.o.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu