Connect with us

Sport

Kreće borba za najboljeg u regiji, nema izrazitog favorita

Objavljeno

-


Ovog petka počinje deseta sezona regionalne košarkaške lige. Sudjeluje 14 klubova. Hrvatska i Srbija imaju četiri, Slovenija i Bosna i Hercegovina po dva, a Crna Gora i Češka po jednog predstavnika. Od ove sezone prvi put nastupa češki predstavnik. Momčadi se bore za titulu najboljeg u regiji i kroz plasman skupljaju bodove  za Euroligu.
Branitelj naslova Partizan i ove je godine jedan od favorita, a Cibona i Olimpija također se mogu svrstati u taj krug. Tu ne treba zanemariti i financijski osigurane i stabilne klubove poput Cedevite, Zagreba, Hemofarma i Nymburka. Zadar i Budućnost borit će se za što bolji plasman u gornjem dijelu ljestvice. Radnički, Igokea, Široki, Crvena Zvezda i Krka kao glavni cilj imaju osigurati nastupanje u ligi slijedeće sezone.
Što se Zadra tiče sve je poznato. Otišli su Stipčević, Perić, Boisa, Plaisted, Ružić, Morović i škifić, a Šarlija je na posudbi u Boriku. Došli su Vladović, Golemac, Brown, Dundović i Ivanov. Uz probleme sa Greerom i prekid karijere Perinčića u Zadru je bilo burno pred početak sezone. Trener Jusup najavio je kako će se okrenuti mladim domaćim igračima pa se očekuje afirmacija Marčinkovića, Olivarija, Bilana i Batura. Od važnih igrača iz prošle sezone ostao je samo Car tako da je momčad dosta promijenjena. Koje su mogućnosti ove ekipe tek će se vidjeti, a u klubu naglašavaju da će izvući maksimum od ovoga što se ima.
Četverostruki osvajač lige Partizan ostao je bez trenera Duška Vujoševića. Osim njega klub su napustili neki od glavnih igrača poput McCalebba, Vraneša, Rašića i Marića. Od prošlogodišnjih bitnih igrača ostali su kapetan Božić, Kecman i Vesely, a pojačali su sa Slovencem Klobučarom i sa dva nova centra Katićem i Jawaiom. Treba spomenuti mladog Nemanju Bešovića, igrača koji je 1992. godište i visok je 219 cm.
Cibona je ove sezone ostala bez trenera Perasovića, bez Tomasa i Gordona dvojice najboljih igrača prošle sezone, zatim Trohe i Vukušića koji su prešli u Cedevitu. Nema više ni Andrića, Udriha i Bagarića. Pojačali su se sa Pašalićem, Lalićem, Stipčevićem, Vragovićem, Delašom i Amerikancem Johnsonom. U ekipi su ostali Bogdanović, Zubčić i Radošević. Očekuje se i Rozićev povratak na teren nakon ozljede. Uz sve financijske probleme koje Cibona ima od nje se može očekivati značajan rezultat u NLB ligi.
Olimpija je prošlu sezonu kiksala u domaćem prvenstvu, pa je Krka uzela naslov. Ove godine imaju respektabilan sastav. Pojačanja su Jagodnik i Markota, Amerikanci Pinkney i Gregory te šuter Šehović. Momčadi će se priključiti i bivši Zadranin Boisa nakon što se oporavi od ozljede.
Cedevita ima najjači sastav do sada. Iako su ostali bez glavnog igrača Žižića i bez Subotića, Andersona, Marsha i Krasića, doveli su vrlo kvalitetna pojačanja. Vukušić, Princ, Troha, Krstić, Draper, Pattway i Edwards uz prošlogodišnje igrače Baždarića, Petrovića, Kaštropila, Rudeža, Kovačevića i mladog Butorca čine jak sastav na papiru ali to trener Petrović tek treba prenijeti na teren.
Zagreb se također bitno ojačao, unatoč brojnim odlascima. Krstić, Garma, Prkačin, Barać, Štimac i Dijan napustili su klub, no Zagreb ima najzvučnije pojačanje ove sezone, a to je Mario Kasun. Uz Žorića na poziciji centra, iskusnog Mulaomerovića i Simona tu su još novi Amerikanac Renfoe, Halilović i Novačić i od mladih Petković, Šarić i Prostran od kojih se ove sezone očekuje afirmacija.
Hemofarm je složio vrlo dobru momčad. Otišli su Marković, Jagodink, Katić i Hill, a došla su dva stranca Jordan i Hamid, zatim Marać, Knežević, Savović i Andušić. Hemofarm je u prvom kvalifikacijskom krugu za Euroligu izbacio izraelski Hapoel, a u drugom krugu ispali su od berlinske Albe u posljenjim sekundama uzvratne utakmice. Ovo govori da se na njih ozbiljno treba računati ove sezone.
Budućnost ove sezone ima jednog stranca, Litavca Kadziulisa što ja za njih neobično jer se uvijek okreću domaćim snagama. Osim njega neka od pojačanja su iskusni centar Šekić, šuter Popović i mladi reprezentativac Dubljević. Iako su ostali bez nekih važnih igrača poput Maraša i Savovića, ova ekipa, posebno na domaćem terenu bit će težak protivnik.
Široki je ostao bez najboljeg igrača, playa Masona, koji je bio najkorisniji igrač regionalne lige prošle sezone. Osim njega otišli su Sirišćević, Čolak, Mileković, Puljko, Ružić i Longin. Ostali su Špralja, Štemberger i Grgat, a došli su Morović, Pilepić, Bilinovac i Novak.
Radnički je prošle sezone igrao po prvi puta regionalnu ligu. Od prošlogodišnje ekipe ostala su samo tri igrača Mijatović, Čakarević i Rakić. Glavni igrači od prošle sezone, Pantić, Milosavljević, Miloš i Vukosavljević otišli su iz kluba, a došli su mladi Šveđanin Gaddefors, Stojačić i Blagojević. Kod njih na gostovanju nikome neće biti lako jer im je domaći teren najveći adut.
Crvena Zvezda definitvno je u najvećim problemima. Klub je u financijskom kaosu i skoro svi igrači našli su drugu sredinu. Ostao je samo iskusni Bakić, a sve ostalo su mladi igrači iz vlastitog pogona, budući da im je FIBA zabranila prodaju i kupnju igrača zbog dugova.
Krka se vrtila u regionalnu ligu osvojivši naslov prvaka Slovenije. Od ove sezone okreću se mladim snagama, tako da su otpustili Marcelića, jednog od bitnijih igrača prošle sezone. Između ostalih doveli su Drobnjaka i Amerikanca Bookera.

Nove ekipe – Nymburk i Igokea
Češki predstavnik već dugo dominira u domaćem prvenstvu dok u europskim natjecanjima polako napreduju. Već u prvoj sezoni u Nlb ligi imaju velika očekivanja, a to je borba za završni turnir. U ekipi imaju pet stranaca i velik budžet što postavlja visoke ciljeve.
Drugi novak je Igokea koja također kreće sa velikim ambicijama. Osim mladog Vučenovića u ekipi nema nitko mlađi od 26 godina. Financijski stabilan klub vjerojatno će dovesti još neko zvučno pojačanje. Njihov adut je domaći teren, ali u stanju su iznenaditi svakoga na gostovanjima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

PK JADERA / Nova iskustva, osobni rekordi i norme za PH iz Češke

Objavljeno

-

By

04./05.05.2024. na 50m bazenu u Brno-Lužánky, Češka Republika odžano je natjecanje „Májové Brno 2024“. Plivači i plivačice Zadarske Županije, nastupili su na međunarodnom plivačkom natjecanju “Májové Brno 2024.” koje se kroz dva dijela natjecanja održalo 04. i 05. svibnja u Češkoj.

U konkurenciji od 380 natjecatelja iz 6 zemalja (Austrija, Češka Republika, Hrvatska,  Mađarska,  Slovačka Republika i Ukrajina) Zadarsku županiju je predstavljalo 6 članova iz PK Jadera i PK Zadar. Iz PK Jadera pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. nastupali su: Antonio Dobrić (2011), Adrian Pavić (2011),  i Erika Sommer Bem (2013). Pošto su naši dečki ulazno godište kategorije kadeta, a Erika je ulazno godište kategorije ml. kadeta  nastupali su u konkurenciji sa godinu dana starijim plivačima sakupili nova iskustva te isplivali niz osobnih rekorda i normi za državno prvenstvo.

Erika Sommer Bem (2013) je nastupala u B kategoriji (2012/13), a najbolji plasman je ostvarila u disciplini 200m leptir gdje je s vremenom 3:52,10 zauzela 6.mjesto. Disciplinu 50m leptir (42,76) je završila na 17.mjesto dok se na 50m slobodno (34,82) plasirala na 18.mjesto. Pošto je Erika tek ulazno godište kategorije mlađih kadeta iako ima isplivane norme za Kadetsko PH nema pravo nastupa.

Dečki su nastupali u A kategoriji (2010/11). Antonio Dobrić (2011) je najbolji plasman ostvario u disciplini 50m prsno gdje je s vremenom 39,04 doplivao do 6. mjesta i norme za PH, na 15.mjesto se plasirao u disciplinama 100m prsno (1:27,73) i 200m prsno (03:16,91), dok je još jednu normu za PH isplivao u disciplini 100m slobodno (1:09,04) i zauzeo 26.mjesto u kategoriji. Adrian Pavić (2011) je također isplivao 2 norme za PH i to u disciplinama 50m i 100m slobodno. Najbolje plasmane je ostvario u disciplinama 50m slobodno (30,94) i 100m leđno (01:23,99) gdje je zauzeo 20.mjesto, u disciplini 100m prsno (1:34,04) plasirao se na 23.mjesto, dok je disciplinu 100m slobodno (1:10,16) završio na 35.mjestu

Ovim putem zahvaljujemo Zadarskoj županiji na financiranju troškova puta te klubu Kometa Brno na smještaju naših plivača.

 
Nastavi čitati

Sport

Hrvatska futsal reprezentacija saznala moguće protivnike na Svjetskom prvenstvu

Objavljeno

-

Hrvatska futsal reprezentacija uvrštena je u treću jakosnu skupinu za ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva koje će se održati u Uzbekistanu od 14. rujna do 6. listopada. Ždrijeb skupina održat će se 26. svibnja u Samarkandu, a plasman u osminu finala izborit će prve dvije reprezentacije iz svih šest skupina te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Jakosne skupine:

Prva: Uzbekistan, Brazil, Portugal, Španjolska, Iran i Argentina
Druga: Maroko, Kazahstan, Tajland, Francuska, Ukrajina i Paragvaj
Treća: HRVATSKA, Novi Zeland, Venezuela, Afganistan, Kostarika i Tadžikistan
Četvrta: Nizozemska, Gvatemala, Panama, Angola, Libija i Kuba

 
Nastavi čitati

Sport

Ancelottijeva poruka ostalim trenerima: Nikada se nismo žalili. Pogledajte nas sad!

Objavljeno

-

Real Madrid je u ludoj uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka pobijedio Bayern 2:1 i s ukupnih 4:3 prošao u finale u kojem ga 1. lipnja na Wembleyu čeka Borussia Dortmund. Bayern je poveo lijepim golom Alphonsa Daviesa u 68. minuti, a Real je okrenuo golovima Joselua u 88. i 91. minuti. On je u igru ušao u 81. minuti.

Realov trener Carlo Ancelotti nakon velike pobjede govorio je na temu žalbi ostalih trenera. Talijanski stručnjak poslao je jasnu poruku: “Mi smo imali puno, puno problema ove sezone. Nisu tu samo teške ozljede Courtoisa, Militaoa i Alabe… Gubili smo Viniciusa na dva mjeseca, Camavingu također i Tchouaménija. Ali nikada se nismo žalili, nikada. Pogledajte nas sada!”

Ancelotti smatra da njegove kolege često kukaju zbog ozljeda svojih igrača, ali i sudačkih previda. Real Madrid je nadomak osvajanja španjolskog prvenstva, a gotovo cijelu sezonu igra bez ključnih prvotimaca poput vratara Thibauta Courtoisa te braniča Davida Alabe i Edera Militaa, koji se nedavno vratio nakon teške ozljede križnih ligamenata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu