Connect with us

Hrvatska

Sokolar: "Policijske zadaće sve su složenije!"

Objavljeno

-

Dan policije (Foto: Žeminea Čotrić)
Policijska uprava zadarska danas je upriličila svečanost povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije. Svečanost je počela polaganjem vijenaca na Središnjem križu poginulim hrvatskim braniteljima, a nastavila se u Crkvi Sv. Mihovila, gdje je održana misa za poginule policijske službenike u Domovinskom ratu.
Svečanom postroju policijskih službenika u PU zadarskoj nazočili su i predstavnici Grada i Županije, te brojnih udruga, kao i obitelji poginulih policijskih službenika.
Pozdravnu riječ svim prisutnima uputio je načelnik PU zadarske, Zlatko Sokolar, rekavši kako su policijske zadaće sve složenije i sve teže, ali kako je sigurnost najbolji proizvod ove policijske postaje.
Istakuo je kako je ponosan na sve policijske službenike, te im zaželio sretan Dan policije.
Župan Stipe Zrilić pohvalio je rad zadarske policije, te im poželio sreću u daljnjem radu i u borbi protiv novih oblika kriminala u svim odjelima.
Generalni vikar, Milivoj Bolobanić, uputio je čestitku policijskim službenicima, te im dao blagoslov, a na samom kraju svečanosti podijeljene su zahvalnice svim policijskim službenicima koji su se u protekloj godini pokazali savjesnima u obavljanju svojih zadataka.
Zahvalnicu sa još 12 policijskih službenika dobio je i načelnik Sokolar, za doprinos u organizaciji susreta hrvatske katoličke mladeži.

Zahvalnice su dodijeljene i policijskim službenicima: Nikoli Šindiji, Božidaru Budiši, Ivici Stipanoviću, Ranku Parancinu, Elvisu Perinčiću, Sandru Šindiji, Denisu Mariću, Draganu Števanji, Anti Fuzulu, Ivici Rumori, Danijelu Gospiću, te Marijanu Barabi.

Povodom Dana policije, načelnik Policijske uprave zadarske dodijelio je zahvalnice za časno i savjesno obavljanje policijskih zadaća i postignute rezultate rada tijekom 2009/2010. godine sljedećim djelatnicima: Nikola Šindija, načelnik Odjela policije; Božidar Budiša, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa; Elvis Perinčić, načelnik Postaje prometne policije Zadar; Ivica Rumora, pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Zadar; kao i policijskim službenicima iz Odjela policije – Zvonku Majdandžiću, Jošku Rogiću, Eugenu Tissaueru, Mili Nimcu; policijskim službenicima iz Odjela kriminalističke policije – Vitomiru Čakarunu, Ivici Dučiću, Zvonimiru Škari, Brunu Radosu; policijskim službenicima II. PP Zadar – Dubravki Proroković, Tomislavu Žagaru, Tonyju Kraljevu iz PP Biograd; policijskim službenicima I. PP Zadar – Ivi Begonji, Marku Ušljebrki, Venciju Zoriću, Damiru Živkoviću, Anti Škari, Ivici Pilipoviću; policijskim službenicima PP Obrovac – Anti Šarliji, Anti Milošu, Anti Baždariću, Anti Kneževiću; te policijskom službeniku IJP Zadar – Petru Mustaću.
Zahvalnice za postizanje iznimnih rezultata u radu dobili su i Odsjek gospodarskog kriminaliteta i Odsjek organiziranog kriminaliteta Odjela kriminalističke policije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Đikić objasnio tko će ubuduće primati cjepivo i koje su dobre strane omikrona

Objavljeno

-

By

Naš istaknuti znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u Dnevniku. Komentirao situaciju s omikronom.

“Ako je stvarno pad broja hospitaliziranih, to je dobra stvar. Broj testiranja je, međutim, još uvijek upitan jer ne znamo točno koliko se testira, ne znamo je li uopće postotak testiranih relevantan i moramo biti oprezni. Covid varijanta omikron je i dalje opasna, ali nam na dugi rok nudi određeni pozitivni optimizam da će se kolektivni imunitet razvijati brže i da ćemo iz ove pandemije uz dodatno cijepljenje moći prijeći u endemski oblik ove bolesti”, rekao je na početku i dodatno se osvrnuo na udio pozitivnih među testiranima:

“To je praktično nemjerljivo, ako imate više od 50% pozitivnih, gotovo da i ne treba testirati. No ono što je građanima važno je, ne samo da zaštite svoje obitelji, nego i za radna mjesta, pogotovo bolnice i socijalne ustanove i upravo zbog toga je važno da se osigura dodatno testiranje za one kojima je neophodno i važno je da to testiranje bude točno, precizno i na vrijeme napravljeno. Mislim da je tu bilo dosta probema u sustavu, pogotovo sada kada to moraju raditi i liječnici opće prakse, mislim da je to dodatno nepotrebno zbunjivanje liječnika i ljudi, a trebali smo napraviti puno više točnih, relevantnih centara koji mogu testirati one kojima je to potrebno”.

“Omikron je postao master širenja ovog virusa”

Objasnio i koje su omikronove dobre strane:

“Omikron ima dvije komponente koje su važne za znati. To je da širi puno brže i da je evolucijski postao kao master širenja ovog virusa i to nas podsjeća na prehladu, koja je zbog blažih simptoma postala tolerantna bolest koju svake godine prođemo bez problema. Druga komponenta je da je omikron postao prijemčljiv tkivno na gornji dio respiratornog trakta pa ne uzrokuje toliko teške bolesti pluća.

No kod osoba koje su starije i u rizičnim skupinama, kod njih i omikron još uvijek uzrokuje smrotnost, pogotov u ovako velikom broju širenja, taj virus je i dalje opasan. Tijekom proljeća moramo i dalje biti oprezni, a nakon toga ćemo moći optimističnije gledati na ljeto i tada ćemo građanima moći ponuditi i nove vrste cjepiva koje će možda biti specifično za omikron, ili ona koja će ciljano djelovati na različite vrste i varijante koronavirusa, a možda budu razvijena i ona koja će se davati preko sprejeva, dišnih puteva i na taj način ćemo do kraja godine ovu pandemiju podvesti pod kontrolu i prevesti je u endemske oblike”.

“Moramo imati kalendar cijepljenja”

Rekao je i kako je važno ne cijepiti ljude prečesto s previše doza.

“Vidjelo se da je svaka od doza imala zanačajan zaštitni utjecaj, a ne negativni utjecaj na stvaranje zbunjujućeg ili nekontroliranog imunološkog odogovora na cjepivo. I u tom smislu zanstvene preporuke bile su opravdane. Ubuduće moramo imati kalendar cijepljenja i grupacije koje će biti cijepljene na temelju zanstvenih podataka”, veli i dodaje:

“Vjerujem da će nova cjepiva biti ponuđena onima koji će biti najugroženiji i vjerujem da će to biti zemlje s manjom procijepljenošću i da će to biti starije osobe i osobe koje su zdravstveno ugrožene. Na temelju tih podataka moći ćemo pokazati veću solidarnost tako da dijeljenjem tih cjepiva na one kojima su najophodnija pomažemo i zemljama koje su već procijepile svoju populaciju. Kada pogledate podatke, zemlja u kojoj je puno pocijepljenih, vrlo mali broj završava u bolnici, ljudi preboljevaju tu bolest blago i upravo radi cijepljenih i mladih koji imaju omikron on se širi jako brzo, a da ni ne znamo jer testiranja nisu na vrijeme. Imate začarani krug, no on će se produljiti još na mjesec dva”, govori.

Što je s onima koji misle da je dobro sada se zaraziti omikronom?

“Već dugo pokušavam prenijeti poruku javnosti da je u ovom trenutku, to  jako ozbiljna bolest koja utječe na zdravstveni sustav. U Hrvatskoj je i dalje neopravdano velik broj umrlih. I zato Vlada i Stožer trebaju donositi pravilne načine komunikacije s građanima da shvate da to nije jedna od blagih prehlada sada, da to nije bolest koju možemo ignorirati nego moramo i dalje biti agilni i aktivni i na vrijeme reagirati. Zasad je to ozbiljna i vrlo opasna bolest”.

“Građani moraju preuzeti svoj dio odgovornosti”

Zašto je u Hrvatskoj toliko umrlih na broj stanovnika?

“Teško ćete vratiti 13.000 umrlih u Hrvatskoj, to je vrlo visoki broj na broj stanovnika. Što je uzrok tome, vjerojatno svi znamo. Mislim da je ta cijela saga, koja traje oko stožera, načina donošenja odluka, vrlo dugo čekanje na donošenje potrebnih odluka, dovelo do toga da se manje brine oko umrlih, a više oko politike. Sve to nije dobro i Hrvatska nema puno razloga biti zadovoljna ni sretna da smo među 10 najgorih zemalja po broju umrlih na broj stanovnika”.

Naposljetku je rekao kako je sada najvažnije dati podršku zdravstvenom osoblju u bolnicama koje je premoreno i preopterećeno.

“Trebalo bi se pravim PR-om prenositi svim građanima da je odgovornost Vlade, Stožera i građana da se nose maske i smanjuju kontakti i se kada smo pozitivni uklonimo iz društva. Građani također moraju preuzeti svoj dio odgovornosti da bismo smanjili broj umrlih”, zaključuje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od srpnja na policama cijene u kunama i eurima

Objavljeno

-

By

Konačna odluka Vijeća Europske unije o pristupanju Hrvatske eurozoni očekuje se u lipnju, a Hrvatska bi kunu trebala zamijeniti eurom na početku iduće godine. Trgovci i ugostitelji počeli su s pripremama, a već ovoga ljeta cijene bi se trebale isticati i u kunama i u eurima.

Bude li sve išlo prema planu, prvoga srpnja i na policama i pri online kupnji cijene će biti istaknute u kunama i eurima.

– Pri čemu će cijene u kunama biti veće ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u eurima, a od službene implementacije tu dominatnu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna, Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma.

Dvojno isticanje cijena tako će početi šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

– Jedan od izazova označavanja cijena u eurima i kunama bit će za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u eurima i u kunama, izvijestila je Silvana Skočajić.

Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena.

– U niti jednom slučaju od danas pa da kažem do kraja cijelog procesa implementacije kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u euro.

Za prodavače odjeće dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem.

– Pa nešto će biti kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama ali to je neznačajno mislim da će stvar eura puno pojednostavniti transparetnost prema stanim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

I ugostitelji se slažu da će poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije.

– Da će moći vidjeti da je ta cijena bila euro i deset u šestom mjesecu, euro i deset u desetom mjesecu i euro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine da nije došlo do nekave strašne eksplozije sad je enormno poskupilo sve nam je nabava otišla bogu iza nogu, Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Zbog toga će, kažu, cijene već sada rasti dok ih trošak zamjene dviju valuta toliko ne zabrinjava. S druge pak strane veliki sustavi maloprodaje imat će velike troškove.

– Procjena je da će cijeli proces sigurno koštati pa evo da sad kažem i u eurima, sigurno više od milijun eura.

Inače Ministarstvo gospodarstva u završnoj je fazi pripreme smjernica za zamjenu kune eurom koje će biti dostavljene svim gospodarstvenicima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Koliko je pozitivnih na brzim testovima? Epidemiologinja objavila brojke

Objavljeno

-

By

U posljednja 24 sata PCR testovima je zabilježeno 8958 novih slučajeva koronavirusa te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 55.046. Među njima je 1688 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 229 pacijenata. Preminulo je 35 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 25.990 osoba. Do danas je ukupno testirana 3.977.961 osoba, od toga 18.381 u posljednja 24 sata.

Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izjavila je za Dnevnik HRT-a kako je tijekom božićnih i novogodišnjih slavlja bilo povećanog okupljanja i druženja ljudi bez maski i održavanja razmaka pa je i povećan broj oboljelih sada. U narednih 10 do 14 dana se može očekivati, kaže, povećan broj oboljelih kao posljedica tih događaja.

“U posljednja 24 sata testiralo se oko 18.000 građana brzim antigenskim testovima, njih oko 2900 osoba je pozitivno na COVID-19 što čini oko 18 posto među svim testiranima. Slični podaci su bili i u prethodna dva dana. Za sada se izvještavaju službeno podaci o PCR testiranim osobama kako bi brojke bile usporedive s drugim državama”, naglasila je Nemeth Blažić.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu