Connect with us

Nekategorizirano

Njemačke banke poklanjaju vrijedne umjetnine muzejima

Objavljeno

-

Ilustracija: Commerzbank
Njemačka banka Commerzbank poklonila je vrijedna umjetnička djela muzejima, dok berlinska Nacionalna galerija uz umjetnine dobila milijun eura  u gotovini.
Udo Kittelmann, upravitelj berlinske Nacionalne galerije šali se kako je njihova galerija sada milijunaš te da je sretan kako je tijekom ekonomske krize ovakav poklon šokantan i nevjerojatno iznenađujuć. Predsjednik Upravnog odbora Commerzbank Martin Blessing tvrdi kako je banka godinama skupljala umjetnička djela velike vrijednosti i sada je uslijedio preokret. Objašnjava ga “dobrobitom za društvo i poticanje umjetnosti, kulture i mladih kao dio njihovog programa”.
Prava strana i ove politike je ta što banke velik dio novca moraju ulagati u restauriranje i pravilno pohranjivanje umjetnina. Ovako je sudbina i troškovi održavanja umjetnina u rukama djelatnika muzeja, kojima je velik problem pronaći sponzora za restauriranje. Kuratorica Astrid Kießling-Taskin izjavljuje: “Mi uopće nismo u mogućnosti ta djela konzervirati i sačuvati za sljedeće generacije”. Danas priznaje da joj je iz početka bilo teško prihvatiti način na koji banka postupa s umjetninama. Banka je okrenula mlin na svoju vodu pa je, umjesto proglašena za najgoreg vlasnika umjetnina, postala najdraža banka nacije. Vrlo mudro, jer će posjetiteljima muzeja biti napomenuto čije su donacije pojedina djela.
Commerzbank je nedavno preuzela banku Dresdner Bank koja je od sedamdesetih godina prošlog stoljeća sakupila iznenađujući broj umjetnina: skoro 2.000, od kojih je stotinjak vrlo vrijednih. Upravo ta djela se sada poklanjaju muzejima. Sličnog su mišljenja i u banci Allianz u Münchenu: “Uopće ne razmišljamo o tome da bi naše zbirke ustupali muzejima. Jedino možda zastarjele akvarele iz pedesetih godina prošlog stoljeća.”
Banka će umjetnine pokloniti i Muzeju za modernu umjetnost i Muzeju Städel u Frankfurtu, gradskim galerijama Dresdena te Državnoj zbirci umjetnina, koja se isto nalazi u tom gradu.
Izvor:  DW-World.de portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu