Connect with us

Hrvatska

Mlada Zadranka oboljela od meningokokne sepse

Objavljeno

-

Zarazni odjel Bolnica (Foto: Žeminea Čotrić)
U Zadru se pojavio slučaj meningokokne sepse. Kako neslužbeno doznajemo, u zadarskoj Općoj bolnici na odjelu JIL-a (jedinica intezivnog liječenja) leži mlađa ženska osoba s navedenom dijagnozom.
Ravnatelj Dario Nakić nije znao ništa o konkretnom slučaju, ali je dodao da ne vidi razloga za zanimanje šire javnosti oko ovog slučaja:
– Taj slučaj koji spominjete, iako nisam upućen, mogu samo kazati da nije neuobičajen. Svakako meningokokna sepsa nema epidemiološke razmjere, tako da ovo nije ništa o čemu treba dodatno govoriti, kazao je Nakić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

U Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih 5 mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani. Glavni su razlozi promjenjivo vrijeme i raspored školskih praznika u Njemačkoj odakle nam dolazi najviše gostiju. Ipak, u Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri.

U Istri boravi oko 120 tisuća turista, no Nijemaca je 30-ak posto manje nego lani. Na to samo dijelom utječe nogometno prvenstvo u Njemačkoj, a glavni je razlog raspored školskih praznika u toj zemlji koji su vezani uz blagdane Duhova i Tijelova pa su ove godine oni u svibnju, a ne u lipnju.

“Kalendar je takav; ako nema praznika, ako se još ide u školu, ostaju nam samo eventi, to je uglavnom bitno samo za hotelski biznis”, rekla je Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality grupe za HRT.

“U lipnju radi vremena koje je promjenjivo, osjetili smo malo ‘gore – dolje’, ali mi u Puli imamo rezervirane koncerte i evente tako da smo mi dobro prošli. Ali sad kad smo u euru, malo smo izgubili kompetenciju i moramo davati više za isti novac”, kazao je Deniz Zembo, vlasnik obiteljskog hotela.

Vrijeme koje ne vuče na kupanje utječe, čini se, na veću potrošnju pa se ugostitelji, barem zasad, ne žale.

“Iskreno, mi nismo dizali cijene, samo sitno, a nešto smo i kalali, tako da s obzirom na lokaciju, više – manje se svi oduševe da za normalnu cijenu mogu dobiti i odličnu kvalitetu”, otkrio je ugostitelj Gianluca Draguzet.

“Nije skupo, uživamo, ozračje je super, divno vas ugoste”, rekla je Mitka iz Slovenije.

Održavanje kvalitete u svim segmentima jedini je ispravan put, suglasni su u branši. A manji broj gostiju u lipnju ionako ne može poremetiti cijelu sezonu.

“Taj sedmi i osmi mjesec su ipak glavni mjeseci i tu jedan dan kad je loš jako se osjeti, a u predsezoni ne toliko, kazala je Sanja Cinkopan, direktorica TZ-a Pula.

Slobodnih mjesta za glavnu sezonu i dalje ima. Osobito u privatnom smještaju u kojem je, i to na razini cijele Hrvatske, broj kreveta porastao za još 30 tisuća!

Razlozi slabije popunjenosti

U istarskim kućama za odmor nema turista kao lani u isto vrijeme, no Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre opravdava to s više razloga, među kojima je i Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj zbog kojega su mnogi odlučili ostati u svojim kućama.

“Drugi faktor mogle bi biti vremenske neprilike u Bavarskoj, odakle dolazi najveći broj gostiju. Još jedan od razloga koji mnogima nije poznat, jer u našim medijima nije izašlo puno informacija o tome, je što je jedan od tri velika tour operatora iz Njemačke doživio bankrot, a dosta naših agencija radilo je s tom agencijom”, rekla je.

Kao razloge navela je i veliki broj kuća za odmor, kao i recesiju.

“Gosti sigurno gledaju omjer cijene i kvalitete i biraju možda one objekte koji su financijski, nazovimo ih isplatljivi.”

Nije se složila da smo najskuplji u odnosu na zemlje u okruženju. Smatra da su što se tiče smještaja i kvalitete usluge ondje cijene puno više.

Na pitanje ima li rezervacija za glavnu sezonu, rekla je da je njezina kuća za odmor do kraja popunjena u glavnoj sezoni, a čuje da je tako i za druge goste. Očekuje zadovoljavajuću sezonu, iako možda ne kao lanjsku.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PROGNOZA: Temperatura u daljnjem porastu. Od utorka i sve toplije noći…

Objavljeno

-

By

Osim na visok UV indeks – mjeru jakosti sunčeva zračenja, sljedećih se dana valja prilagođavati i vrućini i sparini, do ponedjeljka i mjestimičnim pljuskovima.

I nedjelja ne sasvim stabilna

emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.:

“Ni nedjelja na istoku Hrvatske neće biti u potpunosti vedra. Ipak, prevladavat će sunčano, prolazno s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab, tek lokalno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 14 do 16 °C, a dnevna od 27 do 30 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj nedjelja će obilovati sunčanim vremenom. No, povremeno će biti i umjerene naoblake, a poslijepodne se uz granicu sa Slovenijom može pojaviti i kratkotrajni pljusak. Lokalno će zapuhati i umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura će s jutarnjih 13 do 16 °C tijekom dana porasti na 27 ili 28 °C.

Na zapadu više oblaka u noći i u nedjelju ujutro. Moguće je pritom i malo kiše, osobito na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. Danju će prevladavati sunčano. Puhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar, u gorju s jakim udarima. Jutarnja temperatura zraka od 13 °C u gorju do 21 °C na otocima. Najviša dnevna od 24 do 29 °C. 

Umjeren južni i jugozapadni vjetar puhat će i u Dalmaciji, a jugo na otocima. More će stoga biti malo i umjereno valovito. Prevladavat će sunčano, prijepodne i vedro. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 20 °C, a dnevna od 28 do 30 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i na jugu Hrvatske, gdje će također puhati jugo, sredinom dana i umjeren vjetar s mora. Prevladavat će sunčano, s umjerenom naoblakom u drugom dijelu dana.”

Stabilnije i još toplije

emisija "Vrijeme"

“Idućih dana na kopnu manje oblaka i više vedrine, još u ponedjeljak i poneki pljusak na istoku zemlje. Temperatura zraka u daljnjem porastu, pa će od utorka uz vedrinu prevladavati vrućina te sparina koju će u srijedu olakšati jugozapadnjak.

Na Jadranu osim jugozapadnog vjetra i sjeverozapadni, koji će do sredine tjedna povremeno puhati u najtoplijem dijelu dana. U ponedjeljak većinom sunčano, ujutro na jugu uz mogućnost za pljusak. Zatim vedrina, dnevna vrućina i sve toplije noći.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PRED NAMA JOŠ JEDNO PAKLENO LJETO / Evo što nas čeka u iduća dva mjeseca…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Početak sljedećeg tjedna također će biti sunčan i uglavnom suh, a temperature će nastaviti rasti.

Nakon naglog pada temperature koji je iznenadio brojne građane ali i turiste koji su se ponadali prestići sezonsku navalu, a ipak uživati u blagodatima ljeta na obali, petak je donio stabilizaciju vremena.

U tjednu pred nama očekuju nas rastuće temperature uz mnogo rjeđe pljuskove, a čini se da će takav biti i ostatak ljeta – vruć i suh.

Nakon šarolikog uvoda u lipanj i ljetno razdoblje, šesti mjesec i dalje bi mogao biti iznadprosječno topao, kazao je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Temperatura će sljedeći tjedan rasti do četvrtka, a očekuje se i isparavanje vode koju su donijele brojne oluje, što bi kod nekih moglo uzrokovati nelagodu, upozorio je.

A vrućine će se nastaviti i u srpnju i kolovozu, kada bi odstupanje od prosječnih temperatura moglo biti i veće od 2 stupnja Celzijeva.

Velika je vjerojatnost i za sušno razdoblje u ta dva mjeseca. “Diljem Hrvatske je velika vjerojatnost manje količine oborine, nego je to uobičajeno” naglasio je Vakula, dodajući kako 2024. možda i neće biti rekordna godina, ali će biti “među pet najtoplijih godina ikada”.

Danas su temperature na kopnu rasle do 25 stupnjeva Celzijevih, dok su u Dalmaciji dosegle gotovo 30°C. U subotu se očekuje vrlo slično vrijeme, sunčano s umjerenom naoblakom na zapadu zemlje.

Rijetki, kratkotrajni pljuskovi mogući su uz granicu sa Slovenijom, a temperature će se kretati od jutarnjih 10-ak do između 25 i 29 stupnjeva Celzijevih.

Početak sljedećeg tjedna također će biti sunčan i uglavnom suh, a temperature će nastaviti rasti. Na Jadranu će također biti sve toplije, a na sjevernom dijelu su mogući izolirani pljuskovi, naročito u ponedjeljak, prognoziraju meteorolozi DHMZ-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu