Magazin
Kako očistiti indukcijsku ploču
Svakodnevna priprema hrane na bilo kojoj vrsti ploče za kuhanje zahtijeva i redovito čišćenje, što ponekad nije najugodniji zadatak. Dijelovi hrane koji su tijekom kuhanja pali na indukcijsku ploču brzo se suše i mogu biti vrlo tvrdoglava smetnja. Čista ploča za kuhanje radi učinkovitije, bolje i ima duži vijek trajanja, a čišća je i za svakodnevnu pripremu hrane. Postoje različite jednostavne metode čišćenja za različite vrste ploča za kuhanje.
Naravno, preporučuje se brzo čišćenje ploča nakon svake upotrebe posebnim sprejom za čišćenje i mekom krpom koja neće ostaviti ogrebotine na ploči. No, s vremena na vrijeme trebali biste odvojiti vrijeme za temeljito i generalno čišćenje svih tvrdokornih mrlja i svih osušenih ostataka hrane s ploče štednjaka.
Domaća sredstva za čišćenje
Kako biste uspješno uklonili masnoću i prljavštinu s ploče za kuhanje, postoje neka jednostavna sredstva za čišćenje koje možete brzo pripremiti kod kuće.
Pasta od limuna i sode bikarbone
Soda bikarbona i limun, odnosno limunov sok ili kapljice eteričnog ulja limuna vrlo su učinkovita sredstva za čišćenje kućanskih površina kao i ploče za kuhanje. Ulijte malo sode bikarbone i nekoliko kapi limuna ili limunovog soka u malu posudu i dodajte malu količinu tople vode.
Sve zajedno pomiješajte u gustu pastu za čišćenje koja će se uspješno nositi s tvrdokornim mrljama. Pasta ne smije biti tekuća, ali ni pregusta jer je želite kružnim pokretima nježno razmazati po prljavoj površini ploče za kuhanje. Pasta od vode i tableta za pranje posuđa
Još jedno jednostavno, domaće sredstvo za čišćenje koje će se uspješno boriti protiv tvrdokorne prljavštine na svim vrstama ploča za kuhanje je pasta napravljena od tople vode i jedne ili dvije tablete za pranje posuđa.
Tabletu na kratko potopiti u malu količinu tople vode, kako bi se počela postupno raspadati. Nemojte dopustiti da se potpuno otopi u previše vode. Malo vode i djelomično raspadnute tablete za pranje posuđa stvorit će pravu gustu pastu koja će se fantastično nositi s najtvrdokornijim ostacima hrane na ploči štednjaka.
Voda, limun i ocat
Sok od limuna i ocat su jedni od najučinkovitijih sredstava za čišćenje kuhinjskih površina. Pomiješajte ih s toplom vodom u raspršivaču tako da omjer octa i limuna prema toploj vodi bude jedan prema tri. Sok od limuna barem će malo ublažiti miris octa koji mnogima može biti neugodan. U tu svrhu u smjesu možete čak dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna.
Proizvodi za čišćenje
Različite vrste ploča za kuhanje zahtijevaju različite vrste sredstava za čišćenje. U svakom slučaju, za zaštitu su vam potrebne rukavice za čišćenje, jedna ili dvije mekane krpe i mekša spužvica za čišćenje koja nema previše grube površine.
Za čišćenje električne i plinske ploče možete pripremiti i malo grublju spužvicu za čišćenje te staru četkicu za zube kojom već čistite ostale površine u stanu.
Bez obzira na to kakvu ploču štednjaka imate kod kuće, prvo se uvjerite da nije upaljena ili grijana. Ako se radi o plinskoj ili električnoj ploči za kuhanje, najbolje ju je potpuno isključiti ili isključiti iz utičnice. Sigurnost je na prvom mjestu. Čišćenje električnih ili plinskih ploča
Plinske ploče za kuhanje imaju najviše uklonjivih dijelova. Podignite rešetke i potopite ih 20 minuta u toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za čišćenje. Učinite isto sa svim ostalim odvojivim metalnim dijelovima, ali ih namočite odvojeno od rešetki. Ne namačite rešetke i metalne dijelove predugo jer ne želite da počnu hrđati.
Potom na ploču nanesite jedan od spomenutih sredstava i proizvoda spomenutih u tekstu i uklonite tvrdokorne mrlje ili osušene ostatke hrane koji su se zalijepili za površinu ploče.
Četkicom za zube ili malom četkicom temeljito očistite prljavštinu oko plinskih prstenova, gdje se ona nakuplja.
Nakon uklanjanja mrlja, površinu ploče za kuhanje temeljito očistite najprije vlažnom, a zatim suhom mekom krpom. Ako je potrebno, spužvicom za čišćenje izribajte rešetke i metalne dijelove koji su bili natopljeni, zatim ih također pažljivo obrišite suhom krpom i vratite na mjesto.
Čišćenje staklokeramičkih i indukcijskih ploča
Čišćenje ove dvije vrste ploča za kuhanje zahtijeva nešto više pažnje zbog osjetljivije površine. Nikako ih ne smijete trljati pregrubim spužvama za čišćenje jer ih možete oštetiti ili izgrebati.
Provjerite je li ploča isključena i ohlađena prije čišćenja. Ako se na ploči za kuhanje nalaze veći osušeni ostaci hrane, sa staklokeramičke ploče za kuhanje ih možete ukloniti strugalicom, a s indukcijske ploče mekšom spužvicom za čišćenje.
Potom na ploču štednjaka kružnim pokretima namažite pastu od tableta za pranje posuđa ili sode bikarbone i limuna, a možete i poprskati sprejom od vode, limuna i octa. Ostavite da djeluje do 30 minuta, pazeći da se pasta potpuno ne osuši.
Zatim očistite ploču za kuhanje mekšom površinom spužvice za čišćenje. Završite posao brisanjem vlažnom, a zatim potpuno suhom krpom.
Koliko god se opirali čišćenju ploče za kuhanje, mnogo je ugodnije pripremati hranu na površini koju redovito čistite i održavate sjajnom. Uz malo truda i volje vašu će ploča za kuhanje biti čista i produžit će te joj vijek trajanja.
Magazin
Znakovi koji sami sebi najviše odmažu u životu
Neki znakovi stalno preispituju svoje odluke, sumnjaju u sebe i sabotiraju vlastiti napredak. Iako imaju sve potrebne sposobnosti, njihova unutarnja borba sprečava ih da uspiju.
Djevica
Djevica je perfekcionist koji se rijetko zadovoljava postignutim. Umjesto da cijeni ono što ima, neprestano vidi ono što nedostaje. Kritična prema sebi više nego prema ikome, često odustaje od stvari jer nisu “dovoljno dobre”.
Ribe
Ribe znaju što žele, ali ne i kako to ostvariti. Lako ih preplave emocije, izgube se u maštanjima i često ne djeluju kad bi trebale. Sumnjaju u sebe, čak i kad im drugi vjeruju.
Blizanci
Blizanci imaju mnogo ideja, ali rijetko koju provedu do kraja. Njihova unutarnja rastrganost, strah od pogreške i stalno preispitivanje odluka često ih zakoče u ključnim trenucima.
Magazin
Znanstvenici: Jedna krvna grupa nosi znatno veći rizik od opasnog oštećenja jetre
Osobe s krvnom grupom A mogle bi imati veći rizik od razvoja autoimune bolesti jetre – ozbiljnog stanja koje može dovesti do opasnog oštećenja organa. Suprotno tome, osobe s krvnom grupom B pokazuju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od primarnog bilijarnog kolangitisa (PBC), bolesti koja postupno može uzrokovati zatajenje jetre.
Krvna grupa određena je genetikom, odnosno prisutnošću A, B ili H antigena na površini crvenih krvnih stanica. Postoje četiri glavne krvne grupe, A, B, AB i O. U analizi provedenoj na više od 1200 sudionika, među kojima je 114 imalo dijagnosticiranu autoimunu bolest jetre, upravo je krvna grupa A bila najzastupljenija među oboljelima. Slijedile su je O, B i AB.
Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Medicine, usporedila je krvne grupe dviju skupina, 114 oboljelih od autoimune bolesti jetre te 1167 zdravih pojedinaca. Od pacijenata, 44 su imala autoimuni hepatitis, a 70 PBC.
“Može se reći da su osobe s krvnom grupom A imale veću vjerojatnost za razvoj PBC-a nego osobe s krvnim grupama AB i O”, izjavio je dr. Yi Hong, stručnjak za transfuzijsku medicinu i vodeći autor rada.
Razlika je bila osobito izražena kod pacijenata s PBC-om, dok kod autoimunog hepatitisa ta povezanost nije bila tako jasno vidljiva. Istaknuto je i da su osobe s krvnom grupom B bile najmanje sklone razvoju ove bolesti.
Zašto baš krvna grupa A? Moguće genetsko objašnjenje
Znanstvenici smatraju da je objašnjenje skriveno u genetici. Osobe s krvnom grupom A češće nose alele HLA-DRB103:01 i DRB104:01, gene koji su u prethodnim istraživanjima povezani s većim rizikom od autoimunih bolesti jetre.
Ovi geni imaju ključnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava jer pomažu tijelu da razlikuje vlastite stanice od patogena. No ako sustav zakaže, imunološki odgovor može krenuti u pogrešnom smjeru i napasti vlastito tkivo. Autori studije napominju i da su žene znatno podložnije autoimunim bolestima jetre od muškaraca, što bi moglo biti povezano sa spolnim hormonima, fetalnim mikrohimerizmom i genetikom. Rizik raste i s godinama.
Podmukla bolest koju je teško prepoznati
Kad se spomene bolest jetre, mnogi prvo pomisle na prekomjernu konzumaciju alkohola ili pretilost. No kod autoimunih bolesti jetre problem nastaje kad imunološki sustav napada vlastite stanice jetre, uzrokujući ožiljke, odnosno cirozu.
Primarni bilijarni kolangitis (PBC) razvija se kada imunološki sustav napada žučne kanale, što dovodi do nakupljanja žuči i oštećenja jetre.
Rani simptomi često izostaju, a najčešći prvi znakovi su umor, svrbež kože, suhe oči i usta, bolovi u kostima i zglobovima te nelagoda ili bol u trbuhu.
Kod mnogih se bolest sasvim slučajno otkrije na rutinskim krvnim pretragama. Do trenutka dijagnoze, čak trećina pacijenata već ima razvijenu cirozu.
Ograničene mogućnosti liječenja
Liječenje bez transplantacije svodi se na terapiju steroidima i lijekovima koji smanjuju upalu i imunološku aktivnost, no ti se lijekovi moraju uzimati cijeli život i mogu uzrokovati nuspojave poput bolova u trbuhu i proljeva. U nekim slučajevima mogu čak pogoršati stanje.
Kada jetra počne otkazivati, pacijentu često preostaje vrlo malo vremena. Transplantacija je jedina preostala šansa, no broj potrebnih jetri dvostruko nadmašuje broj dostupnih donora.
Stručnjaci ističu da su i PBC i autoimuni hepatitis u porastu, a među mogućim okidačima navode se virusne infekcije i izloženost toksinima iz okoliša.
Magazin
Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije i zašto ih nikada ne smijemo ostavljati u sudoperu?
Klasična kuhinjska spužvica popularan je pribor za pranje posuđa. Nažalost, upravo spužvice stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija. Objašnjavamo kako najbolje očistiti kuhinjske spužvice, kada je vrijeme za novu i koje higijenskije alternative postoje.
Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije?
Kuhinjske ručnike i krpe većina kućanstava redovito pere, no spužvicu često zanemarimo. Upravo se u njoj nalazi ogromna količina bakterija. Razlog je jednostavan: porozna struktura s mnogo šupljina zadržava vlagu, toplinu i ostatke hrane – idealno okruženje za mikrobe. Prema podacima njemačke studije iz 2017., jedan kubični centimetar spužvice može sadržavati do 50 milijardi bakterija. Ukupno su istraživači pronašli više od 350 različitih vrsta bakterija, piše govorise.si.
Kako očistiti kuhinjsku spužvicu?
Njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR) preporučuje da kuhinjske krpe mijenjate barem jednom tjedno. Spužvice, međutim, nisu posebno prikladne za čišćenje kuhinjskih površina.
Ključni savjeti:
Nakon svake uporabe operite spužvicu deterdžentom i dobro je osušite.
Spužvicu držite na prozračnom mjestu kako bi se mogla osušiti, a ne u sudoperu gdje obično uvijek ima vode.
Nakon kontakta sa sirovim mesom, jajima ili ribom odmah je zamijenite ili očistite.
Radije koristite papirnate ručnike za brisanje ostataka hrane.
Operite spužvicu u perilici rublja
Spužvice možete oprati na 60 °C uz sredstvo za pranje koje sadrži izbjeljivač. Nakon pranja trebaju se sušiti na zraku. Kako biste zaštitili ostalu odjeću, perite ih u vrećici za pranje.
Napomena: Blaga sredstva bez izbjeljivača ne uklanjaju dovoljno bakterija. Sredstva s izbjeljivačem uništavaju mikrobe već na 30 °C – ovaj savjet vrijedi u slučaju veće mikrobiološke kontaminacije.
Zašto pranje nije trajno rješenje?
Studija njemačkih znanstvenika pokazala je da pranje spužvica samo privremeno smanjuje broj bakterija, koje se potom brzo ponovno razmnože. Rezultat: oprana spužvica nije ništa čišća od neopranе.
Mikrovalna pećnica – opasan mit?
Čest kućanski trik je staviti spužvicu u posudu s vodom i zagrijati je u mikrovalnoj pećnici. No to se ne preporučuje – određene bakterije preživljavaju i zatim se mogu proširiti i po mikrovalnoj pećnici. Stručnjaci preporučuju da spužvicu mijenjate barem jednom tjedno.
Koje su bolje alternative spužvicama?
Zamjena spužvice bolja je i održivija opcija:
Kuhinjske krpe od pamuka
Krpe od mikrovlakana
Lufa spužve (biljnog podrijetla)
Najbolja alternativa je: četka za pranje posuđa.
Studija iz 2021. pokazala je da se na četkama bakterije razmnožavaju mnogo sporije nego na spužvicama. Razlog je glatka struktura vlakana i brže sušenje ako su obješene. Bakterije poput salmonele presuše preko noći.
Plastične četke možete prati i u perilici posuđa. Možete ih očistiti i mješavinom octa ili sode bikarbone.
Nova opcija su i silikonske spužvice koje su antibakterijske i otporne na plijesan. Ne upijaju tekućinu i prikladne su za manje zaprljano posuđe.
Međutim: proizvodnja silikona energetski je zahtjevna, a materijal nije razgradiv.
Kako postupati s otpadnim spužvicama?
Iskorištene spužvice i krpe spadaju u miješani otpad (ne u biootpad ili plastiku).
Posebno upozorenje: osobe oslabljenog imuniteta
Većina bakterija na spužvicama bezopasna je za zdrave ljude, no za osobe oslabljenog imuniteta mogu predstavljati ozbiljan rizik – npr. bakterije poput:
Acinetobacter johnsonii
Moraxella osloensis
Chryseobacterium hominis
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







