magazin
Hranjive i zdrave: Ove žitarice možete jesti bez brige o ugljikohidratima
Neke vrste žitarica sadrže manji udio ugljikohidrata od ostalih, najviše zbog količine vlakna koja su zdrava za ljudsko tijelo i probavu.
Različite vrste prehrane s ograničenim unosom ugljikohidrata u posljednje vrijeme dobivaju sve veću popularnost. Svima im je zajedničko ograničavanje, smanjivanje ili izbacivanje ugljikohidrata. Mnogi misle da će u slučaju ograničavanja ili smanjivanja unosa ugljikohidrata morati u potpunosti izbaciti žitarice, no to je daleko od istine.
Neke vrste žitarica sadrže manji udio ugljikohidrata od ostalih, najviše zbog količine vlakna koja su zdrava za ljudsko tijelo i probavu, piše HealthLine, a prenosi net.hr.
Zob
Zob je s razlogom posljednjih godina postala vrlo popularna namirnica. Vrlo je hranjiva, a sadrži i veliku količinu vlakana. Ako skuhamo porciju od 80 grama zobi, ona sadrži 23 grama ugljikohidrata i 4 grama vlakna.
Kvinoja
Iako je tehnički pseudožitarica, kvinoja se najčešće jede jednako kao i ostale žitarice. Puna je antioksidansa koji štite od upala i kroničnih bolesti. Ako gledamo porciju od 180 grama, imat će oko 34 grama ugljikohidrata.
Također je dokazano da je kvinoja jedna od jedinih biljaka koja ima potrebne aminokiseline kako bi sadržavala potpune bjelančevine, što je čini odličnim izvorom proteina za vegane.
Proso
Proso je vrsta drevne žitarice koja se uzgaja diljem svijeta, a bogat je vitaminima te mineralima.
Kao i druge cjelovite žitarice, proso je bogat antioksidansima, koji prema nekim istraživanjima pomažu pri sprječavanju dijabetesa tipa 2.
Proso je također dobar izvor vlakana i ima relativno malo ugljikohidrata, 174 grama kuhanog prosa sadrži oko 2 grama vlakana i samo 39 grama ugljikohidrata.
Ječam
Ječam je žitarica koja je odavno poznata na našim prostorima. Odličan je izvor selena i magnezija, pa i cinka te raznih vitamina.
Porcija od 170 grama sadrži oko 40 grama ugljikohidrata i 6 grama vlakna. Stručnjaci preporučuju jedenje ječma s ljuskom zbog njegovih dodatnih zdravstvenih benefita naspram onog bez ljuske.
Kus Kus
Kuskus je proizvod od prerađenih žitarica koji se obično pravi od durum pšenice. Često se koristi u bliskoistočnim jelima, a u porciji od 157 grama sadrži oko 35 grama ugljikohidrata i 2 grama vlakana.
Također sadrži dobar udio selena, elementa koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca, štitnjače i dobro utječe na imunitet.
Pir
Također popularan posljednjih godina, pir je cjelovita žitarica koju istraživači povezuju sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka ali i dijabetesa tipa 2.
Jedna porcija kuhanog pira od 194 grama sadrži oko 43 grama ugljikohidrata i nešto više od 7 grama vlakna.
Bulgur
Bulgur je vrsta žitarice koja se obično pravi od zdrobljenih zrna pšenice. Mnogima je nepoznata, a može se jesti na brojne načine, primjerice kao zamjena za rižu, u salatama ili pak kao kaša.
Vrlo je hranjiv, sadrži željezo, vitamin B i magnezij, a 182 grama kuhanog bulgura sadrže samo 26 grama ugljikohidrata i iznenađujućih 8 grama vlakana.
magazin
VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac
Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.
„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







